fbpx
 
Editorial Gabriel GACHI. Știrea săptămânii: un selfie ratat cu președintele

Editorial Gabriel GACHI. Știrea săptămânii: un selfie ratat cu președintele


Marketingul lui Mihai Chirica se va sparge ca un balon de săpun dacă nu apare sâmbătă pe scenă, lângă Iohannis, la reuniunea liberalilor.

E cam stupid să laşi impresia că eşti şeful oraşului şi ai puterea de a i-l pune la picioare lui Iohannis, iar acesta să te ocolească de parcă ai fi radioactiv. E penibil să declari „îl aştept cu drag pe Iohannis" (adică „te implor..."), iar acesta să nu te accepte lângă el, pe scenă.

La ce-i bun sprijinul declarat al lui Chirica pentru Iohannis în campanie? Poate Chirica să mişte real votul la nivelul unui oraş mare ca Iaşul? La europarlamentare s-a făcut de râs cu George Simion, care a luat 5.800 de voturi, în timp ce Gregoriana Tudoran, care, slavă Domnului, nu a fost susţinută de Chirica, a luat 13.000.

E un semnal foarte prost să nu fii primit la conferinţa liberalilor din oraşul tău, nu doar pentru viitorul tău politic, ci şi pentru mesajul că suportul de campanie pe care tu îl reprezinţi nu valorează nimic. E o schimbare bruscă de percepţie şi oamenii te văd dintr-o dată slab. Şi-aşa te iau de-acum încolo.

Dacă Iohannis nu se lasă înghesuit în lift de Chirica, acesta ţâşnind când se închid uşile şi blocându-l între etaje, ca un hărţuitor de vedete, înseamnă că pierdem singura ocazie de-a avea o poză cu cei doi la Iaşi. Dar n-aş băga mâna în foc că Mihai Chirica nu o va face. Ori în lift, ori chiar pe scenă, ieşind dintr-un tort uriaş şi strigând: „Surpriză!".

Depăşirea evenimentului de la Iaşi va însemna pierderea momentului optim pentru Chirica. Dacă joi cade Guvernul, se dă Ordonanţa cu două tururi şi misiunea outsider-ilor se uşurează. Dacă Iohannis vrea linişte în filială până se alege el, trece şi Crăciunul fără schimbarea-șoc.

Din ianuarie, ori Iohannis, ori Barna, vor reforma reţelele transpartinice care menţin oameni ca Mihai Chirica pentru că sunt docili şi livrează. Va da foarte bine să resuscitezi Justiţia, să ai două-trei ştiri la jurnal cu descinderi şi dosare redeschise, iar la Iaşi Chirica are vreo trei case la control şi vreo şase contracte cu Conest în mapele DNA şi OLAF. Toate începuturile de mandat înseamnă emulaţie şi încredere în puterea schimbării.

Nu e o luptă electorală reală, nu e poporul care hotărăşte. E un sistem infracţional la cel mai înalt nivel politic care fixează nişte lideri şi-i mătură pe ceilalţi din cale, jucând murdar: alungă sponsorii şi închid accesul la media.

Nu Chirica e cel pe care îl alegem, ci sistemul care îl ţine pe acesta în fereastră. Iar în primăvară cred că va fi un val uriaş împotriva moroilor care trag sforile în instituţii şi oferă protecţie. Va fi ca la Revoluţie, poporul va mai reseta o dată jocul politic. Iar pentru PNL, în situaţia creată, Chirica nu va mai valora nimic. Pentru că tăvălugul anti-sistem va scoate alţi oameni în faţă. Chirica, în sine, nu e o forţă electorală, ci o reţetă financiară de pe urma căruia investitorii fac profit. Iar la primăvară valul va anula banii.

.............................

L.E.: 
Penibil. Aseară, Mihai Chirica a venit la Hotel Internațional să-l astepte pe Iohannis, cu doi fotografi după el și cu un buchet de flori în mână. SPP a scos fotografii afară pentru că președintele a transmis că nu vrea poze.
Chirica a stat singur pe o canapea, așteptând o oră și jumătate. De la 19.00 la 20.30. A sărit pe hol când Iohannis a intrat la Recepție, și-a pus în viteză panglica tricoloră și i-a tăiat calea fix 10 secunde.
Apoi a ieșit afară făcând un live cu BZI, inventând un eveniment.
Dacă așa se conduce un oraș, înseamnă că suntem 400.000 de ieșeni retardați.


Citeste si...
Nota
(7 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: