fbpx
 
Proiecte de Centenar la Iași: Nici Operă, nici ședință solemnă

Proiecte de Centenar la Iași: Nici Operă, nici ședință solemnă


An frustrant în relația Iașului cu Bucureștiul: dați la o parte parcă mai mult ca niciodată. Iașul a fost ocolit de autoritățile centrale la sărbătorirea a 100 de ani de la Mare Unire atât la nivel de finanțări, cât și la nivel simbolic. Dată ca sigură pentru 2018, investiția pentru un sediu al Operei s-a dovedit o țeapă. Anunțate în 2017, o ședință solemnă a Parlamentului, un bal cu 600 de invitați și o ședință de Guvern, toate la Iași, au fost amânate până n-au mai avut loc.


De proiectele dedicate Centenarului Marii Uniri s-a ales praful. Cel puțin în județul Iași. Construirea unui nou sediu pentru Opera Română Iași, organizarea unei ședințe solemne a Parlamentului, un bal și o ședință festivă a Guvernului, dar și reabilitarea și realizarea de noi monumente au rămas la stadiul de intenții. „În momentul de față nu știe nimeni câți bani s-au cheltuit în România pe manifestările dedicate Centenarului”, a declarat Liviu Brătescu, președintele Comisiei Naționale de Cultură a PNL. Despre sediul Operei, deputatul Varujan Vosganian a spus sec: „Îl facem la anul”.

Cât s-a cheltuit?

Pentru finanțarea la nivel național a tot ceea ce a însemnat Centenar, Guvernul a înființat un Comitet interministerial. Pe tot parcursul anului, acesta s-a întâlnit de mai multe ori și a aprobat proiectele cu finanțare din bugetul național. Prin primăvară s-a vorbit despre 150 de milioane de lei ca fiind suma totală aflată la dispoziția Ministerului Culturii pentru manifestările, acţiunile şi proiectele de aniversare a Centenarului României (1918 - 2018) şi a Primului Război Mondial, suma maximă aferentă unui proiect, care a putut fi solicitată, fiind de 5 milioane de lei. „Acum câteva zile, am cerut public, într-o conferință de presă organizată la Alba Iulia, ca ministerul să spună clar câți bani s-au cheltuit efectiv. Alocarea e una, cheltuirea e alta”, a declarat liberalul Liviu Brătescu.

1916: Regele Ferdinand şi Regina Maria, în curtea Mitropoliei. Acum, Bucureștiul a ocultat rolul Iașului în acele vremuri

Operă, la anul
Unul dintre cele mai importante proiecte a fost construirea unui nou sediu pentru Opera Națională Română Iași, iar altele două la Cluj-Napoca și Craiova. În ianuarie acest an, deputatul ieșean Varujan Vosganian (ALDE) s-a autointitulat „părintele” acestei idei: „I-am spus lui Dragnea, a fost deschis şi a acceptat aproape imediat, şi au spus ei că, atunci, facem operă şi la Cluj, şi la Craiova. Şi aşa am închis-o”, a declarat Vosganian la sfârșitul lunii ianuarie 2018.

În iulie, la Iași a venit George Ivașcu, pe-atunci ministru al Culturii pentru a căuta un amplasament pentru Operă. Ivașcu a plecat și din Iași și din minister, dar despre Operă nu s-a mai auzit absolut nimic.

Contactat telefonic de REPORTER DE IAȘI, deputatul Varujan Vosganian a dat asigurări că investiția nu a fost abandonată. „Va intra pe partea de buget în 2019. O să fac vineri o conferință de presă și o să dau mai multe amănunte”, a declarat Vosganian.

Eșec în serie
Tot în iulie, Comitetul Interministerial pentru Centenar a aprobat o listă cu 350 de proiecte/manifestări/acțiuni, cu o valoare totală de 50 milioane lei, dintre care 86 ale autorităților și instituțiilor publice centrale, în sumă totală de 16,8 milioane lei, și 264 ale unităților administrativ-teritoriale, cu o valoare totală de 33,1 milioane lei.

Județul Iași a figurat cu 17 proiecte. La unul dintre puncte, a fost trecută manifestarea: ședință solemnă a camerelor reunite ale Parlamentului României sub titulatura „Pe urmele istoriei întru cinstirea ei”. Ședința, care ar fi trebuit să aibă loc la Teatrul Național, la fel cum se țineau acum 100 de ani, când Iașul a fost Capitală de război, nu s-a mai organizat. Fără explicații.

Banii, la spartul manifestărilor

Tot Consiliul Județean trebuia să facă un monument de for public. Deocamdată, nu s-a realizat nici acesta. Câte un monument comemorativ pentru eroii căzuți în Primul Război Mondial trebuia ridicat în comunele Lungani și Oțeleni. „Abia săptămâna trecută am primit banii, sunt 5 miliarde de lei vechi (aproximativ 108.000 euro – n.r.). O să dăm drumul la proceduri, însă nu putem să-i cheltuim până la sfârșitul anului. Am făcut o adresă la minister să ni-i transfere în bugetul pe 2019”, a afirmat Felician Mihai Gherăescu, primar interimar la Oțeleni. Varianta inițială a monumentului a fost respinsă de comisia de la București, abia a doua versiune primind „ok-ul” și finanțarea.

34 de proiecte cu o valoare însumată de 5,4 milioane de lei, au fost aprobate de Comitetul Interministerial pe 28 noiembrie, adică cu trei zile înainte de Centenar 

Batjocoriți de București
A căzut apoi o alocare de milioane de lei a Guvernului, de anul trecut, pentru o suită de manifestări care să omagieze rolul orașului nostru sub titulatura „Centenarul Marii Unirii şi al Primului Război Mondial. Iaşi – capitala Regatului României 1916-1918 şi Moldova – leagăn al Marii Uniri”. Bal, ședințe festive ale Parlamentului și Guvernului, deși prinse într-o hotărâre de Guvern, s-au dovedit niște minciuni, iar banii - întorși la buget.  

La bal se preconiza participarea a circa o sută de ambasadori, 300 de parlamentari, membri ai Guvernului.

Realizarea Centenarului la Iași

Doar catargul e gata
Tot pe lista aprobată de comitet s-au aflat și mai multe inițiative ale Primăriei Iași care urmau să fie co-finanțate de la bugetul central. Alocarea a 540.000 de lei pentru steagul gigant din scuarul de la intersecția străzii Palat cu Splai Bahlui Mal Stâng (foto), 1 milion de lei pentru realizarea și amplasarea copiei statuii Regelui Ferdinand I Întregitorul la Chișinău, 2 milioane de lei pentru reabilitarea Monumentului Eroilor din Primul Război Mondial din Galata, 2 milioane de lei pentru reabilitarea și consolidarea Casei Berthelot, 150.000 de lei pentru restaurarea mormintelor din Cimitirul Eternitatea ale medicilor ieșeni căzuți în Primul Război Mondial și 73.000 de lei pentru Centenarul Societății Simfonice George Enescu” (18 octombrie 1918). Singurul proiect finalizat în prezent este cel al catargului din Podu Roș. „Este o mare rușine că nu s-a făcut nimic la monumentul din Galata. Eu prognozez că banii care nu au fost cheltuiți anul acesta nu se vor mai regăsi în bugetul de anul viitor”, a spus Brătescu.
În rest, la Iași au mai fost programate editări de carte, albume, hărți, emisiuni filatelice, festivaluri, gale și alte sindrofii. E greu de zis câte dintre acestea chiar au fost organizate.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30