fbpx
 
Protest masiv al opoziţiei ruse cu ocazia zilei de naştere a lui Putin. Sute de arestări

Protest masiv al opoziţiei ruse cu ocazia zilei de naştere a lui Putin. Sute de arestări


Manifestanţii anti-guvernamentali s-au adunat în aproximativ 80 de oraşe din Rusia pentru a-l susţine pe liderul opoziţiei Alexei Navalni, aflat în închisoare. Poliţia a arestat peste 262 de persoane participante la protestele care au avut loc pe cuprinsul Rusiei cu ocazia zilei de naştere a preşedintelui Putin.

 

Susţinătorii lui Navalni au ieşit sâmbătă pe străzile oraşului Sankt Petersburg şi a altor câtorva zeci de oraşe din Rusia, cerând să fie eliberat liderul întemniţat al opoziţiei şi să i se permită să candideze la alegerile prezidenţiale din 2018.

 

La evenimentul central din Sankt Petersburg, unde s-au adunat aproximativ 2.000 de persoane, martorii au raportat ciocniri între manifestanţi şi poliţie şi forţele de securitate, care au folosit gaze lacrimogene. Proteste de amploare mai mică au avut loc în multe alte oraşe de pe cuprinsul Rusiei.

 

Conform unor martori oculari, poliţia din St. Petersburg a ridicat pe sus manifestanţi şi i-a urcat în autobuze.

 

Activiştii din opoziţia rusă au declarat că cel puţin 262 de persoane au fost arestate sâmbătă înl Rusia. Mitingurile, care au folosit motto-ul “pentru Navalni”, au atras o prezenţă mai mică, comparativ cu manifestaţiile anti-guvernamentale din luna iunie.

 

Navalni nu a putut să participe la proteste deoarece a fost condamnat la începutul lunii la 20 de zile de închisoare. Acuzaţia, conform Instanţa din Moscova l-a acuzat pe Navalni că a planificat în repetate rânduri proteste împotriva lui Putin fără autorizaţia autorităţilor.

 

De asemenea, lui Navalni i s-a interzis să participe la alegerile prezidenţiale din 2018 după ce Comisia Electorală Centrală a declarat că acesta nu poate candida din cauza unei condamnări pentru infracţiuni financiare – despre care activistul a susţinut în mai multe rânduri că a fost motivată politic.

 

Protestele de sâmbătă au fost programate să coincidă cu cea de-a 65-a aniversare a preşedintelui rus Vladimir Putin. În oraşul natal al preşedintelui, Sankt Petersburg, manifestanţii au scandat “Rusia fără Putin” sau “Putin demisionează”.

 

Putin conduce Rusia de 18 ani şi se estimează că va câştiga un nou mandat de şase ani în alegerile din 2018.

 

Înaintea protestelor planificate pentru 7 octombrie, autorităţile ruse au avertizat să nu aibă loc demonstraţii fără autorizaţie oficială.

 

În plus, în ultimele câteva zile, poliţia rusă a efectuat razii la birourile de campanie ale lui Navalni în Moscova şi în alte câteva oraşe.

 

(Sursa: Epoch Times România)


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: