fbpx
 
Panică în Primărie: funcționarii răspund pentru fiecare act

Panică în Primărie: funcționarii răspund pentru fiecare act


„Legea lui Simirad” a revenit în Palatul Roznovanu: angajații semnează pe fiecare document că își asumă „fundamentarea, corectitudinea și legalitatea înscrisului”. Juriștii cu experiență spun că măsura este excesivă, răspunderea penală existând oricum prin legile statului privind activitatea din administrație.

 

De câteva săptămâni, angajații din Primăria Iași tremură la fiecare hârtie pe care trebuie să o analizeze. Conform unei dispoziții emisă de primarul Mihai Chirica, fiecare hârtie întocmită de funcționarii Primăriei trebuie însoțită de mențiunea: „Îmi asum responsabilitatea pentru fundamentarea, corectitudinea, legalitatea acestui înscris”.


Astfel, în cazul unei plângeri penale, s-a luat în calcul ca răspunzători de o anumită ilegalitate să fie de la simplul angajat până la primar. Conform surselor din primărie, Mihai Chirica a luat această decizie la sfaturile lui Constantin Simirad, fost primar, actual consilier personal al edilului. Pe vremea celor trei mandate ale lui Simirad, funcționarii semnau actele exact cu aceeași mențiune.

 

S-a acordat atenție licitațiilor

Conform dispoziției din data de 24 noiembrie 2016, angajații responsabili cu întocmirea documentației pentru licitații vor trebui să analizeze cu atenție condițiile procedurii, înainte care aceasta să fie trimisă la semnat primarului Chirica. „Proiectele de contracte întocmite pentru procedurile de atribuire prin achiziții publice ce conțin clauzele contractuale obligatorii, care sunt incluse și fac parte integrantă din documentația de atribuire pentru achiziții semnată și aprobată de către conducătorul autorității pentru publicarea în SEAP, având efectul de a angaja autoritatea în procedura de achiziție, vor fi supuse verificării, înainte de a fi incluse în documentația ce urmează a fi aprobată de către Primarul muncipiului, șefilor departamentelor funcționale implicate, conform atribuțiilor ce le revin prin regulamentul de organizare și funcționare și fișa postului”, se arată în dispoziție.

 

S-au speriat de la Nichita

Surse din Primărie susțin că aceste măsuri au fost luate pentru a evita problemele din perioada mandatului fostului primar Gheorghe Nichita. „Cum să faci răspunzător pe un simplu angajat care face un referat? Ai juriști pentru asta, să verifice dacă este în regulă. Păi, dacă nu ai studii juridice de unde știi că ești în conformitate cu legea. Ți se cere să faci referat pentru achiziție de hârtie, tu scrii acolo că ai nevoie de nu știu câte top-uri și te trezești că nu e bine. Dispoziția asta este făcută ca să bage frica în oameni. Mulți lucrează acum ca pe ace”, spune un angajat al municipalității.

 

Conducerea Primăriei: „Angajații sunt responsabilizați”

Reprezentanții Primăriei susțin că această dispoziție are rolul de a responsabiliza fiecare angajat. Astfel, dacă o persoană este plecată în concediu, înlocuitorul nu va mai semna pentru că așa trebuie, ci în cunoștință de cauză. „Fiecare persoană care întocmește o hârtie trebuie să-și asume răspunderea, iar cel care contrasemnează să respecte oportunitatea și legalitatea. Astfel, este responsabilizat fiecare angajat ce întocmește o hârtie”, a declarat Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al primăriei.

 

Răspunderea exista oricum

Specialiști în administrația publică au precizat că această dispoziție ar avea rolul fals de a scăpa șefii din primărie în eventaulitatea unor cercetări penale. „De departe se poate observa că asta e legea lui Simirad. Prin lege, prin regulament, fișa postului, aceste responsabilități deja există. Se pune o presiune pe angajat, iar noii politicieni, pentru a scăpa de DNA, obligă la folosirea acestei răspunderi, care de fapt există. Se crede că funcționarul nu mai poate spune că l-a pus primarul să semneze nu știu ce acte. Moda asta a fost introdusă de Simirad prin anul 2000”, a spus un expert în administrație publică și probleme juridice, care n-a vrut să-și divulge identitatea.

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: