fbpx
 

Caz unic în România: divorț blocat în instanță


Victimele trebuie să primească despăgubiri de 60.000 de euro și s-au prins că sunt înșelate. Fata cea mare a unui muncitor forestier mort într-un accident oribil la Păun: „Locuiesc în aceeași casă, divorțul este de formă”. Familia trebuie să primească câte 20.000 de euro pentru fiecare dintre copiii celui mort. Înainte de ultimul termen al procesului în care Ștefan Cornel Ascutăriței a fost condamnat pentru ucidere din culpă, acesta a înaintat divorțul de soția sa.

 

În 2012, un accident oribil a avut loc la Păun, într-o exploatare de pădure. Un copac retezat greșit a căzut peste unul dintre muncitori și l-a strivit. Proprietarul firmei care exploata pădurea a sfârșit prin a fi condamnat pentru ucidere din culpă, din cauza nerespectării normelor de securitate în muncă. Doar că, înainte de a afla sentința, cu sechestru pe avere deja instituit, a încercat să scape de plata despăgubirilor pentru familia victimei. Avocata copiilor celui mort s-a prins de ce încerca să facă și a blocat divorțul în instanță. Este un caz unic.

Povestea unui accident

Dorinel Bolohan a murit strivit de un copac care a căzut peste el în martie 2012. Bărbatul din Șipote avea 37 de ani și lucra de multă vreme pentru Ștefan Cornel Ascutăriței. Se știau din Șipote, unde locuiau amândoi. De altfel, Dorinel Bolohan lucrase la casa pe care Ascutăriței încă o are în comuna ieșeană.

„Pleca luni la muncă la Iași, la pădure, venea în fiecare weekend acasă. Nu-mi mai amintesc multe detalii, dar știu că așa era”, povestește Ștefana Bolohan, cel mai mare dintre cei trei copii.

În pădurea de la Păun s-a petrecut totul. Din neatenția celor care tăiau copaci, un trunchi i-a strivit capul. Ascutăriței a încercat să-l salveze. L-a scos cu mașina, un Landcruiser, în întâmpinarea Ambulanței, în curba de la Păun. Degeaba. Rănile erau prea grave. Medicii au spus și atunci: nu trebuia mișcat. Chiar și-așa, din cauza leziunilor cerebrale și interne, este greu de presupus că ar fi supraviețuit.

„Nu am înțeles foarte bine ce s-a întâmplat. Multă vreme am avut probleme. Cea mai afectată a fost sora noastră. Avea atunci 3 ani și a fost dusă la psiholog. Și fratele meu a avut o perioadă de revoltă, fugea de la școală, nu-l găsea nimeni. Eu m-am maturizat în câteva zile”, își amintește Ștefana Bolohan.

 

Ștefana Bolohan, fiica bărbatului ucis din culpă, așteaptă de cinci ani despăgubirile

 

Un proces cu daune

A urmat un lung process, finalizat abia la recursul din 2017. Familia Bolohan, extrem de modestă, a avut parte doar de un avocat din oficiu. Care și-a făcut treaba. Ascutăriței, alături de alți doi angajați și de firma sa, SC Flavius Flor SRL, au sfârșit prin a fi condamnați. Ascutăriței a primit pedeapsa cea mai grea: 3 ani de închisoare cu suspendare și plata a 20.000 de euro pentru fiecare dintre cei trei copiii lui Dorinel Bolohan. „Inițial fusese o sumă mai mare, aceasta a fost redusă de judecători. Oricum, detalii nu știu, avocata s-a ocupat de toate detaliile. Și nici nu am fost interesată de despăgubiri, oricât mi-ar da nu îl pot înlocui”, mai spune Ștefana Bolohan.

 

Ancheta a stabilit că exploatarea forestieră nu respecta normele de protecție a muncii

 

Și scandalul

În plin proces pentru ucidere din culpă în urma căruia era clar că va avea de plătit daune, Nicoleta Ascutăriței, soția lui Ștefan Cornel Ascutăriței, înaintează proces de divorț și solicită împărțirea averii. Exista sechestru pe bunuri, dar Judecătoria Iași a admis solicitarea și a recomandat încheierea unei înțelegeri. Ceea ce se și întâmplă, lucru consemnat de judecători în aprilie 2017. Cu mai puțin de o lună înainte de ultimul termen al procesului pentru condamnarea la închisoare și despăgubiri în cazul Bolohan.

Totuși, soții Ascutăriței au uitat un detaliu: nu se pot ascunde de vecinii lor, copiii lui Dorinel Bolohan. Care au observat ceva ciudat și au povestit avocatei. „Locuiesc în aceeași casă, totul se întâmplă exact ca înainte. Și avocata ne-a spus că este un divorț de formă, pentru a scăpa de plata despăgubirilor. La început, după accidentul tatei, ne-au promis tot ajutorul. După aceea, ne-au retezat orice cale spre ei. Cel mai urât a fost să ne taie curentul acum un an, aveam de la ei, deși plăteam. De aproape un an stăm în întuneric și sper acum să ne rezolvăm actele pentru a avea energie electrică”, mai povestește Ștefana Bolohan.

Cornel Ascutăriței nu a putut fi contactat pe singurul număr de telefon fix disponibil online.

 

Relu Fenechiu a recurs și el la partajul de formă, dar statul nu i l-a contestat

 

Rețeta Fenechiu

În cazul fostului ministru al Transporturilor, eliberat în această săptămână, statul nu a făcut contestație împotriva divorțului, deși era evident că-și salvează averea. Mariana Fenechiu a intentat procesul de partaj, spunând în cererea sa că cea mai mare parte a averii a fost făcută în timpul mariajului din 2007. Fostul ministru liberal are de plătit daune de peste două milioane de euro în urma a două condamnări pe care le are, dar statul nu a recuperat până acum nici măcar un leu. Mai mult, în perioada în care a stat la pușcărie, Relu fenechiu s-a îmbogățit cu peste 5 milioane de lei vânzând proprietăți.

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: