Miercuri, 22 05 2019
EXCLUSIV. Festin din bani publici la Poli Iași: 9,23 milioane lei, acuzație de ajutor de stat

EXCLUSIV. Festin din bani publici la Poli Iași: 9,23 milioane lei, acuzație de ajutor de stat

Suma este uriașă, depășind tot ce se dăduse până atunci în cursul unui an. Nimeni nu știe ce s-a întâmplat cu acești bani în 2017, dar sunt acuzații de cheltuieli umflate. Nici măcar datoriile nu s-au plătit, rămânând până în prezent. În 2017, REPORTER dezvăluia că Prunea avea contract de 140.000 de euro, cel mai mare din Liga I. După această orgie bugetară, Chirica s-a speriat și a oprit finanțarea. El este acuzat acum de ajutor de stat, cu încălcarea legislației românești și a celei a Uniunii Europene. Primarul se apără cu raportul  favorabil al Curții de Conturi, dar în alte orașe speța a fost de competența DNA. Iată demonstrația unei acuzații uluitoare, făcută după doi ani. În cazuri similare, cluburi mari ca Barcelona și Real Madrid au fost obligate să dea banii înapoi.

În 2017, primarul Mihai Chirica a dat de la bugetul local, prin intermediul Fundației Sportului Ieșean, suma de 9.237.280 lei, clubului de fotbal CSM Politehnica Iași. Prin acordarea acestei sume, edilul a acordat un ajutor de stat ilegal pentru echipa de fotbal, potrivit legislației române, dar și legislației Comisiei Europene.

Bani de la bugetul local

REPORTER DE IAȘI a intrat în posesia actelor care demonstrează că primarul Mihai Chirica a încălcat legea în 2017, când a acordat de la bugetul local aproape 2 milioane de euro, în mai multe tranșe, echipei de fotbal CSM Poltiehnica Iași.

În „Contul rezultatului finaciar“, la finele anului 2017, al clubului ieșean, la capitolul „Resurse obținute de la bugetul de stat/sau de la bugetele locale și subvenții pentru venituri“ apare suma totală de 9.237.280 lei.

Deși în estimarea bugetară făcută pentru 2017, oficialii clubului ieșean se așteptau la un aport din partea primăriei de 6,17 milioane de lei, până la urmă, în conturi au ajuns cele peste 9 milioane de lei.

Mihai Chirica, pe gazonul terenului din Copou. În 2017 s-a comportat ca un veritabil patron al clubului de fotbal. Secretul cheltuirii celor 9,23 milioane de lei se lasă a fi descoperit în viitorul apropiat

Ce spune legea

Potrivit legislației Comisiei Europene cu privire la finanțarea cluburilor sportive profesioniste, acestea intră la categoria întreprinderi, având în vedere că desfășoară activități comerciale declarate fiscal (vânzare de bilete și drepturi de difuzare, tranzacționare jucători, sponsorizări, venituri din alte activități).

Mai mult, în conformitate cu prevederile art.107(1) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, o măsură de finanțare/de sprijin reprezintă ajutor de stat dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele criterii:

- este acordată de stat sau prin intermediul resurselor de stat;

- favorizează anumite întreprinderi;

- denaturează sau amenință să denatureze concurența;

- afectează schimburile comerciale cu alte state membre.

Legislația, eludată prin Fundația Sportului Ieșean

Toate cele patru criterii prevăzute în legislație pentru ca banii dați de la bugetul local să constituie ajutor de stat sunt îndeplinite în cazul sumei acordate de Mihai Chirica.

Astfel, suma de 9.237.280 lei, acordată prin intermediul statului, de la bugetul local al Municipiului Iași, favorizează o întreprindere care desfășoară activitate economică declarată fiscal și denaturează sau amenință să denatureze concurența.

Astfel, s-a creat un avantaj incorect față de alte cluburi, care au activat în 2017 în Liga I și care nu au beneficiat de astfel de resurse bugetare. Au fost afectate și schimburle comerciale cu alte state membre, dând posibilitatea beneficarului să efectueze transferuri de jucători profesioniști cu bani publici.

Adrian Ambrosie (stanga) nu mai poate apela la banii publici. Primarul a recunoscut în mai multe poziții publice că, în 2017, era susceptibil de acuzația de ajutor de stat

Ce trebuia să facă primarul

Fiind în situația acordării unui ajutor de stat plătit în 2017, de la bugetul local, primarului îi erau aplicabile prevederile OU 77/2014.

Astfel, potrivit Ordonanței, înainte de a decide, acorda și dispune finanțarea unei structuri sportive profesioniste prin interpuși, trebuiau îndeplinite:

- procedura de informare: procedura de comunicare către Comisia Europeană a unei fişe de prezentare a măsurii de natura ajutorului de stat, prin intermediul sistemului interactiv de notificare a ajutoarelor de stat SANI (State Aid Notification Interactive);

- prenotificare: notificarea prealabilă către Comisia Europeană a unui proiect de măsuri de sprijin în scopul clarificării aspectelor legate de caracterul de ajutor de stat sau de compatibilitatea măsurii de sprijin;

- finalizarea etapei de prenotificare: reprezintă poziția transmisă de Comisia Europeană cu privire la prenotificarea transmisă;

- procedura de notificare: procedura de comunicare către Comisia Europeană, prin intermediul sistemului interactiv de notificare a ajutoarelor de stat SANI, a unei măsuri susceptibile să reprezinte ajutor de stat în vederea analizării compatibilității acesteia cu legislația în domeniul ajutorului de stat;

- notificare: formularul specific însoțit de documentația aferentă ce urmează să fie transmisă Comisiei Europene în vederea stabilirii caracterului de ajutor de stat şi analizării compatibilității proiectelor măsurilor de sprijin cu legislația europeană.

Ce a făcut Chirica?

A ignorat toate aceste prevederi legale, dispunând plăți din fonduri publice.

Bilantul financiar depus oficial la Fisc de clubul de fotbal pe anul 2017. Pe mijlocul paginii este menționată rubrica „Resurse obținute de la bugetul de stat/sau de la bugetele locale și subvenții pentru venituri“, unde figurează suma de 9.237.280 de lei

Nu se aplică nicio excepție

De la aceste reguli, există și niște excepții, și sunt enumerate de Consiliul Concurenței în Adresa 5553/13.04.2017, exact în ziua când Chirica dispunea plata a 1,5 milioane de lei pentru salariile fotbaliștilor profesioniști de la Poli.

REPORTER DE IAȘI a prezentat luna trecută Decizia din 13 aprilie 2017, semnată de primarul Mihai Chirica, prin care transmite Fundației Sportului Ieșean cum să cheltuie banii, Fundația fiind entitate de drept privat, iar clubul tot o asociație privată.

Prima exceție se aplică dacă este vorba de finanțarea sportului de masă, a sportului amator, a cluburilor de cadeți și tineret. E clar că nu este vorba de așa ceva în cazul unui club profesionist.

Excepția a doua se aplică dacă din totalul activității desfășurate de o structură sportivă, maximum 20% reprezintă activitate economică, restul fiind activitate neeconomică.

Nici această excepție nu se aplică deoarece, potrivit bilanțului clubului ieșean, veniturile pe 2017 sunt de puțin peste 800.000 lei din activități nepatrimoniale (sponsorizări și vânzare bilete) și 8,52 milioane lei din activități economice (drepturi TV). Astfel, totalul veniturilor obținute de club, mai puțin fondurile de la bugetul local, au o pondere de 91,06% din venituri obținute din activitatea economică.

O a treia excepție se aplică dacă participanții la o activitate deschisă publicului larg trebuie să plătească o contribuție bănească ce împreună cu alte venituri realizate pe seama acestei activități acoperă numai o fracțiune din costurile reale, nu este afectat caracterul neeconomic al activității respective, deoarece această contribuție nu poate fi considerată drept o remunerație veritabilă pentru serviciul furnizat.

Fotbalul profesionist și campionatul organizat de Liga Profesionistă de Fotbal nu pot beneficia de această excepție.

A patra excepție se aplică dacă se finanțează baze sportive.

Nici această situație nu se aplică.

Excepția a cincea spune că nu se aplică regulile de ajutor de stat bonusurilor de performanță acordate direct sportivilor, persoane fizice, de autoritățile locale sau centrale, cu condiția ca aceste bonusuri să nu fie forme mascate de remunerare a activităților desfășurate de către sportivii profesioniști.

În condițiile în care în Formularul F20/1 se declară la capitolul „Cheltuieli cu personalul“ suma de 8.815.649 lei, e clar că sumele provenite de la bugetul local au fost utilizate direct la plata salariilor.

Riscă să dea banii înapoi

Într-un caz similar, în 2016, Comisia Europeană a cerut cluburilor spaniole de fotbal FC Barcelona, Real Madrid, Valencia, Atletico Bilbao, Atletico Osasuna, Elche și Hercules să returneze ajutoare publice în valoare de mai multe milioane de euro acordate de autoritățile publice spaniole.

Real Madrid a trebuit să returneze 23,4 milioane de euro, Valencia - 20,4 milioane de euro, Hercules 6,1 milioane de euro, FC Barcelona, Athletic Bilbao, Atletico Osasuna – 5 milioane de euro și Elche - 3,7 milioane de euro.

„Utilizarea banilor contribuabililor pentru a finanța cluburile profesioniste de fotbal poate crea o concurență neloială. Fotbalul profesionist este o activitate comercială care implică fonduri semnificative, iar banii publici trebuie să respecte legislația din domeniul concurenței. Subvențiile pe care le-am investigat în aceste cazuri nu au respectat acest lucru“, a declarat atunci comisarul european pentru Concurență, Margrethe Vestager.

Primarul, viceprimarul și multe oficialități la Tribuna VIP din Copou. Finanțatori pe bani de la buget

Cum explică 1,6 milioane de lei?

Președintele CS Politehnica Iași, Vasile Manole, care a acționat în instanță Primăria Iași pentru neacordarea banilor promiși în cadrul Consiliului Local, susține că, potrivt actelor Fundației Sportului Ieșean, clubul de fotbal a primit doar 7,6 milioane de lei.

„Din hârtiile oficiale primite de noi de la FSI rezultă suma de 7,6 milioane de lei. Dacă în bilanțul celor de la fotbal e trecută suma de 9,2 milioane, înseamnă că este o problemă și mai mare pentru domnul primar. Diferența de 1,6 milioane de lei e mai ilegală, dacă pot spune așa, decât ajutorul de stat de 7,6 milioane de lei, așa cum spune Oficiul pentru Protecția Concurenței“, spune Vasile Manole.

O parte din cei 1,6 milioane de lei ar putea fi reprezentat de banii ce trebuiau să ajungă la CS Politehnica Iași la finele anului 2017.

„În octombrie, domnul primar a declarat că va da 950.000 lei pentru echipele de la noi. Pe urmă a spus 635.000 lei, pe urmă 365.000 lei. Pe 13 decembrie 2017, domnul Alin Aivănoaiei mi-a spus că domnul Chirica i-a dat asigurări că banii vor intra până la finalul anului. Până la urmă, noi nu am primit niciun leu“, adaugă Manole.

Citește și Acuzație bombă: Chirica a finanțat ilegal clubul Politehnica

O altă variantă ar fi ca suma respectivă să reprezinte suma dată de Primărie pentru întreținerea bazei sportive „Emil Alexandrescu“, plata oamenilor de la stadion și bani dați Centrului de Copii și Juniori.

Cei care acuză sunt în eroare“

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Iași, Sebastian Buraga, susține că acuzațiile aduse sunt eronate.

„Cei care acuză că ar fi ajutor de stat sunt în eroare. Curtea de Conturi, la verificările anuale pe care le efectuează în ceea ce privește cheltuirea banilor publici, nu s-a sesizat cu privire la faptul că acei bani ar fi ajutor de stat“, susține Sebastian Buraga.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Antibiotice

PMP dreapta
antibiotice fluxiv

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Mai 2019 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Clipul zilei

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top