fbpx
 
Comuna care și-a tras partea leului din PNDL

Comuna care și-a tras partea leului din PNDL


PSD ia 70,7% din fondurile PNDL, liberalii doar 22%. Statistic, inechitatea e destul de mică. Cele mai mari sume – peste 40 de milioane de lei – intră în proiectele unei comune PSD. Aproape toate localitățile din Iași, cu excepția notabilă a municipiului reședință de județ, se regăsesc pe listă. Primarul din Miroslava, Dan Niță, acuză o lipsă majoră de respect față de comuna pe care o conduce: „Noi contribuim cu 7-10 milioane de euro la bugetul central, anual, și primim mărunțiș la schimb”.

 

Sevil Shhaideh, ministrul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene a trimis, din pix, înainte de a fi lăsată fără drept de semnătură de către fostul premier Sorin Grindeanu, fonduri pentru 249 de proiecte din județul Iași cu finanțare prin programul PNDL  depuse pentru perioada 2015-2019. Valoarea totală a proiectelor finanțate din fondul național este de 647,8 milioane de lei.

 

Orașul Iași, fără proiecte

Cele mai multe fonduri se duc către primării câștigate de PSD la alegerile locale din 2016. Primăriile controlate de PSD și PNL primesc, împreună, 93% din fondurile alocate. Totuși, unii primari din Iași spun că alocările de bani pentru proiectele aprobate nu este achitabilă.

Unul dintre nemulțumiți este Dan Niță, care spune că localitatea pe care o conduce contribuie anual cu milioane de euro și primește mărunțiș. De pe lista proiectelor aprobate de Ministerul Dezvoltării lipsește total municipiul Iași, care nu a avut proiecte depuse.

 

Așa trebuia să arate România dacă PNDL funcționa în parametrii normali

 

Bani gârlă la Grajduri

Cea mai avantajată comună pe programul de finanțare PNDL 2015-2019 este Grajduri. Localitatea este condusă de primarul social-democrat Constantin Zamfirache și va derula proiecte în valoare de 41 de milioane de lei. Printre acestea, modernizare drumuri, alimentare cu apă și stație de epurare, reabilitări și modernizări de școli.

Raportat la numărul locuitorilor, Grajduri primește 11.507 lei pentru fiecare dintre cei 3.563 de rezidenți. Prin comparație, comuna cu cea mai mică alocare prin PNDL este tot condusă de PSD și primește 164.884 de lei: câte 42 de lei pentru fiecare dintre cei 3.879 de locuitori.

Cele mai multe comune cu fonduri alocate de sub 1 milion de lei sunt de la PNL: patru. Două primării PSD și una de la PMP primesc sub 1 milion de lei.

 

Mărunțiș pentru comunele PMP

Din suma totală, fonduri de 458 de milioane de lei (70.7%) se duc către primării conduse de PSD și 145 de milioane (22.3%) către primării conduse de PNL. Proporțional, este respectat procentul de la alegerile locale din 2016, când social democrații au luat 67% dintre localitățile din Iași, cu toate orașele adjudecate, iar PNL a rămas cu 30 de comune.

Mai iau fonduri cinci primării conduse de foști membri UNPR – 19.8 milioane de lei, una de PMP – 8 milioane de lei și Consiliul Județean Iași, pentru drumuri (16.5 milioane de lei). „Sunt fonduri consistente la nivel național, sunt fonduri consistente pentru județul Iași. Voi da un comunicat de presă pe tema asta”, ne-a spus Maricel Popa, președintele CJ Iași.

 

Dan Niță, primarul Miroslavei, e revoltat de suma primită

 

Primarul Miroslavei acuză: „Trădare!”

Unul dintre cei mai nemulțumiți primari de felul în care se fac alocările bugetare pe astfel de proiecte este cel din Miroslava. Localitatea, pe raza căreia se găsesc numeroase firme importante, are contribuții importante la bugetul central.

„Cum să fie corectă distribuția fondurilor? Ne-au scos ochii cu programul ăsta. Ar da 100% la PSD dacă ar putea. Știți ce alocări la bugetulc entral pleacă din Miroslava? 59% din tot ce colectăm. În sume este între 7 și 10 milioane de euro în fiecare an. Ce primim în schimb de la buget prin astfel de programe? Mărunțiș”, spune primarul Dan Niță.

 

Sevil Shaiddeh a împărțit tortul pentru primari în mijlocul crizei politice din iunie 

 

PNDL 2 nici n-a început

Ministerul condus de Sevil Shhaideh va dirija fonduri pentru alte 9.500 de obiective de investiții, la nivel național, prin etapa a doua a Programului Național de Dezvoltare Locală. Până acum, primarii nu știu care este stadiul proiectelor depuse. Pentru cele 2.500 de creșe, 2.000 de școli și 5.000 de alte obiective (drumuri, aducțiuni de gaz, de apă etc), Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene a anunțat credite de angajament de 30 de miliarde de lei pe 4 ani.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: