fbpx
 
59%: atât a realizat Chirica la Investiții în 2018

59%: atât a realizat Chirica la Investiții în 2018


78 milioane de lei necheltuiți: drumuri importante, pod și parcuri de joacă se reportează pe 2019. Proiectul din februarie 2018 prevedea cheltuirea a 190 milioane de lei pentru lucrări mari de dezvoltare a orașului. S-au cheltuit doar 112 milioane de lei. Sunt întârzieri la modernizarea a cinci artere importante, iar podul peste Bahlui, promis din 2017, va fi început abia în 2019. Iașul stă de trei ani cu excedent de 15 milioane de euro la investiții.

Sub 60% realizare. Cu acest procent va închide anul acesta Primăria Iași la secțiunea bugetară destinată dezvoltării Iașului. Dintre cele aproape 190 milioane de lei prognozate a se cheltui, Primăria a investit doar 112 milioane lei. Deci, față de proiecția de la începutul anului, investițiile vor fi mai mici cu 78 milioane de lei, echivalentul a 17 milioane de euro.

Modernizarea mai multor străzi, Iași-Voinești, Iași-Bârnova, Strugurilor și Aleea Tudor Neculai, a Șoselei Naționale, dar și amânarea pentru anul viitor a construcției podului din Cicoarei, peste Bahlui, sunt doar o parte dintre proiectele nerealizate.

Finanțări UE, mai puțin de jumătate
În momentul votării bugetului, la începutul acestui an, veniturile secțiunii de dezvoltare au fost estimate la 128 de milioane de lei, iar cheltuielile la 189 milioane de lei. Diferența a fost asigurată din excedentul anilor anteriori. Pe parcursul lui 2018, cele mai mari încasări, de peste 30 de milioane de lei au provenit din sumele primite de la Uniunea Europeană în contul plăților efectuate aferente cadrului financiar 2014-2020.

Contractul pentru podul din Cicoarei s-a semnat abia în această toamnă, după ce anul trecut licitația a fost anulată de CNSC deoarece s-a încercat trucarea sa

Dar în bugetul pe 2018, primarul Mihai Chirica estimase că din finanțările europene îi vor intra în conturi mai mult decât dublu, adică 68 de milioane de lei. „Ne concentrăm şi pe proiectele de pe Axa 4 POR pe care vrem s-o aplicăm din acest an, urmând să semnăm contractele de finanţare până în decembrie 2018”, a precizat primarul Mihai Chirica la începutul acestui an, când bugetul se afla încă în dezbare publică.

Însă, până acum, pe Axa 4, Chirica nu a semnat niciun contract, ci doar a înaintat trei proiecte: stații automate de închiriere a bicicletelor, modernizarea tronsonului Bucșinescu-Tudor-Calea Chișinăului și un pachet de înlocuiri de șină (Pădurii, b-dul Țuțora și zona Industrială). Toate se află în etapa de analiză la Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est. Proiectele cu fonduri europene la care au început lucrările sunt reabilitarea Mănăstirii Frumoasa și a Palatului Braunstein, dar și investițiile în rețeaua centralizată de termoficare.

„Le-am promis ieșenilor care locuiesc în acea zonă că le voi oferi o viață mai bună și mă țin de promisiune. Termenul de execuție a lucrărilor este de 12 luni de la data semnării contractului. Acest lucru înseamnă că în jurul datei de 1 decembrie 2019 sperăm să îl inaugurăm.”
Primarul Mihai Chirica, pe 5 octombrie, la semnarea contractul de lucrări pentru construirea podului peste Bahlui, investiție întârziată cu cel puțin doi ani 

Palatul Braunstein, printre puținele șantiere deschise în Iași în 2018

Pod și străzi amânate la anul

Tot pe lista de dezvoltare s-a aflat operațiunea de modernizare a locurilor de joacă pentru copii, refacerea aleilor și trotuarelor dintre blocuri, dar și edificarea unui pod peste Bahlui, în zona Cicoarei. Contractul de execuție cu Geiger Transilvania a fost semnat abia în luna octombrie. Valoarea lucrării este de 6,5 milioane de lei, proiectul fiind încă la început.

La capitolul străzi nu s-au realizat nici Iași-Voinești, nici Iași-Bârnova, nici Strugurilor și Tudor Neculai, investiții de milioane de lei fiecare. „Această execuție este expresia neputinței care s-a înșurubat la Primăria Iași. Propaganda uriașă, plătită din banii publici, nu ține loc de investiții și proiecte importante pentru oraș. Primarul Chirica se ocupă cu orice, mai puțin cu ceea ce orașul are nevoie: investiții, investiții, investiții”, a declarat Marius Bodea, deputat PNL.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30