fbpx
 
Surpriză pe lista marilor datornici la buget din Iaşi: Asociaţia Comunelor

Surpriză pe lista marilor datornici la buget din Iaşi: Asociaţia Comunelor


O afacere de „băieţi deştepţi”: cotizaţii de la comune contra verificării unor acte şi reuniuni cu ţeluri măreţe. Una dintre cele mai de succes asociaţii din Iaşi la nivel de venituri şi număr de angajaţi s-a prăbuşit. Asociaţia Comunelor Iaşi este în topul restanţierilor la bugetul de stat: circa 1 milion de lei.

 

Anunţul făcut de consilierul premierului Viorica Dăncilă, Darius Vîlcov, privind amnistia fiscală ar putea duce la ştergerea datoriilor istorice pe care le au mai multe firme sau asociaţii către stat. La nivelul judeţului Iaşi sunt opt persoane juridice care ar putea beneficia de această aministie fiscală. Dintre acestea, cea mai surprinzătoare apariţie este cea a Asociaţiei Comunelor din România (AcoR) – Filiala Iaşi care are datorii la Fisc de aproape un milion de lei.

Datorie mare, fără explicaţie

Potrivit datelor Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, AcoR Iaşi are datorii de 230.000 de lei la bugetul statului, 520.000 de lei la asigurări sociale, 90.000 de lei la şomaj şi 190.000 de lei la bugetul asigurărilor de sănătate.

Cifre paradoxale dacă le comparăm cu cele din cea mai recentă declaraţie contabilă disponibilă pe site-ul Ministerului de Finanţe: asociaţia a avut în 2016 venituri de aproape 2,6 milioane lei, cheltuieli de 2,2 milioane lei şi un profit de peste 320.000 lei.

Directorul Direcţiei de audit public intern al asociaţiei, Ioana-Livia Manea, a refuzat să dea vreo explicaţie: „Sunt date cu caracter personal. Nu avem de ce să vă furnizăm aceste informaţii“. Un alt reprezentant, vicepreşedintele Petru Murgoci, a solicitat o „hârtie scrisă” şi ne-a asigurat că ne va furniza informaţiile solicitate. Până la închiderea ediţiei, nu le-a furnizat.

 

Asociaţia şi-a luat sediu în buricul târgului, peste drum de SRI, conducerea fiind asigurată de primarul Moruzi de la Aroneanu (foto mic)

Ce face AcoR Iaşi: nişte generalităţi

Filiala Judeţeană laşi a AcoR este persoană juridică şi are statut de comună. Se declară persoană juridică de drept privat fără scop patrimonialşi scopul „realizarea unei strânse unităţi între membrii săi pentru a promova principiile prevăzute în Carta europeană a autonomiei locale şi anume încheierea de acorduri în domeniul administrativ.“

Printre obiectivele enumerate în statut, se află armonizarea intereselor comunelor membre în vederea dezvoltării economico-sociale echilibrate a acestora, promovarea unor forme de colaborare şi întrajutorare reciprocă a comunelor membre în oricare dintre domeniile administrativ, economic, financiar, social, cultural şi instituţional; crearea şi întreţinerea unui sistem informaţional integrat, precum şi organizarea unor corpuri de specialişti capabili să analizeze şi să ofere soluţii pentru rezolvarea problemelor comunelor; organizarea unor activităţi proprii pentru formarea şi perfecţionarea profesională a aleşilor locali, a funcţionarilor publici.

Asociaţia are sediul oficial la Răducăneni şi un punct de lucru într-o cameră dintr-o clădire de lângă Casa cu absidă. Când am ajuns acolo, uşa era închisă.

Mulţi salariaţi, muncă puţină, haos

Primari ai căror unităţi administrative-teritoriale sunt membre în AcoR Iaşi susţin că activitatea asociaţiei se reduce la simplul audit făcut înaintea unor controale venite din partea Curţii de Conturi. „Se fac nişte reuniri lunare, dar nu se discută nimic important. Eu de mai mult nu mai merg la astfel de întruniri. Foarte multe nu face această asociaţie “, ne-a spus unul dintre primarii cu comună membră.

Din ACoR a făcut parte marea majoritate a comunelor din judeţul Iaşi, însă lipsa unor activităţi cu adevărat utile i-au determinat pe mulţi primari să iasă din această asociaţie. „Noi am ajuns la proces cu asociaţia din cauza auditului pe care l-au făcut. Au apărut nişte probleme cu Curtea de Conturi în urma auditului lor şi atunci am decis să ieşim. Din câte am înţeles, mai mulţi primari au ales să iasă din AcoR pentru că oricum nu făceau nimic pentru noi. Plăteam o cotizaţie anuală şi cam atât“, menţionează un alt primar din Iaşi.

Simptomatic pentru modul de funcţionare al ACor este un proces în care s-a cerut la instanţă înregistrarea mai multor schimbări în cadrul asociaţiei. Judecătorul a observat un adevărat haos în organizarea şedinţelor şi a întocmirii documentelor, respingând definitiv toate cererile ACoR. În acte, se jongla cu numărul de membri – ba 33, ba 64. În plus, judecătorul a avut suspiciunea că se încerca o manevră destinată să creeze confuzie în ceea ce priveşte numele asociaţiei.   

Moruzi în proces cu Moruzi

Preşedintele AcoR Iaşi este primarul din Aroneanu, Benoni Moruzi, care a ajuns în situaţia de a se da singur în judecată. Astfel, în luna februarie a acestui an, asociaţia a făcut un audit la Aroneanu, pentru care a emis o factură de 1.859,7 lei, pe care primăria nu a achitat-o.

Mai mult, în acte este precizat faptul că primăria Aroneanu, reprezentată de Moruzi, are o datorie la AcoR Iaşi, reprezentată de acelaşi Benoni Moruzi, de peste 43.000 lei. În aceste condiţii, asociaţia a dat în judecată Primăria Aroneanu solicitând plata datoriei.

REPORTER DE IAŞI a încercat să ia legătura cu Moruzi pentru a explica această situaţie, însă acesta nu a putut fi contactat.

 

Petrică Feopenta şi-a luat, până la urmă, banii

Salarii babane, muncă puţină

Frapează numărul mare de angajaţi – 74, fiind neclar de unde sunt plătiţi aceştia. Cel mai probabil, din cotizaţiile primăriilor din mediul rural. Pe măsură ce acestea au renunţat la statutul de membru, fondurile din conturi au dispărut.

Primele semne că s-a întâmplat ceva rău au apărut anul trecut, când doi auditori au dat în judecată ACoR. Din aceste procese, reiese că Eduard Zaur pretindea 7.225 lei/net, reprezentând drepturi salariale aferente lunilor iunie şi iulie 2016, precum şi plata concediului de odihnă neefectuat pe anul 2016, iar Petrică Feopenta 9.675 lei/net pentru similar cu predecesorul. Ambii au renunţat la judecată după ce li s-au achitat banii în timpul procesului. 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: