fbpx
 
Profit cu două cifre. Antreprenorii ieșeni admit: „2018 a fost bun, dar vine criza”

Profit cu două cifre. Antreprenorii ieșeni admit: „2018 a fost bun, dar vine criza”


Doi dintre jucătorii importanți pe piața IT și farma din România, Dorin Cristea, managerul Romsoft și Marius Solomia, directorul Pharma SA, analizează, pentru REPORTER DE IAȘI, anul 2018 din punct de vedere economic. Care au fost plusurile și minusurile și care sunt previziunile pentru anul viitor?

IT-iștii, loviți de Ordonanță

Modificările legislative impuse de Guvern în luna februarie au dat peste cap toate firmele de IT din România, bugetele fiind serios afectate. „Marea lovitură pentru industria de IT a fost în 2018 acea Ordonanță 3, din februarie, privind costurile salariale. Taxele au fost incluse în salariul brut. IT-istului trebuia să îi scadă salariul cu 7%. Firmele au fost nevoite să susțină acel procent pentru ca angajații să nu aibă de suferit. Pe urmă au dat o compensație, o cârpeală de-a lui Vâlcov, ce nu s-a putut aplica. În aceste condiții, au rămas mai puțini bani pentru dezvoltare și au diminuat profitul“, spune Dorin Cristea.

Farma: „Mai mult chestiuni administrative decât financiare”

Pe piața farma, lucrurile nu au stat chiar atât de rău, susține Marius Solomia.

„Noi ne-am asumat un rol de reglator al pieței, ducând aproximativ 40% din medicamente în spitale. Nu neapărat dorința de a obține profituri mari a fost acesta principalul nostru criteriu de lucru, cât mai ales înțelegerea și satisfacerea nevoilor reale ale sistemului sanitar de stat și ale farmaciilor independente și astfel, implicit, asigurarea nevoilor pacientului român. Din punct de vedere fiscal, noi am fost afectați într-o mică măsură. Au fost mai mult chestiuni administrative decât financiare“, precizează directorul Pharma SA.

Solomia consideră că o „bilă albă“ în 2018 pentru piața farma a fost modul în care statul a gestionat achizițiile de medicamente, prin licitațiile naționale.

„Am reușit să câștigăm în licitațiile naționale unele molecule pe care le livrăm in spitale. Distribuitorii au licitat pentru adjudecarea acestor contracte, ceea ce a condus la obținerea unor prețuri mai mici pentru spitale, în avantajul sistemului public de sănătate, dar, implicit, în detrimentul producătorilor și distribuitorilor“, adaugă Solomia.

Dorin Cristea este la curent cu realitățile piețelor mondiale 

Cristea: „Vor fi destule domenii afectate“

Antreprenorul ieșean de la Romsoft consideră că anul viitor ar putea aduce o nouă criză economică la nivel global, iar principala cauză o vede în conflictele politice dintre marile puteri. „Mă aștept ca în a doua jumătate a anului viitor să avem parte de o nouă criză mondială. Poate nu la nivelul celei din 2007-2008, dar, oricum, vor fi destule domenii afectate. S-au adunat foarte multe dezechilibre. Și indexul Dow Jones a arătat deja câteva semnale. Au fost căderi la marile burse. Anumite decizii politice ale marilor puteri vor accelera venirea crizei. China și India se ridică foarte mult, iar SUA și Rusia nu vor să-și piardă pozițiile. Europa poate să aibă cel mai mult de suferit“, menționează Cristea.

Dorin Cristea consideră că industria IT va fi afectată indirect. „Dacă va fi afectată industria extractivă, spre exemplu, e clar că se vor optimiza costurile și se va ajunge și la IT. Poate vor fi unele firme care să plece din România, dar asta nu înseamnă că oamenii vor rămâne fără job, pentru că își vor găsi imediat de lucru în altă parte. În ceea ce ne privește, noi lucrăm foarte mult pe partea medicală și atunci nu cred că vom fi afectați. În perioade de creștere, la noi acestea nu sunt foarte mari. În schimb, în perioade de criză, nu scad. Suntem pe o zonă sigură. În criză, nimeni nu taie de la sănătate. E posibil ca problemele altor firme să ne aducă nouă forță de muncă“, se așteaptă antreprenorul ieșean.

Solomia are planuri mari pentru 2019

Solomia: „Modificări de prețuri vor fi”

Temeri legate de o eventuală criză există și pe piața farma. „Cifrele au fost OK pe piața farma și la criza din 2007. Mai mult e stresul și teama că ai putea fi afectat. Zona de sănătate e absolut vitală și nu cred că va fi afectată. Sperăm să fie o liniște din punctul de vedere al fiscalității. Modificări de prețuri vor fi. De la 1 ianuarie 2019 vor fi majorări de prețuri de 4-5% pentru unele portofolii de produse, deoarece statul a înțeles că este nevoie de această măsură pentru nu duce unii producători și importatori de medicamente într-o zonă de pierdere financiară pentru afacerile din România. Taxa clawback apasă oarecum evident inechitabil pe producătorii de medicamente generice (mai ieftine și de larg consum), ceea ce este incorect față de aceștia, dar am inteles că Ministerul Sănătății a identificat unele soluții de a modifica actuala formulă de calcul, remediind, de anul viitor, această inechitate“, susține Solomia.

2018, un an foarte bun

Pentru Romsoft, anul 2018 s-a dovedit a fi unul foarte bun. „Am înregistrat o creștere de aproximativ 20%. Nu atât cât mă așteptam eu, dar a fost bine, chiar foarte bine. Anul viitor, probabil tot cam același va fi procentul. Avantajul pentru noi și pentru firmele din Iași este că în București și Cluj-Napoca s-a cam ajuns la saturație, iar Iașul este în plină dezvoltare. Mă aștept ca la Cluj să se treacă deja la partea de inovație, unde noi încă nu am ajuns“, menționează Cristea.

Pentru Pharma SA, 2018 a fost un an bun, chiar dacă cifra de afaceri a fost într-o ușoară scădere față de anul trecut. „Minusul în cifra de afaceri a fost cauzat de intrarea unor lanțuri de farmacii în contracte directe cu producători și cumpărării unor farmacii independente de către lanțurile mari de farmacii. Profitul estimat pe anul 2018 va fi comparabil cu cel al anului trecut, ceea ce ne indică că, și din acest punct de vedere, am găsit soluțiile corecte pentru a ne menține în continuare pe piață și pentru a ne asigura resursele necesare dezvoltării companiei“, susține Marius Solomia.

Creștere de 20% la numărul de IT-iști

La nivel european există un deficit de personal în IT de aproximativ 500.000 de persoane. Acest fapt se vede și în România, dar și în Iași. „Din câte știu eu, numărul de IT-iști din Iași a crescut anul acesta cu aproximativ 20% și mă aștept cam la același procent și anul viitor. Adică încă 4-5.000 de locuri de muncă. Iașul este în plină dezvoltare la acest capitol și există în continuare o cerere foarte mare pentru acest domeniu. Personal, am discutat la universități și mi-am dat seama că încă se tem să crească numărul de studenți în acest domeniu atât de cerut“, menționează Cristea.

Patronul firmei Romsoft consideră că și alte nume mari din domeniul IT își vor deschide puncte de lucru la Iași. „Mă aștept ca după Amazon, Oracle sau Continental și alți mari «coloși» în domeniu să vină anul viitor la Iași. E normal pentru că, până nu ajungem la cel puțin 30.000 de programatori, nu se poate vorbi de o saturație a acestei piețe a forței de muncă“, zice Cristea.

Pentru terenul și hala de lângă București unde va fi amenajat un depozit regional, Pharma SA a plătit recent 720.000 de euro

Ținte pentru 2019

Cât privește anul viitor, Pharma SA dorește să desfășoare niște campanii cu producătorii pentru a crește afacerea în anumite zone pe grupe terapeutice specifice. „În primul rând vrem să terminăm depozitul de la București până în vara anului viitor pentru a ne eficientiza costurile. În prima parte a anului ne vom concentra pe niște parteneriate pe zone unde există interes în spitale. Unul dintre pilonii dezvoltării noastre este atragerea de noi producători cu care să lucrăm. Am purtat deja discuții în acest sens și așteptăm să vedem ce se va concretiza“, precizează Solomia.

Referitor la piața farma, directorul Pharma SA se așteaptă să nu apară schimbări mari, marii jucători fiind deja pe piață. „Sunt convins că piața farma va crește și în 2019 , dar și că va continua expansiunea marilor lanțuri de farmacii. Cred, însă, că segmentul de farmacii independente și de mini-lanțuri vor continua să existe, unele dintre ele chiar să se consolideze, și să continue să asigure nevoile pacientului român, indiferent că acesta este din mediul urban sau rural“, conchide Solomia.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: