fbpx
 
Mitropolia mușcă din terenul Fortus dar statul se opune: vânzare de 6.100 mp blocată la Tribunal. Și-au rupt dinții în tranzacții și Roton și Gip Est

Mitropolia mușcă din terenul Fortus dar statul se opune: vânzare de 6.100 mp blocată la Tribunal. Și-au rupt dinții în tranzacții și Roton și Gip Est


Fortus și-a vândut patru terenuri, iar Autoritatea de Administrare a Activelor Statului, principalul acționar al societății, cere anularea tranzacților. În procese intentate recent la Iași, Autoritatea încearcă să obțină desființarea vânzărilor încheiate de Fortus cu Mitropolia Moldovei și Bucovinei, Antares Internațional SRL, 3 of Music SRL și Gip Est SRL.

Mitropolia, păgubită

În 2018, Fortus, prin administratorul judiciar Mureș Insolvency SPRL, a cedat câteva terenuri către trei firme și Mitropolia Moldovei și Bucovinei. Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS, fosta AVAS) cere anularea tranzacțiilor, spunând că nu a existat acceptul Adunării Creditorilor, organism care coordonează activitatea de la Fortus, societate în insolvență. În cele patru dosare ajunse la Tribunal nu apar, deocamdată, și valorile tranzacțiilor.

AAAS cere anularea unei licitații din 29 noiembrie 2018, la care Mitropolia Moldovei și Bucovinei (MMB) a cumpărat un teren de 6.102 mp din fostul CUG Iași. Reprezentanții MMB nu au comentat solicitarea AAAS. În dosar, Autoritatea susține că licitația pentru terenul cumpărat de MMB nu avea acceptul scris al Adunării Creditorilor așa că tranzacția imobiliară ar fi nulă.

Este posibil ca acest proces să dea peste cap planurile Mitropoliei care deține în zonă un proiect intrat în linie drepată pentru extinderea Spitalului Providența.  

Dări în plată pe bandă rulantă

AAAS mai cere Tribunalului Iași anularea unui document de dare în plată a 5 parcele de teren din Fortus. Tranzacția a fost încheiată la notarul Delia Simona Ciocea, anul trecut. Cei care au primit terenul sunt proprietarii Roton. Tranzacția s-a făcut în favoarea SC 3 of Music Iași, societate care le aparține.

Darea în plată la care se referă acțiunea AAAS este cedarea unei suprafețe de teren în contul unei datorii. În dosar nu este specificată suma tranzacției sau la ce nivel erau datoriile Fortus către 3 of Music.

Aceeași situație este și în cazul SC Antares Internațional Iași, care a luat două terenuri prin dare în plată, tot anul trecut, în contul datoriilor.

Gip Est: teren plus diferență

Singurii care au răspuns întrebărilor REPORTER de IAȘI au fost reprezentanții Gip Est. Și în cazul acestei firme, AAAS a cerut anularea unei dări în plată de anul trecut. Firma a primit o bucată de teren, în contul unei datorii de 1,5 milioane de lei a Fortus. „Valoarea respectivului teren era mai mare, firma noastră a plătit diferență la acea tranzacție. Totul s-a făcut transparent, cu evaluare reală, noi am achitat o diferență de 800.000 de lei. Este o șicană a AAAS, care are acea hotărâre a Curții de Apel Târgu Mureș care spune clar că Fortus poate da terenuri în plată”, au declarat reprezentanții Gip Est.

 

Datorii uriașe

Fostul Combinat de Utilaj Greu Iași, mândria economiei socialiste de la Iași, a trecut prin trei falimente și merge pe al patrulea.

Lichidatorul judiciar actual este Mureș Insolvency SPRL, societate care apare în dosarele depuse de AAAS la Tribunalul Iași. Director general executiv al Fortus este eternul Gheorghe Chișcă (foto), care nu a fost de găsit pentru a explica de ce a vândut societatea terenuri neavând acordul Adunării Creditorilor.

În 2017, datoriile societății erau de 473,8 milioane de lei. Într-un singur an, până în 2018, Fortus a plătit 106,8 milioane de lei dintre acestea (22%). Mare parte din datorii au fost stinse prin darea în plată (renunțarea la terenuri din proprietate în contul datoriilor) către Primăria Iași (87 milioane de lei) şi Apavital (3,1 milioane de lei). La data de 26 septembrie 2018, datoriile Fortus erau de 366,9 milioane de lei.

Tabelul cu creanţe, reactualizat de administratorul judiciar, arată că din total, 172,5 milioane sunt creanţe garantate, 44,1 milioane sunt creanţe salariale, alte 19,4 milioane sunt creanţa chirografare.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: