fbpx
 

Editorial Gabriel GACHI: CONEST și Chirica fac balet în jurul adevărului


Aşa-zisul comunicat Conest, propagat în mod bizar inclusiv de site-ul Primăriei Iaşi, e o formă palidă de autoconsolare. În primul rând, se adresează ezitant unui deputat care a preluat informaţiile din REPORTER DE IAŞI, în loc să răspundă direct ziarului care a făcut dezvăluirile. Nu e diplomaţie, e frică de dialog cu ziarişti profesionişti, foarte stăpâni pe acest subiect şi versaţi în investigaţiile pe care le fac.

Mă opresc la două puncte: administratorii Conest refuză, într-un mod atât de ipocrit încât sunt chiar comici, să explice cadourile de zeci de mii de euro făcute lui Mihai Chirica şi legăturile de 15 ani dintre firma lor şi un edil, care, şi la această oră, locuieşte în casa lor. Ei spun: „Sunt atât de multe inexactităţi încât să trecem peste...".

Serios? Eu zic să ne oprim asupra fiecărei inexactităţi. În REPORTER sunt facsimiluri, suprafeţe precise, date calendaristice, preţuri la centimă, comparaţii din arhiva vremii, conexiuni cu oameni şi instituţii care existau şi sunt în faţa noastră, în viaţa reală. Fiica lui Melinte avea 20 de ani, dar deja deţinea o suprafaţă de teren într-o zonă exclusivistă şi suporta singură cheltuielile cu construcţia unei vile, pe care apoi i-o vindea lui Chirica. La vârsta ei, n-avea niciun ban al ei. Atât de inteligenţi au fost să facă această mică suveică, considerând că vor sta demni în faţa tuturor celor care le vor cere explicaţii, dar nimic nu ne poate face să nu vedem din avion cât de puerili au fost şi le putem spune că nu suntem proşti şi că asta este Mafie. Ce au făcut ei se numește șpagă dată directorului tehnic al Primăriei, viitor primar.

„Să trecem uşor peste inexactităţi, poate aşa n-o să ştie nimeni despre ce e vorba de fapt şi ce anume am făcut", spun cei de la Conest, înţeleşi cu primarul. E foarte întâlnită situaţia de a nu răspunde niciodată întrebărilor concrete şi iată că în România încă mai poţi sta 15 ani în funcţie fără să te ia nimeni la întrebări, putând întoarce capul, făcându-te că nu auzi, privind pe geam sau fixând un punct imaginar pe perete, în timp ce unii se agită pe lângă tine. Asta nu se cheamă democraţie funcţională, e un stat mafiot împroşcat cu multă gargară. Conest asta vrea în mesajul lor: hai să emanăm principii sulfuroase.

Divaghez: Chirica n-a răspuns, în martie 2018, celor 5 întrebări capitale puse de REPORTER DE IAŞI privitor la cele două blocuri NEAUTORIZATE, inexistente legal, din str. Aurel Vlaicu. Ştie foarte bine ce-i acolo, vom reveni foarte curând la acest subiect fabulos pentru marele public. Între timp, un bloc neautorizat a luat foc la Bucureşti, nu există nicio şansă de despăgubire pentru locatari, pentru că aveau doar promisiuni de vânzare, şi m-am gândit fix la modul în care Mihai Chirica întorcea capul, făcându-se că nu ne aude, exact pe aceeaşi speţă, cu nişte blocuri ilegale dar care încă n-au luat foc. Ieşenii trebuie să ştie că primarul lor le ascunde adevărul şi că toate instituţiile de control din Iaşi sunt acaparate. Momentan, nu-i o problemă, vor afla când totul va deveni inutil.

În al doilea rând, administratorii Conest susţin că veniturile de la Primăria Iaşi reprezintă 21% din totalul cifrei lor de afaceri. Sunt convins că au calculat şi cele 100 de apartamente pe care le-au vândut anul trecut în proiectul privat al companiei. Dar Conest nu spune care au fost sumele totale câştigate de către consorţiile ce au câştigat licitaţiile, ei fiind vioara întâi. Să spună acele sume, care sunt de două ori, de trei ori sau chiar de cinci ori mai mari. Aceia sunt banii reali pe care Primăria i-a plătit prin intermediul Conest.

Să spună Conest, şi Mihai Chirica să propage pe pagina de FB a Primăriei, cum au anulat anul trecut licitaţia la podul de peste Bahlui, prin sabotarea premeditată a unui competitor redutabil, de bună-credinţă, în condiţiile unei aşa-zise democraţii consolidate şi a unei economii de piaţă funcţionale. Să spună Mihai Chirica de ce, la noua licitaţie, au deschis ofertele pe 18 iulie, conform programării, şi nu anunţă câştigătorul nici în 10 septembrie, deşi legea îi obligă să o facă în 30 de zile.

Citește și Mihai Chirica: vilă de la Conest, cu bani donați de Unchiul Vasile

În general, administratorii Conest să spună în câte vizite private au fost în străinătate cu primarul Mihai Chirica, la câte şpriţuri au stat împreună până au căzut cu capul sub masă, în ce zi a lunii plăteşte fratele lui Chirica chiria la vila în care chiar primarul stă, şi care aparţine firmei Conest, câte dosare cercetează OLAF pe lucrările efectuate de firmă şi plătite de Primărie, să prezinte toate deconturile pe situaţiile de lucrări, toate adiţionalele şi cum se explică acestea în teren.

Şi apoi să spună că nu mai au nevoie de nicio lucrare de la Primărie şi să vadă dacă rezistă şi nu închid firma. Iar Mihai Chirica să rămână în grupul lor până la moarte, fără să-i mai ajute cu nimic, şi ei să-l ţină pe cheltuiala lor, ca pe un frate.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30