fbpx
 
Creștinii îl sărbătoresc astăzi pe SFÂNTUL FOCA - Sărbătoare mare, pericol de foc pentru cei care nu respectă. Rugăciunea care alungă farmecele

Creștinii îl sărbătoresc astăzi pe SFÂNTUL FOCA - Sărbătoare mare, pericol de foc pentru cei care nu respectă. Rugăciunea care alungă farmecele


Sfântul Mucenic Foca este în atenția credincioșilor pe 23 iulie. Se sărbătorește aducerea moaștelor Sfântului Sfințit Mucenic Foca, episcop de Sinope. Acest sfânt este prăznuit pe 22 septembrie. Dar este pomenit și Sfântul Mucenic Foca, tot pe 23 ale lui Cuptor.

Sfântul Mucenic Foca sau Sfântul Sfințit Mucenic Foca episcop de Sinope, este respectat de credincioși. Mutarea moaștelor sale, din Sinope la Constantinopol, a avut loc pe 23 iulie, în anul 404. Dar în atenția credincioșilor ortodocși se află Sfântul Mucenic Foca. Rolul său în panteonul sfinților este mai puțin cunoscut. Dar tradiția i-a atribuit puterea de a fi apărător de rele şi de durere. Mai mult decât atât, se spune că, dacă e respectat cum se cuvine, apără lumea de foc.

Ca să se păzească de răbunarea focului, oamenii țin cum se cuvine ziua lui. Este un sfânt temut chiar și de cei de credință musulmană. Sfântul mucenic Foca poate da naștere incendiilor și poate pârjoli grânele, dacă nu este respectat.

Aducerea moaştelor Sfântului Sfinţit Mucenic Foca, episcopul de la Sinopi este pomenită în calendarul creştin ortodox la 23 iulie; pomenirea Sfântului Mucenic Foca se face la 22 septembrie.

Sfântul Mucenic Foca a trăit în timpul împăratului Traian (98-117), fiind originar din oraşul Sinope. Pentru viaţa virtuoasă a fost hirotonit episcop în Sinope. În timpul unei persecuţii împotriva creştinilor declanşate de împăratul Traian, Sfântul Mucenic Foca a fost prins şi supus torturilor şi în cele din urmă a primit moarte martirică.

Moaştele Sfântului Sfinţitului Mucenic Foca au fost mutate din Sinope, unde a fost episcop, la Constantinopol, în ziua de 23 iulie 403 sau 404. (sursă: vol. "Vieţile Sfinţilor")

Ocrotitorul marinarilor

Istoria povestește că sfântul Foca a întors mulți oameni la dreapta credință, chiar și pe păgâni care au încetat să se mai închine idolilor. Ocrotitor al marinarilor, acesta este chemat în ajutor de cei care înoată. Mai mult, se crede că sfântul Foca li se arată marinarilor, având grijă de ei, deșteptându-l pe cârmaci când adoarme, apare pe partea dinainte a corabiei și uneori chiar umblă pe mare.

Tradiția spune însă că sfântul Foca trebuie cinstit cu mare slavă pentru că altfel se răzbună pe cei care lucrează de ziua lui și nu puține au fost momentele când casele, cerealele gospodrilor și stogurile de paie au început să ardă din senin.

Rugăciunea sfântului Foca alungă farmecele și te scapă de rele

„De prunc te-ai arătat vas strălucit al Duhului, cel ce te-ai îmbogățit de la El cu darul minunilor, Focă întru tot sfințite, de când ai început a-I sluji Mântuitorului întru cuvioșie, și ai băut întru nevoință paharul Lui. O, pe ține te rugăm, mijlocește pentru sufletele noastre.

Că pre un soare înțelegător al Bisericii de Dumnezeu luminat și purtător de lumina te-a pus pre ține Stăpânul cel prea înalt, mucenice, că să luminezi mulțimea credincioșilor. Că viețuirea și nevoințele tale le-a primit că un mir de bună mireasmă, Cel ce singur este milostiv”.

 

Sursa: România TV


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: