Duminica, 26 05 2019
Memoriul USLIP Iași pentru personalul nedidactic adresat Guvernului României

Memoriul USLIP Iași pentru personalul nedidactic adresat Guvernului României

Sindicaliștii USLIP Iași continuă demersurile pentru majorarea salariilor personalului nedidactic și auxiliar din învățământul preuniversitar:

 „ÎN ATENŢIA DOAMNEI PRIM MINISTRU VIORICA DĂNCILĂ,

USLIP IAŞI, organizaţie sindicală care reuneşte 9000 de angajaţi din învăţământul preuniversitar al judeţului Iaşi, vă supune atenţiei următoarele probleme:

 

Vă rugăm să aveţi în vedere discriminările generate de Legea-cadru nr. 153/2017 şi ce au produs inechităţi, nedreptăţi şi au condus la o profundă nemulţumire în rândul PERSONALULUI NEDIDACTIC angajat în sistemul de învăţământ preuniversitar.

Deşi, Legea prevede o majorare de 20% începând cu 1 martie 2018 pentru angajaţii din educaţie, am constatat că personalului nedidactic nu i-a fost majorat salariul.

Ne întrebăm unde este echitatea pe care ar fi trebuit să o genereze Legea Salarizării Unitare dacă aceleaşi funcţii din alte domenii cu aceleaşi responsabilităţi sau chiar mai mici, au salarii semnificativ mai mari.

De exemplu, femeile de serviciu angajate la UAT-uri pot avea salariul până la 3000 lei net. Aceeaşi situaţie o întâlnim la administraţiile publice locale, Prefecturi, Consilii Judeţene sau Administraţia Publică Centrală (de exemplu: Guvernul României, Ministere, Parlamentul României).

O altă categorie pe care o putem exemplifica este cea a şoferilor de microbuze şcolare. Salariul unui şofer, angajat al unei unităţi şcolare, care are răspunderea vieţii, în fiecare zi a zeci de elevi, este de aproximativ 1400 lei net fără niciun altfel de spor. Prin contrast, salariile şoferilor de pe ambulanţă pot ajunge şi la 7000 lei net. Nu mai exemplificăm cu salariile şoferilor din administraţia publică locală şi centrală unde sunt de cel puţin trei ori mai mari decât în unităţile şcolare.

Bucătăresele care îşi desfăşoară activitatea în grădiniţe şi care au responsabilitatea sănătăţii a sute de copii în fiecare zi au salariile de aproximativ 1300 lei net, maximum pe care îl poate primi o bucătăreasă este de aproximativ 1420 lei net.

Constatăm, prin urmare, că funcţii cu o importanţă socială vitală pentru buna desfăşurare a activităţilor unităţilor şcolare sunt deliberat marginalizate şi nerecunoscute social de către statul român.

Mai adăugăm şi faptul că Regulamentul pentru Sporuri adoptat de Guvernul României – H.G. 34 din 31 ianuarie 2018, varianta publicată în Monitorul Oficial, nu face posibil ca angajaţii din învăţământ să poată beneficia de spor pentru condiţii vătămătoare, ba mai mult, la Art. 5 se precizează că aceste sporuri pot fi acordate doar cu încadrarea în fondurile aprobate pentru cheltuieli salariale.

În aceeaşi ordine de idei, mai precizăm cu programul EDUSAL girat de Ministerul Educaţiei Naţionale nu prevede posibilitatea tehnică de a se acorda aceste posibile sporuri.

Prin urmare, vă rugăm să aveţi în vedere şi modificarea H.G. 34 din 31 ianuarie 2018 – Regulamentul cadru privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal, a mărimii concrete a sporului pentru condiţii de muncă, precum şi a condiţiilor de acordare a acestuia pentru personalul din familia ocupaţională de funcţii bugetare “Învăţământ”, pentru a face aplicabile prevederile acestuia şi pentru personalul nedidactic.

Prin comparaţie, precizăm că în celelalte categorii bugetare, de exemplu sănătate, legislaţia este mult mai clară şi mai permisivă şi face posibilă acordarea acestor sporuri.

Încheiem prin a mai spune că personalul nedidactic nu este recunoscut ca parte integrantă a sistemului educaţional românesc şi considerăm că aveţi posibilitatea în cadrul modificărilor ce vor fi aduse la Legea 153/2017 să integraţi această categorie la domeniul ocupaţional “Învăţământ”.

De asemenea, apreciem că efortul financiar pe care Guvernul României trebuie să-l facă pentru a majora şi personalului nedidactic salariile cu 20 de procente este unul nesemnificativ deoarece vorbim de un număr mic la nivelul întregii ţări.

Doamna Prim Ministru, prezenţa celor peste 500 de angajaţi din rândul personalului nedidactic la protestul organizat la Prefectura Iaşi, din 10 mai 2018, este expresia durerilor şi strigatul disperat că nu se poate trăi cu salarii de aproximativ 1250 lei net.

Sperăm ca acest memoriu să vă atragă decisiv atenţia asupra gravităţii problemelor expuse şi evident, să conducă la soluţii benefice şi pentru angajaţii din învăţământul preuniversitar – personal nedidactic.”

 

Memoriul este semnat de prof. LAVINIU LĂCUSTĂ, președintele USLIP IAŞI.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Antibiotice

PMP dreapta
antibiotice fluxiv

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Mai 2019 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Clipul zilei

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top