fbpx
 

Items filtered by date: Miercuri, 27 Decembrie 2017

Misterul morții soților Maleon va mai dura mult timp, dacă nu cumva nu va fi deslușit niciodată, dar câteva ipoteze pot fi menționate, la aproape 48 de ore de la producerea tragediei.

N-au lăsat nimic de bănuit

Procurorii criminaliști audiază rudele și prietenii apropiați ai celor doi soți pentru a vedea ce anume putea duce la un deznodământ cumplit: o dublă sinucidere. Directorul Bibliotecii Centrale Universitare (BCU) Iași, Bogdan Maleon, avea 42 de ani, iar un prieten apropiat, intervievat de REPORTER DE IAȘI sub asigurarea confidențialității, a declarat că acesta era „de o eleganță desăvârșită, genul british, și perfecționist, un intelectual autentic. Un om care nu-și abandona niciodată mina de erudit”.

De asemenea, Anda Maleon, soția cadrului universitar, era, la 38 de ani, o prezență extrem de pozitivă, foarte senină, volubilă și binedispusă, fără să dea apropiaților de gândit, până în ultimele zile de viață, că ar traversa o depresie puternică. Anda Maleon era foarte concentrată pe proiectele sale de viitor, în domeniul programelor de absorbție a fondurilor europene, și a lucrat cu colaboratorii ei până aproape de Crăciun, fără să lase impresia că este apăsată de ceva.

O veste care a dărâmat-o

O cunoștință foarte apropiată a Andei Maleon, genul de prietenă atât de bună încât i te confesezi, a mărturisit pentru REPORTER DE IAȘI că soția directorului BCU suferea totuși în ultimele luni din cauza faptului că nu putea face copii. „În 2016 își făcuse analizele și reieșea clar că nu putea rămâne însărcinată. Acest lucru a afectat-o treptat-treptat, depresia s-a accentuat mai ales în ultimele luni, din vară, chiar dacă nu prea a lăsat acest lucru să se vadă”, mărturisește confidenta Andei Maleon.

Alt prieten de familie spune că nu a bănuit niciodată că acesta ar putea fi un motiv care să o doboare pe tânăra femeie, dar a menționat că, „în mod firesc, iubea foarte mult copiii și mărturisea că își dorește foarte mult să devină mamă”.

Copii, mai mult ca orice

O radiografie a prezenței Andei Maleon pe Facebook scoate în evidență reacții umane normale, urări adresate prietenilor cu diferite ocazii, precum și exteriorizarea unor emoții puternice la fotografiile cu copii ale diverselor cunoștințe. Sare în evidență un comentariu făcut la o fotografie prin care cineva anunța nașterea unor tripleți. Anda Maleon a scris: „Felicitări, dragă mătușică! Aș vrea și eu rețeta, că-s cam bătrânică și n-ar fi rău să dau lovitura!” (vezi foto). Era în 2012, iar Anda avea 33 de ani.

Prietena sa i-a răspuns: „Mulțumim frumos! Anda mea nu e bătrânică, este tânără și prea muncitoare. Cât despre rețetă, se rezolvă. O fur și ți-o împărtășesc la o cafea. Pup”.

Au băut toată noaptea

De atunci au trecut însă cinci ani, iar sentimentul de neîmplinire al Andei Maleon s-a accentuat. Testele medicale au relevat faptul că nu poate face copii.

În noaptea de Ajun, ea și soțul său au rămas toată noaptea acasă. Procurorii au dezvăluit, în această dimineață, că, la analiza medico-legală, a rezultat că ea avea o alcoolemie de 2,4 la mie în sânge, iar soțul, Bogdan Maleon, 1,70 la mie. Alcoolemia femeii o putea aduce în pragul inconștienței, ceea ce, în limbaj colocvial, înseamnă că „ți se rupe filmul”.

REPORTER DE IAȘI a calculat cu aproximație câte pahare de băutură a consumat fiecare dintre cei doi soți, ținând cont de sex, înălțime și greutatea fiecăruia. A reieșit, conform metodelor moderne de calcul, că Anda Maleon ar fi putut bea 8-9 pahare de vin a câte 150 ml, iar Bogdan Maleon circa 7 pahare. Practic, având în vedere diferențele de greutate dintre cei doi, se poate spune că au băut „cot la cot” în acea seară.

Ea s-a sinucis prima

Ce s-a întâmplat spre dimineață nu se știe deocamdată. Scenariul prezentat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași este că Anda Maleon s-a sinucis cu 2-3 ore înainte de soțul ei, în zorii zilei de 25 ianuarie, strangulându-se cu o curea la mansardă. Se presupune că el s-a spânzurat ulterior, fără a se ști deocamdată împrejurările.

Prietenii apropiați spun că cei doi nu păreau să aibă probleme în căsnicie, nu mai multe decât orice cuplu normal, că aveau un tonus foarte bun, că ambii aveau planuri profesionale importante, că nu erau firi colerice și că păreau foarte stabili psihic.

Bogdan Maleon scosese o mașină la vânzare

O altă informație descoperită de REPORTER DE IAȘI este că profesorul universitar Bogdan Maleon scosese la vânzare o Skoda Octavia pe site-ul depozitauto.ro. În declarația de avere, directorul BCU Iași menționase doar un Seat Ibiza, dar autoturismul Skoda putea fi înmatriculat pe una dintre cele două firme ale soției. Anunțul încă este actual pe site-ul de vânzări, fiind proaspăt și sugerând că moartea celor doi soți nu a fost premeditată. 


Publicat in Slideshow HOMEPAGE

Andrei Trocin, unul din locotenenții clanului interlop, a luat autorizație pe o casă, dar vrea să construiască un bloc. Vecinii de la turnul aflat la doar câțiva metri distanță sunt exasperați de această monstruozitate.

Scandal la granița cartierelor Ciurchi și Grădinari. Interlopul Andrei Trocin, poreclit Diavolul, ridică o construcție pe strada Moșu, nr. 1. Totodată, și-a ridicat în cap și o parte dintre locatarii blocului D7 situat la câțiva metri de șantierul său. „Face zgomot infernal, vin și Cordunenii, vorbesc tare, înjură. Pe de altă parte, am înțeles că a depășit și regimul de înălțime din autorizație”, a declarat o vecină care, de teama represaliilor, a preferat să-și păstreze anonimatul.

 

Pregătit de extindere

Trocin are în autorizația de construire eliberată în septembrie 2016 doar două niveluri, S+P, adică subsol și parter, dar la fața locului sunt deja două niveluri deasupra pamântului. „Mustățile” din fier beton și conductele prelungite în sus sugerează că această construcție va mai avea măcar o mansardă. În plus, mare parte din terenul lui Trocin, adică 557 mp din cei 939, sunt concesionați de la Primărie, din 2015. Acum, șantierul pare să fi intrat în conservare, din cauza timpului rece.



Istoricul imobiliar al lui Trocin
Trocin și soția sa, Raluca Ioana Ibănescu, au cumpărat câteva sute de metri pătrați de teren pe strada Moșu în februarie 2013. În vara aceluiași an, au obținut de la Primăria Iași o autorizație de construire pentru o locuință. În primăvara anului 2015, au cerut de la Primărie concesionarea a două parcele învecinate cu proprietatea lor în suprafață de 287 mp, respectiv 270 mp.

Au obținut concesiunile, cele două contracte fiind semnate în august același an. „A fost licitație, prețul este destul de mare, aproape 1.000 de euro/an”, spune investitorul.

Toate au mers șnur, Trocin concesionând cu lejeritate acest teren. Ulterior, au solicitat PUZ ca să-și modifice proiectul de casă, luând în calcul și terenul concesionat. În aprilie 2016, consilierii locali au aprobat Planul Urbanistic Zonal, iar în septembrie anul trecut, Primăria a eliberat autorizația de construire.

Parametri au fost depășiți
Potrivit actului emis de Primărie în 2016, Trocin are autorizație pentru construirea unei locuințe unifamilială. Suprafața de teren disponibilă este de 939 metri pătrați (proprietate + concesiune), iar ca parametri construcția ar trebui să aibă un regim de înălțime S+P, înălțimea maximă de 3,90 metri. Dar, acum, la fața locului, clădirea lui Trocin are deja două niveluri deasupra pământului. Iar fierul beton și conductele prelungite deasupra celor două niveluri existente sugerează că se va mai ridica ceva, nu va fi pus doar acoperișul. „Din ce îmi descrieți, terenul este pregătit pentru încă un nivel, măcar o mansardă”, a declarat un specialist în construcții contactat de REPORTER DE IAȘI.

Arhitectul Marian Jan Chirița a lucrat la proiectul lui Trocin, însă susține că nu mai știe care este stadiul. „Știu că Andrei Trocin și soția sa au avut o autorizație în 2013, apoi au modificat-o în 2016, dar nu știu ce-au construit efectiv”, a declarat arhitectul Chirița.

Urlete și înjurături

La o aruncătură de băț de șantier, despărțiți de o stradă îngustă, se află blocul D7, un imobil cu 8 etaje. O parte dintre locatari sunt deranjați de zgomotul făcut de utilaje, dar și de aparițiile Cordunenilor. „La început, au fost liniștiți, de treabă. Cu timpul, au devenit gălăgioși, grosolani, înjură, urlă. Deși deocamdată nu ne afectează, sunt vecini care susțin că a fost depășită și înălțimea. Nu știm cât de înalt se va construi, nu e niciun panou de informare asupra detaliilor construcției”, a afirmat un locatar al blocului D7 sub rezerva anonimatului.

Până la închiderea ediției, reprezentanții Primăriei Iași nu au oferit niciun punct de vedere oficial pentru acest caz. Andrei Trocin a spus că „lumea e rea” și că el este investitor de bună credință: „Dacă făceam vreo porcărie acolo, nu mă întindeam atâta cu construcția, că am avut toți vecinii pe cap. Nici nu știu dacă o să mai fac ceva că sunt plin de datorii”.

 

Locuință individuală cât un bloc

Întrebat dacă aceasta va fi o locuință individuală, conform autorizației, Trocin a susținut că da, deși construcția aduce mai mult cu un bloc. „Sunt două niveluri, cum scrie în autorizație. Dacă o să vină PUG-ul nou și o să-mi permită, poate o să mai fac un etaj”, a explicat el de ce a lăsat la vedere „mustățile” din fierbeton.

În final spune că „amprenta la sol a fost respectată, totul este legal”, găselnița fiind includerea versantului în suprafața terenului disponibil. Concesionând versanții Primăriei, pe care oricum nu se putea construi, Andrei Trocin a putut ocupa 70% din terenul plat, care îi aparținea dinainte.

 

Trocin, împușcat de Băcăuanu
Pe 9 februarie 2008, Andrei Trocin a fost implicat într-un scandal cu un alt interlop, Cătălin Costea, fost Băcăuanu. Evenimentul a avut loc în clubul Motor din campusul Tudor Vladimirescu. Între cei doi exista un conflict mai vechi. Lucrurile au degenerat, iar Băcăuanu l-a împușcat în mână pe Trocin. Cazul a fost și în atenția procurorilor ieșeni. Ulterior, Andrei Trocin a activat în jurul membrilor clanului Corduneanu.


Publicat in Slideshow HOMEPAGE

Andrei Trocin, unul din locotenenții clanului interlop, a luat autorizație pe o casă, dar vrea să construiască un bloc. Vecinii de la turnul aflat la doar câțiva metri distanță sunt exasperați de această monstruozitate.

Scandal la granița cartierelor Ciurchi și Grădinari. Interlopul Andrei Trocin, poreclit Diavolul, ridică o construcție pe strada Moșu, nr. 1. Totodată, și-a ridicat în cap și o parte dintre locatarii blocului D7 situat la câțiva metri de șantierul său. „Face zgomot infernal, vin și Cordunenii, vorbesc tare, înjură. Pe de altă parte, am înțeles că a depășit și regimul de înălțime din autorizație”, a declarat o vecină care, de teama represaliilor, a preferat să-și păstreze anonimatul.

 

Pregătit de extindere

Trocin are în autorizația de construire eliberată în septembrie 2016 doar două niveluri, S+P, adică subsol și parter, dar la fața locului sunt deja două niveluri deasupra pamântului. „Mustățile” din fier beton și conductele prelungite în sus sugerează că această construcție va mai avea măcar o mansardă. În plus, mare parte din terenul lui Trocin, adică 557 mp din cei 939, sunt concesionați de la Primărie, din 2015. Acum, șantierul pare să fi intrat în conservare, din cauza timpului rece.



Istoricul imobiliar al lui Trocin
Trocin și soția sa, Raluca Ioana Ibănescu, au cumpărat câteva sute de metri pătrați de teren pe strada Moșu în februarie 2013. În vara aceluiași an, au obținut de la Primăria Iași o autorizație de construire pentru o locuință. În primăvara anului 2015, au cerut de la Primărie concesionarea a două parcele învecinate cu proprietatea lor în suprafață de 287 mp, respectiv 270 mp.

Au obținut concesiunile, cele două contracte fiind semnate în august același an. „A fost licitație, prețul este destul de mare, aproape 1.000 de euro/an”, spune investitorul.

Toate au mers șnur, Trocin concesionând cu lejeritate acest teren. Ulterior, au solicitat PUZ ca să-și modifice proiectul de casă, luând în calcul și terenul concesionat. În aprilie 2016, consilierii locali au aprobat Planul Urbanistic Zonal, iar în septembrie anul trecut, Primăria a eliberat autorizația de construire.

Parametri au fost depășiți
Potrivit actului emis de Primărie în 2016, Trocin are autorizație pentru construirea unei locuințe unifamilială. Suprafața de teren disponibilă este de 939 metri pătrați (proprietate + concesiune), iar ca parametri construcția ar trebui să aibă un regim de înălțime S+P, înălțimea maximă de 3,90 metri. Dar, acum, la fața locului, clădirea lui Trocin are deja două niveluri deasupra pământului. Iar fierul beton și conductele prelungite deasupra celor două niveluri existente sugerează că se va mai ridica ceva, nu va fi pus doar acoperișul. „Din ce îmi descrieți, terenul este pregătit pentru încă un nivel, măcar o mansardă”, a declarat un specialist în construcții contactat de REPORTER DE IAȘI.

Arhitectul Marian Jan Chirița a lucrat la proiectul lui Trocin, însă susține că nu mai știe care este stadiul. „Știu că Andrei Trocin și soția sa au avut o autorizație în 2013, apoi au modificat-o în 2016, dar nu știu ce-au construit efectiv”, a declarat arhitectul Chirița.

Urlete și înjurături

La o aruncătură de băț de șantier, despărțiți de o stradă îngustă, se află blocul D7, un imobil cu 8 etaje. O parte dintre locatari sunt deranjați de zgomotul făcut de utilaje, dar și de aparițiile Cordunenilor. „La început, au fost liniștiți, de treabă. Cu timpul, au devenit gălăgioși, grosolani, înjură, urlă. Deși deocamdată nu ne afectează, sunt vecini care susțin că a fost depășită și înălțimea. Nu știm cât de înalt se va construi, nu e niciun panou de informare asupra detaliilor construcției”, a afirmat un locatar al blocului D7 sub rezerva anonimatului.

Până la închiderea ediției, reprezentanții Primăriei Iași nu au oferit niciun punct de vedere oficial pentru acest caz. Andrei Trocin a spus că „lumea e rea” și că el este investitor de bună credință: „Dacă făceam vreo porcărie acolo, nu mă întindeam atâta cu construcția, că am avut toți vecinii pe cap. Nici nu știu dacă o să mai fac ceva că sunt plin de datorii”.

 

Locuință individuală cât un bloc

Întrebat dacă aceasta va fi o locuință individuală, conform autorizației, Trocin a susținut că da, deși construcția aduce mai mult cu un bloc. „Sunt două niveluri, cum scrie în autorizație. Dacă o să vină PUG-ul nou și o să-mi permită, poate o să mai fac un etaj”, a explicat el de ce a lăsat la vedere „mustățile” din fierbeton.

În final spune că „amprenta la sol a fost respectată, totul este legal”, găselnița fiind includerea versantului în suprafața terenului disponibil. Concesionând versanții Primăriei, pe care oricum nu se putea construi, Andrei Trocin a putut ocupa 70% din terenul plat, care îi aparținea dinainte. Būsto vizija butų remontas ir kiti apdailos darbai

 

Trocin, împușcat de Băcăuanu
Pe 9 februarie 2008, Andrei Trocin a fost implicat într-un scandal cu un alt interlop, Cătălin Costea, fost Băcăuanu. Evenimentul a avut loc în clubul Motor din campusul Tudor Vladimirescu. Între cei doi exista un conflict mai vechi. Lucrurile au degenerat, iar Băcăuanu l-a împușcat în mână pe Trocin. Cazul a fost și în atenția procurorilor ieșeni. Ulterior, Andrei Trocin a activat în jurul membrilor clanului Corduneanu.


Publicat in Anchete