fbpx
 

Items filtered by date: Joi, 08 Februarie 2018

Blocul lui Laurențiu Timofte s-a lovit de opoziția a 40 de familii din zonă. S-au organizat și dezbateri la Primărie. Dezvoltatorul a câștigat. Este protejatul lui Daniel Niculiță, prezent la cumătria organizată de primar. Timofte mai face un etaj „pe șest”, cum se obișnuiește la Iași, fiind prins în flagrant de REPORTER.

Unul dintre cele mai controversate proiecte imobiliare, edificarea unui bloc pe strada Smârdan, a intrat într-o nouă fază de contestație publică. Ieșenii care locuiesc pe Barbu Lăutaru și Smârdan se tem că Laurențiu Timofte, dezvoltatorul, va mai ridica un etaj, al patrulea, la imobilul aflat acum în construcție.

O să mai fie sus tot un retras”, a spus, telefonic, agentul de vânzări, referindu-se la construcția încă unui nivel. „Nu mai fac niciun etaj, a greșit agentul de vânzări”, a spus dezvoltatorul Laurețiu Timofte.

De fapt, Timofte a fost la ambele apeluri, în primul a jucat rolul de agent de vânzări, iar în cel de-al doilea a răspuns oficial jurnaliștilor REPORTER DE IAȘI. Confruntat cu această situație, a scăldat-o: „Mai fac un etaj dacă sunt lăsat. Altfel, nu mai fac nimic”.

Prețul crește ca aluatul
Investiția lui Timofte în blocul de pe Smârdan se află în plin proces de execuție. Au fost realizate, scheletic, subsolul, parterul și două etaje, acum muncitorii fiind la al treilea. Potrivit autorizației de construire emisă în aprilie 2017, dezvoltatorul are voie să facă S+P+2E+E (etaj retras). Adică, subsol, parter, două etaje și-un al treilea mai îngust. Oamenii din zonă au aflat de la muncitorii de pe șantier că Timofte vrea să mai pună un nivel, adică să facă al patrulea etaj.


Jurnaliștii REPORTER DE IAȘI au sunat la numărul de pe meshul aflat pe construcție sub pretextul că sunt potențiali cumpărători, interesați de achiziția unui apartament în respectivul imobil. Pe pagina de Facebook, prețul unui metru pătrat la vânzare a fost trecut, în septembrie 2017, la 1.600 euro. „Au mai crescut prețurile, dar se negociază. Mai sunt vreo 7 sau 8 apartamente cu 40 mp, 45 și 51. Și numai la bani cash. Nu dau la Prima Casă”, a spus respectivul.

Despre structura imobilului, în afară de parter, două etaje și al treilea retras, acesta a completat: „O să mai fie sus tot un retras. Tot ca la trei. Deocamdată vorbim de trei. Patru, vedem după. Acolo trebuie să fac o etajare, e altceva. Vă hotărâți la trei sau la doi și după asta o să vă dau la patru dacă vă place mai mult”.

 

Timofte, joc de roluri

Contactat oficial de REPORTER DE IAȘI, Timofte a zis că nu mai face niciun etaj în plus și că agentul de vânzări a oferit o informație greșită. În final, a admis că agentul de vânzări era tot el, dar pe alt număr de telefon. „Mai în regulă ca proiectul meu vă spun că nu e niciunul în Iași”, a fost declarația lui Laurențiu Timofte.

În acest moment, pe traseul birocratic de autorizare din administrația locală, Timofte nu are niciun dosar pentru creșterea înălțimii blocului cu încă un etaj. Nici el nu mai e convins că o să mai facă, acum că planul i-a fost devoalat.

Scandalul imobiliar de pe Smârdan 53-55 își are rădăcina în anul 2014. Atunci, Cornelia și Gheorghe Timofte (părinții lui Laurențiu) au cumpărat trei parcele de teren vecine. Din 2015, familia Timofte a făcut demersuri pentru a construi acolo un bloc. Inițial, aceștia au solicitat autorizație pentru a face un imobil D+P+2E+M (demisol, parter, două etaje și mansardă). Pe traseul firesc de autorizare a lucrărilor a apărut și etapa de informare și consultare a publicului, în fapt a vecinilor direcți. În iulie 2015, în plin proces de consultare, pe adresa Primăriei a venit o scrisoare prin care un grup de proprietari din zonă (reprezentanți a 12 familii printre care și vecini direcți) și-au exprimat dezacordul cu privire la această investiție.

 

Locatarii, înfrânți cu propriile arme

Astfel, locatarii din zonă au spus că, din cauza „terenului mlăştinos, în zonă nu se pot realiza demisoluri sau subsoluri (...) neputându-se asigura numărul locurilor de parcare obligatorii”. Totodată, vecinii s-au considerat privați de intimitate și au reclamat „nerespectarea prevederilor legale privind însorirea încăperilor de locuit”, fiind nemulțumiți de reducerea spațiului verde.

Totodată, au spus că rețelele de canalizare, dar și cele electrice sunt subdimensionate și vechi, neputând suporta racordarea altor locuințe. Oamenii au invocat și disconfortul ce se va crea pe timpul șantierului, drumurile înguste, subdimensionate.

Deși au fost mai multe runde de discuții aprinse la Primărie, în final dezvoltatorul a fost cel care a câștigat. „Considerăm util a reaminti faptul că la data de 18.08.2015 la sediul Instituției Arhitect Șef, a avut loc o şedinţă deschisă a Comisiei de urbanism din cadrul Consiliului Local al Municipiului Iași, în cadrul căreia au fost invitaţi cetățenii care se opun investițiilor din zonă și arhitecţi din colectivul de elaborare a noului Plan Urbanistic General al municipiului Iaşi, respectiv arh. Ciolacu Dragoş, arh.

Chiriţă Marian Jan și arh. Iustin Hen. Opinia arhitecţilor a fost favorabilă construcţiilor înalte deoarece solul dificil necesită soluţii de fundare costisitoare pe care doar investitorii imobiliari le pot considera rentabile”, s-a precizat în completarea la Raportul de informare și consultare a publicului publicată pe 24.05.2016.

A vândut deja 22 de apartamente
Cu alte cuvinte, deși la Primărie au mai venit adrese semnate și de 40 de familii care își exprimau dezacordul față de modul în care se dezvoltă zona Smârdan, Primăria le-a ignorat.

În final, i-a emis autorizație de construire lui Timofte, schimbând parțial parametri și permițând subsol, parter, două etaje și-un al treilea retras. „M-au întârziat doi ani”, a spus Timofte. Care totuși e mulțumit.

Din cele 30 de apartamente care voi fi gata peste câteva luni, a vândut mai mult de două treimi. Și dacă nu suna REPORTER DE IAȘI, poate mai făcea un etaj. Al patrulea, tot retras. Și poate că o să-l facă. Încă se mai gândește. Noi pariem că-l face!


Publicat in Anchete