fbpx
 
Liviu Zanfirescu este umbra lui Mihai Chirica în tot orașul. Controlul din Urbanism este cea mai importantă misiune pentru șeful Poliției Locale Liviu Zanfirescu este umbra lui Mihai Chirica în tot orașul. Controlul din Urbanism este cea mai importantă misiune pentru șeful Poliției Locale

Zanfirescu, prețul tăcerii în fața Mafiei Imobiliare: 3.800 euro/lună


Patru cazuri mușamalizate de Șeful Poliției Locale, un pensionar de lux care cumulează pensia de 9.800 de lei/lună cu salariul de 8.000 de lei. Pentru banii aceștia, tace și execută tot ce i se cere.

Venituri lunare nete de aproape 18.000 de lei are Liviu Zanfirescu. Echivalentul a 3.800 de euro, bani din pensia MAI și din salariul de director la Poliția Locală. Fără a pune la socoteală norma de hrană și voucherele de vacanță.

Cu ce se ocupă Zanfirescu? Îi ia la mișto pe ieșeni, camuflează toate potlogăriile imobiliare ale rudelor primarului Mihai Chirica, ale prietenilor și pilelor acestuia, ale mahărilor care se pretind dezvoltatori.
Iată un scurt inventar al celor mai flagrante încălcări ale legii, tolerate de Liviu Zanfirescu, șeful Poliției Locale.

1) PARTENERUL LUI TOMORUG ARE ALIBI DE LA POLIȚIA LOCALĂ
Pe strada A. Fătu, zona Râpa Galbenă, omul de afaceri Daniel Florin Simionese a cumpărat o casă bătrânească și o bucată de teren.
În februarie acest an, Primăria i-a emis o autorizație pentru consolidarea și recompartimentarea construcției existente. În aprilie, pe 8, pe proprietatea lui Simionese a fost adus un excavator, iar pe 10 aprilie casa se transformase într-un morman de moloz. Deci consolidarea și recompartimentare au devenit o demolare completă.

Vecinii direct afectați au sesizat Poliția Locală. Răspunsul semnat de Liviu Zanfirescu, director general, și de Daniel Peltea, șef serviciu la Locală, este revoltător. Aceștia l-au cauționat pe omul de afaceri care a demolat – fără a avea autorizație și care acum ridică din temelii o altă construcție – tot fără a avea autorizație.

„Din expertiza tehnică anexă autorizației de construire la capitolul funcțional propus reiese faptul că sunt necesare următoarele măsuri: din cauza stării avansate de degradare se impune dărâmarea pereților și a fundațiilor existente, se va încerca păstrarea unui singur perete amplasat în axul E între axele 1 și 4”, este un fragment din răspunsul halucinant al celor doi șefi din Poliție.

Un răspuns care se constituie în fals intelectual: REPORTER DE IAȘI a cerut răspunsuri la dovezi clare privind ilegalitățile unchiului lui Mihai Chirica, iar Liviu Zanfirescu a refuzat să facă o anchetă reală și să apere interesul public


Hai jos și cu ultimul perete!
Zanfirescu și Peltea au invocat o expertiză care arăta că acea casă nu mai prezenta siguranță. Deci demolarea a fost mascată sub forma schimbării soluțiilor tehnice din proiect pe parcursul execuției.
Într-un final, nici măcar acel singur perete pe care voiau inițial să-l păstreze n-a mai rămas în picioare. „S-a constatat starea avansată de degradare a acestuia. S-a stabilit faptul că peretele nu poate fi consolidat, iar pericolul de autodemolare poate apărea în orice moment”, a scris Zanfirescu în răspunsul adresat Mariei Giugulă, vecina care a reclamat lucrările.


Simionese construiește vila directorului tehnic din Primărie

Amănunt: Daniel Florin Simionese este asociat în firma Coninstal. A intrat în 2017, în locul Paulei Vornicu (PSD), o apropiată a lui Dumitru Tomorug, directorul tehnic al Primăriei. În primăvara acestui an, jurnaliștii REPORTER DE IAȘI au surprins o mașină a Coninstal în fața celor două vile din satul Dorobanț, comuna Aroneanu la a căror amenajare Tomorug, proprietarul lor, lucra.

Miza: a scăpat de PUZ și autorizație, cât doi ani din viață
Materialul de presă prin care a fost scos la lumină faptul că Simionese a dărâmat o casă și face o alta fără a avea autorizație a apărut vineri 28 iulie. De-atunci și până acum, lucrările au avansat cu repreziciune. Disperată, Maria Giugulă, vecina direct afectată, s-a adresat instanței de contencios administrativ. Obiectul dosarului este anulare act administrativ autorizație de construire și certificat de urbanism. În calitate de pârâți au fost nominalizați primarul, Municipiul Iași, Inspectoratul Județean în Construcții și Daniel Florin Simionese.

În mod normal, calea pe care trebuia să o urmeze dezvoltatorul era obținerea unui PUZ (fiind zonă centrală) și apoi a unei autorizații. E ceea ce li se cere ieșenilor de rând, iar unii așteaptă de 2-3 ani aprobarea unui PUZ și eliberarea autorizației. Simionese a beneficiat de soluția cea mai simplă: autorizație de recompartimentare a unei case vechi, pe care, de fapt, a demolat-o. Totul se bazeazî pe o minciună. Acum construiește un bloc fără ca nimeni să știe parametrii. Dacă Simionese era obligat să facă PUZ și autorizație, ca toți muritorii de rând, ar fi fost nevoit să obțină acordul vecinilor pentru bloc, ceea ce ar fi fost puțin probabil.

Casa lui Vasile Chirica, pozată în stânga în septembrie 2018 și apoi în decembrie 2018. Este identică. Poliția Locală susține că autorizația din decembrie prevede mansardarea, ca și cum aceasta n-ar fi fost deja făcută. Dar casa era terminată cu un un an înainte. Nu s-a dat niciun leu amendă. E primul caz în care ieșenilor li se spune că nu este adevărat ce văd cu ochii lor


2) UNCHIUL LUI CHIRICA, MÂNGÂIAT PE CREȘTET DE ZANFIRESCU
Cea mai ordinară mistificare a fost penibila încercare a șefilor din Poliția Locală de a acoperi lucrările pe care Vasile Chirica, unchiul primarului, le-a făcut la o clădire din Centru.

Pe moșia primarului: a construit în Centru fără autorizație

Cronologia, pe scurt: în calitate de revoluționar, Vasile Chirica, unchiul primarului Mihai Chirica, a cumpărat în decembrie 2014 o magazie cu un singur nivel, albă, aflată într-o stare avansată de degradare, amplasată central, pe strada Elena Doamna nr. 37.

Din decembrie 2014 și până în decembrie 2018, pe numele lui Vasile Chirica și pe adresa Elena Doamna 37, Primăria nu a eliberat nicio autorizație de construire. Sunt doar două certificate de urbanism.

În septembrie 2018, când jurnaliștii REPORTER DE IAȘI au scris pentru prima dată despre acest caz, clădirea arăta exact ca astăzi, adică fusese transformată radical și avea deja chiriași, câteva școli de muzică. Totuși, pe numele lui Chirica nu exista nicio autorizație de construire care să încuviințeze aceste amenajări. Între timp, în decembrie 2018, Primăria a eliberat autorizație pentru „Consolidare. Amenajare pod. Schimbare de destinație din magazie în locuință”.
Însă, așa cum o dovedesc și pozele publicate de REPORTER DE IAȘI, clădirea fusese gata cel puțin din septembrie, deci cu mai bine de două luni anterior eliberării autorizației. În plus, vecinii au declarat că respectiva clădire a fost transformată într-o cochetă construcție, cu parter și mansardă, în perioada 2016-2017.

În martie 2018, chiriașii erau deja mutați în noua clădire modernizată, care și-a dublat suprafața!

O autorizație eliberată în fals
Aberant: Primăria a eliberat autorizație în decembrie 2018 pentru schimbarea destinației din magazie în locuință, pentru consolidare și amenajare pod, dar în septembrie acolo se predau lecții private de muzică, una dintre chiriașe confirmând că a închiriat de la Vasile Chirica încă din martie 2018.

Falsul acestei autorizații este identic cu actul antedatat în Scandalul Skoda, faptă realizată tot în complicitate cu cei de la Poliția Locală, sub oblăduirea lui Mihai Chirica. Atunci, Primăria n-avea voie să cumpere mașini, dar totuși a făcut-o, apoi, când Curtea de Conturi s-a sesizat, s-au gândit să falsifice documentele, ca să justifice achiziția, deși ar fi trebuit să recunoască prejudiciul și să-l recupereze.
La Unchiul Vasile, după ce REPORTER DE IAȘI a făcut public cazul, Poliția Locală ar fi trebuit să acționeze. Într-un singur fel posibil, așa cum se întâmplă pentru toți muritorii de rând din Iași.
„Poliția Locală trebuia să constate inexistența autorizației de construire, de la nivel de magazie la cel de casă cu mansardă, să aplice o amendă și apoi să ceară intrarea în legalitate, dacă permit condițiile legale. Dar acolo trebuia PUZ, e zonă centrală, condițiile legale n-o permit așa că, în final, agenții locali ar trebui să ceară demolarea construcției”, a declarat, sub rezerva anonimatului, un arhitect.

Dialogul surzilor cu Poliția Locală
Ce a făcut în schimb Poliția Locală? A trimis un răspuns către REPORTER DE IAȘI, sub semnăturile lui Liviu Zanfirescu, directorul general, și a lui Daniel Peltea, șef serviciu, în care cei doi au pus batista pe țambal. O sfidare la adresa bunului simț și a adevărului.

„În urma verificărilor efectuate a rezultat faptul că pentru imobilul din Iași, str. Elena Doamna nr. 37, există eliberată autorizația de construire nr. 1309/17.12.2018 «Consolidare. Amenajare pod. Schimbare de destinație din magazie în locuință»”.
Pe scurt spus, Zanfirescu și Peltea ne-au luat de proști. Au amintit de o autorizație eliberată după ce construcția fusese gata de mult. Nicio explicație logică dată în fața ieșenilor, deși vorbim de o instituție aflată în serviciul public și de tratarea egală a tuturor în fața legii.

Imunitatea instituită la Iași de Chirica și Poliția Locală a dus la situația aberantă ca unchiul primarului să nu primească nici măcar un leu amendă.

Unchiul Vasile e cel care ar fi donat bani primarului

Un ultim amănunt în această speță, o reamintire: Vasile Chirica este acel unchi care i-a donat primarului Mihai Chirica 39.000 de euro, bani cu care edilul și-a achiziționat o vilă de 240 mp pe aleea Tudor Neculai. Acum, acea locuință este a celor două fiice ale lui Chirica din a doua sa căsătorie.

Daniel Simionese face un bloc pe o autorizație de recompartimentare a vechii case. Dar unde este casa?!


3) PARAVAN ÎN JURUL LUI PUȘCAȘU, CUMĂTRUL PRIMARULUI

Acum trei ani, omul de afaceri Vasile Pușcașu, cumătrul primarului Mihai Chirica, a cumpărat casa scriitorului şi fostului primar al Iaşului Costache Negruzzi, situată pe strada cu acelaşi nume, la numărul 13.

Amplasată lângă Universitatea de Arte „George Enescu”, clădirea-monument s-a degradat continuu după ce-a fost cumpărată de Vasile Pușcașu până când, în primăvara acestui an, n-a mai rămas decât o movilă de moloz.

Comisia de Monumente a somat Poliția Locală să intervină, dar inspectorii acesteia n-au mișcat niciun deget.

Iată ce a spus în luna martie 2019 Virgil Băbâi, șeful Direcţiei pentru Cultură a Judeţului Iaşi: „Este un proces de demolare care a fost accelerat în ultimul an şi, în special, în ultima lună. Trecem zilnic pe acolo, am observat tot ce se întâmplă, am făcut plângeri la instituţiile abilitate – Poliţia Locală, IPJ Iaşi. Noi mai mult de atât nu putem face. Aşteptăm răspunsul instituţiilor care pot opri această demolare”.

Democrație: Primăria nu răspunde nici după 90 de zile
Poliția Locală nu a reacționat nici la sesizarea lui Băbâi, nici la materialul de presă publicat de REPORTER DE IAȘI în luna martie a acestui an. Liniște deplină în parohia directorul general Liviu Zanfirescu.
La vremea respectivă, purtătorul de cuvânt al Primăriei a refuzat, de asemenea, să vorbească despre acest subiect. A cerut întrebările în scris cu răspunsul în 30 de zile. Au trecut 90 de zile de-atunci și nici reprezentanții Primăriei, nici cei ai Poliției Locale nu au avut o poziție publică pe această speță. Pe acel amplasament, Vasile Pușcașu intenționa să construiască un hotel.

Vasile Pușcașu a demolat Casa Negruzzi și a pus un catafalc negru deasupra. Poliția Locală a fost sesizată încă din octombrie 2018 de către Comisia de Monumente, dar nu s-a mișcat decât în martie 2019, când nu mai era nimic de făcut. Zanfirescu și Pușcașu sunt prieteni


4) CHIRICA A MIMAT JUDECATA CU MAHĂRII IMOBILIARI
Între 2013 și 2019 au fost aproximativ 100 de procese care au vizat proiecte imobiliare, cele mai multe pierdute de administrația locală prin „lipsă calitate procesuală”, fără să se ajungă pe fond. Practic, instanțele au solicitat ca plângerile pe spețe imobiliare să fie depuse de Primăria Iași, Unitatea Administrativ Teritorială, și nu de Poliția Locală. Dar juriștii Primăriei, plătiți cu mii de euro lunar, s-au făcut că nu pricep și nu au schimbat această infimă procedură juridică.

Au fost patru ani de dezmăț imobiliar, în care s-au pierdut zeci de procese și în care Mihai Chirica și subordonații săi au făcut-o pe naivii, mimând judecata. Modificarea a fost făcută abia în aprilie 2019 și, brusc, acțiunile Primăriei au succes. Marii beneficiari ai blocurilor ilegale și ale altor construcții care trebuiau demolate sunt personaje extrem de controversate: Niculiță, Asimionesei, Plugaru.

Încă două exemple notabile, doi consilieri locali PSD
- Vlad Nedelcu, consilier local PSD, a dărâmat o casă în centrul Iaşului şi a construit alta, fără autorizație. A camuflat totul într-o autorizaţie de „reparaţii", care este cu totul altceva. S-a întâmplat în 2018, iar Poliția Locală nu l-a întrebat nimic. Specialiștii au confirmat că era nevoie de PUZ

- Zelea Popescu, tatăl consilierei PSD Daniela Tăutu, a făcut un etaj în plus la un bloc din Nicolina. Poliția Locală a făcut un proces verbal, s-a ajuns la instanță. Apoi, Primăria i-a autorizat etajul în plus, iar procesul s-a stins.

Zanfirescu are pensie de 9.800 de lei și salariu de 8.000 de lei
Termenul limită pentru depunerea declarațiilor de avere aferente anului în curs a expirat pe 15 iunie. Dacă a făcut-o intern, Liviu Zanfirescu nu și-a afișat public declarația. Documentul nu este disponibil nici pe site-ul Poliției Locale, nici pe cel al Agenției Naționale de Integritate.
În declarația pe 2018, Zanfirescu a arătat că anul anterior a încasat din pensii 118.000 lei. Adică, o medie de peste 9.800 lei/lună.
Despre salariul de la Poliția Locală a lui Zanfirescu, Ziarul de Iași a scris în octombrie 2018: „La sfârşitul lunii septembrie, Poliţia Locală a publicat veniturile salariale ale angajaţilor, iar în cazul lui Zanfirescu este vorba despre un salariu de bază lunar de peste 13.500 lei. Sumă care determină un salariu net de circa 8.000 lei”. Fără a lua în calcul norma de hrană și voucherele de vacanță. Deci, veniturile nete lunare ale lui Zanfirescu, din pensie și salariu, ating 18.000 lei, echivalentul a 3.800 de euro.
Tot potrivit declarației de avere semnată în 2018, Zanfirescu și soția sa, Doina (lucrează la Serviciul de Pașapoarte) dețin terenuri și case în Iași și Flămânzi (Botoșani), patru autoturisme (VW Golf V, Suzuki Vitara, VW Golf IV, Jaguar XF), dar și o motocicletă BMW.

Article image
Folosit ca paravan într-o donație de 170.000 de lei, Vasile Chirica a fost răsplătit de nepot cu o casă în Centru din patrimoniul Primăriei. A mansardat-o apoi fără autorizație de construcție! Din declarațiile de avere ale primarului nu ies exact terenurile și vila subevaluate din Bârnova, respectiv Nicolina. A scos din mânecă donația de 170.000 de lei de la unchi, plus încă două împrumuturi de la acesta. În compensație, i-...
Autor Cezar Moraru Anchete 12 Septembrie 2018

Article image
Mihai Chirica inventează legi pentru familia sa: și-a autorizat unchiul la doi ani după ce-a terminat casa. Nu-i nicio diferență față de blocurile lui Plugaru, care erau autorizate tot de Primăria lui Chirica după ce erau gata construite. Zeci de ieșeni suportă rigorile legii în construcții, sunt amendați de Poliția Locală și trimiși în judecată. Pentru primar există legi separate. Acest fals reprezintă abuz în serviciu. A...
Autor Cezar Moraru Slideshow HOMEPAGE 16 Ianuarie 2019


Citeste si...
Nota
(2 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: