fbpx
 
Dinastia Loteria Iași: tata i-a lăsat fiului scaunul de director

Dinastia Loteria Iași: tata i-a lăsat fiului scaunul de director


Trei botoșăneni s-au aciuiat la vârful Loteriei, Liliana Mincă făcându-le pârtie lui Corneliu și George Popescu, tată și fiu, care și-au pasat funcția de director în familie. Corneliu Popescu și-a întrerupt mandatul de la șefia sucursalei, fiind ales senator, iar în funcție i-a succedat fiul, George Popescu. Tatăl e bun prieten cu Liliana Mincă, fostă șefă a Loteriei Române, iar aceasta i-a angajat fiul. Popescu jr. a fost numit inițial interimar, în 2012, dând concurs pentru postul de director abia în 2014. Toată încrengătura se bazează pe un traseism oribil: Corneliu Popescu a fost în PNL, apoi PP-DD, din nou PNL și acum în PMP.

 

Fabuloasa epopee a numirilor cu iz politic de la Loteria Română și-a consumat acum 7 zile cel mai recent episod. Ovidiu Portariuc, fost primar PSD de Botoșani, înfrânt în alegerile locale de anul trecut, a fost numit în funcția de director general al Loteriei Române.

Similar, Liliana Mincă, fostă șefă a Loteriei (2006 - 2009), care anul trecut n-a reușit să prindă un post de deputat din partea ALDE Botoșani, a fost numită în această primăvară vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului.

Morala: dacă ai spate politic, partidul nu te lasă la greu.

 

Succesiune dinastică 

La scară mică, modelul e aplicat și la Iași. Aici, fiul i-a urmat tatălui în funcția de șef al filialei Iași a Loteriei Române. Familia Popescu (Corneliu – tatăl, George – fiul) a condus filiala din Iași în șapte din ultimii opt ani. Ambii sunt conexați cu Mincă. Fiul, George, a fost angajat la Loteria Română, în București, pe când avea doar 22 de ani. Un an mai târziu, în 2009, tatăl, Corneliu a fost numit şeful Centrului de Profit Iaşi din cadrul Loteriei Române.

Ambele angajări s-au produs în timpul mandatului de șefă a Loteriei a Lilianei Mincă. După ce Corneliu a ajuns senator PP-DD în 2012, la scurt timp, la șefia Loteriei Iași a ajuns fiul său, George. Un șir fantastic de coincidențe, oportunități și potriveli pentru câteva personaje cu un ascuțit simț al orientării profesionale.

 

Corneliu Popescu a fost directorul Loteriei Iași, a ajuns senator, și i-a lăsat locul liber fiului George

 

Numită politic la Loterie

Acest studiu de caz, al parvenirii profesionale prin politică, îl putem începe cu 2006. Atunci, Liliana Mincă, membru al Partidului Conservator, a fost numită în funcția de director al Loteriei Române. „Pe un mandat de patru ani”, a declarat, mândră, Mincă. Botoșăneancă la origini, Mincă a rezistat de fapt doar până în 2009 când schimbările politice de la nivel guvernamental au măturat-o din funcție.
În paralel, în 2008, mai exact în luna octombrie, a început cariera în Loteria Română, fix la București, a tânărului George Popescu. În vârstă de 22 de ani, Popescu a intrat în Loterie la doar câteva luni de la absolvirea Facultății de Economie de la „Cuza” Iași, fiind licențiat în Administrație Publică. „George a venit în <Centrală>, dar nu mai știu exact pe ce post. Aveam 3.500 de angajați”, a declarat Liliana Mincă pentru REPORTER DE IAȘI.

Despre acea perioadă, George Popescu nu își amintește cu mare plăcere: „Am început de jos, ca debutant, cu salariul minim”. În Curriculum Vitae publicat pe site-ul Loteriei, George Popescu a scris că între 2008 și 2010 a îndeplinit funcția de „specialist în domeniul calității” la Loterie, la sediul din Capitală, adică în Centrala de care a vorbit Mincă.



Filiera botoșănenilor
În toamna anului 2008, într-o situație delicată profesional era și Corneliu Popescu, tatăl tânărului George. Seniorul, fost vicepreședinte PNL Botoșani și consilier județean timp de două mandate, pierduse lamentabil alegerile locale pentru funcția de președinte al Consiliului Județean la care candidase independent. Totodată, rămăsese și fără funcția de preşedinte al Companiei de Administrare a Fondului Piscicol, odată cu desfiinţarea instituţiei.
Dar roata s-a întors la începutul anului 2009 când Corneliu Popescu (tatăl, deci) a fost numit șef al Centrului de Profit Iaşi din cadrul Loteriei Române. Așadar, Corneliu Popescu, originar din Suliţa (Botoșani), a câştigat concursul pe când botoşăneanca Liliana Mincă se afla la conducerea Loteriei.

În februarie 2009, Popescu a declarat pentru Monitorul de Botoșani că, deşi o cunoştea pe Liliana Mincă, acest lucru nu a contat în obţinerea postului de la Iaşi. „Candidaţii au fost selectaţi de o firmă din Cluj. Concursul nici nu l-a organizat Loteria. Am avut cinci contracandidaţi, iar doamna Mincă nu m-a ajutat în niciun fel”, a afirmat Corneliu Popescu.

Concursul a fost contestat de unul dintre competitori, care însă, în final, a renunțat. Pretextul folosit atunci la nivel național a fost reorganziarea companiei. Astfel, filialele teritoriale s-au transformat în centre de profit, iar pentru fiecare dintre acestea a fost organizat un concurs pentru desemnarea şefului. Metoda folosită pentru a se schimba şefii de instituţii nu era o noutate în România. În urma unui astfel de concurs a ajuns Corneliu Popescu șef la Iași. În scurt timp, în 2009, Mincă a pierdut șefia Loteriei Naționale.

Nu trebuie să joci la 6/49 ca s-o duci bine, e suficient să-și plătească românii impozitele ca să-ți iei salariul



Împreună pe listele PP-DD
Anii au trecut, iar în 2012, cei doi s-au regăsit în partidul lui Dan Diaconescu. Astfel, Liliana Mincă a candidat la Camera Deputaților din partea PP-DD pe un colegiu din Botoșani, iar Corneliu Popescu la Senat, tot din partea PP-DD și tot la Botoșani. Ambii au fost aleși parlamentari.
Corneliu Popescu a părăsit Loteria și a plecat în Parlament să-i reprezinte pe botoșăneni. În tot acest timp, nici cariera fiului, George, nu a bătut pasul pe loc. Din 2010 a fost trecut la Departamentul Marketing Vânzări al Loteriei, tot la București.

În 2013, un mare punct de cotitură: cu tatăl proaspăt senator, George a ajuns la Iași, în iunie. Și a preluat funcția de director la sucursala zonală Iași a Loteriei. „Am fost numit interimar. Sucursala zonală avea atunci cinci județe”, a spus Popescu jr. Acesta a adăugat că între directoratul tatălui și debutul mandatului său, Loteria din Iași a mai avut un șef. Deci nu i-a urmat imediat tatălui, ci după o pauză de câteva luni.

 

Seniorul se ocupă de fermă

Ulterior, în 2014, Popescu spune că a dat concurs pentru postul de șef. „Vă rog să luați legătura cu departamentul de comunicare al Loteriei. Nu vă pot da eu informațiile acestea”, a parat George Popescu întrebările legate de concurs. Dar, deși nu mai era în Loterie de șase ani, Mincă știe sigur că a fost o procedură de selecție: „George a dat concurs la Iași”.

Așadar, acum, George Popescu este (din decembrie 2014) manager de zonă la punctul de lucru județean Iași. Pe românește spus, conduce filiala din Iași a Loteriei Naționale. La alegerile parlamentare de anul trecut, Liliana Mincă a candidat pentru Camera Deputaților pe listele ALDE Botoșani. Nu a intrat în Parlament, dar în primăvara acestui an partidul a susținut-o și a fost numită vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului.

La rândul său, în octombrie 2016, senatorul Corneliu Popescu (fost PP-DD) a trecut de la PNL la PMP. A candidat pe prima poziție la Senat, însă nu a intrat în Parlament. Jurnaliștii din Botoșani susțin că acesta s-a retras momentan din viața publică, ocupându-se de ferma pe care o deține în localitatea Sulița. „Nu știu ce mai face Cornel, nu mai sunt cu el în același partid de mult”, a spus Liliana Mincă.

 

Traseul politic al Lilianei Mincă:
- 2006 – PC
- 2011 – UNPR

- 2012 – PP-DD

- 2014 – PND

- 2015 – UNPR

- 2016 – PSD

- 2016 - ALDE


Trecutul profesional și politic al lui Corneliu Popescu (tatăl)
- 2000 – 2004 – vicepreședinte PNL Botoșani
- 2000 – 2008 – consilier județean CJ Botoșani

- 2005 – 2008 – președinte al Companiei de Administrare a Fondului Piscicol

- 2008 – candidat independent la Consiliul Județean Botoșani
- 2009 - şeful Centrului de Profit Iaşi din cadrul Loteriei Române
- 2012 – senator PP-DD de Botoșani
- 2015 – senator PNL Botoșani
- 2016 – senator PMP Botoșani

 

Traseul în Loteria Română a lui George Popescu (fiul)
- octombrie 2008 – ianuarie 2010: specialist în domeniul calității CNLR

- ianuarie 2010 – mai 2013: economist, CNLR

- iunie 2013 – noiembrie 2014: director sucursala zonala Iași
- decembrie 2014 – prezent: manager de zonă, punct de lucru județean Iași

 

Declarațiile de avere ale tatălui și fiului
Potrivit declarației de avere de la final de mandat, din 17 ianuarie 2017, Corneliu Popescu (fost senator) deținea mai multe hectare de teren (agricol, intravilan), dar și luciu de apă în localitatea Sulița (Botoșani), o casă de locuit (153 mp) în aceeași localitate, un Ford Focus (2005), un IMS 465 (fabricat în 1970), dar și o barcă din fibră, de patru pesoane.

Fostul senator a mai declarat bijuterii din aur valorând aproximativ 5.000 de euro, peste 28.000 de lei într-un cont bancar. Popescu a declarat în ianuarie și un credit contractat în 2015 și scadent în 2020 în valoare de 48.000 lei. De la Senat a trecut o indemnizație pe anul anterior în total de 62.651 lei, în timp ce soția, Daniela, a figurat doar cu 3.600 lei salariu de la SC Chinel Prod Com SRL, o firmă a familiei.

 

În declarația de avere din mai 2017, feciorul, George Popescu, a declarat 800 mp intravilan in Sulița și o casă de locuit de 276,50 mp în aceeași comună. Are un Peugeot din 2007, o Dacie din 2004 și o motocicletă Honda fabricată în 2005. Juniorul a mai spus că are bijuterii din aur în valoare de 20.000 lei, dar și un credit de 42.000 lei, contractat în 2016 și scadent în 2021. Salariul la Loterie a fost de 37.155 lei, adică peste 3.000 lei lunar.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: