fbpx
 
Marea Britanie semnează cererea de extrădare a lui Assange în SUA

Marea Britanie semnează cererea de extrădare a lui Assange în SUA


Ministrul de Externe britanic, Sajid Javid, a dezvăluit joi că a semnat o cerere de extrădare prezentată de SUA pe numele fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, potrivit Deutsche Welle.

Javid a declarat pentru BBC Radio 4 că a semnat cererea miercuri şi că audierea privind extrădarea lui Assange va începe vineri.

„Sunt foarte mulţumit că poliţia a reuşit în cele din urmă să îl prindă şi acum se află în spatele gratiilor deoarece a încălcat legea britanică", a declarat Javid.

Assange, în vârstă de 47 de ani, a fost arestat în luna aprilie în Ambasada Ecuadorului din Londra, unde a locuit din 2012, pentru a evita un ordin de extrădare în Suedia, unde a fost acuzat de atac sexual. În prezent el este în închisoare pentru că a primit o sentinţă de 50 de săptămâni pentru încălcarea condiţiilor eliberării pe cauţiune.

Procurorii suedezi au redeschis cazul de viol împotriva lui Assange la scurt timp după arestarea acestuia în Londra. Australianul este acuzat că ar fi violat o femeie în timpul unei vizite în Suedia în 2010. Un alt caz, tot în Suedia, privind comportament sexual neadecvat şi care implică o altă femeie a fost anulat după expirarea termenului de prescripţie. Assange şi susţinătorii săi au declarat că acuzaţiile aduse împotriva sa sunt false.

Pe de altă parte, Washingtonul l-a acuzat pe Assange că a conspirat cu Chelsea Manning, fost analist în serviciul de informaţii al armatei SUA, pentru a publica în 2010 pe website-ul WikiLeaks un volum mare de documente secrete privind operaţiuni militare americane în Irak şi Afganistan.

Uniunea Jurnaliştilor Australieni a avertizat joi cu privire la extrădarea lui Assange în SUA.

„Assange ar putea primi până la 170 de ani de închisoare şi extrădarea sa stabileşte un precedent global periculos pentru suprimarea libertăţii presei", a declarat MEAA, cerând guvernului australian să îşi protejeze propriul cetăţean.

Artistul dizident chinez Ai Weiwei a susţinut marţi că starea de sănătate a lui Julian Assange se deteriorează, după ce l-a vizitat pe acesta într-un spital de închisoare.

 

Sursa: Epoch Times


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: