fbpx
 
Oana Moraru: „Şcoala, o lume paralelă pentru copii”

Oana Moraru: „Şcoala, o lume paralelă pentru copii”


Tarele unui sistem de care depinde viitorul României, enumerate fără menajamente de un expert. Consultantul educaţional Oana Moraru vorbeşte într-un interviu acordat REPORTER DE IAŞI despre problemele învăţământului românesc. Specialistul oferă  soluţii pentru reformarea unui sistem pe care îl consideră „afundat în hârtii şi în ridicolul ceremonios al relaţiilor ierarhice”.
 

Oana Moraru lasă, din când în când, Bucureştiul şi călătoreşte prin ţară pentru a explica modul în care ar trebui să arate şcoala şi ce aşteptări ar trebui să aibă părinţii de la copiii lor.

 

„Am uitat să măsurăm performanţele elevilor“

De unde ar trebui să înceapă reforma sistemului românesc de învăţământ?

Logic ar fi să spunem că de la reformarea cadrelor didactice, regândirea planurilor-cadru şi a programelor, reconceperea manualelor. Niciuna dintre aceste măsuri şi nici măcar toate luate împreună nu au şansă de supravieţuire pe termen lung într-un cadru profund birocratizat. Ne-am afundat în hârtii şi în ridicolul ceremonios al relaţiilor ierarhice şi am uitat complet să măsurăm performanţele elevilor, impactul profesorului la clasă. Aşa a înflorit industria profitabilă a caietelor-tip, a culegerilor proaste şi piaţa meditaţiilor de la clasa pregătitoare.

 

Ce ar trebui să conţină un plan-cadru general pentru învăţământul preuniversitar?

România are planuri-cadru şi documente care descriu profilul educabilului. Sunt însă redactate stufos, cu mult limbaj de lemn, puse în vreo vitrină undeva, aplicate după ureche şi în lipsa unui instrument precis de colectare a datelor despre calitatea învăţării şi despre impactul intervenţiilor educaţionale pe cicluri şcolare sau ani de studii. Avem o mulţime de hârtii declarative rupte total de realitatea practică şi nelegate deloc de responsabilitatea adultului de la catedră.

 

„Ne lipsesc decizia şi responsabilitatea”

Cum ar trebui să fie programa şcolară pentru ca elevii să înveţe de plăcere?

Când vorbim de plăcere, ne referim la satisfacţie intelectuală şi implicare emoţională. Copiii le au pe ambele în mod natural. Nu ştim să le menţinem în dezvoltarea lor pentru că nu am reuşit să adaptăm monopolul ideilor unor dinozauri instituţionali la dinamica prezentului şi a minţii acestor copii. Avem nevoie de programe concepute pentru media naturală de intelect a fiecărei vârste, cu obiective uşor de atins de elevul mediu, în armonie cu nevoile de relevanţă, noutate şi diversitate ale şcolarilor. Pentru copiii capabili de mai mult, programa trebuie să conţină sugestii şi alternative. Nu avem nici una, nici alta.

 

Care sunt principlale probleme cu care se confruntă sistemul de învăţământ din România şi care ar fi soluţiile?

Birocraţia, corupţia, slaba pregătire profesională şi subfinanţarea. Pentru eliminarea lor ne trebuie politici clare şi voinţă asumată pe termen lung. Nu de modele de bune practici ducem lipsă – e plină Europa de variante funcţionale. Nouă ne lipsesc decizia şi responsabilitatea. Nu ştiu câţi ani va mai fi nevoie să spunem asta. Din păcate, de la politicieni am auzit numai măsuri populiste.

 

Oana Moraru este una dintre vocile reformei, una din ce în ce mai auzită în spaţiul public

 

„Profesorii buni nu trebuie să facă jonglerii”

Care este modul în care ar trebui organizată şcoala românească? Aplicaţi acest model la Helikon (şcoală privată condusă de Moraru)?

La Helikon am putut să ne alegem echipa de profesori şi să creştem împreună. Copiii primesc mesaje coerente de la fiecare dintre noi despre ce înseamnă creşterea individuală, voinţa şi rezilienţa personală. Dacă toate şcolile publice ar avea mână liberă să îşi facă echipă, iar directorii ar putea să răspundă pentru oamenii lor în faţa comunităţii de părinţi, calitatea actului educaţional din clase ar creşte aproape spontan.

 

Ce ar trebui să facă un profesor pentru a ţine treaz interesul elevilor?

Interesul se pierde încă din impactul cu energia emoţională a adultului de la catedră. Dacă acesta nu este fascinat de propria disciplină şi implicat în ceea ce face, copiii se deconectează imediat. Profesorii buni nu trebuie să facă jonglerii pentru menţinerea interesului. Trebuie să ştie bine metodică şi pedagogie şi să aibă puterea de a se conecta emoţional cu elevii, de a  stabili “raport” – adică un punct comun de plecare, acceptare şi validare reciprocă.

 

„Şcoala noastră nu e aliniată la nevoile pieţii”

Dacă ar fi să aplicăm un model extern de organizare a învăţământului, ce ţară aţi da ca exemplu şi de ce?

Ţările europene s-au cam aliniat ca sisteme organizatorice. Multe şi-au altoit curricula naţională cu sistemul britanic de educaţie, care este, de departe, unul dintre cele mai flexibile, dar şi măsurate, ca impact, modele din lume.

 

Rezultatele la examenele naţionale din ultimii ani arată o reducere a promovabilităţii. Sunt elevii din ce în ce mai slabi la învăţătură sau şcoala românească nu găseşte soluţii adaptate la condiţiile de astăzi?

Sunt din ce în ce mai mulţi elevi pentru care modelul organizatoric şi de comunicare instituţională al şcolii româneşti seamănă cu o realitate paralelă lumii lor. Şcoala noastră nu e aliniată la nevoile pieţii, nici la nevoile copilului, nici la stilul de comunicare şi înţelegere a minţilor moderne.

 

 Moraru aplică într-o şcoală privată crezul său despre educaţie

 

Carte de vizită

Oana Moraru este consultant educaţional, fondatoarea şcolii private Helikon din Călăraşi. Este mentor educaţional şi creatoarea platformei Vocea Părinţilor. Are o experienţă de 20 de ani în învăţământ, unde a lucrat ca profesor de limba română şi învăţător. Este autoarea a numeroase articole despre educaţie, parenting şi învăţământ şi acordă consiliere şcolilor şi grădiniţelor din toată ţara şi realizează schimburi de experienţă cu şcoli din întreaga lume. În 2015, a făcut parte dintr-un grup de lucru al Ministerului Educaţiei menit să schimbe programele şcolare.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: