fbpx
 
Fina lui Anchidin: un serviciu la naş, două în privat

Fina lui Anchidin: un serviciu la naş, două în privat


Audit de la Bucureşti în urma dezvăluirilor din ultimele săptămâni despre şmenurile de la CFR Marfă Iaşi. Cineva, acolo sus, o iubeşte: Alexandra Rotaru beneficiază din plin de protecţia naşului său angajator, Dumitru Anchidin, şeful CFR Marfă Iaşi. Pe lângă funcţia de consilier juridic la CFR Marfă, ea mai lucrează pentru firma privată controlată de Anchidin, dar şi pentru societatea proprie care are contracte cu trei comune din judeţ.  

 

REPORTER DE IAŞI continuă seria dezvălurilor legate de directorul CFR Marfă Iaşi, Dumitru Anchidin.

 

Negociatoarea naşului

Potrivit mai multor angajaţi, Anchidin a adus în ultimii ani în cadrul societăţii mai multe rude, afini şi prieteni. Una dintre aceste persoane este fina sa, Alexandra Rotaru. În vârstă de 32 de ani şi angajată pe postul de consilier juridic, aceasta este văzută de mulţi ca fiind mâna dreaptă a lui Anchidin, pe care îl ajută atât în conducerea CFR Marfă Iaşi, dar şi pentru a negocia contractele pe care le are firma lui Anchidin, Ferotrans TFI. „Alexandra Rotaru vine o zi, două, la serviciu, după care, timp de o săptămână, nu o mai vede nimeni. Oricum, când e la muncă, e mai mult în birou la Anchidin şi, pentru că ştie foarte bine limba engleză, îl ajută pe acesta să negocieze contractele pe care le are firma lui în străinătate“, spun surse din interiorul CFR Marfă.

 

Mai mult în concediu

Fiind fina şefului, Alexandra Rotaru nu prea dă pe la serviciu, numai anul acesta fiind, până acum, plecată de două ori în concediu. Între 5 şi 15 mai, aceasta a fost într-o vacanţă în Grecia, iar în perioada 27 iunie - 5 iulie a  plecat din nou, de această dată la mare, în România. În prezent, Alexandra Rotaru nu este la serviciu, luându-şi concediu medical, însă surse din CFR Marfă susţin că ar fi plecată pentru două săptămâni la Vama Veche. „Este în concediu medical. Mi-a spus că este bolnavă, dar nu a spus despre ce este vorba. Urmează ca până pe 5 august să aducă un certificat medical“, explică Maria Mihai, şefa Departamentului juridic din cadrul CFR Marfă Iaşi.

Întâmplător sau nu, în concediu, de pe 10 iulie şi până la finele lunii este şi Dumitru Anchidin. În ciuda încercărilor repetate, REPORTER DE IAŞI nu a reuşit să obţină şi punctul de vedere al lui Dumtiru Anchidin legat de activitatea Alexandrei Rotaru.

 

Alexandra Rotaru este o femeie „cu stil”

 

Contracte cu primării din judeţ

În octombrie 2016, Alexandra Rotaru a înfiinţat Societatea R.I.A. Management SRL, cu sediul la adresa unde aceasta locuieşte şi având ca obiect de activitate acordarea de consultanţă pentru afaceri şi management.

La numai câteva luni de la înfiinţare, Alexandra Rotaru a obţinut două contracte cu primăriile comunelor Alexandru Ioan Cuza şi Moţca. Astfel, de la 30 ianuarie 2017, firma Alexandrei Rotaru primeşte lunar câte 2.350 lei, respectiv 1.800 lei, de la cele două primării pentru servicii de consultanţă în domeniul achiziţiilor publice.

La două zile de la semnarea celor două contracte, Societatea R.I.A Management SRL a mai încheiat un contract, cu Primăria din Sineşti, pentru suma de 2.000 lei lunar, însă de această dată pentru servicii de consultanţă juridică.

 

„Am aflat de la alt primar de firmă“

Primarul comunei Moţca, Constantin Hobincă, susţine că a contractat firma Alexandrei Rotaru pentru o perioadă de un an şi că nu o cunoştea înainte pe aceasta. „Noi aveam nevoie de o firmă care să ne ajute să facem achiziţii publice. Am făcut acest contract pe SEAP (portalul achiziţiilor publice n.r.). Nu o ştiam dinainte pe doamna Alexandra. Pur şi simplu am ales această firmă pentru preţul oferit. Oricum, ne ajută doar pentru achiziţiile pe sume mici, în rest lucrăm cu Bursa de Valori. Sperăm ca după încheierea acestui contract să nu mai fim nevoiţi să apelăm la această firmă şi să înveţe cum se fac aceste achiziţii cineva de la noi, din Primărie“, spune Hobincă.

În schimb primarul comunei Alexandru Ioan Cuza, Vasile Baciu, afirmă că a ales firma Alexandrei Rotaru la recomandarea unui alt primar. „Am întrebat şi eu colegii primari şi mi-au spus că această doamnă se pricepe la achiziţii publice şi atunci am ales să facem contract. Era dificil să angajăm pe cineva, pentru că salariile sunt destul de mici şi atunci am decis să apelăm la această firmă să ne ajute pentru achiziţiile publice“, menţionează Baciu.

În concluzie, încă trei provocări pentru timpul de angajat la CFR Marfă al finei lui Ancihdin. 

 

Ospiru, cumantul reangajat

Un alt apropiat al lui Dumitru Anchidin este Victor Ospiru. Cumnat cu Anchidin, Ospiru a fost subiectul unui întreg scandal în 2014, când a fost dat afară în cadrul unei concedieri colective. Angajat ca şofer al terminalului Suceava, acesta a fost disponbilizat şi a pierdut procesul intentat CFR Marfă.

Însă nu a stat foarte mult timp departe de fostul loc de muncă, Anchidin readucându-l pe postul de compresorist la divizia Socola. Asta ironie: îl concediezi pe motiv că instituţia are problem financiare şi îl reangajezi pe alt post.

Anchidin şi Ospiru au împreună firma Ferotrans TFI SRL, care a fost înfiinţată în 2009. În iulie 2011, Anchidin a preluat 95% din acţiuni, dar, odată cu revenirea pe postul de şef la CFR Marfă, de afacere a continuat să se ocupe Ospiru.

 

Citește și Puneți-i frână lui Anchidin! CFR Marfă moare, el se ocupă de afacerile private

 

Alte nepotisme?

Un alt nume care este asociat de angajaţii din CFR Marfă cu Dumitru Anchidin este cel al familiei Olăeru. Aurelia Olăeru a fost economist şi a lucrat mulţi ani la Resurse umane, iar în urmă cu trei săptămâni a fost detaşată, „pe linie politică“, spun angajaţii, la Primăria Iaşi. În schimb, la CFR Marfă lucrează în continuare fiica acesteia, Mădălina Olăeru, în cadrul compartimentului juridic, fiind colegă cu Alexandra Rotaru. „Mădălina este consilier juridic din ianuarie 2016. A obţinut postul prin concurs. A fost, într-adevăr, singurul candidat, dar concursul a fost anunţat. Din câte ştiu, este absolventă de Drept la «Alexandru Ioan Cuza» şi are un master făcut la SRI“, precizează Maria Mihai, care adaugă că nu ştie să existe vreo legătură de rudenie între Anchidin şi familia Olăeru.

 

Anchidin s-a scos şi de data asta

 

Audit intern timp de o săptămână

În urma dezvălurilor din săptămânile trecute din REPORTER DE IAŞI, au avut loc mai multe controale la CFR Marfă Iaşi, lucru care l-a deranjat extrem de tare pe Dumitru Anchidin. „A ieşit ceva scandal. S-au sesizat cei de la Bucureşti. A fost un audit intern timp de o săptămână. Dar, până la urmă, Anchidin a reuşit să iasă basma curată. A fost anunţat că îi vine control şi a ştiut ce să le spună celor de la Bucureşti“, susţin surse din cadrul CFR Marfă Iaşi.

REPORTER DE IAŞI a scris, printre altele, despre faptul că o macara aparținând CFR Marfă din terminalul Suceava – Burdujeni a fost subînchiriată la o firmă subsidiară şi ulterior reînchiriată firmei Feroviar TFI, aparținând lui Ionuţ Todirică. Acesta este cumnatul lui Anchidin. 

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: