fbpx
 
CHIRICA CENTREAZĂ, LUCAN SARE LA CAP: primarul a găsit 100.000 de euro fix la cel căruia i-a dat un teren public în centrul Iașului. Cei doi joacă fotbal împreună

CHIRICA CENTREAZĂ, LUCAN SARE LA CAP: primarul a găsit 100.000 de euro fix la cel căruia i-a dat un teren public în centrul Iașului. Cei doi joacă fotbal împreună


Mihai Chirica se îneacă în propriile minciuni. A făcut rost de 100.000 de euro de la mama sa, care avea un teren în Copou, a spus el
Terenul de 486 mp a trecut de la Siminiceanu, sora lui Bogdan Cihodaru, la misteriosul Gelu Lupu, pentru 23.000 de euro
Lupu l-a vândut către mama primarului cu doar 7.300 de euro. Primul om din imobiliare care a preferat să piardă 16.000 de euro
În 2017, Chirica i-a dat un teren ultracentral, din patrimoniul public, omului de afaceri Iulian Lucan. Jaf la drumul mare: Primăria i-a făcut un cadou în cel mai bun loc din Iași - la Fundație
În 2018, Lucan ia terenul lui Chirica cu 100.000 de euro, de 14 ori mai mult decât costase anterior
Mama lui Chirica nu avea bani din pensie să cumpere în Copou, dar astfel primarul a putut evita declarația de avere
Lucan a recunoscut că joacă fotbal cu primarul

Primarul Mihai Chirica a căzut în propria-i capcană. „Sumele necesare pentru achiziția unui teren în valoare de 250.000 de euro  provin, pe de o parte, din vânzarea unui teren deținut de 11 ani de părinții mei în zona Copou, teren care a fost vândut, urmând procedurile legale, pentru suma de 100.000 de euro”, a replicat, acum două zile, Mihai Chirica în scandalul național „Bebelușul”, dezvăluire făcută în exclusivitate de REPORTER DE IAȘI.

Deci, din 250.000 de euro cât au costat terenul și casa luate de „Bebe” Ștefan, 100.000 euro sunt din vânzarea unui teren în Copou pe care-l dețineau părinții primarului. Dar această explicație îl înfundă și mai tare pe Chirica. Povestea terenului din Copou este una specială.

„Joc fotbal cu domnul primar”
Capetele de afiș ale afacerii, în sinteză. Terenul din Copou se află situat pe Aleea Sadoveanu, are 486 mp și a fost cumpărat de Silvia Chirica, mama edilului, în 2012, deci acum 7 ani și nu 11 ani, cum a spus în comunicat. Prețul de achiziție, o nimica toată: 32.900 lei, adică aproximativ 7.300 de euro, la cursul de-atunci.

Anul trecut, pe 22 august, Silvia Chirica a vândut terenul de 486 mp lui Iulian Lucan contra sumei de 100.000 de euro, deci de aproape 14 ori mai mult.

„Da, obișnuiesc să mai joc fotbal din când în când cu domnul primar”, a fost dezvăluirea făcută de Lucan jurnaliștilor REPORTER DE IAȘI. Dar nu e doar atât.

Lucan a fost, în 2017, beneficiarul unui schimb de terenuri fabulos. A cedat 753 mp în fața Sinagogii din Tg. Cucu și a primit de la Primărie, la schimb, 628 mp pe strada Vasile Conta, lângă Piața Independenței. Deci, Lucan a dat Primăriei un teren mort din punct de vedere al potențialului de dezvoltare imobiliară, în fața Sinagogii neputându-se construi nimic, și a primit o parcelă pe amplasamentul fostei Piețe Dimitrov, teren ce se pretează la construcția de birouri și/sau locuințe.

Cineva care cumpără și apoi vinde primarului de două ori mai ieftin
Acum, afacerile pe larg. Capitolul 1, istoria terenului din Aleea Sadoveanu.

În decembrie 2010, Nicoleta Daniela Siminiceanu, sora latifundiarului Bogdan Cihodaru, a vândut soților Nichifor și Sofia Lupu două loturi de teren, de 253 mp, respectiv 511 mp. Adică, în total, 764 mp la un preț de 98.400 de lei, deci o medie de 129 lei/mp.

În ianuarie 2012, soții Lupu au întocmit un act de dezmembrare prin care parcela de 511 mp a fost spartă în două bucăți, una de 486 mp și o alta de doar 25 mp. Cei 486 mp i-au vândut, în noiembrie 2012, Silviei Chirica. Prețul a fost fixat la 32.900 lei, adică o medie de 68 de lei/mp.
Bilanț intermediar: familia Lupu a cumpărat în 2010 un teren în Aleea Sadoveanu cu 129 lei/mp, iar o parte din parcelă a revândut-o Silviei Chirica, după doi ani, la aproape jumătate de preț, deci cu 68 lei/mp. „Eu nu știu de la cine am luat și cui i-am vândut. Băiatul meu s-a ocupat de toate astea, eu doar am semnat”, a declarat, pentru REPORTER DE IAȘI, Sofia Lupu. De-atunci, soțul i s-a prăpădit, feciorul e plecat la muncă în străinătate, iar ea nu știe ce s-a ales de respectivul teren.

Tunul lui Chirica: 100.000 de euro cu 5 zile înainte de Afacerea „Bebelușul”
Pe 22 august 2018, deci cu cinci zile înainte ca bebelușul lui Chirica să dea lovitura în imobiliare, Silvia Chirica, bunica, a vândut terenul din Copou lui Iulian Lucan. Prețul: 100.000 de euro, adică 205 euro/mp (946 de lei).

„Eu am o agenție imobiliară, deci mă pricep la aceste afaceri. Anul trecut, impulsionat și de soția mea, am zis să căutăm un teren ca să ne facem o casă. Am prospectat piața din zonă, din Sadoveanu, și m-am speriat ce prețuri am găsit, foarte mari. Ca exemplu, era o suprafață de 1.400 mp ce aparținea lui Gabriel Surdu și care era la vânzare cu 400.000 de euro. Printr-un context pe care nu vi-l spun acum, am ajuns la terenul acesta de 486 mp. Doamna cerea 120.000 de euro, am negociat și l-am luat cu 100.000 de euro. Am făcut o afacere bună. Acum, dacă scot autorizația de construire, l-aș putea da cu 150.000 de euro. Dar vreau să-l păstrez să-mi fac o casă”, a declarat Lucan pentru REPORTER DE IAȘI.

Ca și Sacagiu, de care REPORTER a scris în urmă cu o lună, Iulian Lucan a urmat aceeași rețetă: teren luat ieftin de la „Caritatea”, la 10 metri de Sinagogă, impropriu pentru orice ai vrea să construiești. Apoi, lobby la Mihai Chirica și schimb cu Primăria, primind un teren de 10 ori mai valoros


Prețul de piață în Sadoveanu, pentru case: maxim 150 de euro/mp
Argumentația lui Lucan e destul de șubredă pentru a susține acest preț de 100.000 de euro. El spune că a luat terenul cu tot cu Plan Urbanistic Zonal (PUZ), document ce-i facilitează obținerea autorizației de construire, ultimul act necesar înaintea edificării casei.

Însă terenul avea PUZ și când l-a cumpărat Silvia Chirica de la Lupu. Or, în cazul Silviei Chirica, prețul a scăzut, deci influența PUZ-ului nu a existat.

Inițial, Lucan a refuzat să explice contextul în care a ajuns la parcela mamei primarului. Apoi a dat-o pe șleau: „Mă cunosc cu primarul pentru că mai jucăm fotbal împreună, el este invitat de onoare în grupul în care sunt și eu. Jucăm undeva prin Poitiers”, a explicat Luncan.

În al treilea rând, din ofertele consultate de REPORTERIS pe internet, în zona respectivă, parcelele se vindeau anul trecut cu prețuri cuprinse între 80 și 200 de euro. Concret, suprafețe mai mici la 80-100 de euro și loturi pentru blocuri cu 200 de euro.

Un expert în imobiliare din Iași a declarat: „Mihai Chirica găsea acolo 100 de cumpărători dacă voia. Nu știu cum l-a găsit tocmai pe Iulian Lucan, căruia îi dăduse un teren ultracentral din patrimoniul Iașului”.

Rețeta „Sinagoga”
Dar ce business-uri învârte Iulian Lucan prin Iași? Unul atrage atenția, chiar privit din avion. Cronologia unei afaceri scandaloase, cu primarul Chirica în rol de binefăcător.
Pe 12 februarie 2014, Iulian Lucan a cumpărat de la Fundația Caritatea a comunității evreiești trei parcele de teren în suprafață cumulată de 753 mp. Lucan a plătit 50.000 de euro pentru această tranzacție. Terenul este situat în fața Sinagogii din Tg. Cucu, amplasat la 10 metri de intrarea în clădire. Practic, o parte din tăpșanul din față.

Terenul primit de partenerul de fotbal al primarului este la Fundație, KM 0 al Iașului, și e ideal pentru construcții


Lui Lucan îi era imposibil să construiască
În trei rânduri, în octombrie 2014, mai 2015 și august 2015, Lucan s-a adresat Primăriei cu solicitarea de a primi certificat de urbanism pentru edificarea fie a unor locuințe, fie a unei parcări supraterane, fie a unui centru medical de radioterapie. Mai clar spus, Lucan voia să dea valoare economică achiziției sale.

În toate cele trei rânduri, omul de afaceri a fost refuzat de șefii Primăriei.

Explicația e simplă: vecinătatea imediată cu Sinagoga, monument istoric, face ca acel teren să fie mort din punct de vedere al dezvoltării imobiliare. Comisia de Monumente nu va aproba niciodată o astfel de investiție pe acel tăpșan.

Lucan o face pe-a viteazul. „În PUG-ul Iașului, acel teren figurează la categoria «curți-construcții». Dacă voiam, dădeam Primăria în judecată, câștigam și construiam”, a spus acesta. Care apoi a admis că un proces ar fi durat 5-10 ani și că, într-adevăr, Sinagoga e monument și ar fi fost dificil.

Primarul intră în hora „prieteniei”
Și-atunci, revenind la firul cronologic, Lucan s-a gândit să ceară Primăriei să facă un schimb. Dacă tot nu poate construi, să cedeze terenul din fața Sinagogii și să primească un altul, echivalent valoric, în altă zonă.

Culmea, un act administrativ i-a venit mănușă lui Lucan. În luna noiembrie a anului 2015, Consiliul Local a hotărât ca zona din fața Sinagogii să poarte denumirea de „Piața Prieteniei Româno-Israeliene”. Piațeta se atingea, tangențial, cu proprietatea sa. Însă a fost alibiul perfect.

În decembrie, pe 16, deci nici la o lună, s-a adresat Primăriei și a cerut să primească alt teren la schimb. Evident, în hârtia adresată primarului Mihai Chirica, proprietarul Lucan invocă această „Piață a Prieteniei” și cere schimbul motivând că terenul său „este actualmente afectat de acest obiectiv”. Mai mult, Lucan a spus că a făcut gestul „pentru a rezolva amiabil” situația.

Familia Chirica a vândut 486 mp în Aleea Sadoveanu cu un preț exorbitant: 100.000 de euro, cumpărătorul fiind exact cel care primise, cu un an în urmă un schimb avantajos de la Primărie

Un schimb izbăvitor pentru coechipierul de la fotbal
O perioadă, lucrurile au trenat. Însă finalul a fost unul cu succes pentru Lucan. În 31 octombrie 2017, Consiliul Local, la propunerea primarului Mihai Chirica, a acceptat schimbul. Lucan a dat 753 mp în fața Sinagogii și a primit 628 mp pe strada Vasile Conta, lângă Piața Independenței.

Acest schimb este un jaf din banii publici
Motivele pentru care acest schimb de terenuri este aberant și în defavoarea orașului.
1) Lucan a luat cei 753 mp de la Sinagoga în 2014 cu 50.000 de euro, iar trei ani mai târziu a dat parcela pe un teren de 628 mp lângă Piața Independenței care valora, în 2017, peste 260.000 de euro

2) Lucan a cedat Primăriei un teren mort din punct de vedere al dezvoltării imobiliare și a primit unul cu potențial uriaș, în centrul orașului. Este absolut imposibil de înțeles cum expertiza care a stat la baza evaluării celor două terenuri nu a luat în calcul faptul că la Sinagogă nu se poate construi nimic, deci terenul nu poate valora atât de mult

3) Lucan a luat terenul de bună voie de la Fundația Caritatea. Nu a fost o retrocedare sau Sinagoga nu a fost construită după ce a devenit el proprietar, deci schimbul nu era obligatoriu pentru Primărie. Micul monument din fața Sinagogii și piațeta existau, tot așa, dinainte de a deveni Lucan proprietar

4) Dacă Primăria ar fi vândut la licitație terenul de pe strada Vasile Conta, iar prețul de înstrăinare ar fi fost măcar cel din evaluare, adică de 260.000 de euro, municipalitate ar fi putut ridica o clădire care să adăpostească o creșă, că tot mii de părinți reclamă acum lipsa locurilor pentru cei mici.

 

Silvia Chirica, o femeie simplă, de la țară, e folosită de fiul ei, primarul, în mai multe tranzacții dubioase

Primarul face tranzacții în particular

Concluzie, sec, rece, fără interpretări. În octombrie 2017, omul de afaceri Iulian Lucan a făcut un schimb de terenuri cu Primăria, mega avantajos pentru el, proiectul fiind susținut în Consiliul Local de primarul Mihai Chirica, iar la câteva luni distanță, același Lucan a cumpărat de la Silvia Chirica, mama edilului, un teren în Copou pe care a plătit 100.000 de euro. Lucan e gata să se jure că cele două evenimente n-au legătură unul cu celălalt. „E eronat dacă faceți această conexiune”, a spus el.
Tare: Lucan și Chirica joacă fotbal împreună în Poitiers, schimbă terenuri ultracentrale în numele ieșenilor și fac tranzacții în particular.

Iulian Lucan spune că între schimbul de terenuri cu Primăria și cei 100.000 de euro pe care i-a dat primarului nu există nicio legătură

Epilog: la Chirica vine ANI
Cu acești 100.000 de euro și cu alți bani, Silvia Chirica i-a cumpărat lui Ștefan (nepotul său, băiatului primarului) la doar 5 zile distanță o casă și 836 mp de teren în Centru, la 100 de metri de Bolta Rece pe care a plătit 250.000 de euro.

Dezvăluirea a făcut-o REPORTER DE IAȘI, în exclusivitate pe 11 iunie. Vestea a făcut înconjurul României, Ștefan, primul bebeluș milionar, în vârstă de un an și nouă luni, bunica sa Silvia Chirica (74 de ani) și primarul Mihai Chirica fiind de trei zile vedete naționale.

Joi spre seară, presa din București a anunțat că Agenția Națională de Integritate a declanșat o operațiune de verificare a averii lui Mihai Chirica.

 

Article image
Primarul abia și-a terminat vila secretă, de 200.000 de euro, de la Frasin, și a trecut la o nouă achiziție exorbitantă. A cumpărat 836 mp pe Sărărie, la 100 m de Bolta Rece, una din puținele suprafețe atât de mari care mai pot fi găsite în zona de case Centru-Copou. Tranzacția s-a făcut pe numele fiului său, care la acea dată avea 11 luni. Curator a fost mama primarului, de 74 de ani, și care are o pensie cumulată cu soțul...
Autor Cezar Moraru Anchete 11 Iunie 2019


Citeste si...
Nota
(4 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: