fbpx
 
Pasarele pe Splai Bahlui, primul proiect „deștept” din era Chirica

Pasarele pe Splai Bahlui, primul proiect „deștept” din era Chirica


Blocajele pe cele patru mari poduri din Iași vor dispărea. Șeful de proiect e viceprimarul Radu Botez. Pasarelele vor fi cu sens unic, pe cele două maluri. Acestea vor trece peste podurile Cantemir, Podu Roș, Tudor Vladimirescu și Metalurgie, paralel cu Bahluiul. Axele Nord-Sud, Est-Vest nu se vor mai intersecta. Cele două splaiuri vor deveni șosele de mare viteză. Cel mai important: pasarelele sunt ieftine, 10 milioane de euro în total. Anul viitor cică ar începe prima, în Podu Roș. Hai să vedem!

 

Iașul are nevoie urgentă de pasarele, iar șefii administrației locale au, în sfârșit, o idee demnă de funcțiile pe care le ocupă. Pe axul Cantemir-Metalurgie, 8 pasarele cu sens unic, de-o parte și de alta a Bahluiului, vor traversa cele patru poduri rutiere: Cantemir, Podu Roș, Tudor Vladimirescu și Metalurgie. Astfel, cele două axe de trafic (Nord-Sud, Est-Vest) nu se vor mai intersecta, creând blocajele din prezent. Cei care merg de-a lungul Bahluiului nu vor mai sta la semafoare, ci vor trece deasupra podurilor pe aceste pasarele.

Viteza va fi limitată la 70 km/h, se va circula mult mai rapid, fără intersecții, iar ideea este extrem de fezabilă economic: cele 8 pasarele (pe stânga și pe dreapta Bahluiului) costă doar 10 milioane de euro. Pe hârtie, totul e ca la carte!

 

Axă de trafic rapid

Pasarelele vor face ca cele două Splaiuri ale Bahluiului să pară niște șosele cu câte patru cocoașe în dreptul podurilor rutiere. Malurile râului vor deveni străzi rapide, cu sensuri unice. „Va fi o axă de circulație care străbate orașul. Viteza acolo ar fi limitată la 70 de km/h. Nu mai dai prioritate la nimic, pur și simplu mergi și ieși unde ai treabă. Planul nu se oprește aici. Ar urma să fie continuată această axă pe ruta către Valea Lupului, tot cu pasarele”, explică viceprimarul Radu Botez.

Are deja pe masă primele planuri: bretelele de circulație din Podu Roș. Deblocarea intersecției ar urma să fie realizată și cu ajutorul unei străzi lărgite care să iasă lângă Palas, unde este acum sens unic spre Podul Cantemir.

 

 

În acest an începe proiectul

Teoretic, planurile ar urma să fie dezvoltate începând cu acest an, iar lucrările ar urma să înceapă în 2018. Primele bretele vor fi cele din Podu Roș, pe fiecare mal al Bahluiului. În acest fel, cea mai aglomerată zonă din oraș ar deveni o zonă de viteză, în care traficul dinspre și spre Nicolina nu mai este oprit de semafoare.

„Pentru intersecția din Podu Roș este prețul cel mai mare. Ca medie, fiecare bretea de circulație ajunge la 1,25 milioane de euro. Toate opt ar costa până în 10 milioane de euro. În Podu Roș, avem cele mai lungi pasarele, aproximatriv 100 de metri. Nu este mare filosofie, se ridică stâlpii de susținere, se așează prefabricatele și gata. În 8 luni maxim se termină construcția”, mai spune Radu Botez.

 

Șoseaua Națională: sens unic

Nu este cunoscută încă sursa sumelor, dar cel mai probabil ar urma să fie din bugetul local. Impedimentul major este, deocamdată, faptul că șoseaua între Podul de Piatră și Podu Roș nu există încă. Urmează să fie făcută pe malul Bahluiului, pe fosta linie de tramvai, urmând a se renunța la Șoseaua Națională. A existat proiect european pentru această stradă, dar banii au fost pierduți după ce licitația a fost contestată.

„Va exista finanțare și vom termina strada pe linia de tramvai. Șoseaua Națională nu va mai incomoda Podu Roș, va deveni doar axă de ieșire din intersecție, cu sens unic”, ne-a mai spus Radu Botez.

 

Viceprimarul Radu Botez a avut ideea

 

A doua etapă: axă spre Valea Lupului

Proiectul propus de Primărie nu s-a opri la cele patru poduri traversate cu bretele. Axa ar urma să fie continuată, tot pe malul Bahluiului, din Podul de Piatră către Centura Ușoară și spre Valea Lupului. „Ar urma să fie astfel creată o axă rapidă care să traverseze tot orașul. Neavând prioritate de dat, ar debloca totul pe traseu. Și timpul de la un capăt la celălalt al orașului s-ar transforma în 20-30 de minute ziua”, mai explică Radu Botez.

Din planuri ar mai face parte o pasarelă în Podul de Piatră.

 

Tunelul proiectat dinspre Tudor spre Podu Roș. O singură bandă pe fiecare Splai

 

S-a renunțat la tunel în Podu Roș: este prea scump

În trecut, Primăria a avansat ideea unui tunel care să traverseze, pe sub pământ, Podu Roș. Nu s-a ajuns până la avansarea unei sume, dar între timp s-a renunțat la idee: ar fi fost prea scump față de ideea traversării cu două bretele de circulație. „Tunelul ar fi costat de cel puțin două ori mai mult. S-ar fi săpat exact în albia Bahluiului, ar fi fost o soluție costisitoare, iar construcția ar fi durat mult mai mult, din cauza problemelor ce pot să apară”, ne-a mai spus Radu Botez.

Ideea tunelului a fost avansată în 2014 de către Gheorghe Nichita, care s-a bazat pe planuri mai vechi ale arhitecților. Pasajul subteran era proiectat la 416 metri lungime, cu accese dinspre linia de tramvai de la sediul PNL și dinspre Splai Bahlui mal drept. Ar fi fost un pasaj cu sens unic, care să scoată traficul auto și tramvaiele care circulau pe ruta 5 dinspre Cantemir spre Țuțora. Ulterior, a mai fost avansată soluția unui al doilea tunnel, pe malul stâng al râului.


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: