fbpx
 
Laviniu Lăcusta-USLIP, către Liviu Pop: „Școlile au WC-uri afară de zeci de ani. N-ați văzut până acum?”

Laviniu Lăcusta-USLIP, către Liviu Pop: „Școlile au WC-uri afară de zeci de ani. N-ați văzut până acum?”


Laviniu Lăcustă, președintele USLIP, Sindicatul din învățământul preuniversitar Iași, acuză Ministerul Educației de ipocrizie prin publicarea listei cu mii de școli din țară care au grupuri sanitare în exterior, Liviu Pop luându-și angajamentul de a remedia situația „în următorii 3 ani”. Liderul de sindicat ieșean spune că situația este arhicunoscută și că trebuia rezolvată încă de acum 10 ani. Laviniu Lăcustă nu are încredere în angajamente patriotice, fără o bază financiară concretă, cerând suplimentarea bugetului Educației în 2018 și suplimentarea sumelor pentru investiții în infrastructura școlară.

Iată comunicatul integral dat publicității de USLIP Iași:

„USLIP IAŞI a luat act de materialul transmis de către Ministerul Educaţiei Naţionale ce vizează starea dezastruoasă a infrastructurii din mediul rural.

Faptul că 2418 şcoli din întreaga ţară au încă toaletele în curte nu mai este o surpriză pentru nimeni din sistemul educaţional! De asemenea, nu ne surprinde că în fruntea topului sunt judeţe din Moldova: Vaslui - 389, Suceava - 219, Iaşi – 207 şi Botoşani – 207.

Fondurile alocate educaţiei în ultimii 10 ani au menţinut sistemul la limita avariei!

            Afirmaţiile unor politicieni că învăţământul nu are pe ce cheltui 6% din PIB dacă ar fi acordaţi sunt în acest context cel puţin o insultă.

            Precizăm că există şi alte lucruri grave la mii de unităţi din mediul rural: şcoli în care elevii şi profesorii stau cu paltoanele pe ei în clase din cauza temperaturii ambientale foarte mici, lipsa apei curente, corpuri de clădiri care pun într-un real pericol elevii şi profesorii din cauza vechimii acestora.

            Trebuie însă identificaţi şi principalii responsabili ai acestei stări de fapt:

  1. Autorităţile locale care în aceşti ani nu au făcut nimic pentru a îmbunătăţi lucrurile.
  2. Inspectoratele Şcolare Judeţene care au minimalizat şi au ţinut sub preş aceste aspecte. În acest sens dorim să subliniem obedienţa şi slugărnicia acestor structuri în faţa Ministerului Educaţiei Naţionale. Aşa-zisa apărare a imaginii sistemului şi a unităţilor şcolare în acest context este hilară!
  3. Ministerul Educaţiei Naţionale care a avut şi are ştiinţă de aceste realităţi. Miniştrii şi secretarii de stat care s-au succedat la conducere au avut o atitudine delăsătoare şi nu au reacţionat pentru a nu supăra şefii partidului din care făceau parte.
  4. Nu în ultimul rând, acuzăm ipocrizia partidelor politice care în fiecare campanie electorală au “decretat” că învăţământul va fi “prioritate naţională”.

Ne adresăm pe această cale domnului Liviu Dragnea, viitorului Prim-Ministru Viorica Dăncilă şi nu în cele din urmă, domnului Preşedinte al României Klaus Iohhanis să intervină pentru a remedia acum şi nu în următorii “3 ani” aspectele semnalate!

Apreciem că este necesară o reanalizare a bugetului acordat Ministerului Educaţiei Naţionale şi dispunerea în regim de urgenţă a suplimentării sumelor pentru investiţii!”


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: