fbpx
 
Managerul Spitalului de Psihiatrie de la Săpoca a demisionat

Managerul Spitalului de Psihiatrie de la Săpoca a demisionat


Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a anunțat luni dimineața că managerul Spitalului Săpoca a demisionat.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a anunțat luni dimineața că managerul Spitalului Săpoca a demisionat.

Pintea a criticat-o pe Viorica Mihalașcu, managerul spitalului în care duminică unde un pacient a ucis cinci persoane internate şi a rănit alte opt. „Proastă organizare a activității. Managerul are și atribuția de acordare a actului medical la timp. Mă refer la modul de organizare a structurii cu paturi, la organizarea concursurilor de angajare".

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, afirmă că în cazul de la Spitalul de Neuropsihiatrie Săpoca „s-a produs un lung şir de erori umane", reiterând că tragedia putea fi evitată. Ea spune că nu s-au respectat prevederile din fişa postului, în condiţiile în care în fişa postului asistentei medicale scrie că nu trebuie lăsate obiecte contondente, cum era şi stativul de perfuzii, lângă pacienţii cu probleme psihice, dar au fost şi greşeli manageriale. „Decizia este foarte clară pentru cei care nu au respectat fişa postului: Comisia de disciplină, dar şi plângere penală", adaugă Pintea.

„Din păcate, aşa cum am precizat, s-a produs un lung şir de erori umane şi reiterez ideea că această tragedie putea fi evitată. Am spus de foarte multe ori că noi suntem sistemul şi trebuie fiecare dintre noi să respecte ceea ce are în fişa postului", a spus, duminică seara, Sorina Pintea, aflată la Buzău.

Ea a precizat că în fişa postului asistentei medicale „scrie negru pe alb că nu se lasă la îndemâna pacienţilor obiecte contondente", aşa cum era stativul de perfuzii, un obiect greu, "care n-ar fi trebuit să rămână niciodată într-un salon cu bolnavi internaţi cu probleme psihice".

„Al doilea lucru care m-a frapat este faptul că la ora 1.45, în noaptea de sâmbătă spre duminică, a fost internat un pacient, internat tot cu etilism, şi care a fost pus în pat cu pacientul Lungu Ştefan, în pat, în condiţiile în care în acel salon mai existau paturi libere. Dar a fost decizia medicului de gardă, pentru că salonul 206, în care s-au petrecut crimele, era imediat la îndemână şi atunci probabil şi-au spus - e un comentariu personal - de ce să nu-l punem aici", a povestit Pintea.

Ministrul Sănătăţii a afirmat că nu se pune problema lipsei de personal, acesta fiind la nivelul minim prevăzut de lege, iar cele 45 de posturi aprobate în 2018 urmau să fie scoase la concurs. Motivul invocat de conducere pentru că nu au fost scoase la concurs până acum este că spitalul nu avea buget, acest lucru nefiind real, conform lui Pintea.

Ea a spus că în weekend sunt zece asistente la cele două secţii de psihiatrie, iar în timpul săptămânii patru-cinci.

„Nu s-au respectat prevederile din fişa postului şi nu putem să dăm vina pe sistem, sistemul suntem noi", a spus Pintea.

Potrivit acesteia, „există şi o serie de greşeli manageriale".

„Decizia este foarte clară pentru cei care nu au respecta fişa postului: Comisia de disciplină, dar şi plângere penală", a mai spus Pintea.

Anterior, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, declara, la Buzău, că prima opinie pe care şi-a format-o referitor la cazul de la Spitalul de Neuropsihiatrie Săpoca este că tragedia putea fi prevenită. "Sunt lucruri încă de neexplicat, vom vedea exact ce s-a întâmplat, vreau să vă spun că se verifică fiecare aspect în parte, inclusiv fişa postului personalului medical", a spus Pintea, menţionând că sindicatul nu a solicitat Ministerului Sănătăţii angajarea de personal, ci doar sporuri salariale.

Pintea a precizat că reprezentanţii conducerii spitalului de la Săpoca nu au făcut nicio solicitare către Ministerul Sănătăţii pentru aprobarea unei firme de pază, iar în statul de funcţii al acestui spital în 2016 erau 828 de posturi, iar acum sunt 873 de posturi.

„Deci au fost aprobate şi finanţate încă 45 de posturi în plus. Acum, de ce nu s-au ocupat, dacă au fost scoase la concurs, de ce nu s-au scos, rămâne de văzut. Este un aspect care pe mine m-a intrigat", a afirmat Pintea.

 

Sursa: România TV


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30