fbpx
 
Faceți-vă medici! Salarii între 3.000 și 5.000 de euro câștigă doctorii la Iași

Faceți-vă medici! Salarii între 3.000 și 5.000 de euro câștigă doctorii la Iași


Cu tot cu norma didactică de la UMF, un doctor de la un spital mare din Iași câștigă până la 5.000 de euro net/lună. Salarii foarte mari iau și medicii din micile orașe: minim 3.000 de euro. La Tecuci, cei 21 de medici de la Spitalul Municipal au câștigat în medie, în luna iulie, aproape 17.000 de lei net. Salarii foarte mari sunt și la Vaslui, Reșița sau Alexandria. În Iași, centru universitar, cadrele medicale își rotunjesc venitul cu norma de la UMF: practic un salariu de 12.000 de lei la spital se dublează prin orele didactice. Costurile la UPU Spiridon și Sf. Maria sunt în schimb mult mai mici, raportat la cazurile rezolvate, decât la Centrele de Permanență, unde medicii de familie câștigă până la 10.000 de lei lunar.


Fix 21 de medici au fost pe statul de plată aferent lunii iulie 2018 la Spitalul Municipal „Anton Cincu” din Tecuci. Media netă a lefurilor acestor doctori a fost de 16.902 lei. Adică, echivalentul a 3.600 de euro, bani în mână. Este una dintre cele mai mari valori salariale din sistemul național de sănătate.

Ca o concluzie, după majorările din primăvară, veniturile medii nete pleacă de la 2.000 de euro și se opresc aproape de 4.000 de euro. „Salarii decente, motivante. Dar care ar trebui însoțite și de o evaluare a medicilor, a performanței lor”, a declarat Ioan Bârliba, managerul Spitalului Sf. Spiridon, cel mai mare din Moldova. La Spiridon, cel mai bine plătit medic pleacă lunar acasă cu mai mult de 5.000 de euro, sumă netă.

Tecuciul, fruntaș pe ramură

În topul salariilor din iulie, alături de medicii din Tecuci intră și cei din Oradea (15.704 lei/mediu/net), Bârlad (15.171 lei/mediu/net), Alexandria (14.242 lei/mediu/net), Focșani (14.233 lei/mediu/net), Reșița (13.152 lei/mediu/net) și chiar Mizil (12.248 lei/mediu/net).

Paradoxal, cel puțin la prima vedere, doctori din orașe mai mici câștigă mai mult sau relativ la fel cu cei din centre universitare consacrate ca București, Iași, Cluj sau Timișoara. Spre exemplu, la Dorohoi, media netă a salariilor medicilor a fost luna trecută de 11.380 lei față de 10.993 lei cât a fost la Spitalul Sf. Spiridon din Iași.

Managerul Bârliba are câteva explicații: „În primul rând, nu trebuie să comparăm mere cu pere. Spiridonul trebuie analizat cu Universitarul din București, Tecuciul cu Pașcaniul și tot așa. O primă explicație a diferențelor de salarii este aceea că medicii noștri au norma de bază la Universitate (cadre didactice la UMF – n.r.) și la spital e jumătate de normă”. Cumulând cele două venituri, medicii de la Spiridon ies pe plus bine, putând câștiga chiar dublu decât ceilalți din orașele medii și mici. În al doilea rând, venitul doctorilor este influențat și de numărul de gărzi. În spitalele mai mici, cu personal redus, medicii fac mai multe gărzi.

La Tecuci, saloanele sunt cu igrasie și n-au apă caldă, dar medicii câștigă peste 15.000 de lunar, fiind motivați să nu plece în centrel mari, ci să rămână și să facă medicină de calitate într-o zonă defavorizată lei


Brutul, mai mult decât dublu
Creșterile de salarii față de anul trecut sunt de-a dreptul impresionante. Spre exemplu, anul trecut, REPORTER DE IAȘI a scris că la spitalul din Alexandria, în martie 2017, brutul mediu a fost de 11.042 de lei, față de un brut actual de 24.346 lei. Cu tot cu contribuțiile mutate la angajat, netul la Alexandria rămâne de 14.242 lei, adică cu 4.000 de lei mai mult decât media brută de-acum un an.

Similar, mediul brut era anul trecut de 9.657 lei la Craiova și de 8.599 la Cluj pentru ca anul acesta brutul să urce, ca medie, la 21.611 lei la Craiova și 20.306 lei la Cluj.

După triplarea salariilor în ultimii doi ani, pacienții spun că relația cu medicii s-a îmbunătățit și fenomenul „șpăgii” s-a redus

Diferențe mari în interior

În ceea ce privește salariile din Iași, printre cele mai mici venituri sunt cele ale doctorilor de la Institutul Regional de Oncologie și de la Spitalul CFR cu o medie lunară netă de 9.000 de lei, respectiv 9.220 lei.

Ca vârfuri sunt mediile nete de la Pneumo (15.341 lei), Militar (13.596 lei) și Spitalul pentru Copii (13.650 lei). Celelalte sunt între 10.000 de lei și 13.000 lei media lunară netă a veniturilor medicilor. „În interiorul spitalelor, sunt discrepanțe mari între medici și asistente pe de o parte și economiști, biologi etc. Oamenii au venit și-au plâns în birou”, a spus Ioan Bârliba, managerul Spitalului Sf. Spiridon.

Astfel, la cel mai mare spital din Moldova media lunară a salariilor nete se prezintă astfel: medici – 10.993 lei, rezidenți - 3.713 lei, personal sanitar mediu (inclusiv asistente medicale cu studii superioare) – 4.265 lei, personal auxiliar sanitar – 2.288 lei, TESA – 3.054 lei, muncitori – 1.857 lei.

 

Ioan Bârliba, managerul celui mai mare spital din Moldova, are 1.800 de euro salariu: „Medicii nu mai au dreptul să se plângă”

Între 1.000 și 1.500 euro la rezidenți

Creșteri însemnate au fost și pentru medicii rezidenți. Acum, s-a ajuns la sume nete medii lunare de 4.200 lei la Cluj, 4.400 lei la Timișoara, între 5 și 6.000 de lei la Bârlad, Arad, Dorohoi, Mizil, Alexandria.

Printre cele mai mari sunt la Vaslui - 6.765 lei, Reșița - 6.513 lei și Colentina din București cu 8.460 lei. La Iași, rezidenții câștigă, ca medie lunară netă, între 3.700 lei (la Spiridon și Recuperare) și 6.531 lei (Spitalul Militar) și 5.178 lei (Spitalul pentru Copii) care reprezintă și vârfurile.

Centrele de permanență, bani cu nemiluita, muncă mai deloc
Veniturile sunt de-a dreptul spectaculoase și în cazul centrelor de permanență din oraș și din județ. În Iași sunt 16 centre de permanență, dintre care două nu sunt în contract cu CAS. Decontările sunt de 40 de lei/oră de gardă pentru medic și de 20 de lei/oră în cazul asistentului medical. Centrele de Permanență au apărut pentru ca pacienții să se îndrepte în primul rând către acestea în cazul unor urgențe medicale simple și să nu aglomereze camerele de gardă ale marilor spitale unde să ajungă cu adevărat situațiile medicale complicate.

Un centru de permanență nou-înființat este în comuna Victoria, la 15 km de Iași, care a avut, de la începutul anului, 264 de pacienți. Acest lucru înseamnă un pic mai mult de un pacient pe zi. Un singur pacient la 24 de ore înseamnă o consultație plătită de stat cu 1.440 de lei.

 

87.000 de cazuri rezolvate în 2017 la UPU „Sf. Spiridon”. Medicii urgentiști reclamă câștigul obținut prea ușor de către cei din Centrele de Permanență

Cost/caz la UPU, de până la șase ori mai mică

Spre comparație, în Unitatea de Primire a Urgențelor Spiridon au ajuns în 2017 peste 87.000 de pacienți. Pentru aceștia a fost consumat un buget total de 30,5 milioane de lei. Rezultă, așadar, un cost per pacient de doar 350 de lei.

În cazul UPU Sf. Maria, costul pe fiecare caz este încă și mai mic. Astfel, 38.603 pacienți au fost tratați aici, costurile totale ridicându-se la peste 9,1 milioane de lei. Reiese o medie de 237 lei pentru fiecare caz în parte, de șase ori mai puțin decât a centrul de permanență din comuna Victoria.

„Nu pot spune dacă sunt sau nu eficiente, nu am o percepție asupra unei situații anterioare pe care s-o compar cu ce avem acum. Dar pot spune că sunt pacienți care ajung la noi, fără stări grave, care ar fi putut merge la un Centru de Permanență. Și atunci îi întrebăm de ce nu s-au dus acolo. Unii spun că nu au știut, cei mai mulți că nu au găsit pe nimeni. Dar nu sunt informații verificabile, sunt doar declarațiile pacienților care se prezintă la noi”, a comentat Diana Cimpoieșu, coordonator UPU Iași, despre centrele de permanență din județ.

 

Citește și Biznisul Centrelor de Permanență: pui un bandaj la 5 ore și iei 1.500 de euro/lună


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: