fbpx
 

Items filtered by date: Luni, 19 Februarie 2018

Luni, 19 Februarie 2018 20:49

Vremea se schimbă radical

Vremea se schimbă radical, de astăzi, ninsorile şi lapoviţa cuprinzând cea mai mare parte din ţară, mai mult, din cauza intensificării vântului, temperatura resimţită va fi mai mică decât cea din termometre, spune meteorologul Alina Şerban.

Alina Şerban: Vorbim despre un proces de răcire care va continua şi pe parcursul următoarelor două zile, când valorile termice vor continuă să scadă uşor la nivelul întregii ţări, dar mai ales în regiunile extracarpatice, în partea de sud şi de est, astfel încât în zona Moldovei maximele vor fi chiar negative în partea de nord şi de centru a acesteia, spre – 2 grade la amiază. În zona Olteniei şi a Munteniei nu vom avea mai mult de 2- 3 grade la amiază. Şi în zona Capitalei ploile se vor transforma treptat în lapoviţă şi, apoi, în câţiva fulgi de zăpadă. Acest proces de răcire este dublat şi de intensificări ale vântului, astfel încât senzaţia de rece va fi cu mult amplificată, temperaturile resimţite de corpul uman vor fi chiar uşor negative.” (Rador/ FOTO adevarul.ro)


Publicat in Vremea

Un elev din judeţul Botoşani a fost admis la Baltic Aviation Academy din Vilnius, Lituania, una dintre cele mai bune 5 instituţii de profil din lume.

A ales să studieze în afară pentru că România pregăteşte doar piloţi militari, iar liniile aeriene private nu şcolarizează încă piloţi comerciali.

Bogdan George Barabasa este e încă elev în clasa a XII-a A la Liceul „Regina Maria” din Dorohoi, judetul Botoşani şi a susţinut deja testări pentru admiterea la Academie, la matematică, fizică, engleză, un test psihologic şi un test complex (viteză de reacţie, multitasking, memorie de scurtă durată).

Va face practică la Wizz Air pentru a deveni pilot de linie comercială şi va avea locul de muncă asigurat la finalul cursurilor. Disciplina şi determinarea, dar şi seriozitatea cu care tratează învăţătura, l-au ajutat pe Bogdan să îşi vadă visul din copilărie aproape împlinit. (Radio Iaşi/ FOTO descopera.ro)


Publicat in Educatie

Un bărbat în vârstă de 73 de ani a fost găsit decedat, astăzi dimineaţă, pe marginea unui drum sătesc din localitatea Broscăuţi, judeţul Botoşani, după ce zeci de jandarmi, poliţişti şi pompieri l-au căutat pe tot parcursul nopţii.

Bărbatul, din localitatea Satul Nou, a plecat sâmbătă seară de acasă pentru a transporta în câmp, cu o căruţă, nişte coceni de porumb. Alertată că bărbatul nu a revenit la domiciliu, familia a sunat la 112, iar peste 30 de poliţişti, pompieri şi jandarmi au început căutările.

Corpul neînsufleţit al botoşăneanului a fost găsit, duminică dimineaţă, de un taximetrist. Bătrânul era îngheţat, iar cadrele medicale de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă nu au putut face altceva decât să constate decesul.

„Cadavrul a fost preluat de Serviciul Judeţean de Medicină Legală în vederea efectuării necropsiei. Poliţiştii au deschis un dosar penal de moarte suspectă şi efectuează cercetări pentru stabilirea tuturor împrejurărilor de producere a evenimentului”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie, Maria Carp. (Agerpres/ FOTO digi24.ro )


Publicat in Moldova

Un avion cu 66 de oameni la bord s-a prăbuşit, dimineață, în Iran. Autoriătățile au anunțat că nu există niciun supraviețuitor.

Aeronava aparținea companiei Aseman Airlines, decolase din capitala Teheran şi se îndrepta către un oraş din sud-vestul ţării. „Toate serviciile de urgenţă sunt în alertă”, au anunţat agenţiile Isna şi Fars, citându-l pe Pirhossein Koolovand, şeful serviciului naţional de intervenţie.

La bord erau 60 de pasageri şi şase membri ai echipajului, iar potrivit primelor date, motivul prăbușirii ar fi fost vremea rea. (Agerpres/ FOTO Romania TV)


Publicat in Companii

Ministrul transporturilor, Lucian Şova, a vorbit astăzi, la Bacău, despre auditul Curţii de Conturi privind modul în care au fost finanţate şi modernizate proiecte de infrastructură rutieră.

Lucian Şova a declarat, în exclusivitate pentru RRA, că este nevoie de maximă determinare, pentru a evita riscul de a pierde bani de la Uniunea Europeană.

Lucian Şova: Constatăm la această dată că auditul Curţii de Conturi, care reprezintă interesele Uniunii Europene cu privire la modul în care au fost finanţate şi finalizate proiecte de infrastructură rutieră, ne atrage atenţia că există unele disfuncţionalităţi la nivelul unor obiective, cum ar fi, de exemplu, centura Constanţei la profil de autostradă, şi nu numai, care încă nu au îndeplinit toate condiţionalităţile. Manifestăm maximă atenţie, dar trebuie şi maximă determinare să încheim aceste subiecte pentru a nu risca corecţii semnificative din partea Comisiei Europene.

Ministrul transporturilor s-a referit şi la polemica dusă de parlamentari din mai multe judeţe din Moldova, vizând cele două variante de autostradă care ar urma să lege vestul ţării de est: Târgu Mureş – Iaşi sau Braşov – Bacău – Iaşi.

Lucian Şova: Sunt două proiecte care nu sunt în concurenţă. Fiecare dintre ele va merge pe exerciţiul financiar corespunzător, având în vedere că finanţarea pentru autostrada Braşov – Bacău şi mai departe este prevăzută pentru exerciţiul financiar începând din 2020, spre deosebire de autostrada Iaşi – Târgu Mureş, care este finanţabilă din acest exerciţiu financiar. Se desfăşoară activităţi pe fiecare dintre ele, însă am credinţa că la sfârşit proiectul cel mai viabil va fi primul care va fi gata şi acela va oferi o posibilitate pentru cetăţenii provinciei Moldova să treacă mai repede munţii şi să călătorească până în Europa.

Ministrul Şova consideră că antreprenorii cu capital românesc, care participă la construcţia de autostrăzi, dovedesc o mai mare seriozitate decât firmele străine. (Rador/ FOTO napocanews.ro)


Publicat in Guvern

Numărul localităţilor care au semnat o Declaraţie simbolică de Unire cu România a ajuns la 34 odată cu semnarea, vineri, a documentului de către satul Chetrosu din raionul Drochia.

Documentul semnat de către Consiliul sătesc din Chetrosu se constituie într-un demers adresat Preşedinţiei şi Parlamentul României, dar şi Legislativului de la Chişinau. În Declaraţia de Unire, aleşii locali din satul Chetrosu evocă invaliditatea pactului Ribbentrop – Molotov şi amintesc de dreptul la autodeterminare al cetăţenilor, care, în acest caz, îl reprezintă ‘Unirea necondiţionată cu Ţara-Mamă, România’, a relatat portalul Deschide.md.

Proiectul semnării unui astfel de document a fost iniţiat de Platforma Civică ‘Acţiunea 2012’, care se aşteaptă ca, în acest an, al Centenarului Marii Unirii, în jur de 100 de localităţi din Republica Moldova să adopte o astfel de decizie, fie ea şi simbolică, apropiind astfel Unirea celor două state româneşti.

În continuare, portalul Deschide.md prezintă lista completă a localităţilor din Republica Moldova care au semnat 0 Declaraţie de Unire cu România: 1) Parcova (Edineţ); 2) Ulmu (Ialoveni); 3) Bardar (Ialoveni); 4) Ruseştii Noi (Ialoveni); 5) Puhoi (Ialoveni); 6) Vasieni (Ialoveni); 7) Feşteliţa (Ştefan Voda); 8) Opaci (Căuşeni); 9) Goteşti (Cantemir); 10) Săseni (Calaraşi); Nişcani (Călăraşi); 11) Sărăţenii Vechi (Teleneşti); 13) Grăţieşti (Municipiul Chişinău); 14) Boghiceni (Hânceşti); 15) Codreanca (Străşeni); 16) Floreni (Anenii Noi); 17) Târşitei (Telenesti); 18) Măgurele (Ungheni); 19) Răzeni (Ialoveni); 20) Cucoara (Cahul); 21 Băcioi (Municipiul Chişinău); 22) Meleşeni (Călăraşi); 23) Ordăşei (Teleneşti); 24) Visoca (Soroca); 25) Bădiceni (Soroca); 26) Ghiduleni (Rezina); 27) Drăsliceni (Criuleni); 28) Capaclia (Cantemir); 29) Ursoaia (Căuşeni); 30) Oraşul Cimişlia; 31) Vatici (Orhei); 32) Cioreşti (Nisporeni); 33) Horeşti (Nisporeni); 34) Chetrosu (Drochia)

Recent, liderul Partidului Mişcarea Populară (PMP) din România, Traian Băsescu, a spus în cadrul unei emisiuni televizate că va denunţa, în calitate de parlamentar, pactul Ribbentrop – Molotov din 1939, după cum consemnează portalul Agora.md.

‘Suntem în anul Centenarului. Eu ca Preşedinte am denunţat pactul Ribbentrop – Molotov, dar voi depune săptămâna viitoare, cu semnătura mea şi a celorlalţi parlamentari PMP, un proiect de declaraţie în care să denunţăm pactul Ribbentrop-Molotov şi efectele lui’, a spus Traian Băsescu la 5 februarie.

Pactul Ribbentrop-Molotov, cunoscut şi ca Pactul Stalin-Hitler, a fost un tratat de neagresiune încheiat între Uniunea Sovietică şi Germania nazistă, semnat la Moscova, la 23 august 1939, de către ministrul de externe a URSS Viaceslav Molotov şi ministrul de externe german Joachim von Ribbentrop, în prezenţa lui Stalin, aminteşte Agora.md.

În urma semnării pactului, România a primit un ultimatum din partea Uniunii Sovietice, prin care se cerea evacuarea administraţiei civile şi a armatei române de pe teritoriul dintre Prut şi Nistru, cunoscut ca Basarabia, conform aceluiaşi portal. (Agerpres/ FOTO puterea.ro)


Publicat in Moldova

Un proces de la Tribunal scoate la iveală o plată umflată în cadrul unui proiect european administrat de Luminița Munteanu, directoarea Direcției de Asistență Comunitară n 36.000 de lei, bani europeni, au fost achitați unui cabinet psihologic. OIR Brăila a respins plata și cere banii înapoi. Judecătorii au dat prima sentință: banii au fost achitați ilegal.

Direcţia de Asistenţă Comunitară (DAC) Iaşi, instituţie condusă de Luminiţa Munteanu, a pierdut în primă instanţă procesul cu Administraţia pentru Fonduri Europene - Organismul Intermediar Regional pentru Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane - Regiunea Sud Est şi dacă la apel se va păstra decizia are de returnat suma de 36.350 lei pentru două plăţi făcute ilegal în cadrul unui proiect european. Banii au fost plătiţi în cadrul unui proiect european către un cabinetul individual de psihologie şi unul de avocatură.

 

Ce s-a întâmplat

DAC a solicitat Tribunalului Iaşi anularea în totalitate a procesului-verbal de constatare a neregulilor şi de stabilire a creanţelor bugetare pentru programele operaţionale în cadrul obiectivului aferent proiectului POSDRU şi suspendarea executării măsurii reţinute până la soluţionarea definitivă a cauzei.

Reprezentanţii POSDRU Sud Est susţin că DAC Iaşi a fost beneficiara unei finanţări nerambursabile, conform contractului de finanţare de pe 8 octombrie 2014, în calitate de autoritate contractantă. Procesul verbal contestat a fost primit la 21 martie 2017, iar, prin acesta, DAC ar fi fost obligată să restituie suma de 36.350 de lei, reprezentând neeligibilitatea sumelor pentru plata a două facturi din 2015.

Instituţia condusă de Luminiţa Munteanu trebuie să dea înapoi nişte bani europeni deoarece a făcut nişte plăţi după încheierea contractului. „Plăţile către cabinetul psihologic şi către cabinetul de avocatură au fost făcute după terminarea contractului“, susţine directorul OIR POSDRU Sud Est, Emilia Voicu.

 

Suveică de conturi

Banii europeni au intrat în contul de trezorerie al DAC pe data de 24 decembrie 2015. Instituţia condusă de Luminiţa Munteanu a transferat sumele în conturile Municipiului Iaşi (ordonator principal) pe 28 decembrie 2015. Pe 31 decembrie 2015, sumele au ajuns în contul instituţiei, care a transferat banii către SES 2 – Copy Center Dac SRL. Firma a fost înfiinţată de DAC în cadrul acestui proiect, având activitatea de început finanţată din fondurile asigurate de proiectul european. Pe data de 5 ianuarie 2016 s-au făcut plăţile către cabinetul individual psihologic şi către cabinetul de avocatură, fiind depăşit termenul legal şi încălcându-se astfel prevederile legale.

 

Cum se explică suma

La SES 2 – Copy Center Dac SRL erau patru angajaţi şi un administrator, iar DAC Iaşi a plătit cei 36.000 lei pentru atestarea psihologică a acestora.

Tarifele pentru avizele psihologice nu sunt limitate de vreun cadru legal, dar preşedintele filialei ieşene a Colegiului Psihologilor din România, Mihail Gaşpar, susţine că suma primită de cabinetul psihologic de la DAC Iaşi este mult prea mare comparativ cu sumele practicate. „Consiliul Concurenţei a interzis stabilirea unor tarife pentru serviciile prestate. Totuşi, este imposibil să iei 36.000 lei pentru testarea a cinci persoane. O evaluare psihologică pentru angajare se taxează cu cel mult 40 lei. În cazul unui consult complex nu se poate lua mai mult de 150-200 lei. Indiferent de ce serviciu s-ar fi prestat nu se putea lua pentru cinci persoane 36.000 de lei. E o greşeală!“, spune Mihail Gaşpar.

Bani veniţi de la UE

Prin Proiectul „Vast -Vulnerabil, dar Activ Social ca Tine“, Direcţia de Asistenţă Comunitară (DAC) Iaşi, Asociaţia Surâsul Albastru din Iaşi, Serviciul Public Local de Asistenţă Socială Botoşani şi firmele LaConseil SRL Iaşi şi HRS SRL Bucureşti s-au angajat să organizeze cursuri şi să angajeze 61 de persoane în 11 firme (Structuri de Economie Socială - SES) a căror activitate să fie finanţată în primele nouă luni de funcţionare prin proiect.

Din suma totală de 6,3 milioane de lei, DAC Iaşi şi Asociaţia Surâsul Albastru au primit suma de 3,2 milioane de lei.

Toate cheltuielile cu închirierea unui sediu, achiziţionarea de produse şi servicii necesare, salarii şi alte cheltuieli făcute pe parcursul unui an ajung undeva aproape de 28.000 de euro. Pentru o singură societate, DAC Iaşi a primit 466.666 de lei, adică peste 105.000 de euro la vremea respectivă.

Şefa DAC, Luminiţa Munteanu, a ascuns cheltuielile din bani publici

 

Cheltuielile, ţinute sub cheie

Pentru prezentarea exactă a modului în care s-au făcut achiziţiile de către SES-urile înfiinţate de DAC, echipa REPORTER DE IAŞI a solicitat în mod repetat Direcţiei aceste informaţii, însă am fost trimişi la administratorii SES-urilor. Răspunsul acestora a fost unul lapidar, spunându-ni-se că aceste informaţii nu pot fi făcute publice deoarece s-ar încălca confidenţialitatea.


Publicat in Slideshow HOMEPAGE

Consilierii locali PMP s-au axat, în propunerile de amendamente la bugetul municipiului Iași, pe proiecte care vizează, optimizarea sistemului de sănătate. „Este dorința de a fi aproape de ieşeni şi pentru a îmbunătăţi în beneficiul comunităţii locale propunerea de buget pentru anul 2018”, a spus consiliera PMP Violeta Găburici.

În urma votului din şedinţa de CL de astăzi, consilierii PMP au obţinut alocarea de fonduri pentru o serie de investiţii la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţe „Sf. Spiridon”, înfiinţarea unui centru medico-social în Municipiul Iaşi (amendamente depuse de consilierul local Violeta Găburici) precum şi un studiu de fezabilitate pentru construirea unui pod peste pârâul Vămăşoaia, care va uşura viaţa a zeci de copii care zilnic ocolesc aproximativ 3 km pentru a ajunge la Școala Generală nr. 2 „Veronica Micle” (amendament depus de consilierul local Daniel Piftor).

După ce, în 2017, consilierii PMP au obţinut înfiinţarea unei substaţii de ambulanţă în zona Păcurari, în acest an aceştia continuă seria amendamentelor pentru sistemul de sănătate. Apariţia unui centru medico-social în Municipiul Iaşi va degreva spitalele şi va acoperi deficitul de funcţionare al unităţilor sanitare pe acest segment. Concret, se vor elimina cazurile sociale care sufocă spitalele de boli cronice prin acordarea de servicii de îngrijire, servicii medicale, precum şi servicii sociale persoanelor cu nevoi medico-sociale.

Astfel, prin crearea unei instituţii rezidenţiale care să adăpostească persoane aflate într-o dublă situaţie de risc, din punct de vedere medical dar şi din punct de vedere social, se vor degreva unităţile medicale din oraş. „Pentru că investiţiile în sistemul de sănătate sunt o prioritate pentru consilierii locali ai PMP, şi în acest an am depus o serie de amendamente care vin să îmbunătăţească calitatea vieţii ieşenilor. Acest centru şi construirea, în acest an, a substaţiei de ambulanţă din zona Păcurari, reprezintă reuşita consilierilor PMP şi concretizarea muncii şi promisiunilor făcute în campanie”, a declarat Violeta Găburici, liderul de grup al consilierilor PMP Iaşi.


Publicat in Actualitate
Deputatul PNL Dumitru Oprea îi solicită Ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea, să explice motivele pentru care se înregistrează, în continuare, discontinuităţi în achiziţia tratamentului pentru imunodeficienţă.

Organizația Mondială a Sănătății a inclus imunoglobulinele pe lista „tratamentelor esențiale" ce ar trebui să figureze pe lista medicamentelor compensate 100% și care nu trebuie să lipsească din nici o țară. În 2017, Ministerul Sănătăţii nu a reușit să acopere necesarul de medicamente pentru pacienții diagnosticați cu imunodeficiență.

În 2018, conform declarațiilor făcute, săptămâna trecută, privind planul de achiziție a dozelor de tratament, situație se pare că nu va fi remediată.

În acest context, parlamentarul ieşean solicită Ministrului Sănătăţii să explice motivul discontinuității achiziției tratamentului pentru imunodeficiență. De asemenea, deputatul PNL reaminteşte că, în spaţiul public, au fost trase semnale de alarmă de mai mult timp, atât de către pacienți, cât și de medici, asupra unei potenţiale crize a imunoglobulinei.

În aceste condiții, prof.univ.dr. Dumitru Oprea întreabă cine din conducerea ministerului îşi va asuma răspunderea pentru punerea în pericol a vieţii pacienţilor diagnosticaţi cu imunodeficienţă.

Publicat in Actualitate

Organizatia Municipala a PNL Iasi a demarat la inceputul anului o ampla actiune de consultare a iesenilor cu privire la doua aspecte: problemele iesenilor in zonele unde domiciliaza si directiile de dezvoltare ale Iasului pe care iesenii le considera prioritare. Aproximativ 2000 de ieseni din toate cartierele Iasului au raspuns acestui chestionar complex, numarul de raspunsuri fiind incomparabil mai mare decat ceea ce reuseste sa adune in mod real Primaria Municipiului Iasi prin centrele de cartier.

Propunerea de buget lansata de catre conducerea primariei reflecta un buget al stagnarii ce nu releva o viziune clara pentru dezvoltarea Municipiului Iasi.

În timp ce celelalte orașe de dimensiunea Iașului se dezvoltă intr-un ritm alert, cu proiecte  care aduc în discuție investiții în linie metrou, parcări supraetajate în cartiere si alte asemenea proiecte mari, Iașul a rămas la stadiul de pavări de trotuare, peticiri de străzi sau reabilitare de alei, toate acestea prezentate ca fiind mari proiecte de investiții.

„A fost lansat in dezbatere publica un proiect  de buget după chipul și asemănarea conducerii actuale a municipalitatii: lipsit de anvergură, care nu arată o direcție de dezvoltare pentru Iași.

Logoreea neîntreruptă a Primarului nu mai poate ține loc de proiecte. Primarul Mihai Chirica este de 3 ani la cârma orașului și nu se vede nimic, nicio schimbare pentru ieseni. Sunt două investiții cu care se laudă peste tot, anume că a împrumutat 15 milioane  de euro să cumpere autobuze, indatorand iesenii când putea accesa fonduri europene nerambursabile si ca a reabilitat str. Cantemir si cele doua splaiuri ale Bahluiului. Puțin, mult prea puțin pentru un oraș de dimensiunea Iașului.

Propunerea mea este ca măcar acum, în al 12-lea ceas, să înţelegem că asfaltările de alei, pavarea de trotuare şi plantarea de panseluţe, sunt lucrari edilitare pentru care iesenii platesc taxe si impozite  nu pot înlocui investiţiile majore care aduc valoare adăugată în comunitate şi creează locuri de muncă şi oportunităţi pentru ieşeni.

De aceea noi liberalii am cerut iesenilor sa se exprime in privinta investitiilor, iar apoi, in baza raspunsurilor, am intocmit o lista solida de investitii care raspunde primordial problemelor Iasului: poluare, trafic blocat, lipsa spatii verzi, lipsa unei sali polivalente, lipsa unui acces facil catre aeroport, lipsa dotarilor din salile de clase, lipsa unei infrastructuri tip incubator de afaceri pentru firme locale.” a declarat deputatul Marius Bodea , Presedintele Organizatiei Locale PNL Iasi.

“Analizând structura bugetului în comparație cu alte orașe din România, precum Cluj-Napoca sau Oradea putem trage o concluzie simplă: Iașul este complet rupt de realitățile României. Municipiul Iași are una dintre cele mai mari scăderi ale veniturilor față de anii precedenți. Oradea, un oras cu 200.000 de locuitori are un buget mai mare ca al Iasului. Fără viziune și investiții solide este greu să ajungem din urmă orașele din vestul țării. Avem nevoie de un buget al investițiilor care să dinamizeze economia locală.Si poate cel mai grav, conducerea Primariei Iasi a fost incapabila sa cheltuiasca anul trecut 70 de milioane de lei, bani alocati investitiilor. Si de mai plangem ca nu avem!  Un fundament sănătos al dezvoltării economice se face prin investiții noi. Asta veti regasi in lista noastra de propuneri pentru bugetul anului 2018.” a declarat Etienne Ignat consilier local al Municipiului Iași

Domnul Eduard Boz, liderului grupului de consilieri liberali din cadrul municipalitatii iesene, a prezentat direcțiile prioritare de dezvoltare ale Iasului in viziunea liberalilor, susținute de cele 20 de proiecte municipale concrete.

“Noi ne-am axat pe constructia bugetului Iasului, ascultand in primul rand vocea iesenilor. Asta a fost preocuparea noastra incepand cu prima zi a acestui an. PNL nu a fost si nu este interesat de meciurile între două găști ale PSD, bătălii care nu au absolut nici o legătură cu prioritățile ieșenilor, dar care din pacate au facut agenda publica a acestui inceput de luna. Ne concentram pe ce putem imbunatati in Iasi, nu pe dispute distructive initiate de catre domnul Primar Mihai Chirica.

Grupul consilierilor PNL va analiza fiecare proiect în parte și va vota în conformitate cu interesele ieșenilor și nu ale unei găști politice din interiorul PSD, ori a proaspatului exclus din PSD, primarul socialist Domnul Mihai Chirica” a declarat liderul consilierilor municipali ai PNL Iasi.

 Atasat veti  regasi rezultatele detaliate ale chestionarului , strucutura bugetului propus de catre conducerea Primariei si comparatiile cu bugete de buna practica din Romania, precum si lista completa a investitiilor propuse de catre liberalii ieseni.

 

 

 

 

 


Publicat in Actualitate
Pagina 1 din 2