fbpx
 
Întreprinderea socială a familiei Păiuş

Întreprinderea socială a familiei Păiuş


Fundaţiile Bethany şi Comunitară au încasat circa 67.000 de euro din fonduri publice. Doi soţi din Iaşi sunt abonaţi la finanţările sociale acordate în ultimii ani de Primărie. Ciprian şi Diana Păiuş rulează anual zeci de mii de euro de la bugetul local pe proiecte cu o relevanţă comunitară medie.

 

Ea este director executiv la Fundaţia Bethany, el la Fundaţia Comunitară. Managerul Bethany ridică lunar o indemnizaţie consistentă din acţiunile sociale, dar grosul lichidităţilor vine de la o companie IT, în cadrul căreia ocupă poziţia de consultant financiar. Numai anul trecut, Primăria a alocat Fundaţiei Comunitare suma de 60.000 lei pentru un festival de jazz care s-a consumat într-un week-end.

 

Conducere delegată

Peisajul ong-ist ieşean numără câteva caste care gravitează în jurul bugetului local mai ceva ca firmele de casă abonate la lucrările de infrastructură. Un astfel de grup închis care tace şi face... bani, este cel condus de familia Ciprian şi Diana Păiuş. Ambii sunt directori executivi la două dintre ONG-urile mai vizibile din Iaşi, Fundaţia Comunitară, respectiv Fundaţia Serviciilor Sociale Bethany. Diana Păiuş ridică lunar o indemnizaţie de conducere de la Bethany, chiar dacă funcţia este mai mult onorifică, ea lucrând la o companie privată. Treburile fundaţiei i-au fost delegate directorului operaţional, Izabela Crăciun. Cumulat, în ultimii 4 ani, ONG-urile celor doi au „stors” din sesiunile de finanţări publice aproximativ 67.000 de euro. 

 

Eveniment fără reverberaţii

Primii paşi timizi în obţinerea unor fonduri publice de la bugetul local s-a produs în anul 2014, atunci când Fundaţiei Comunitare Iaşi i s-au dat 14.596 lei în cadrul proiectului „Mentorat pentru performanţă” privind constituirea unui fond de burse alocat „tinerilor strălucitori din judeţul Iaşi”.

În anul 2015, suma pentru acest proiect scade la 13.631 lei, iar în anii care urmează nu se mai regăseşte în sesiunile de finanţare de la Primăria Iaşi. În cursul anului trecut, Fundaţia Comunitară Iaşi primeşte, dintr-un foc, 60.000 lei pentru organizarea The Gardener Jazz Festival, un eveniment minor, întins pe parcursul a trei zile, focusat pe promovarea unor trupe locale şi organizat în amintirea chitaristului Radu Grădinariu, fost component al unor trupe iesene.

 

Ciprian şi Diana Păiuş, un cuplu cu lipici la bani publici

 

Nu se cunoaşte soarta banilor

Dorinţa de „diversitate în comunitate” îl determină pe Ciprian Păiuş la tot felul de proiecte sociale. În anul 2016 a început să facă valuri cu Swimathon, o platformă de atragere de fonduri pentru cauze din comunitatea locală, organizată sub forma unei competiţii de înot. Şi de această dată, Primăria Iaşi s-a dovedit a fi un partener de nepreţuit, sumele alocate fiind de 30.000 lei, pe parcursul ediţiilor din 2016 şi 2017. Odată făcute cunoscute obiectivele acestui proiect, organizatorii au omis să dea glas modului în care a fost implementat acesta şi feed-back-ul avut. Contactat telefonic, pentru a detalia activitatea fundaţiei, Ciprian Păiuş a promis că va da curs invitaţiei noastre. În următoarele zile, singurul de care am reuşit să dăm la capătul firului a fost robotul.

 

Cavalcadă de fonduri nerambursabile

„Centrul de Consiliere şi spijin pentru copii şi tineri cu dizabilităţi” a fost proiectul de căpătâi al Fundaţiei Bethany, Primăria acordându-i o finanţare de peste 140.000 lei în perioada 2016-2017, la care se adaugă şi alte sume pe proiecte conexe incluziunii copiilor cu dizabilităţi. De remarcat este faptul că parte din fonduri pentru Centrul de Consiliere al Bethany sunt atrase şi prin donaţiile rezultate în urma Swimathon-ului susţinut de Fundaţia Comunitară.

Până în 2016, partea de co-finanţare din partea autorităţilor locale era de 60% din proiect, 40% fiind fonduri proprii. Începând de anul trecut, co-finanţarea Primăriei a urcat brusc la 90%, aplicantului rămânându-i practic de acoperit doar un procent de 10%. „Noi aplicăm în fiecare an pentru partea de co-finanţare de la Primărie. Din 2012 încoace, toate fondurile de la Primărie au fost direcţionate către serviciile pe care le livrăm aici pentru copiii cu dizabilităţi, al căror număr variază între 30 şi 50. Primăria dă anual în jur de 10.000 de euro”, a declarat Diana Păiuş, managerul zonal al Fundaţiei Bethany.

 

Swimathon este cea mai cunoscută iniţiativă a Fundaţiei Comunitare

 

Salariu sub cel din sistemul public

În privinţa indemnizaţiei de conducere, Diana Păiuş a preferat să păstreze tăcerea, chiar dacă acest post este ţinut ocupat în mod artificial de ceva vreme, managerul Bethany figurând cu cartea de muncă în cadrul companiei de IT Gemini CAD Systems, pe funcţia de Senior Consultant EU Funding. „Fiind o organizaţie privată (n.r. Fundaţia Bethany), există clauze de confidenţialitate cu privire la salarii. Pot să confirm, în schimb, că salariul meu este sub nivelul salariilor din sistemul public”, a declarat Diana Păiuş.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: