fbpx
 
Autogol colosal al Primăriei: pierde un teren de 120.000 de euro în favoarea Cordunenilor

Autogol colosal al Primăriei: pierde un teren de 120.000 de euro în favoarea Cordunenilor


Interesele orașului nu sunt apărate de cei care ar trebui să o facă, fiind plătiți pentru asta. Un caz care te face să te întrebi dacă siguranța ieșenilor nu este cumva afectată de incompetența, sau de corupția din Primărie. Municipalitatea a pierdut un proces legat de un teren din Tătărași pentru că apelul era semnat de consilierul juridic, în loc de primar. Acum Primăria a depus o cale excepțională de atac, cale pe care judecătorii o admit în 1% dintre procese. Vecinii spun că terenul este acontat de Corduneni.

O femeie din Iași se judecă de câțiva ani cu Primăria pentru un teren de 850 metri pătrați situat pe str. Stejar nr. 82. Angela Petrescu a demonstrat în instanță că este moștenitoarea de drept a acelui teren, prima instanță i-a dat dreptate, însă municipalitatea a făcut apel. Instanța a respins apelul pe motiv că cererea de apel, în loc să fie semnată de primar, așa cum era normal, avea  semnătura consilierului juridic. Stupefiant: este d enotorietate că un asemenea act, cu o asemenea miză, trebuia să aibă semnătura primarului, este o chestiune elementară de Drept. După pierderea procesului, Primăria încearcă să dreagă busuiocul cu ajutorul unei căi excepționale de atac. Vecinii imobilului susțin că Petrescu „ar fi vândut deja terenul Cordunenilor”.

Moștenire de familie

Prin cererea de chemare în judecată, Angela Petrescu a solicitat instanței să constate că a dobândit ca efect al uzucapiunii - posesiune neîntreruptă de 30 de ani - dreptul de proprietate asupra unei suprafețe de teren de 850 metri pătrați din Tătărași.

În motivarea cererii, femeia a susținut că acel teren s-a aflat în posesia familiei ei încă din 1908, când străbunicul ei l-a cumpărat. Începând cu anul 1952, bunicii reclamantei figurează în evidențele Primăriei ca plătitori de impozite pentru acest imobil.

Angela Petrescu a mai susținut faptul că, în tot acest interval, bunicii și părinții ei „au exercitat o posesie utilă, continuă, netulburată, sub nume de proprietar asupra terenului“.

Femeia mai spune în acțiune că terenul a fost în posesia familiei ei, deși în anul 1967 s-a dispus exproprierea pentru o suprafață de 290 metri pătrați din totalul terenului.

În urma unei expertize realizate la cererea instanței a rezultat că în posesia Angelei Petrescu se află o suprafață totală de 883 metri pătrați. Din totalul suprafeței identificată de expert ca fiind în posesia reclamantei, 200 metri pătrați au făcut obiectul unui contract de folosință agricolă încheiat de reclamantă cu Consiliul Local, iar 73 metri pătrați reprezintă spații verzi aflate în administrarea Consiliului Local.

 

Pe acest teren „merge uns” un bloc, iar un vecin spune că există cineva care s-a prins de acest lucru

A primit 613 metri pătrați

În acest context, instanța a reținut că, deși are act de proprietate doar pe 400 metri pătrați, femeia și familia acesteia au deținut suprafața de 613 metri pătrați. „Instanța elimină din acest calcul suprafața pe care reclamanta a preluat-o de la pârât cu titlu precar (contract de folosință agricolă) și cea cu destinația de spații verzi , aflată în administrarea operativă a consiliului local“, se arată în motivarea instanței.

Mai mult judecătorii susțin că „posesia sub nume de proprietar este prezumată iar această prezumție este întărită în cauza de față prin proba testimonială administrată, dar și din probele cu înscrisuri.“

Pur și simplu de neînțeles

Împotriva acestei sentințe, Primăria Iași a declarat apel, susținând că femeia nu are calitatea de proprietar asupra terenului cu privire la care s-a solicitat a se constata intervenită uzucapiunea. În plus, susține municipalitatea, din actele depuse la dosar reiese că străbunicii femeii au cumpărat aproximativ 800 metri pătrați, iar 290 metri pătrați au fost expropriați.

În condițiile în care cererea de apel a fost semnată de consilierul juridic, instanța a invocat excepția lipsei semnăturii. Cu alte cuvinte, apelul trebuia semnat de primar și nu de consilierul juridic.

Primăria a încercat să se scoată pe ultima sută de metri, susținând că din fișa postului consilierului juridic rezultă că acesta poate uza de căile de atac în litigiile având ca obiect uzucapiunea, dar instanța a decis să anuleze apelul Primăriei pe motiv că atribuțiile consilierului juridic din fișa postului nu pot fi exercitate decât în limitele legale și că o cerere de apel putea fi semnată doar de Primarul Municipiului Iași. Astfel, nu s-a mai analizat pe fond dacă Petrescu are sau nu calitatea de proprietar.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei mai speră

Primăria are șanse foarte mici

„Decizia nu este definitivă. Mai avem o cale de atac“, susține purtătorul de cuvânt al Primăriei Iași, Sebastian Buraga, făcând referire la o contestație în anulare depusă de municipalitate. Șansele ca instanța să dea câștig de cauză în asemenea situații sunt foarte mici, astfel că este foarte probabil ca Angela Petrescu să se aleagă cu un teren ce valorează pe piața imobiliară circa 120.000 de euro.

Terenul ajunge la Corduneni?

Un vecin al femeii susține că Angela Petrescu ar fi semnat deja un antecontract de vânzare-cumpărare pentru teren cu un reprezentant al clanului Cordunenilor. „Nici Angela și nici părinții ei nu au fost oameni cu bani. Ea ne-a spus că s-a înțeles cu Cordunenii și ei i-au dat bani să se judece. Nu ar fi exclus ca ei să fi intervenit și la Primărie pentru a intra cât mai repede în posesia acestui teren“, spune acest vecin. Petrescu nu a putut fi contactată.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: