fbpx
 
Ingenios: de ce pe străzile din Los Angeles asfaltul este vopsit în gri deschis

Ingenios: de ce pe străzile din Los Angeles asfaltul este vopsit în gri deschis


Ventilatoarele de tavan şi aparatele de aer condiţionat au reuşit cu greu să uşureze efectele sufocantelor valuri de căldură care au lovit sudul Californiei (SUA) cu câteva zile în urmă.

 

Au fost zilele în care majoritatea oamenilor din Los Angeles ar fi vrut să trăiască într-unul din cartierele care, de câteva săptămâni, testează o nouă idee de combatere a temperaturilor ridicate. Este vorba despre un produs, CoolSeal, un fel de vopsea gri deschis, care face ca trotuarul să se răcească şi este proiectat pentru a contracara aşa numitul „fenomen al insulelor de căldură urbană”.

 

Concentraţie de căldură teribilă

Nu este surprinzător faptul că proiectul pilot de testare a eficienţei produsului CoolSeal a fost iniţiat în oraşul Los Angeles.

 

 

Înconjurată de deşert şi „îmbrăcată” în mii de kilometri de asfalt, capitala californiană este paradigma efectelor insulelor de căldură urbană - un fenomen de origine termică, prin care se formează zone de temperaturi ridicate acumulate de ciment, asfalt, acoperişuri negre - şi a lipsei de copaci.

 

Primarul oraşului, Eric Garcetti, vrea să reducă temperatura medie cu 2 grade în următorii 20 de ani, potrivit publicaţiei Los Angeles Times. Iar aplicarea de CoolSeal poate fi una dintre soluţii.

 

Pentru moment, rezultatele sunt încurajatoare, a declarat presei americane Greg Spotts, director adjunct al Office Street Services din oraşul Los Angeles. „Am văzut că, în medie, o suprafaţă vopsită cu CoolSeal este cu 8-9 grade mai rece decât asfaltul negru în acelaşi lot de parcare”, a spus Spotts.

 

 

Poate înlocui alte sisteme de răcire?

Experimentul a fost implementat acum în două districte din Los Angeles şi este în faza iniţială. Dar, autorităţile speră să se extindă şi în alte cartiere şi chiar în alte oraşe din stat şi din ţară. De precizat că există unii cercetători care împărtăşesc această iluzie.

 

„Avem deja o tehnologie eficientă pentru a ne proteja de valurile de căldură, se numeşte aer condiţionat”, spune Alan Barreca, profesor de ştiinţe ecologice de la University of California din Los Angeles (UCLA).

 

„Dar există câteva motive pentru care aerul condiţionat nu poate fi o soluţie bună pe termen lung”, adaugă el.

 

„Pe de o parte, aparatele de climatizare emit hidroclorofluorocarburi (agenţi frigorifici cunoscuţi în mod obişnuit prin acronimul lor HCFC) şi consumă energie, provocând astfel o creştere a gazelor cu efect de seră.”

 

„Pe de altă parte, nu toată lumea îşi poate permite să aibă aer condiţionat. Din punct de vedere moral acest lucru mă îngrijorează cel mai mult: trotuarul rece va aduce beneficii tuturor, indiferent de venit”, adaugă Barreca într-un interviu acordat publicaţiei BBC Mundo.

 

Costuri vs. beneficii

Reprezentantul Office Street Services din Los Angeles recunoaşte că încă mai trebuie să evalueze dacă costurile de prelucrare şi instalare a materialelor, precum şi efectele asupra mediului ale întregului proces, sunt compensate de beneficiile obţinute.

 

CoolSeal costă 40.000 dolari/milă (1,6 km) şi durează şapte ani.

 

Pentru Alan Barreca, alegerea este clară. „Există dovezi despre cum poate fi fatală căldura extremă”, spune profesorul de la UCLA.

 

„Dacă 1,6 km de pavaj pot evita moartea chiar şi a unei singure persoane, merită să fie instalat. Şi asta dacă ne concentrăm doar pe salvarea de vieţi omeneşti. Căldura extremă are efecte, de asemenea, în spitalizări, sănătatea copiilor şi chiar fertilitate. Luând toţi aceşti factori, cred că beneficiile pavajului răcoritor depăşesc costurile. Dar trebuie să aşteptăm şi să vedem dacă acest lucru se confirmă”, spune Barreca.

 

Greg Spotts a fost de acord că sunt necesare mai multe date şi a indicat că departamentul său va monitoriza şi studia pe tot parcursul toamnei străzile din cele două cartiere în care a fost aplicat CoolSeal.

 

(Sursa: Epoch Times România)


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30