fbpx
 
Buzatu, ultimul comunist din Moldova

Buzatu, ultimul comunist din Moldova


O nomenclatură locală, unită prin încuscriri și cumetrii, conduce toate instituții și afacerile din bani publici. Din 1992 până în 2018, au dispărut zeci de baroni, numai Dumitru Buzatu e tot timpul la Putere. Vasluiul e județul roșu: toți din conducerea Primăriei, Consiliului Județean, Prefecturii și a firmelor de construcții sunt neamuri. Dumitru Buzatu e din 1992 politician la vârful PSD, fiind acum printre cei mai importanți 10 apropiați ai lui Dragnea. Soția lui Buzatu e deputat, fiul – secretar de stat. În Vaslui nu există presă, transparență, depopularea este masivă, iar toți banii publici sunt drenați de câteva familii. Și Buzatu, din amărâtul Vaslui aflat în umbra impunătorului oraș Iași, a ajuns cel mai important politician aflat la Putere în Moldova.

Ultimul baron roșu al Moldovei. Dumitru, Mitică pentru prieteni, Buzatu, conduce Consiliului Județean Vaslui și filiala județeană a PSD cu mână forte, așa cum o făceau pe vremuri frații Sechelariu și Hrebenciuc la Bacău, Cozmâncă la Botoșani sau Ion Solcanu la Iași. Un sistem uriaș de pile și relații, cumătreli și încuscreli. „Orașul și județul sunt confiscate de PSD”, a declarat, culmea, sub anonimat, un lider al Opoziției care nu-și asumă să-l confrunte pe Buzatu.

Poker politic
Acum, Dumitru Buzatu este cel mai important lider PSD al Moldovei. După 26 de ani de politică, a ajuns în cercul celor 10 care gravitează în jurul lui Liviu Dragnea. La momentele de criză prin care au trecut guvernele PSD din 2016 și până acum, Buzatu și-a jucat cu abilitate cărțile. Poziționarea alături de Dragnea i-a adus o primă mutare câștigătoare în martie 2018: fiul său, Tudor, a fost numit secretar de stat în aparatul de lucru al Anei Birchall, vicepremier responsabil de parteneriatele strategice şi deputat de Vaslui.

La tensiunile din toamnă, cu Firea și scrisoarea liderilor de filiale, Buzatu s-a poziționat inițial de partea „puciștilor”. În ziua decisivă, a trecut înapoi de partea lui Dragnea. „I s-a promis că locul eligibil alocat Moldovei la europarlamentarele de anul viitor îi va reveni fiului său, Tudor Buzatu”, a declarat un fruntaș PSD din Iași.

La Vaslui, o mică variațiune. „Postul e rezervat pentru nevasta lui Dumitru Buzatu, Gabriela Crețu”, a afirmat un om politic vasluian. Dar Gabriela Crețu este acum senator de Vaslui din partea PSD.

Dumitru Buzatu conduce Vasluiul de aproape 27 de ani, practic de la Revoluție 

Zeci de contracte cu autoritățile locale

De-a lungul ultimilor ani, s-a vorbit despre faptul că majoritatea afacerilor cu bani publici din Vaslui au fost drenate de câțiva oameni de afaceri strânși în jurul partidului. Mai multe anchete ale DNA Iași s-au desfășurat la Vaslui, în vizor fiind și contracte cu bani europeni, inclusiv banii de la Consiliul Județean condus de Buzatu.
Unul dintre cele mai importante nume de afaceriști este cel al lui Emil Savin, zis Farmazon, patronul Transmir SRL. Farmazon este regele asfaltului din Vaslui, firma sa derulând zeci de contracte cu localități din județ și cu Consiliul Județean Vaslui. În perioada comunistă, Savin ar fi fost, notează presa locală, șoferul președintelui de CAP din Murgeni.

Aproape 30 milioane de lei cifră de afaceri în 2017 și un profit de 934.000 de lei, cam aceleași cifre și în 2016, peste 36 milioane de lei cifră de afaceri în 2015 și un profit de peste 2,1 milioane de lei sunt câteva din datele Transmir. Numele lui Savin a fost implicat de-a lungul anilor în mai multe scandaluri. Acum patru ani, a fost suspectat că ar fi călcat intenţionat cu mașina un cioban, însă la finalul anchetei doar un ginere de-al său a fost pus sub acuzare pentru omor.

Consiliul Județean a făcut Centrul de Afaceri din Vaslui, iar Buzatu și-a pus fiul director. Clădirea e ocupată, în mare parte, de instituții publice

Afaceri penale
Un alt nume controversat legat de conducta cu bani publici din Vaslui este cel al lui Ciprian Safir. Administrator, respectiv asociat la firmele Conbetas şi Star Construct, firme care au obţinut direct sau prin subcontractare lucrări cu Consiliul Judeţean Vaslui. Mai mult, Ecaterina Safir, mama lui Ciprian, a fost şef serviciu contabilitate în cadrul Consiliului Judeţean Vaslui.

În 2016, Ecaterina Safir a fost condamnată, patru luni de închisoare cu suspendare, de Judecătoria Vaslui, fiind găsită vinovată de săvârşirea infracţiunii de conflict de interese. Aceasta a fost acuzată că a semnat două contracte între Consiliul Județean Vaslui și firma fiului său, Conbetas. La vremea respectivă, înainte de condamnare, Dumitru Buzatu, anunţa că va lupta până în pânzele albe pentru a demonstra că aceasta nu are nicio vină.
Și fiul, Ciprian Safir, a fost condamnat în 2017 într-un dosar ce a vizat fraude cu fonduri europene la modernizarea unui drum în comuna Mironeasa, județul Iași. Safir a fost condamnat la 2 ani şi 8 luni închisoare cu suspendare sub supraveghere, fiind găsit vinovat de săvârşirea infracţiunilor de instigare la fals intelectual şi complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene.

Buzatu și Popică, prefectul de Vaslui, în pelerinaj la Iași, de Sf. Parascheva. Popică a fost coleg de clasă cu fiul „baronului roșu”

Desant DNA, niciun acuzat

Acum secretar de stat, Tudor, fiul lui Dumitru Buzatu, a fost anterior director al Centrului de Resurse pentru Afaceri Vaslui (CRAV) înființat în 2009. Societatea este deținută în proporție de 70% de Consiliul Județean și 30% de Consiliul Local. În 2015, procurorii DNA Iași au descins atât la sediul CJ cât și al CRAV. Saci cu documente au fost ridicați, însă șefii celor două instituții, tată și fiu, nu au fost puși sub acuzare.
Contactat de REPORTER DE IAȘI pe 15 octombrie, pentru un interviu, Dumitru Buzatu a trimis răspuns prin sms că este plecat din țară. „Când doriți după ce mă întorc”, a scris Buzatu. De la mijlocul lunii octombrie și până acum, în ciuda repetatelor apeluri și sms-uri, Buzatu nu a mai răspuns.

Vila lui Dumitru Buzatu e gard în gard cu cea a lui Safir, patronul firmei de construcții care câștigă majoritatea lucrărilor publice din județ

O mare și fericită familie

Legăturile politice și de afaceri sunt cimentate de cele de rudenie, de cumătreli și încuscreli. Iată doar o mică parte dintre acestea:  

- Adrian Solomon, deputat PSD de Bârlad, este rudă prin alianţă cu controversatul om de afaceri, Emil Savin, patronul Transmir SA. Solomon i-a cununat pe Mirabela (fata lui Savin) cu Eduard Popică.
- Eduard Popică a fost până în aprilie 2016 director de cabinet la Prefectura Vaslui, apoi consilier județean din partea PSD. Din vara anului trecut, Eduard Popică este prefect de Vaslui.
- Eva, fata lui Tudor Buzatu, a fost botezată de Eduard Popică și soția acestuia, Mirabela, dar și de Dragoș Cazacu care este acum viceprimar al Vasluiului.
- Luna trecută, Alexandru Barbu, consilier local PSD, s-a căsătorit cu Roxana Turcu. La nuntă au participat aproximativ 300 de invitați, printre care Gabriela Crețu, senator PSD, Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean, Tudor Buzatu, secretar de stat, Vasile Pavăl, primarul Vasluiului, Dragoș Cazacu, viceprimar. Mirii i-au avut nași pe Monica și Remus Mustățea. Nașa, Monica, este nepoata lui Dumitru Buzatu. Nașul, Remus, este director executiv la APC Vaslui, o asociație de dezvoltare la care președinte este Dumitru Buzatu.

- În trecut, Alexandru Barbu a fost șeful de cabinet al senatoarei Gabriela Crețu. De câteva luni, a făcut o schimbare și, mai nou, este șeful de cabinet al lui Dumitru Buzatu, adică a trecut de la soție la soț.

Tudor Buzatu (centru, în pulover roșu) a ajuns secretar de stat în ministerul condus de Ana Birchall, deputată de Vaslui

Mitică Buzatu și Gabriela Crețu, umăr la umăr în politică

Dumitru Buzatu (63 de ani, născut în comuna Ruginoasa, Iași) și-a început cariera politică post-decembristă în 1992. Trei mandate consecutiv, în perioada 1992-2004, a fost deputat de Vaslui din partea PDSR transformat în PSD. Din 2004 și până în 2012, adică 8 ani, Buzatu a îndeplinit funcția de vicepreședinte al Consiliului Județean Vaslui. Din 2012 și până în prezent este președintele Consiliului Județean Vaslui. Ca studii, Buzatu a absolvit Facultatea de Istorie-Filosofie de la „Cuza”.

Gabriela Crețu (53 de ani, născută în Târgu Frumos, județul Iași) a fost, potrivit biografiei sale oficiale, membru PCR între 1984 și 1989. Între 2004 și 2007 a fost deputat, între 2007 și 2009 eurodeputat, 2009-2012 reprezentantă Permanentă a Senatului României pe lângă Instituțiile Europene. Din 2012 și până în prezent este senator PSD de Vaslui. Absolventă a Facultății de istorie și filosofie de la „Cuza”.

Gabriela Crețu, soția lui Dumitru Buzatu, este senatoare

Familia Buzatu, latifundiari de Vaslui
Șeful PSD Vaslui este deținătorul unei averi impresionante. Astfel, potrivit declarației semnate pe 12 iunie 2018, Dumitru Buzatu deține 7,5 hectare de teren agricol în localitățile Zăpodeni, Ștefan cel Mare și Negrești, toate din Vaslui. Mai are trei hectare de teren la Șaru Dornei (județul Suceava) și aproape 1.500 mp în municipiul Vaslui.

Împreună cu soția sa, Gabriela Crețu, mai posedă un apartament de 44 mp, o casă de 172 mp și un spațiu comercial de 600 mp, toate poziționate în Vaslui.

La categoria bunuri mobile, în declarație este trecut un autoturism Lada fabricat în 2008, unul Volkswagen din 2006 și o barcă cu motor pentru pescuit „Black Sea Fishing” fabricată în 2010. Din salariul de președinte al CJ, Dumitru Buzatu a încasat anul trecut 103.880 lei, adică o medie lunară de peste 8.600 de lei.

Feciorul celor doi, Tudor Buzatu, are aproape 20 de hectare de teren arabil în comuna Ștefan cel Mare (lângă Vaslui) și încă 1.000 mp în Muntenii de Jos, suburbie a Vasluiului.

La capitolul clădiri, Tudor Buzatu a menționat două spații comerciale de 40 și 23 mp pe care le-a cumpărat în 2010, dar și o casă de vacanță de 50 mp cumpărată în 2013 în comuna Șaru Dornei (Suceava).

În declarația semnată la începutul mandatului de secretar de stat, Tudor Buzatu a menționat și două mașini, un Smart din 2004 și o autoutilitară Fiat din 2003. Veniturile încasate în 2017 din funcția de director al Centrului de Afaceri din Vaslui, dar și de pe urma PFA-ului din agricultură s-au cifrat la peste 206.000 lei, adică o medie lunară de 3.700 euro.

Toată familia, la un loc

În partea de nord a orașului, în imediata vecinătate a parcului Copou din Vaslui, locuiesc, în aceeași curte: George și Ciprian Safir, dar și Gabriela Crețu și soțul său, Dumitru Buzatu. Cei doi Safir sunt verișori, George fiind director executiv al grupului de firme Safir (ferme de pui, FNC, abator de păsări, fabrică de preparate și semipreparate). Firma este furnizor tradițional la multe instituții publice vasluiene: Penitenciar, grădinițe, licee, spitale, Direcția de Asistență Socială.

Și încă un amănunt. La compania Safir lucrează și Iulian, fratele lui George. Director tehnic în grupul de firme, Iulian a fost căsătorit până de curând cu fiica senatoarei PSD, Doina Silistru, o altă apropiată a lui Buzatu.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30