fbpx
 
Firmele n-au apetit pentru contracte de catering în școli

Firmele n-au apetit pentru contracte de catering în școli


Masa de prânz: un meniu costă minium 10 lei, dar poate ajunge și la 20 de lei. Birocrația și condițiile impuse de autorități nu îi fac pe patronii societăților care livrează mâncare gătită să se înghesuie prin școli și grădinițe. Aceasta deși fenomenul after-school este în continuă extindere.

Asigurarea, în sistem de catering, de mâncare pentru copiii din grădinițe și școli este o afacere la care nu foarte multe firme au acces. Mulți patroni de societăți de catering din Iași se plâng de faptul că obținerea avizelor sanitare de la Direcția Sanitară-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) și Direcția de Sănătate Publică (DSP) este foarte dificilă. În plus, contractele se semnează cu asociațiile de părinți, fapt ce îngreunează și mai mult procesul. În aceste condiții, dintre cele 52 de firme de catering înregistrate la DSVSA Iași și 22 la DSP Iași, doar câteva livrează mâncare în școli și grădinițe.

„Este loc pe piață”

Deși programul after-school nu este oficial permis decât într-o singură școală ieșeană, toate instituțiile de învățământ au găsit modalități să continue acest program, sub o denumire sau alta. În condițiile în care copiii stau la școală până la ora 16.30-17.00, micuții trebuie să mănânce la prânz, iar hrana le este livrată de puținele firme de catering din Iași care se încumetă să facă acest lucru.

„Noi livrăm în sistem catering mâncare la șapte școli din Iași, pentru anumite clase“, spune Alin Mocanu, patronul firmei Alma Catering. Firma familiei Mocanu se ocupă de această afacere de câțiva ani și susține că, în ultima vreme, mai multe restaurante au obținut avize pentru a livra mâncare: „Noi facem aproximativ 100 de porții zilnic. Concurența nu este încă foarte mare și mai este loc pe piață. Observ în ultima perioadă că din ce în ce mai multe restaurante vin și fac concurență. Presupun că au obținut acele avize, pentru că nu cred că ar risca să livreze mâncare fără avize.“

 

Din fericire, autoritățile din Iași nu au avut semnale negative legate de hrana elevilor

Licitații la stat sau cereri de ofertă la privat

Marea majoritate a contractelor, firmele de catering le încheie în urma participării la licitații pe portalul destinat achizțiilor publice SEAP, dar este aleasă și varianta cererilor directe. „La școlile de stat se fac licitații, la privat se face cerere de ofertă“, precizează Alin Mocanu.

Un alt patron de firmă de catering, Bogdan Ichim de la TakeandEat, susține că preferă să livreze la firme care organizează after-school în cadru privat, nu în interiorul instituțiilor de învățământ. „De obicei, părinții ne contactează și ne solicită serviciile. Noi avem contracte cu patru clase. În schimb, avem foarte multe contracte  cu firme care organizează programe after-school. La acestea e mai simplu de ajuns pentru că suntem contactați direct și nu suntem nevoiți să participăm la licitații“, zice patronul firmei TakeandEat.

Prețuri pornind de la 10 lei

În funcție de ceea ce doresc părinții, firmele de catering oferă un meniu ce începe de la 10 lei și poate ajunge la cel mult 20 lei. „Prețul variază în funcție de numărul de beneficiari și de varianta contractului. Dacă vor un fruct sau un supliment, prețul crește. În unele cazuri apar meniuri speciale pentru anumite intoleranțe la unele alimente. Și acestea duc la creșterea prețului“, menționează patronul de la Alma Catering.

Prețul mediu este de 12 lei, preț practicat de TakeandEat. „Din ce știu eu de pe piață, cam acesta este un preț mediu. Bineînțeles că prețul poate crește în funcție de ceea ce cere în plus clientul“, declară Bogdan Ichim.

Firmele mari fug de astfel de afacere

Multe dintre firmele mari de catering din Iași preferă să nu intre pe acest segment al cateringului. Este cazul Maf Force, care deține Mamma Mia, PDP Food, care are lanțul de pizzerii Dopo Poco, AB Joint Venture, de la Hamak, Cristian Das, ce are restaurantul Medieval Gurmand, TD Maci, firmă ce livrează doar la Aeroportul Iași, Optimal Travel, de la Astoria sau Corsini Ristorante, de la Palas. „Am avut anul trecut contract cu o școală, dar am renunțat. Nu am mai participat la alte licitații”, spune Petronela Zoițanu, administratorul firmei LaIariStef SRL.

Alți patroni acuză faptul că procedura este greoaie în cazul unităților de învățământ. „Este prea mare bătaie de cap cu școlile și grădinițele. Trebuie să verifici ce e pe SEAP. Să participi la licitație. Unii nici nu-și scot cheltuiala. Noi ne orientăm spre firme sau clienți privați, cărora ne adresăm cu o ofertă mai mare, la prețuri o idee mai mari decât am putea oferi școlilor“, menționează patronul unei firme mari de catering din Iași.

Controlate și nu prea

După obținerea avizelor, firmele de catering sunt foarte rar controlate de DSVSA și DSP. „În cursul acestui an, nu s-a constatat evoluția unor toxiinfecții alimentare sau suspiciuni de toxiinfecții alimentare care să aibă ca sursă de contaminare preparatele culinare obținute în unități care oferă servicii de catering“, spune directorul DSVSA Iași, Gabriel Ciobanu.

La fel stau lucrurile și în cazul DSP Iași. „Anul acesta nu au fost aplicate sancțiuni pentru funcționare fără autorizație sanitară și nu s-au emis decizii de suspendare sau închidere a activității pentru restaurante/firme de catering”, precizează Marius Voicescu, purtătorul de cuvânt al instituției.

 

Bucurie pentru elevii de la Școala profesională din Dagâța

Mediul rural: fonduri europene și bani de la Minister

La nivel de Guvern și Ministerul Educației se vorbește din ce în ce mai mult de posibilitatea ca în viitor să fie asigurată zilnic o masă caldă copiilor din unitățile de învățământ preuniversitar din toată țara. Inițiativa ar presupune costuri mari și probleme de logistică. Ca prim pas, Ministerul Educației finanțează de doi ani un program-pilot prin care este asigurată o masă pe zi pentru copiii din 50 de școli. În județul Iași, norocul a căzut pe elevii din Dagâța. Anul trecut, contractul în valoare de aproape 186.000 de lei a revenit firmei Țac-Țac SRL.

În comuna Victoria, Primăria a ales altă variantă: un proiect european destinat să combată abandonul școlar inclusiv prin oferirea unei mese pe zi, timp de 3 ani. Contractul a fost prins de firma Euromedical Provider care va încasa aproape 500.000 de lei.   


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: