fbpx
 
REVOLTĂTOR: bloc în capul oamenilor pe 170 metri pătrați!

REVOLTĂTOR: bloc în capul oamenilor pe 170 metri pătrați!


Clădire pe aproape tot terenul într-o zonă supraaglomerată. Vecinii spun că proprietarul face bloc, acesta neagă. În autorizație, o clădire din zona Podu de Piatră ar trebui să aibă un procent de ocupare a terenului de 39%. Măsurătorile din teren arată că cifra trece de 60%. Vecinii spun că investitorul s-a lăudat că face un P+3 și-l scoate la vânzare. Poliția Locală: „Vom verifica și, dacă sunt depășiri, sistăm lucrările”. Până la verificările Poliției, vecinii s-au dus deja la Parchet.

 

În 2015, Valerica Bența, profesoară de matematică de la Colegiul Național, a obținut o autorizație de construcție pe un mic teren de 170 mp de pe strada Perju, de lângă Kaufland Podu de Piatră. Inițial, profesoara a dorit să-și facă acolo casă. A vândut apoi terenul, cu tot cu autorizație, lui Gabriel Bașag, un ieșean cu mici proiecte imobiliare la activ. Până acum câteva luni, nu s-a întâmplat nimic cu terenul, dar, de când a dat căldura, lucrurile au luat-o razna. Pe strada Perju este scandal de dimineață până seara, pentru că, spun vecinii, clădirea lui Gabriel Bașag este prea mare. „Își face bloc cu trei etaje aici, nu casă. Așa s-a lăudat la oameni”, spun vecinii de pe stradă. Gabriel Bașag neagă, dar un lucru este cert: amprenta la sol a clădirii sale nu respectă detaliile din autorizație.

 

Fără acordul vecinilor

Clădirea lui Gabriel Bașag este situată vizavi de un bloc cu 3 etaje, pe latura dinspre Podul Alexandru a Kaufland-ului. Acoperă total o casă de lângă, din dreapta, și lasă o umbră prelungă pe proprietatea din partea stângă. Iar asta, nefiind finalizată. Partea de la stradă este aproape lipită de trotuar, laturile clădirii sunt la aproximativ 1 m de proprietățile învecinate, unul dintre balcoane se întinde peste curtea de lângă. În partea din spate a lăsat vreun metru până la proprietatea vecină. “La asemenea dimensiuni, până la limitele celorlalte proprietăți avea nevoie de acordul vecinilor și de distanțe respectate cu sfințenie”, ne-a explicat un arhitect. „Nu ne-a cerut niciun fel de acord. Pur și simplu ne-am trezit aici cu o groapă, apoi a început construcția”, spune Ana Maria Grigoraș. Fata povestește că a măsurat distanța de la gardul său până la imobil. „Are, cu aproximație, 1,7 metri din gardul meu până la bloc”. „Nu este adevărat. Laturile au câte doi metri, partea din spate are o distanță de peste un metru. Am respectat aceste distanțe, conform autorizației de construire”, explică Gabriel Bașag.

 

Aprobare nouă, de negăsit

Conform Planului Urbanistic Zonal pentru terenul de 170 mp s-a aprobat construcția unei case P+E+M - parter, etaj și mansardă, iar procentul de ocupare a terenului (POT – cât din suprafață poate fi ocupată de construcție) este de 39%. „Aceea este autorizația veche, conform noii autorizații mi se permite POT de 40%”, explică Gabriel Bașag. REPORTER DE IAȘI nu a găsit nicăieri pe site-ul Primăriei modificarea invocată de proprietar. Să zicem că are dreptate: atunci imobilul său ar trebui să aibă o amprentă la sol de 68 mp. Măsurat la fața locului, dar și cu ajutorul instrumentelor de pe Google Maps, considerate suficient de precise, POT-ul este însă mult mai mare: aproximativ 90-100 mp sunt ocupați de noua construcție. „Și noi am calculat aceste distanțe, am măsurat, ne-a ieșit un imobil de 90-100 mp. Este revoltător să înghesui așa o clădire”, mai spune Ana Maria Grigoraș.

 

Imobilul de pe strada Perju (foto 3) este amenințător de apropiat de clădirile din jur 

 

Probleme și cu înălțimea

O altă vecină, Olimpia Șfeica, spune că a rămas fără soare, fiind înconjurată acum din toate părțile. „În stânga am un bloc. În spate am peretele unei alte case. Acum în dreapta a crescut această clădire. Nu știu pe ce bază se dau autorizațiile. Eu nu spun să nu construiască, este terenul lui, dreptul lui. Dar chiar atât de mare?”, spune bătrâna.

Conform autorizației, imobilul ar urma să aibă o înălțime de maximum 9 metri. „Din ce am văzut, fără să fi terminat, se apropie de 9 metri. Unde pune acoperiș, mansardă, conform autorizației? Nu cumva trece de această înălțime maximă?”, întreabă Ana Maria Grigoraș.

 

Plângere la Parchet

Reprezentanții Poliției Locale spun că au primit plângeri din zonă și vor verifica pe teren dacă este respectată autorizația de construire. „Colegii noștri de la Control Urbanism vor măsura terenul, clădirea și dacă la calcule reiese că POT-ul a fost depășit, se suspendă lucrările. Acestea se reiau, dacă proprietarul intră în legalitate. Dacă nu reușește să facă actele, trebuie să dărâme ce este în plus”, explică Daniel Ungureanu, purtătorul de cuvânt al Poliției Locale Iași.

Până acum, cu o singură excepție, Poliția Locală nu a reușit să convingă nici un proprietar care a depășit autorizația să dărâme imobilul, chiar dacă nu a intrat în legalitate. De aceea, oamenii de pe strada Perju și-au luat avocat și au făcut plângere la Parchet. „Nu așteptăm să vedem dacă îi vor face ceva. Pentru că ne-a amenințat, pentru că se laudă cu pile și relații, pentru că s-a lăudat că face bloc, pentru că nu a respectat autorizația de construire, am depus deja plângere la Parchet. Avocatul a spus că este posibil ca, pe durata cercetărilor și a procesului, lucrările să fie suspendate”, ne-a mai spus Ana Maria Grigoraș.

 

Se pare că Bașag a fost angajat la Poliția Rutieră

 

Numele Bașag, în Dosarul Rutiera

Vecinii lui Bașag s-au plâns că acesta îi tot amenință cu relațiile din Poliție. Și amenințările par a avea un oarecare suport, ținând cont de faptul că numele fostei sale soții, Teofana Bașag, apare în stenogramele Dosarului Rutiera. Aceasta a apelat la un prieten de familie, Vănel Carp, pentru a scăpa de o sancțiune pentru un defect la sistemul de iluminare al mașinii. Din discuție reiese că Gabriel Bașag și Vănel Carp erau vechi prieteni și că Teofana Bașag este o apropiată a soției polițistului.


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: