fbpx
 
Afacere de succes: PROFESOR DE GĂTIT

Afacere de succes: PROFESOR DE GĂTIT


Emisiunile de profil de la televiziunile naţionale au creat un trend printre ieşenii preocupaţi de grastronomie. Bogdan Puiu a avut surpriza să constate că în Iaşi există foarte mult interes pentru cursuri de gătit. Copii, părinţi, firme, ba chiar şi fotbaliştii de la echipa de Liga I au venit la atelierele sale, ceea ce i-a transformat afacerea dintr-una de week-end în una zilnică. Antreprenorul imprimă şi o latură socială cursurilor, gătind pentru săraci.

 

Are 27 de ani şi din toamna anului trecut a iniţiat o afacere unică în Iaşi. Bogdan Puiu este artizanul „Soft&Grace“, un atelier unde cei interesaţi pot să vină să înveţe să gătească.

 

Cerere mare pe piaţă

Fără a avea pretenţia de „master chef“, Bogdan a reuşit relativ repede să-şi găsească mulţi clienţi şi să se dezvolte într-o industrie creativă unde, deocamdată, nu are competitor pe piaţa locală. „Ideea acestei afaceri mi-a venit văzând că lumea este dornică să înveţe să gătească. Înainte, am mai făcut nişte ateliere de gătit şi am văzut că au fost foarte apreciate. La început, am vrut să fac o şcoală de bucătari pentru că eram dezamăgit de nivelul de pregătire al multor bucătari. Am început cu ateliere de gătit, iar ideea de şcoală de bucătari a rămas, încă, la nivelul de proiect“, spune Bogdan Puiu, care susţine că, iniţial, a investit în această afacere 15.000 de euro: „Banii sunt toţi din fonduri proprii, de la mine şi de la părinţi.“

 

Gurmand transformat în bucătar

Pasiunea pentru gătit a venit natural pentru Bogdan, care se declară un adevărat gurmand. „Nu am avut bucătari în familie. Mama găteşte foarte bine, dar nu de acolo vine pasiunea. Mie, pur şi simplu, mi-a plăcut întotdeauna să mănânc şi de aici şi pasiunea pentru gătit. La început, pentru a-mi da seama de gustul unor condimente le-am gustat pe fiecare în parte, pentru a-mi da seama cum le pot combina. Aşa, am ajuns să apreciez ruccola sau broccoli, care nu-mi plăceau deloc înainte“, povesteşte Bogdan.

 

Fotbaliştii de la Politehnica au venit şi ei la cursurile lui Bogdan Puiu (în spate, în mijloc)

 

Mănânci ce-ai pus la cale

La „Soft&Grace“, cei interesaţi pot să opteze pentru un singur atelier, unde învaţă să gătească un anumit preparat sau pot alege varianta unui curs de bază, de o săptămână. „La noi, atelierul ţine o zi sau o săptămână, pentru iniţiere în bucătărie. Un atelier pentru copiii de 4-10 ani costă 30 de lei, pentru cei de 11-17 ani este 50 de lei. Pentru adulţi, un atelier costă începând cu 60 de lei. Preţurile variază în funcţie de complexitatea produsului gătit. Cursul de o săptămână, de luni până vineri, de la ora 18.00 la 21.00, costă 490 de lei“, explică Bogdan.

 

Portarii de la Politehnica, fruntaşi

Iniţial, bucătarul ieşean şi-a programat atelierele doar în week-end, dar cererea fiind foarte mare a început să organizeze aceste evenimente şi în timpul săptămânii. „Au fost foarte multe firme care ne-au solicitat serviciile şi am organizat astfel de ateliere pentru companii şi în timpul săptămânii. Am făcut ateliere pentru cei de la Brikstone, de la Antibiotice, multe farmacii sau chiar pentru echipa de fotbal CSM Politehnica Iaşi. Fotbaliştii s-au arătat extrem de interesaţi şi au gătit un desert, biscuit digestiv cu sos de ciocolată, căpşuni şi rubarbă. Am fost plăcut surprins de modul în care ştiu să gătească cei doi portari, Caparco şi Grahovac. S-a văzut că ei gătesc şi acasă“, zice bucătarul ieşean.

 

Nu vrea la „Master chef“

Deşi se declară încântat de impactul puternic avut de emisiunile de gătit, Bogdan nu îşi doreşte să participe în calitate de concurent. „Mulţi au învăţat că alimentaţia este importantă şi au înţeles că nu trebuie să mâncăm doar cartofi prăjiţI cu grătar. S-a dat startul la gătit lucruri noi şi acasă şi a avea pretenţii la modul în care arată o farfurie. Pe de altă parte, aceste emisiuni sunt bazate pe foarte mult spectacol şi nu mă încântă ideea de a participa. Eu vreau să fac ceva profesionist, nu să particip la un show televizat“, menţionează Bogdan.

 

Puiu este un pasionat al bucătăriei

 

Pentru oamenii străzii

În urmă cu trei ani, împreună cu doi prieteni, Alexandru Horaicu şi Diana Chiriţă, acum medici rezidenţi, Puiu a iniţiat Asociaţia „Troc”, prin intermediul căreia ofereau gratuit un meniu oamenilor fără adăpost. „Am vrut să ajutăm copii şi bătrâni pe partea de sănătate, alimentaţie şi educaţie. Primul pas a fost să ne ocupăm de oamenii străzii. Am strâns şi am donat haine. Pe urmă, am zis că, fiind iarnă, să le asigurăm o masă caldă. Mergeam şi le duceam de mâncare la 40 de oameni ai străzii în zona Gării: o supă caldă şi un fel principal. Prin asociaţie am renovat două săli de mese şi două oficii de la Spitalul de Copii «Sf. Maria»“, zice Bogdan. Acum, proiectul „Troc“ a fost inclus în atelierul lui Bogdan, cei interesaţi având posibilitatea fie să gătească meniuri prestabilite pentru oamenii străzii, fie să doneze ingrediente.

Pe viitor, Asociaţia „Troc“ îşi propune să meargă prin satele ieşene şi să ofere consultaţii medicale.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: