fbpx
 
Apropiații lui Dascălu, 8 blocuri la fosta vilă a lui Ceaușescu

Apropiații lui Dascălu, 8 blocuri la fosta vilă a lui Ceaușescu


6,5 milioane de euro pentru opt blocuri în locul fostei vile a lui Ceaușescu, de la Bucium. Cătălin Croitoru se cunoaște cu Iulian Dascălu de la 14 ani și e principalul său colaborator în toate proiectele de până acum. Alt asociat la investiția de la Bucium este Li Licai, patronul restaurantului chinezesc din Palas. Și acesta e un vechi partener al lui Dascălu, facilitându-i accesul pentru importurile din China. Doi ani, terenul de la Bucium a stat la vânzare. Acum, Croitoru s-a hotărât să construiască. Noul cartier va avea grădină japoneză, fiind plasat în zona de lux a pieței.

 

Primul cerc de apropiați ai omului de afaceri Iulian Dascălu va investi într-un nou cartier de blocuri acolo unde a fost casa de vacanță a dictatorului Nicolae Ceaușescu.

Consiliul Local Iași va aproba, la următoarea ședință, un PUZ pentru opt blocuri de trei etaje, ce vor fi construite pe o suprafață de 4.000 mp de teren. Restul suprafeței, până la 10.000 mp, o reprezintă aleile, parcările și parcurile. „Facem și o grădină japoneză pentru Yoga, Thai Chi și relaxare. Avem instructori specializați, am apelat deja la specialiști chinezi și japonezi pentru acest proiect”, explică Cătălin Croitoru, creatorul proiectului și unul dintre apropiații lui Iulian Dascălu.

 

Blocuri terasate în pantă

Proiectul de hotărâre pentru Șoseaua Bucium 82 are atașată o schiță a arhitectului ieșean Marian Jan Chirița. Cele 8 blocuri ce vor apărea pe proprietatea de 10.000 mp vor avea înălțimea maximă de 17 m, un procent de ocupare a terenului de 40%, un coeficient de utilizare a terenului de 2.

„Este un proiect realizat cu blocurile terasate. Am dorit să nu afectăm zona, de altfel imobilele vor fi foarte discrete. Intenționăm să utilizăm o parte din vegetația existentă. Nu ne-am hotărât ce vom face cu fosta vilă de protocol. Dacă o dărâmăm sau nu”, explică Cătălin Croitoru.

 Vila lui Ceaușescu ar urma să dispară. Terenul are 10.000 mp, se va construi pe 4.000 mp, restul vor fi parcări și parc japonez

 

Proiect inovator

Acesta spune că va aduce un concept nou în cazul celor opt blocuri: spații generoase de depozitare în apartamente, grădiniță pentru locatari, grădină japoneză. „Se dorește abordarea unui concept nou pentru piața imobiliară locală, un ansamblu modern, cu multe funcțiuni publice pentru a asigura și confortul familiilor cu copii, cât și o grădină japoneză pentru Yoga, Thai Chi și relaxare”, ne-a mai spus Cătălin Croitoru.

Acesta explică faptul că a apelat la o femeie pentru amenajarea interioarelor. „O femeie vede lucrurile într-un alt mod și ne-am bucurat să luăm această decizie pentru a obține un cu totul alt rezultat, mult mai cald, cu spații de depozitare unde un bărbat nu le-ar așeza”, ne-a mai spus Croitoru.

 

Investiția: 6,5 milioane de euro

PUZ-ul celor 8 blocuri a fost cerut de SC Zhouning Shengde Stone SRL, al cărei acționari sunt Li Licai, proprietarul restaurantului chinezesc din Palas, Li Lifa și Cătălin Croitoru. Firma are sediul chiar la fosta vilă de protocol, pe Șoseaua Bucium 82. Cătălin Croitoru, un vechi prieten al omului de afaceri Iulian Dascălu, este director comercial al Build Corp.

După ce a fost achiziționată de la moștenitoare, proprietatea a fost scoasă la vânzare. Cătălin Croitoru și Li Licai au renunțat abia de curând la ideea de a o vinde, după ce a stat pe site-uri specializate cu prețul de 1,9 milioane de euro, apoi cu 1,5 milioane de euro.

„Este un proiect în care se dorește investirea a 6,5 milioane de euro în două etape”, mai spune Cătălin Croitoru. Firma lui Li Licai a mai încercat în 2014 să obțină PUZ, dar proiectul nu a fost pus în practică atunci. Acesta explică faptul că, la primul PUZ solicitat, se dorea construirea unui centru de conferințe, cu spații de cazare.

 

Cele 8 blocuri vor avea subsol, parter și trei etaje

 

Ceaușescu a stat doar de trei ori în Casa de Oaspeți

Casa de Oaspeţi Bucium a fost construită în 1967, pe ampla­samentul unei case confiscate după 1945 de comunişti. Ulterior, imobilul a fost transformat în reşedinţă prezidenţială, iar Ceauşescu a fost cazat în trei rânduri în Casa de Oaspeţi, în cursul vizitelor sale la Iaşi.

După 1989, imobilul a intrat în patrimoniul Con­siliului Judeţean Iaşi, pentru ca la sfârşitul anului 2007 să fie retrocedat moştenitoarei vechilor proprietari, Ioana Frandine, în baza unei sentinţe judecătoreşti definitive şi irevocabile.

Bunurile din interiorul clădirii, îndeosebi piese de mobi­lier, au fost vândute la licitaţie sau refolosite de CJ. Vila este construită pe un teren de 10.000 mp, care are o deschidere la stradă de 120 m. Proprietatea are în total trei corpuri de clădire - casa de oaspeţi cu regim de înălţime subsol – demisol – parter şi două etaje; popicărie - parter - 255 mp; o anexă gospodărească - parter - 210 mp.

Fosta casă de protocol are o suprafaţă de 1.000 mp şi este compusă din cinci apartamente, patru garsoniere, o sală de conferinţe, garaj, cramă şi alte dependinţe.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: