fbpx
 
Caii Primăriei își petrec viața după zăbrele: o zi ies, cinci stau

Caii Primăriei își petrec viața după zăbrele: o zi ies, cinci stau


Experții: Hamak, impropriu pentru caii de rasă ai Poliției Locale. Un singur angajat, spațiu insuficient. Prin rotație, fiecărui cal îi revin 5 ieșiri la stradă pe lună. Restul de 25 de zile rămân la Hamak. Antrenorul Radu Mihalcea, care se agață de contractul de 2.000 de euro/lună cu Primăria, se jură că-I plimbă zilnic, dar specialiștii spun că spațiul e prea mic. „Caii trebuie puși la muncă 6 zile din 7 și trebuie să stea în oraș”, spune Marius Rață, expert în cai de competiție.

 

Cei cinci cai ai Poliției Locale folosiți în misiuni de patrulare au un supraveghetor la Baza de Agrement Hamak, care susține că îi scoate la aer minim o oră pe zi.

Șeful Poliției Locale spune că, din luna mai până la în acest moment, cei cinci cai au participat, prin rotație, la 54 de misiuni de patrulare. Niciodată n-au fost scos mai mult de doi cai pe străzi, pentru că Serviciul subordonat Primăriei nu are în continuare suficient personal specializat.

Un calcul sumar arată că fiecare cal a participat, în medie, la 18-20 de misiuni în oraș în cele 113 zile scurse de la 1 mai până în prezent. Rezultă că fiecare cal a fost scos din grajd o singură dată la 5-6 zile. Experții consultați de REPORTER DE IAȘI afirmă că aceste animale de rasă nu au condiții la Hamak și că suferă de ignorarea celor care ar trebui să-i pună la muncă.

 

Se jură că-i plimbă

Responsabilul cu caii de la Hamak este Radu Mihalcea, campion național de echitație, care a închiriat spațiul de la patronul bazei de agrement. Acesta spune că a renunțat la antrenamentele proprii și programul cu publicul pentru a face mai multă mișcare cu prețioasele animale ale Primăriei. Bugetul local suportă 2.000 de euro/lună pentru antrenarea și hrana celor cinci cai de rasă. „Îi scot zilnic, dimineața sau seara, minim câte o jumătate de oră”, spune Radu Mihalcea. Referitor la Cato, calul identificat, săptămâna trecută, de REPORTER DE IAȘI că nu mai mâncase de câteva zile, antrenorul de echitație spune că acesta a avut un herpes în cavitatea bucală și că, între timp, problema s-a rezolvat.

 

Proba: Mihalcea spune că, în timpul săptămânii, nu mai scoate caii lui în manej, ocupându-se exclusiv de caii Poliției Locale. Însă această imagine e de luni, 20 august, iar la mișcare e un alt cal decât cei ai Primăriei

 

Hamak închide baza hipică

Părerea lui Mihalcea este că acești cai nu pot fi ținuți zilnic pe asfalt: „Le omori tendoanele. Eu am renunțat la alte activități ale mele ca să mă ocup de ei. Doar în weekend mai scot caii mei în manej, restul săptămânii îl rezerv pentru ei”. Însă săptămâna trecută, într-o zi de joi, copiii erau plimbați cu caii bazei în manej.

Oricum, în patru luni, caii Primăriei vor trebui mutați de-acolo, pentru că patronii Hamak vor să desființeze mini-baza hipică și să amenajeze un aqua-parc. „Voi pleca cu tot cu cai”, a spus Radu Mihalcea, dar încă nu știe unde.
La Agronomie, proiectul realizării unui hipodrom a căzut din cauza împotrivirii vecinilor, litigiul fiind în instanță.

 

Aer, muncă, antrenamente

Marius Doliș, șef lucrări dr. la Facultatea de Zootehnie, susține însă ca spațiul de la Hamak nu face bine cailor, nici pshic, nici fizic. „Cel puțin vara, caii trebuie să stea cât mai mult la aer, să facă mișcare, altfel apar artroze. Faptul că stau mult închiși afectează și interacțiunea lor cu omul, apar modificări de personalitate și reacții adverse la stimuli exterior”, explică specialistul în Producțiile Animale.

Avocatul Liviu Bran este un mare iubitor de cai și deține chiar propria sa școală de echitație, spune că și dimensiunea boxelor este importantă: „Trebuie puși la muncă zilnic, altfel apar probleme la musculatură și indigestii. E nevoie de boxe mari și e nevoie de doi oameni care să se ocupe de ei 24 de ore din 24: un grăjdar și antrenorul”.

 

La Hamak, boxele sunt foarte mici, spun specialiștii

 

„Mutați-i în oraș”

Marius Rață, președintele Equester Riding Club, cu o experiență de 10 ani în pregătirea cailor de competiție, spune că, mai mult decât orice, un cal de patrulare are nevoie de un antrenament specific. „Caii trebuie ținuți în oraș, în mediul în care își desfășoară activitatea, pentru a fi pregătiți mental. Minim 2-3 zile pe săptămână acești cai trebuie să patruleze câte 4 ore zilnic, iar în restul săptămânii să aibă exerciții ușoare, la coardă sau lăsat liber. În 6 zile din 7 el trebuie să lucreze sub supraveghere”, explică Marius Rață.

 

Citește și DRAMĂ: Caii Poliției Locale se îmbolnăvesc pentru că stau prea mult în grajd

 

Un singur om, prea puțin

Specialistul spune că acești cai trebuie obișnuiți cu stresul și că e nevoie de supraveghere 24 de ore din 24. „Trebuie cineva la grajd, inclusiv pe timpul nopții și un antrenor care să-i călărească zilnic.  Mai e nevoie de un medic veterinar care să intervină oricând în maxim două ore”.

În acest moment, la Hamak există un singur om care se ocupă de acești cai, Radu Mihalcea, care mai are și program cu publicul, iar veterinarul nu asigură servicii de urgență la orice oră.

 

Primăria își permite luxul de-a transporta individual fiecare cal de la Hamak și înapoi, neavând boxe duble. Consumul de benzină este considerabil

 

Ironic: circulația animalelor interzisă

După articolul din REPORTER DE IAȘI, au fost cetățeni care au afirmat că accesul cailor Poliției Locale este interzis chiar de către o hotărâre de Consiliu Local din anul 2000. Conform acesteia, „circulaţia animalelor este interzisă pe străzile municipiului Iaşi. Transportul animalelor va fi efectuat numai cu autovehicule special amenajate. Nerespectarea prezentului articol constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 250 și 700 lei”. Cei care trebuie să dea amenzi sunt chiar cei de la Poliția Locală.

Șeful acestei structuri, Georgel Grumeza, spune însă că prevederea din anul 2000 nu se aplică patrulelor ecvestre: „Nu se interzice circulația persoanelor însoțite de animale mari pe raza municipiului Iași”.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30