fbpx
 
Bloc ridicat la altă adresă decât cea din acte

Bloc ridicat la altă adresă decât cea din acte


Locuitorii din Ciurchi se opun din nou construirii unui bloc pe amplasamentul unei parcări, după trei ani de acalmie. Constructorii cer intervenția Primăriei. Terenul cumpărat de Conest era în Ciurchi, la nr. 105. Apoi a devenit 109C. Locuitorii din cinci blocuri își parchează mașinile acolo și se opun construcției. Ei spun că amplasamentul inițial era cu 50 de metri mai încolo, dar era prea înghesuit și a fost mutat din pix. Reprezentanții Conest spun că e dreptul lor de a construi și că nu vor scandal cu oamenii: „Primăria să rezolve cazul”.

 

La aproape trei ani de la prima încercare de a construi un loc de locuinţe pe terenul situat pe str. Ciurchi nr. 109C, firma Conest intenţionează să pună în aplicare acum acel proiect.

De câteva zile, în parcarea unde vrea Conest să ridice blocul a fost pus un afiş prin care cetăţenii sunt din nou înştiinţaţi de elaborarea unui plan de urbanism zonal privind ridicarea unui imobil cu patru etaje.

Potrivit acelui anunţ, cetăţenii din zonă sunt invitaţi să trimită propuneri şi observaţii până la finele lunii august la Serviciul Urbanism, din cadrul Primăriei ieşene.

 

Le dispar locurile de parcare

Persoanele care locuiesc în zonă şi care au spaţii de parcare închiriate de la Primărie sunt total împotriva construirii unui bloc în acea zonă, acuzând mai multe nereguli.

„Ei au încercat şi în 2014 să facă blocul aici şi până la urmă au renunţat. Vom proceda la fel şi acum. Nu cred că se riscă cineva să le dea acordul să construiască aici, pentru că e clar caz penal“, spune Viorel L., unul dintre persoanele care locuiesc la un bloc din apropierea terenului unde intenţionează Conest să construiască.

De altfel, cetăţenii de la cele cinci blocuri din apropiere au întocmit nişte memorii pe care le vor depune la Primărie.

„Intenţionăm ca zilele următoare să organizăm un marş până în fața Primăriei şi să protestăm“, explică Tudor, un alt cetăţean care are loc de parcare închiriat pe terenul unde intenţionează să ridice blocul firma Conest.

 

Terenul despre care locatarii spun că ar fi adresa corectă a foștilor proprietari. Nr. 105, numai că locul e prea strâmt pentru un bloc

 

Teren la altă adresă

Una dintre marele probleme scoase în evidenţă de către locuitorii din zona spaţiului de 1.035 de metri pătraţi, unde vrea Conest să ridice blocul, este legat de faptul că firma de construcţii ar deţine de fapt un alt teren.

„Potrivit contractului de vânzare-cumpărare încheiat între moştenitorii terenului şi firma Conest, obiectul contractului l-a reprezentat vânzarea unui teren situat la o altă adresă. În acel act oficial, obiectul vânzării-cumpărării l-a reprezentat un teren situat în strada Ciurchi nr. 105, în timp ce acest spaţiu, unde este situată parcarea, are ca adresă strada Ciurchi 109C“, spun locuitorii din zonă. Ei prezintă actul de vânzare-cumpărare încheiat pe 17 aprilie 2014, la notarul Ştefan Coste, între moştenitorii legali Lucia Androne şi Gheorhe Vasiliu, în calitate de vâzători, şi Ionel Tofan, în calitate de reprezentant legal al firmei Conest, în calitate de cumpărător.

Suma tranzacţiei a fost de 110.000 de euro, cel puțin la nivel oficial.

Irinel-George Tofan, director executiv la Conest, susține că problema amplasamentului este o temă falsă: „Acolo a fost realizată o renumerotare. Plângerea a fost analizată de Poliție și lucrurile au fost lămurite, nu e nicio ilegalitate”.

 

Altă nebuloasă: al cui era terenul?

O altă mare problemă legată de terenul deţinut de cei de la Conest este aceea că, potrivit actului de vânzare-cumpărare, moştenitorii legali susţin că, până la data vânzării, au deţinut terenul în proprietate. În aceste condiţii, întrebarea care se pune este: cum a încheiat Primăria Iaşi acte de închiriere pentru locuri de parcare pe un teren aflat în proprietatea unor privaţi, fără a exista vreun contract între aceştia?

„Pe data de 15.07.2013, eu am încheiat cu Primăria Iaşi un contract prin care îmi este închiriat un loc de parcare pe terenul unde acum vrea firma Conest să ridice bloc. E clar că undeva s-a comis o ilegalitate. Ori Primăria mi-a închiriat un loc de parcare pe un teren ce nu-i aparţinea, ori cei care au vândut terenul firmei Conest nu au deţinut terenul“, spune Andreea G., o altă persoană ce are loc de parcare închiriat.

 

Nr. 109C, terenul pe care Conest susține că l-a cumpărat: e o parcare mult mai mare

 

Adresă mutată din pix

Cetăţenii din zonă au cerut municipalităţii mai multe explicaţii legate de modul în care a ajuns să fie mutat un teren din Ciurchi 105 la Ciurchi 109C.

Răspunsul primit din partea primăriei Iaşi este într-o perfectă limbă de lemn care nu lămurește nimic: „Suprafaţa de teren de 1.035 de metri pătraţi din Str. Ciurchi 105, al cărui proprietar tabular este SC Conest SA, conform documentaţiei cadastrale nr 1250111 înscris în Cartea funciară 125911 a UAT Iaşi, este localizată la intersecţia Str. Ciurchi cu o alee în spatele blocului din Str. Ciurchi 109A, conform Planului de amplasament şi delimitare a imobilului in Cvartal 59, parcela 3893-1, 3625-1, 3626-1 şi 3894-1. În urma renumerotării planului de adrese din zona respectivă, imobilul, la solicitarea SC Conest SA, a primit numărul Str. Ciurchi nr 109C conform adresei nr. 47400-05.06.2014 emisă de către Serviciul GIS-Cadastru“, se arată în răspunsul semnat de fostul arhitect-şef Tudor Vericeanu şi avizat de fostul viceprimar, actual primar, Mihai Chirica.

Cu alte cuvinte, municipalitatea admite că s-a făcut o modificare de număr, din 105 în 109C, dar nu explică dacă terenul a fost mutat în parcarea unde firma de construcții vrea să ridice blocul.

 

Plan de situaţie întocmit intenţionat greşit

O altă neregulă sesizată de locuitorii din zonă este cea legată de planul de situaţie întocmit de PFA Antoniac Ionela Andreea.

„Intenţionăm să facem o plângere penală şi împotriva firmei care a întocmit planul de situaţie. Potrivit acestuia, vizavi de terenul deţinut de cei de la Conest ar exista o parcare, iar în spatele acesteia un spaţiu de joacă. Acolo nu este nicio parcare. În faţa parcului de joacă este un spaţiu verde. În mod intenţionat a fost trecut aşa pentru a se putea spune că nu este necesară actuala parcare şi că noi, locuitorii din zonă, putem parca acolo. Persoana care a întocmit planul de situaţie trebuie să răspundă“, precizează Tudor P.

 

În 2014, Conest a făcut dezbateri publice în parcarea din Ciurchi, dar fără niciun rezultat

 

Plângeri la DNA

Pe lângă memoriile trimise la Primărie, locuitorii din zonă intenţionează să trimită o plângere şi la DNA, în care să fie prezentate toate problemele legate de terenul situat acum la adresa Ciurchi 109C.

„Sunt prea multe nereguli şi credem că cineva trebuie să răspundă pentru aceste greşeli. Credem că totul a fost făcut intenţionat de către cineva din primăria Iaşi şi ni se pare normal ca acea persoană să răspundă. Nu se poate ca peste noapte un teren de 1.000 şi ceva de metri pătraţi să fie mutaţi «din pix» câteva sute de metri, fix unde le convine celor de la Conest“, adaugă Tudor P.

 

Conest: „Noi nu vrem conflict”

Pe de altă parte, Irinel George Tofan, reprezentantul Conest, spune că investiția firmei a fost consistentă, că proiectul respectă toate prevederile legale și că e dreptul lor de a construi pe proprietatea care le aparține. „Față de 2014, am redus suprafețele construite, am mărit distanțele până la blocurile din jur, POT-ul propus este sub 40%, ar fi un P+4 cu 20 de apartamente. La 350 mp amprentă la sol, marja de profit e mică, e mai mult muncă patriotică”, afirmă Irinel Tofan.

Pe de altă parte, directorul Conest susține că nu au intenția de-a afecta locurile de parcare ale locatarilor, dar că aici e nevoie de intervenția Primăriei: „Dacă se va considera ca aceste locuri să rămână unde sunt, atunci să ni se dea la schimb un alt teren, pentru că noi nu vrem să escaladăm acest conflict”.

 

Primăria recunoaște că a avut loc o renumerotare, dar că amplasamentul este același

 

Contrucţie între blocuri cu risc seismic

Potrivit unui inginer în construcţii, un şantier între blocuri cu risc seismic este periculos pentru clădirile din jur. „Pericolul nu vine din vibraţii, cum pare la prima vedere. Pericolul este că, atunci când se face groapa, dacă plouă, apa se infiltrează spre fundaţiile clădirilor din jur. Acolo avem teren din argilă prăfoasă, care acţionează ca un burete pentru apă. În momentul în care terenul de sub celelalte blocuri se tasează, fiind îmbibat cu apă, apar probleme la structură. Există indicaţii să se construiască la distanţă de blocuri cu risc seismic, la cel puţin 6 metri, dar nici aşa nu este sigur”, spune inginerul constructor.

 

Autorizaţie suspendată

La scurt timp după ce au cumpărat terenul, în urmă cu trei ani, cei de la Conest au împrejmuit parcarea şi au anunţat că acolo vor ridica un bloc de patru etaje.

Locuitorii blocurilor din apropiere au protestat imediat ce au aflat vestea, având mai multe discuţii cu şefii de la Conest.

Într-un final, Primăria a decis să suspende autorizaţia de construcţie şi a cerut refacerea PUZ. Potrivit municipalităţii, noul imobil trebuie să fie la o distanţă minimă de 15 metri faţă de celelalte blocuri, să aibă maximum 4 etaje şi 20 de apartamente.

 

Conest a vrut să scape de teren

La scurt timp după încercarea eşuată de a construi blocul în 2014, surse din piaţa imobiliară susţin că firma Conest a încercat să vând terenul, însă fără succes.

„Mai mulţi investitori imobiliari din Iaşi au fost contactaţi de către firma Conest pentru a cumpăra acel teren. Din dorinţa de a-l vinde cât mai repede, cei de la Conest au coborât mult preţul, ajungând până la 100.000 de euro. Din câte ştiu, ei au plătit triplu, dar nimeni nu a accepat să-l ia în momentul în care au văzut ce probleme sunt cu acel teren“, spun surse din piaţa imobiliară.


Citeste si...
Nota
(3 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: