fbpx
 
Continuă debandada bugetară: salariile consilierilor locali cresc până la 6.000 de lei

Continuă debandada bugetară: salariile consilierilor locali cresc până la 6.000 de lei


PSD pregătește nucleara electorală: pensii speciale pentru primari, ca să-i motiveze în alegeri. Cu indemnizații de 75% din salariul primarilor, cei 41.000 de consilieri locali și județeni din România vor crește cheltuielile bugetare cu minim 320 milioane de euro. PSD le pregătește și pensii speciale: practic, cei bogați vor avea mai mult, cei săraci – nimic. Toți directorii de deconcentrate vor fi numiți politic, se elimină concursurile și vor avea statut de demnitari, cu salarii mărite.



Codul administrativ, adică Biblia administrației publice din România, se află în plin proces de elaborare, într-o comisie special înființată la Parlament. Modificările ce sunt în discuție vor schimba radical modul de funcționare a administrației.

Brigăzile speciale de campanie

Câteva exemple: prefecții vor fi numiți politic și vor avea rang de secretar de stat, tot politic urmând a fi numiți și directorii de deconcentrate care vor fi asimilați ca funcție, dar și bani, subsecretarilor de stat.

Altă bombă: indemnizația consilierilor locali ar putea crește la 75% din cea a primarului, adică, la Iași, un ales ar putea ajunge la 6.000 de lei net. Iar primarii ar putea beneficia de pensii speciale. Toate acestea sunt la faza de discuții. „Practic, PSD își constituie echipele de campanie de anul viitor, plătite din bani publici!”, a afirmat Marius Bodea, deputat PNL.

Toată lumea ridică mâna ca să crească salariile aleșilor. Indemnizațiile consilierilor se vor majora cu 500%



Politizare în prefecturi

Comisia specială pentru elaborarea Codului administrativ a fost înființată în luna aprilie. Numără 15 senatori și deputați de la toate partidele parlamentare, iar acum se află în lucrări, marți a fost cea mai recentă ședință. Iată cele mai importante propuneri pentru noul Cod administrativ.
Prefectul va fi numit politic și va avea rang de secretar de stat, iar subprefectul, la fel, numit politic, va avea rang de subsecretar de stat. Directorii de deconcentrate vor fi numiți politic și vor avea rang de subsecretar de stat. La vreo 40 de directori în fiecare din județe, plus prefecții și subprefecții, România va avea peste 1.700 de demnitari în plus.
„A trecut și un amendament PNL care spune că pot fi numite în funcția de prefect persoanele care au avut un mandat întreg de senator sau deputat, fără obligația de formare profesională de specialitate”, a punctat pe pagina sa de Facebook Florina Presadă, senator USR și membru al comisiei speciale.

Lipsă de transparență

Cei din Opoziție susțin că activitatea administrației publice locale va și mai lipsită de transparență. Spre exemplu, spun aceștia, a fost aprobat un amendament care prevede că procesele verbale ale ședințelor consiliilor locale publică doar o sinteză a dezbaterilor din ședință. Legislația în vigoare prevede publicarea stenogramelor complete.

„Patrimoniul local va putea fi dat în administrare sau concesionat cu o majoritate de 50% + 1 din numărul consilierilor în funcție. Am fost singurul senator care a votat împotriva acestui articol”, a menționat senatorul USR.

 

Consiliul Local Mircești: o băncuță și două scânduri pe margini. Nu sunt bani pentru mai mult, iar salariile consilierilor vor aduce Primăria în faliment

 

Salarii fabuloase pentru consilieri

În plus, se vorbește despre majorarea veniturilor aleșilor locali. Primarii și președinții de consilii județene au deja salariile mărite de anul trecut. În țară sunt peste 3.100 de primari de comune, orașe și municipii. În același timp, mai sunt peste 1.300 de consilieri județeni și alți 40.000 de consilieri locali.

Un ales din Consiliul Local Iași câștigă acum lunar 1.300 lei net. Dacă proiectul cu majorarea indemnizației la 75% din cea a primarului va trece, atunci fiecare consilier local municipal va încasa net câte 6.000 lei la fiecare 30 de zile.

La o creștere medie de 3.000 de lei la toți consilierii locali și județeni din țară (peste 41.000 persoane) ar însemna un efort bugetar lunar suplimentar de 123 milioane lei (26,7 milioane euro), adică 1,5 miliarde lei anual (320 milioane de euro). Asta în condițiile în care pe primul trimestru al anului în curs s-a înregistrat un deficit bugetar de 4,46 miliarde lei, adică 0,48% din PIB.



„PSD mai face un pas spre capturarea statului prin modificarea codului administrativ. Acesta este de o importanță capitală pentru bunul mers al comunităților locale pentru că reglementează organizarea şi funcţionarea autorităţilor şi instituţiilor administraţiei publice și modalitatea de înstrăinare a proprietății statului. Dacă modificările propuse de PSD se vor concretiza, vom avea o administrație locală politizată <de sus până jos>”, Marius Bodea, deputat PNL

 


„În Comisia specială pentru Cod Administrativ care a început la ora 9 (marți, 29 mai – n.r.) , primul punct pe ordinea de zi a fost amendamentul pentru pensiile speciale ale primarilor. S-a amânat. Motivul? Președintele de comisie a spus că amendamentele sunt neconstituționale și să așteptăm punctul de vedere de la Ministerul Muncii, Ministerul de Finanțe și MDRAP cu impactul bugetar. Am votat împotriva amânării și am susținut că trebuie să votăm acum dacă oferim aceste pensii cadou. Această amânare înseamnă că trebuie să găsim o soluție să facem constituționale pensiile pentru primari! Într-un moment în care coaliția de guvernare încearcă să distrugă pilonul doi de pensii al oamenilor, aceeași coaliție se gândește intens să facă constituționale cadouri pentru aparatul de partid. O adevărată gândire socialistă: să luăm de la săraci și să dăm la bogați!”, Florina Presadă, senator USR


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30