fbpx
 

Items filtered by date: Sambata, 06 Ianuarie 2018

Poliția Capitalei a dat publicității, sâmbătă, o nouă fotografie cu suspectul pedofil care a agresat doi copii într-un bloc din cartierul Drumul Taberei. Fotografia este o captură luată tot de pe camerele de supraveghere ale blocului, dar de data aceasta bărbatul pare să fi fost surprins înainte de a urca în lift, în timp ce se afla în holul blocului.

Poliția informează că de caz se ocupă Parchetul de pe lângă Tribunalul București și Serviciul Omoruri. „Sunt efectuate mai multe activități de cercetare și criminalistice. Au fost identificate și alte camere de supraveghere și sunt vizionate imaginile”, anunță Poliția.

Totodată, autoritățile fac apel la cei care îl recunosc pe bărbatul surprins în imagini să sune la 112 sau să se adreseze celei mai apropiate secții.

Pedofilul care a agresat doi copii în liftul unui bloc din Drumul Taberei are între 40 şi 55 de ani, nu are ocupaţie sau este pensionat anticipat şi locuieşte în apropiere de victime. Este analiza medicului psihiatru Gabriel Diaconu, care a făcut un profil psihologic al acestuia. Potrivit medicului, nu este prima oară când bărbatul agresează sexual un minor. 

Doi copii de cinci şi nouă ani au fost agresaţi sexual, vineri, de un bărbat necunoscut, în liftul unui bloc din Sectorul 6 al Capitalei, în cartierul Drumul Taberei. Odată scăpaţi din lift, copiii au povestit familiei ce s-a întâmplat, iar părinţii au depus o reclamaţie la Poliţie.


Publicat in Justitie

Simona Halep arată că este în formă cu o săptămână înainte de Australian Open, a scris, sâmbătă, lequipe.fr, după ce jucătoarea a câştigat turneul Shenzhen Open.

Numărul 1 mondial şi-a început în mod ideal anul. Simona Halep a câştigat turneul de început al sezonului, dominând-o pe deţinătoarea titlului la Shenzhen, Katerina Siniakova. Disputat pe un teren acoperit (diferit faţă de cel prevăzut iniţial) şi nedifuzat din cauza schimbării locului, meciul nu a fost cursiv, cu nouă break-uri şi cu seturi în sens unic (6-1, 2-6, 6-0). Românca s-a impus în urma unui set în care adversara ei a dispărut din joc (şase puncte câştigate în total). La o săptămână de Australian Open, Halep arată că este în formă. Ea caută în continuare primul trofeu de Grand Slam, dar nu a strălucit niciodată cu adevărat la Melbourne, unde a suferit două eliminări în primul tur (sferturi de finală, cel mai bun rezultat)”, a scris publicaţia franceză.

Halep se reafirmă ca numărul 1 mondial la Shenzhen”, a titrat Marca. „Simona Halep, numărul 1 mondial din luna octombrie, vrea să-şi păstreze domnia cât mai lung posibil. Ea a demonstrat asta în prima săptămână din noul an, la Shenzhen, învingând-o pe Katerina Siniakova în finală”, a adăugat marca.com.

Numărul 1 mondial, Simona Halep, a transmis, sâmbătă, un avertisment rivalelor de la Australian Open, învingând-o în trei seturi pe Katerina Siniakova pentru tilul de la Shenzhen”, a notat AFP.

Simona Halep, locul I WTA, a câştigat a doua oară turneul de categorie WTA International Shenzhen Open, după ce a învins-o, sâmbătă, în finală, cu scorul de 6-1, 2-6, 6-0, pe deţinătoarea titlului, sportiva cehă Katerina Siniakova, locul 47 WTA şi cap de serie numărul 6. Acesta este al 16-lea trofeu din cariera jucătoarei române.

Halep şi Siniakova au fost adversare şi în finala de dublu. Echipa Simona Halep/Irina Begu a învins perechea cehă Barbora Krejcikova/Katerina Siniakova.

Următorul turneu la care va participa Simona Halep va fi Australian Open (15-28 ianuarie). Ea va fi cap de serie numărul 1 la primul Grand Slam al anului.


Publicat in Sport

Doi turişti au fost prinşi de o avalanşă în Munţii Făgăraş. Echipele de salvare au ajuns la ei și, din primele informații, viața lor nu este în pericol. În zonă a fost solicitată şi intervenţia unui elicopter SMURD.

ACTUALIZARE 15:06 Cei doi turiști vor fi evacuați cu ajutorul elicopterului SMURD care a plecat de la Târgu Mureș și urmează să ajungă în zonă în circa 20 de minute, a spus la Digi24 Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență. Va fi o operațiune de salvare în aer, deoarece elicopterul este dotat cu un troliu.

Salvamontiştii au reulşit să ajungă la victime, iar una dintre ele, o femeie, este în stare mai gravă, însă viaţa nu îi este pusă în pericol.

Reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Argeş spun că avalanşa s-a produs sub Cota 2000, pe porţiunea cuprinsă între zona Tunel şi Cotă. Doi turişti au fost răniţi.

Potrivit Salvamont, cele două persoane rănite fac parte dintr-un grup de circa 15 persoane.

La faţa locului intervin salvamontiştii din Sibiu şi Argeş şi un elicopter SMURD. Salvamontştii au pregătite şi tărgile de transport pe zăpadă, dacă evacuarea celor doi nu se poate face cu elicopterul.

Salvamontiştii avertizează că temperaturile ridicate de ieri şi astăzi favorizează producerea avalanşelor în majoritatea masivelor din ţară.

Surse: Digi24, News.ro


Publicat in Timp Liber

E agitaţie mare în ţara vecină, la două zile după ce presa bulgară a publicat ample reportaje despre iniţiativa unor cetăţeni care vor să ceară autonomia regiunii Montana-Vraţa-Vidin şi alipirea ei la România. Unii dintre bulgari sunt încântaţi de idee, alţii mai puţin. Cert este, însă, că toată lumea doar despre asta vorbeşte.

„Glumesc?!...Bulgarii glumesc?...Ar face o prostie foarte mare. Eu cred că Oltenia ar trebui să se separe de restul României”, este reacția un român din Calafat.

Pe de altă parte, de două zile, ideea autonomiei judeţelor din nord-vestul Bulgariei şi a alipirii lor de România face vâlvă în presa din ţara vecină. Locuitorii celei mai sărace regiuni de la sud de Dunăre dezbat ideea prin pieţe şi pe la colţ de stradă:

„Autonomie...Nu. Nu e rău, dar noi avem ţara noastră”.

„La voi, pensia minimă e de 200 de euro. La noi e de 200 de leva. Nu se trăieşte. Apa e scumpă, lumina, totul e scump. Nu e bine în Bulgaria acum”.

Autoritățile evită sa discute subiectul, iar reprezentanții etnicilor români din Bulgaria se dezic de idee.

Eu cred că e o chestie care nu a fost bine gândită. În momentul de faţă nici Bulgaria, nici România n-au vreun interes de a se strica relaţiile între ambele state”, spune Ivo Gheorghiev, lider al etnicilor români.

Şeful Camerei de Comerţ din Vidin crede că autonomia şi unirea cu România ar fi pur şi simplu irealizabilă. Spune însă că e un semnal pe care oamenii din zonă îl dau către politicienii de la Sofia.

Oricum, Bulgaria este Bulgaria şi nu este de vânzare şi nu trebuie să fie împărţită. Această idee vine să ne arate că într-adevăr în această regiune de nord-vest există probleme, că aceste probleme sunt foarte foarte serioase şi că este timpul ca cineva să facă ceva pentru această regiune”, spune Krasimir Kirilov, preşedintele Camerei de Comerţ Vidin.

La nici 20 de kilometri, la Calafat, pe celălalt mal al Dunarii, oamenii nu iau în serios ideea:

„Nu mai e nevoie de cuvinte, da... Mă amuză subiectul, e început de an... Numai că nu-i întâi aprilie”.

„Dunărea ne desparte, aşa că, chiar dacă vrem noi, nu putem să zicem ca Vidinul să facă parte din România”.

Inițiatorii mișcării civice care militează pentru autonomia nord-vestului Bulgariei anunță proteste la Montana pe 21 ianuarie.


Publicat in Eveniment

Copilul în vârstă de doi ani şi patru luni dispărut de acasă a fost găsit decedat la aproximativ 1.200 de metri de casă, a declarat pentru AGERPRES, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava, Ionuţ Epureanu.

”Am găsit acum copilul, decedat. N-are nicio urmă, nu-i muşcat de nimic. Cred că-i mort din cursul nopţii. A îngheţat acolo”, a spus Epureanu.

Peste o sută de poliţişti, jandarmi, poliţişti de frontieră, lucrători ISU şi voluntari au fost implicaţi sâmbătă în acţiunea de căutare a unui copil în vârstă de doi ani şi patru luni din cătunul Bahna, de pe raza oraşului Vicovu de Sus, dispărut de acasă cu o seară înainte.

Potrivit IPJ Suceava, este vorba despre minorul David Samuel Farcaş, din cătunul Bahna, dispărut din zona domiciliului din seara de 5 ianuarie.

”Căutarea a început de aseară, dar pe la 2,00 s-a sistat. Azi, la 6,00 a început. (…) Nu a fost găsit încă. Nu ştim ce s-a întâmplat. Parcă a intrat în pământ, că nu sunt pe acolo boscheţi, haznale. Nu-mi dau seama”, a declarat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava, Ionuţ Epureanu.

La activităţile de căutare au fost folosiţi şi câini de urmă, camere de termoviziune şi un elicopter aparţinând Ministerului Afacerilor Interne.

Din relatările familiei, minorul a fost văzut ultima dată jucându-se în preajma casei.

(Agerpres/ foto arhiva adevarul.ro)


Publicat in Moldova

Botezul Domnului va fi celebrat sâmbătă în ţară prin manifestări religioase şi laice, cea mai importantă fiind tradiţia aruncării Crucii Sfinţite în apă şi recuperarea ei de către tineri.

* Manifestările dedicate Sărbătorii de Bobotează vor începe sâmbătă în municipiul Giurgiu cu oficierea Sfintei Liturghii la Catedrala Adormirea Maicii Domnului, după care soborul de preoţi şi enoriaşii se vor deplasa pe jos, prin centrul oraşului, însoţiţi de fanfara Centrului Cultural Local ‘Ion Vinea’, până la canalul Cama, unde va avea loc sfinţirea apei şi aruncarea Crucii Sfinţite în apă.

Crucea va fi recuperată de tinerii care vor sări în apele Dunării iar câştigătorul, care o va returna episcopului de Giurgiu, Ambrozie, va fi premiat de edilul-şef al municipiului, Nicolae Barbu.

Peste 30 de jandarmi vor asigura măsurile de ordine publică în timpul manifestărilor religioase prilejuite de sărbătorirea Botezului Domnului. Jandarmii vor fi sprijiniţi de efective din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Giurgiu, Direcţiei Poliţiei Locale şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ‘Vlaşca’.

Având în vedere faptul că în fiecare an la slujbele religioase oficiate de Bobotează participă numeroşi credincioşi, la catedrală va fi instalat un dispozitiv din garduri de protecţie, astfel încât să se evite îmbulzeala şi tulburarea liniştii publice.

* Episcopia Tulcei a pregătit peste 3.500 de sticle cu apă sfinţită pentru credincioşii care vor participa, pe faleza Dunării, la evenimentele organizate cu prilejul Bobotezei.

Episcopul Visarion al Tulcei va oficia sâmbătă dimineaţa Sfânta Liturghie arhierească în Catedrala episcopală ‘Sfântul Nicolae’ iar la orele amiezii va conduce procesiunea clerului şi credincioşilor spre faleza Dunării, unde va avea loc slujba Aghesmei celei Mari.

‘Episcopia Tulcei are pregătite 3.500 de sticle cu apă sfinţită pentru credincioşi. Unele dintre ele vor fi împărţite la Biserica Sfânta Treime, dar cele mai multe vor ajunge la credincioşii care vor aştepta sfârşitul slujbei pe faleză’, a declarat pentru AGERPRES consilierul cultural al Episcopiei Tulcei, preotul Neculai Felix Lucian.

Înainte de împărţirea sticlelor cu apă sfinţită, după serviciul religios, episcopul Visarion va arunca în Dunăre o cruce din busuioc sfinţită şi mai mulţi bărbaţi vor sări în apă pentru a o prinde şi a o aduce la mal. Gestul episcopului semnifică binecuvântarea creaţiei lui Dumnezeu iar tradiţia populară spune că acela care va ajunge primul la crucea sfinţită va avea noroc tot anul.

Toţi cei care vor sări sâmbătă în Dunăre pentru a prinde crucea sfinţită vor primi cadouri de la Episcopia Tulcei.

În unele localităţi din judeţul Tulcea, Boboteaza înseamnă şi întreceri ale cailor, animalele fiind sfinţite de preoţi. Unele concursuri hipice, ca de exemplu cea din comuna Luncaviţa, se încheie de obicei cu o masă la care se serveşte ciorbă de fasole cu afumătură.

Potrivit unui comunicat de presă al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, peste 50 de lucrători ai instituţiei vor asigura măsurile de ordine publică în timpul manifestărilor prilejuite de Bobotează pe faleza municipiului şi în 10 lăcaşuri de cult din judeţ.

* Tradiţia de a avea la Bobotează faimoasele cruci din gheaţă va fi respectată şi în acest an la Galaţi prin grija angajaţilor de la depozitul frigorific al unei societăţi comerciale din apropierea oraşului.

Cele două cruci mari din gheaţă care vor fi folosite la ceremonialul religios de Bobotează au fost păstrate la -18 grade Celsius, în depozitul frigorific al unei societăţi comerciale, care le face de şase ani. Fiecare cruce din gheaţă are 1,20 metri înălţime, 80 de centimetri lăţime şi este formată din aproximativ 50 de litri de apă, puşi la congelat, într-o formă metalică.

Crucile vor fi aşezate sâmbătă în cadrul natural al Bisericii Precista. Una va fi în curtea bisericii şi după ce va fi sfinţită, va aştepta creştinii la închinare, ca să-i sfinţească iar cealaltă va fi aşezată la kilometrul zero, pe faleza Dunării, însoţind soborul de preoţi la slujba de sfinţire a apei Dunării.

* Preoţii parohiei ortodoxe Întorsura Buzăului, judeţul Covasna, vor sfinţi de Bobotează râul Buzău, în prezenţa câtorva sute de credincioşi. Conform tradiţiei, preoţii vor arunca o cruce în apa Buzăului şi vor înălţa un porumbel alb deasupra acesteia.

‘Vom săvârşi Utrenia şi Sfânta Liturghie la biserică iar în jurul orei 10,30-11,00, aşa cum e tradiţia, cu cai, cu prapuri şi cu oamenii de bună-credinţă din parohia noastră vom pleca în alai, aşa cum făceau moşii şi strămoşii noştri, spre Buzău, care este ca un Iordan pentru noi. Vom sfinţi apa râului şi apoi vom arunca Sfânta Cruce iar câţiva tineri vor sări după ea. În fiecare an sunt mulţi tineri care se întrec să o aducă la mal. Apoi vom înălţa un porumbel alb, ca să avem pace iar oamenii vor lua agheasmă’, a declarat pentru AGERPRES preotul Ciprian Popica.

Preoţii de la Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe vor sfinţi anul acesta aproape 2.000 de litri de apă, pe care îi vor împărţi credincioşilor la slujba de Bobotează.

Vineri, în ajunul Bobotezei, au fost sfinţiţi şi îmbuteliaţi 1.000 de litri de agheasmă, pentru a se evita aglomeraţia şi eventualele incidente neplăcute, iar aproape 1.000 de litri de apă vor fi sfinţiţi în butoaie la slujba de sâmbătă.

* Reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei au pregătit pentru sfinţirea de Bobotează 10 butoaie a câte 1.000 de litri, acestea fiind amplasate în curtea Catedralei mitropolitane din Iaşi.

Potrivit marelui eclesiarh al Catedralei Mitropolitane din Iaşi, Dosoftei Şcheul, un sobor de preoţi şi diaconi, condus de mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Teofan, va oficia slujba de Bobotează din faţa Catedralei mitropolitane.

Vor fi sfinţite 10 butoaie a câte 1.000 de litri iar pentru credincioşii care vor veni la slujba de Bobotează şi vor dori să plece acasă cu Agheasmă Mare, au fost pregătite peste 700 de sticle din plastic de doi şi cinci litri şi 5.000 de sticle de o jumătate de litru. Pentru a evita îmbrâncelile, preoţii vor fi cei care vor umple recipientele cu apă sfinţită.

* De Bobotează în mai multe localităţi din Dolj tradiţiile creştine sunt îmbinate cu cele laice, astfel că la Calafat şi Cetate va avea loc sâmbătă tradiţionalul ceremonial al aruncării crucii în Dunăre, care trebuie recuperată de cel mai iute dintre bărbaţi şi adusă la mal, iar la Băileşti, potrivit unui obicei vechi, este organizată o paradă a cailor, care sunt botezaţi iar la final este ales cel mai frumos bidiviu.

În toate bisericile de mir şi mănăstirile din zonă se vor săvârşi slujbe de sfinţire a Aghesmei Mari. La Catedrala mitropolitană ‘Sfântul Mare Mucenic Dimitrie’ din Craiova, slujba de sfinţire a Aghesmei celei Mari va fi săvârşită de arhiepiscopul Craiovei şi mitropolitul Olteniei, Irineu, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, pe esplanada din faţa Catedralei, după săvârşirea Sfintei Liturghii.

Efectivele Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Dolj şi Grupării de Jandarmi Mobile Craiova, în cooperare cu lucrători ai Poliţiei Locale Craiova, IPJ Dolj şi ISU Dolj, vor asigura măsurile de ordine publică pentru desfăşurarea în condiţii de siguranţă a activităţilor organizate la Biserica Madona Dudu din Craiova, precum şi la cele din Portul Calafat, Portul Cetate, Mânăstirea Maglavit, la sărbătoarea tradiţională cunoscută sub denumirea de ‘Botezul cailor’, din municipiul Băileşti, precum şi la Catedrala Mitropolitană ‘Sf. Dumitru’ din Craiova.

* Salvamontiştii din Straja, judeţul Hunedoara, vor aduce apă de la şapte izvoare pentru a fi sfinţită la slujba de Bobotează ce va fi oficiată sâmbătă la bisericuţa ridicată în această staţiune din masivul Vâlcan, continuându-se astfel tradiţia ultimilor 17 ani.

‘Salvamontiştii vor pleca sâmbătă dimineaţa, în jurul orei 7,30, spre şapte izvoare situate în partea nordică a masivului Vâlcan. Dacă totul va decurge aşa cum a fost programat, după patru ore apa va fi adusă la schitul din Straja, unde va fi sfinţită la slujba de Bobotează’, a declarat pentru AGERPRES şeful Salvamont Straja-Lupeni, George Resiga.

Sfinţirea apei adusă de salvamontişti se face, la prânz, la Crucea Eroilor, după care slujba de Bobotează continuă la bisericuţa de lemn din Straja.

Obiceiul ca apa de Bobotează să fie adusă de la izvoarele din masivul Vâlcan a fost iniţiat de salvamontiştii şi cabanierii din zonă în anul 2000.

Accesul în Straja se face cu telegondola sau cu maşina pe drumul judeţean care pleacă din oraşul Lupeni. Salvamontiştii le recomandă şoferilor să lase autoturismele în parcările amenajate la staţia de plecare a telegondolei sau la intrarea în staţiune.

***

Biserica Ortodoxă celebrează pe 6 ianuarie Botezul lui Iisus Hristos sau Boboteaza. Numită teologic şi Epifania, Teofania sau Arătarea Domnului, sărbătoarea aminteşte de momentul în care Iisus Hristos, la vârsta de 30 de ani, a venit la râul Iordan şi a fost botezat de Sfântul Ioan Botezătorul.

În ajunul şi în ziua de Bobotează, în toate bisericile ortodoxe, la rugăciunile arhiereilor şi preoţilor se sfinţeşte Agheasma Mare. Creştinii ortodocşi pot lua pe nemâncate din Agheasma Mare în perioada 5 ianuarie – 14 ianuarie şi la recomandarea duhovnicului.

(Agerpres/FOTO arhivă ziare.com)


Publicat in Evenimente

Până în 2019, în toată România va exista un sistem antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor, a anunţat vineri, la Bistriţa, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Sorin Roşu Mareş.

În nordul ţării, două staţii vor fi amplasate în judeţele Mureş şi Maramureş.

Sorin Roşu Mareş: La nivelul ministerului, există un sistem antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor. Deocamdată,el acoperă doar parte din ţară. În anul 2018 şi 2019 se va finaliza dezvoltarea sistemului, astfel încât 95% din teritoriul ţării să fie acoperit de acest sistem, iar noi vom beneficia la un moment dat, nu ştiu dacă chiar în anul 2018, dar voi face toate demersurile să se realizeze acest lucru, de acest sistem de protecţie, pentru că vom avea două staţii, probabil una la Târnăveni şi una în Maramureş, care poate să acopere şi judeţul Bistriţa Năsăud. Deci este un lucru foarte important, pentru că ştim ce s-a întâmplat în această primăvară cu căderile de gheaţă.

(Rador/FOTO arhivă agra.ro)


Publicat in Agricultura

Vremea în ţara noastră este neobişnuit de caldă pentru această perioadă, pe care, în mod tradiţional, o asociem cu gerul. Abia săptămâna viitoare vom asista la o scădere a temperaturilor, dar ea nu va fi semnificativă.

Meteorologul Dinu Mărăşoiu: Tradiţional se vorbeşte despre gerul Bobotezei, mai precis, în noaptea de 5 spre 6 ianuarie. În mulţi ani s-au înregistrat temperaturi scăzute, îmi aduc aminte şi de 2015 şi de 2017. Dar zile calde, chiar în ziua Bobotezei, pe 6 ianuarie, au mai fost şi în alţi ani, mai ales după anul 2000, şi cel mai recent s-a întâmplat în 2014, când au fost şi temperaturi maxime de până la 17 grade în partea sud-est a ţării, deci chiar mai ridicate decât estimăm noi pentru astăzi şi pentru mâine. Explicaţia este faptul că, şi ca urmare a încălzirii globale, în România se resimt intervale calde, inclusiv în luna ianuarie. Dacă aceste intervale se suprapun exact peste cele tradiţional reci, cum e cazul zilelor Bobotezei, atunci, sigur că vorbim şi de asemenea fenomene. Dar nu este chiar ceva neobişnuit. Apreciem că, undeva în cursul săptămânii viitoare, va avea loc şi o răcire, dar nu spectaculoasă, dar, oricum, pornind de la aceste temperaturi foarte mari de azi şi de mâine de până la 15 – 16 grade temperaturi maxime, răcirea înseamnă, de fapt, revenirea spre normal sau încă rămân localităţi cu temperaturi peste normal. Deci, nu se estimează deocamdată o perioadă cu ger, adică cu temperaturi care să coboare, şi noaptea negative vor mai fi temperaturi, dar nu sub minus 10 grade, adică limita gerului din România.

(Rador/FOTO arhivă psychologytoday.com)


Publicat in Vremea

Centrul Naţional pentru Evaluare şi Examinare (CNEE) a finalizat procedura de aprobare/avizare a auxiliarelor didactice în vederea utilizării la grupe/clase de preşcolari/elevi, informează un comunicat de presă al Ministerului Educaţiei Naţionale.

Potrivit sursei citate, rezultatele sesiunii de aprobare/avizare a auxiliarelor didactice urmează să fie aprobate prin ordin al ministrului Educaţiei Naţionale.

‘Atât ordinul propriu-zis, cât şi procedura operaţională pentru reluarea procesului de aprobare/avizare a auxiliarelor didactice declarate neacceptate vor fi disponibile începând cu 8 ianuarie 2018’, precizează MEN.

Potrivit comunicatului, în prima sesiune de evaluare au fost înaintate spre aprobare/avizare 1.464 de titluri de auxiliare didactice: 227 – învăţământ preşcolar, 790 – învăţământ primar, 316 – învăţământ gimnazial, 130 – învăţământ liceal şi 1 – învăţământ postliceal, dintre acestea fiind admise 1.241 şi respinse 223.

(Agerpres/FOTO arhivă vivafm.ro)


Publicat in Educatie

Proces inedit pe rolul instanţelor ieşene. Un expert contabil septuagenar s-a plâns judecătorilor că Protecţia Copilului Iaşi nu i-a eliberat atestatul de persoană aptă să adopte un copil. Bărbatul dorea să înfieze unul sau doi băieţi adolescenţi. Bâtrânul s-a certat cu fiul natural și l-a dezmoștenit.

Mihai C. a chemat la bară Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Iaşi după ce, în iunie, nu i s-a acordat atestatul de persoană adoptatoare.

 

Evaluat timp de trei luni

Expertul contabil, în vârstă de 74 de ani, le-a spus magistraţilor că ar fi vrut să înfieze unul sau doi copii „care să fie ajutaţi şi îndrumaţi spre muncă, învăţătură şi succes”. Astfel, la începutul anului a depus o cerere la Protecţia Copilului prin care solicita să fie atestată ca persoană aptă să adopte de preferinţă un băiat sănătos, cu vârstă cuprinsă între 10 şi 15 ani.

Din februarie până în mai ieşeanul a fost evaluat de specialiştii Direcţiei, Compartimentul Adopţii şi Postadopţii, aceştia concluzionând că nu îndeplineşte condiţiile necesare adoptării unui copil. Situaţia nu s-a schimat nici după ce ieşeanul a făcut contestaţie la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie.

 

Nu ar putea avea grijă de copil”

Reclamantul nu dispune de factorii socio–psiho–materiali necesari creşterii şi îngrijirii unui copil motivat de vârsta înaintată – 74 ani, lipsa unei figuri feminine, lipsa persoanelor resursă/suport, lipsa distribuirii responsabilităţilor (menaj, activităţi casnice şi gospodăreşti), ceea ce va determina tendinţa de a împărţi asemenea gen de sarcini cu copilul, interes scăzut faţă de nevoile specifice copilului, aşteptări nerealiste şi dificultăţi de acceptare a copilului «real», perspectiva copilului fiind idealizată, capacitate redusă de a se adapta contextelor de viaţă provocatoare sau stresante şi de a gestiona problemele mai dificile, imposibilitatea de a oferi predictibilitate, siguranţă unui copil”, se precizează în raportul final de evaluare întocmit de Compartimentul Adopţii şi Postadopţii, citat în decizia Tribunalului Iaşi.

 

A pierdut procesul

La rândul ei, instanţa a respins cererea lui Mihai C. de anulare a dispoziţiei privind neeliberarea atestatului de persoană adoptatoare. Tribunalul a subliniat că nu i-a fost eliberat atestatul având în vedere că nu îndeplineşte condiţiile necesare ocrotirii unui copil, „lipsa disponibilităţilor afective necesare asigurării unui mediu securizant pentru copil şi a faptului că acesta nu a primit aviz psihologic pentru atestarea ca persoană adoptivă”. „Aşteptarea reclamantului privind refuzarea accesului fiului său la partea cuvenită din moştenire şi pedepsirea acestuia prin introducerea unui nou descendent beneficiar al moştenirii este una nerealistă. Faţă de toate cele reţinute, instanţa constată că decizia de neacordare a atestatului de persoană adoptatoare este temeinică şi legală, acţiunea fiind neîntemeiată”, a hotărât Tribunalul Iaşi.

Decizia instanţei poate fi atacată cu apel în 10 zile de la comunicare.

Bantaş: 98% dintre ieşenii care ajung să adopte un minor sunt reprezentaţi de cupluri relativ tinere.

Evaluare complexă

Reprezentanţii DGASPC au explicat că pentru ca o persoană sau o familie să ajungă să adopte un copil trebuie să îndeplinească o serie de condiţii şi să treacă printr-o evaluare complexă. „Până la obţinerea acelui atestat de persoană sau familie adoptatoare are loc o evaluare psihologică, sunt analizate condiţiile materiale, sociale ale celor care doresc să adopte un copil, se vorbeşte cu vecinii”, a explicat Tiberiu Bantaş, purtătorul de cuvânt al instituţiei.

Acesta a mai precizat că 98% dintre ieşenii care ajung să adopte un minor sunt reprezentaţi de cupluri relativ tinere, care nu pot avea copii. De asemenea, unii copii au ajuns să fie înfiaţi de asistenţii maternali care i-au avut în grijă de la vârste fragede.

Conform procedurilor, după emiterea atestatului de familie adoptatoare şi perioada de aşteptare, familiei îi este încredinţat spre adopţie un copil.

 

Declaratie

O să mă gândesc dacă o să contest decizia. Doream să adopt un adolescent, unul care este în şcoală, ca să-l pot modela.”

Mihai C., pentru REPORTER DE IAŞI

 


Publicat in Anchete
Pagina 1 din 2