fbpx
 
CJ plătește o despăgubire usturătoare: 600.000 de lei pentru un restaurant

CJ plătește o despăgubire usturătoare: 600.000 de lei pentru un restaurant


Procesul dura de pe vremea lui Simirad și tot nu s-a încheiat. Decizii luate cu cap! Suma a fost achitată unei firme de alimentație publică în contul Teatrului Luceafărul. Anul trecut, Curtea de Conturi a dispus, în urma unui control, ca banii să fie recuperați la bugetul CJ. Firma fusese evacuată intempestiv și a cerut recuperarea investițiilor.

 

O problemă mai veche de 10 ani a explodat în două instituții importante din Iași. Consiliul Județean a achitat, pentru Teatrul Luceafărul, o despăgubire de 600.000 de lei către o firmă intrată în insolvență și acum este, la rândul său, obligat să dea în judecată instituția subordonată.

Curtea de Conturi a decis, anul trecut, că plata despăgubirilor nu s-a făcut legal și a decis recuperarea sumei de la Teatrul Luceafărul. Drept urmare, CJ a dat în judecată instituția subordonată, de la care oricum nu poate recupera banii, doar pentru a bifa faptul că a încercat să facă asta.

Problemă veche

În anul 1999, Teatrul Luceafărul a închiriat, către SC Eurotop SRL Iași, firmă care nu mai există din anul 2013, un spațiu la subsolul clădirii în care funcționează. La rândul său, firma a cedat altei societăți comerciale spațiul și s-a ajuns la un întreg lanț de subînchirieri. Ultima subîcnhiriere a fost către un restaurant, dar în anul 2007 conducerea Consiliului Județean a solicitat Teatrului descâlcirea problemei.

Spațiul era utilizat, la acea vreme, de către SC Catering&Gastronomy Moldova SRL, dar conducerea Teatrului Luceafărul a decis evacuarea firmei care subînchiriase și avocații acesteia au dat în judecată instituția, cerând despăgubiri. Au precizat că firma a făcut investiții consistente în amenajare și că nu poate renunța pur și simplu la tot ce a făcut acolo.

Proces la baionetă

A urmat, ani de zile, un proces dus în toate instanțele, în care Catering&Gastronomy cerând despăgubiri de la Teatrul Luceafărul. Președinte al CJ, instituție căreia i se subordonează, era în 2007 Constantin Simirad. Acesta a decis că instituția nu se poate reprezenta singură și banii oricum vor fi plătiți din bugetul CJ, în cazul în care pierde procesul. Astfel au ajuns în instanță și juriștii CJ.

În primă instanță, procesul a fost câștigat de către teatru, iar Consiliul Județean a fost scos din cauză. La apel, judecătorii au decis să caseze sentința și să rejudece tot procesul, de această dată fiind scos din cauză teatrul.

CJ a devenit pârât și s-a apărat singur în proces, fiind considerat proprietarul spațiului în care funcționează teatrul. Judecătorii au decis o expertiză în urma căreia a rezultat că SC Catering&Gastronomy a făcut o investiție de 600.000 de lei în amenajarea localului și banii trebuie recuperați.

În primăvara anului trecut, Consiliul Județean a virat banii din propriul buget către firma cu care s-a judecat, aflată, la rândul său, în insolvență. Reprezentanții firmei Catering&Gastronomy nu au putut fi contactați pentru a explica cum s-a ajuns la proces și despăgubiri plătite de CJ.

Conducerea Teatrului Luceafărul a vrut să facă o afacere cu restaurantul de la subsol, dar au trebuit să plătească toate amenajările de lux din interior, trezindu-se cu o gaură de 150.000 de euro

 

Curtea de Conturi cere recuperarea

După achitarea despăgubirilor în contul Teatrului Luceafărul de către Consiliul Județean, a urmat, la CJ, un control al Curții de Conturi. Inspectorii au considerat că plata banilor din bugetul județean în numele unei instituții subordonate este ilegală și că banii trebuie recuperați. “Banii trebuiau plătiți, pentru că, în baza unei sentințe definitive, firma amenința să blocheze conturile Consiliului Județean. Curtea de Conturi a impus Consiliului Județean, în 2017, să recupereze banii plătiți de la Teatrul Luceafărul. Nu se poate trece peste o impunere a Curții de Conturi, drept urmare CJ a dat în judecată Teatrul Luceafărul pentru recuperarea unui prejudiciu de 600.000 de lei și s-a ajuns în această situație de a ne judeca cu o instituție subordonată”, ne-a spus Eliza Chirica, purtătorul de cuvânt al CJ Iași.

Procesul este, de fapt, o formalitate, pentru că Teatrul Luceafărul nu are cum să plătească cei 600.000 de lei, astfel că finalul va fi logic: Consiliul Județean va pierde în instanță.

Ultima afacere a fost Restaurantul Theatro

În spațiul de la subsolul Teatrului Luceafărul au funcționat, de când a fost închiriat, cluburi și restaurante. Înainte de a fi evacuat, în spațiu funcționa Restaurantul Theatro. Și cunoscutul om de afaceri ieșean Mihai Zaharescu a deținut un local în același spațiu.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: