fbpx
 
Scandal la Spitalul Militar: au anulat concursul pentru că nu a câştigat cine trebuia

Scandal la Spitalul Militar: au anulat concursul pentru că nu a câştigat cine trebuia


Locuri în care Direcţia Naţională Anticorupţie nu a făcut prea mulţi purici. Ordinea şi disciplina militară au dat chix tocmai la Spitalul Militar. Zeci de persoane au fost puse pe drumuri cu ocazia organizării unui concurs, s-a dat proba scrisă, iar apoi concursul a fost anulat. Motivul: nu a fost desemnat legal un membru al comisiei de concurs. „Gurile rele” susţin că este o găselniţă pentru ca reluarea procedurii să ducă la angajările dorite.

 

La începutul acestei luni, la Spitalul Clinic de Urgenţă Militar „Dr. Iacob Czihac“ Iaşi a fost organizat un concurs pentru ocuparea a două posturi de asistent medical la Secţia clinică medicină internă şi la Cabinetul pneumologic ambulatoriu integrat, precum şi a unui post de infirmieră la cabinetul de psihiatrie. La concursul pentru asistente s-au înscris 30 de persoane, două dosare fiind respinse pentru lipsa unor documenete. De la proba scrisă, ce a avut loc pe 7 iunie, au lipsit cinci persoane, iar trei au fost respinse. Dintre cei 20 de candidaţi admişi, două persoane au luat punctaj maxim de 100 de puncte şi aveau şanse mari ca la proba practică şi la interviu să obţină posturile scoase la concurs.

Şi-au dat seama că au greşit

La doar patru zile de la afişarea rezultatelor la proba scrisă, conducerea spitalului a decis să anuleze concursul şi să amâne pentru o dată ulterioară susţinerea acestuia.

Anularea s-a făcut pe motiv că nu s-au respectat „dispoziţiile prevederilor art.8 alin. (7) din Regulamentul cadru aprobat de HG 286/2011, referitoare la componenţa comisiei de concurs“, după cum se arată în decizia semnată de comandantul spitalului, Bogdan Zamfir. Potrivit aliniatului menţionat, „pentru instituţiile publice din sistemul sanitar, din comisia de concurs face parte şi un reprezentant al organizaţiei profesionale, în condiţiile prevăzute de lege.“.

Unul dintre candidaţii pentru postul de asistent susţine că anularea s-ar fi produs tocmai din cauza faptului că favoriţi pentru ocuparea celor două posturi nu ar fi fost persoanele care lucrează deja în spital pe perioadă determinată şi care ar fi participat la procedură.

 

Concurs fără precedent la Spitalul Militar

 

„Am zis că e mai bine să anulăm”

Un angajat al spitalului ne-a declarat neoficial că anularea concursului s-ar fi decis deoarece din comisia de concurs trebuia să facă parte şi un membru al Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România (OAMGMAMR). „Toate spitalele au reprezentanţi ai OAMGMAMR în cadrul lor. Noi am numit-o în comisie pe Florenţa Crăciun, care este reprezentant al Ordinului, doar că procedural nu a fost solicitată propunerea din partea Ordinului. Se prea poate ca OAMGMAMR să o fi desemnat pe doamna Crăciun dacă îi ceream acest lucru, doar că nu s-a urmat procedura“, explică un reprezentant al spitalului.

Practic, nu a fost nicio contestaţie, ci persoane din conducerea spitalului s-au autosesizat, după cum susţine angajatul spitalului. „Mulţi candidaţi probabil că nici nu au ştiut cum a fost formată comisia. Noi ne-am dat seama că am greşit şi am zis că e mai bine să anulăm concursul decât să ne trezim cu contestaţii la final. Până la urmă, reprezentantul OAMGMAMR dă note şi este normal să fie respectată procedura“, menţionează angajatul spitalului.

Riscă să fie daţi în judecată

Cum greşeala a aparţinut spitalului, acum conducerea riscă să fie acţionată în instanţă de către cele două persoane care au luat punctaj maxim la proba scrisă – Larisa Elena Muraru şi Alina Ciobanu - sau de către oricare dintre cei care au participat la concurs. „Este un risc pe care ni-l asumăm. Dacă se va întâmpla aşa, atunci va decide instanţa. Am preferat să anulăm concursul decât să mergem mai departe ştiind că în comisie a fost pus un membru fără a fi desemnat de OAMGMAMR, chiar dacă este membru al acestui Ordin“, explică decizia angajatul spitalului, care consideră că acele persoane care au luat punctaj maxim vor participa cu siguranţă la reluarea examenului: „Fiind bine pregătite şi dorindu-şi postul, sunt convins că acele persoane care au luat punctaj maxim vor veni să susţină concursul şi nu ne vor da în judecată.“

Situaţie dubioasă şi la infirmiere

Pentru postul de infirmieră, s-au înscris nouă persoane. La proba practică s-au prezentat doar şase persoane, dintre care una fost respinsă.

O candidată pentru acest post susţine că examenul nu ar fi fost corect şi că postul ar fi fost scos la concurs pentru una dintre cele două angajate pe perioadă determinată din cadrul spitalului, Mihaela Borcan şi Eugenia Iftimoaie. Prima a obţinut 82,50 puncte, în timp ce a doua a luat 97,50. La interviul care a avut loc la începutul acestei săptmâni, Eugenia Iftimoaie a luat 90 de puncte, în timp ce Mihaela Borcan a luat doar 80 de puncte, prima obţinând postul.

Interesant este faptul că în 2006, Eugenia Iftimoaie a candidat pentru postul de îngrijitoare la acelaşi spital, unde a ajuns să prindă un contract de infirmieră pe perioadă determinată.

 

Concurenţă mare pentru posturile de la Spitalul Militar

 

Curios: fără probă scrisă

Una dintre persoanele care au candidat pentru postul de infirmier susţine că a fost pentru prima dată când s-a optat pentru doar două probe de concurs, fără probă scrisă. Un angajat al spitalului ne-a declarat că în cazul concursului pentru ocuparea postului de infirmieră s-a respectat procedura: „În lege spune foarte clar că trebuie să fie cel puţin două probe de concurs, dintre care una trebuie să fie interviul. S-a optat pentru două probe. Una practică, pentru că vorbim de infirmiere şi e normal ca acestea să ştie ce au de făcut, şi proba interviului, aşa cum cere legea.“.

Mai mult, acesta a explicat şi de ce nu s-a optat pentru această probă: „Pentru acest post, nivelul intelectual este limitat şi atunci preferăm să ştim dacă acel om ştie să pună în practică ce are de făcut, nu să cunoască ce spune o anumită lege.“

REPORTER DE IAŞI a solicitat şi punctul de vedere al comandantului Bogdan Zamfir, însă nu am primit niciun răspuns oficial.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30