fbpx
 
Petru Movilă: „Nimeni din Iași n-a pus nimic pe masa Guvernului. Iașul n-are proiecte”

Petru Movilă: „Nimeni din Iași n-a pus nimic pe masa Guvernului. Iașul n-are proiecte”


Deputatul PMP e un vulpoi hârșâit în politică, văzând bine lucrurile deși n-a fost niciodată în mijlocul evenimentelor. Vede o alianță PNL-PMP-USR-România 100 în 2020 și un ALDE ieșit de la guvernare. „Chirica n-a făcut nici bine, nici rău, oricum nu obțineam nimic de la București”, spune liderul PMP Iași, care crede că avem o problemă mare de leadership în toată Moldova și că trebuie să forțăm Bucureștiul să privească Iașul cu respect. Intrarea lui Mihai Chirica în PMP încă nu este actuală, „neavând un dialog politic”, iar până la alegeri actualul primar trebuie să vină cu proiecte serioase și cu o conduită de lider.

 

- REPORTER DE IAȘI: - Cum comentați apropierea bruscă a lui Mihai Chirica de PMP, după ce a fost exclus din PSD? Ce vă apropie, ca partid, de Mihai Chirica și ce șanse îi dați să învingă candidatul PSD la viitoarele alegeri?

- PETRU MOVILĂ: - Nu există o apropiere a acestuia de PMP, nu avem un dialog politic. Prezența lui Mihai Chirica la Chișinău a fost determinată de niște factori de moment, care n-au legătură cu politica din România. El a participat la lansarea colegului nostru de peste Prut, Constantin Codreanu, care este cel mai bine plasat în sondajele pentru Primăria Chișinău dintre candidații pro-români. La acest proiect trebuie să muncească toți românii, indiferent de culoarea politică. Un primar pro-român al Chișinăului poate ajuta mult proiectul unirii.

În acest context, Mihai Chirica are o notorietate bună în Republica Moldova, o imagine pozitivă, participând la acțiuni comune din 2012, parafând declarația de unire din Consiliul Local, iar Iașul este înfrățit cu Chișinăul din 2008, deci toate aceste elemente au fost luate în calcul în apariția sa publică. Mai mult, Constantin Codreanu este cetățean cu domiciliu în Iași, există o legătură cu primarul Chirica.

- Bun, dar dacă Mihai Chirica ar avea în spate un partid, să spunem PMP, l-ar putea învinge pe candidatul PSD la Iași?

- Repet, nu avem niciun dialog pe fond, a fost doar o apariție, dar e greu de spus, trebuie să judece ieșenii ce șanse are. Eu, ca parlamentar, spun că trebuie proiecte mari și o conduită de lider adevărat ca să câștigi Primăria, or Mihai Chirica mai are de demonstrat.

 

Deputatul PMP Petru Movilă: „După europarlamentare vom avea o alianță de Dreapta anti-PSD”

 

„PSD nu-și asumă denigrarea lui Chirica”

- Cum vedeți scena politică locală, cu PSD care încă nu face bloc comun împotriva lui Chirica, cu PNL fragmentat între bisericuțe care nu sunt hotărâte încotro s-o apuce, cu ALDE foarte pragmatic in cârca PSD și cu USR fără aleși locali, dar având un public propriu? În ce parte a planșei politice se plasează PMP? Și care va fi influența apariției „România 100” a lui Cioloș asupra alegerilor din 2019-2020?

- PSD face un joc de așteptare, nu-și dorește să clarifice lucrurile în privința relației cu Mihai Chirica, pentru că altfel deciziile politice ar putea impune un comportament loial consilierilor locali. E un joc de denigrare a lui Chirica pe care PSD încă nu și-l asumă, preferă să lase lucrurile să evolueze prin diferiți interpuși.
În ceea ce privește PMP, noi ne plasăm clar pe centru-dreapta, n-avem nicio înțelegere cu PSD, am încercat să stabilim niște puncte comune cu PNL, dar din păcate acolo e un corp cu mai multe capete, nu știi cu cine să discuți. Noi facem o alianță clară anti-PSD la Consiliul Județean, unde avem discuții serioase cu toți membrii Opoziției. La CL e mai greu, colaborăm punctual cu PNL, dar hotărârile le votăm după analize serioase la sediul PMP, nu după cum bate vântul. Votăm pentru binele ieșenilor.

Evident că este binevenită și necesară o alianță anti-PSD până la alegerile locale din 2020. E un proiect viabil, dar trebuie multă maturitate politică. Suntem deschiși unei alianțe cu PNL, USR și cu România 100 a lui Cioloș. La ora actuală lipsesc actorii serioși, PSD la Iași își face singur Opoziție și acest lucru îi ajută tot pe ei.

 

„PSD n-a realizat nimic pentru țară. Salariile sunt din munca românilor”

- Ce va face PMP în perspectiva alegerilor europarlamentare din 2019, care stabilesc trendul electoral pentru 2020? Se va orienta spre o alianță politică, își va încerca șansele pe cont propriu? Cum vedeți rezultatul acestor alegeri?

- PMP va candida pe cont propriu, europarlamentarele au specificul mobilizării partidului propriu și al militanților. Vom scoate un scor foarte bun, sunt sigur că vom putea trimite trei europarlamentari la Bruxelles. La europarlamentare Dreapta va fi fragmentată, fiecare partid va veni cu propria listă, iar rezultatul va fi un barometru pentru posibile alianțe înainte de Locale și Parlamentare.

- Barometrul ar putea arăta iarăși o victorie categorică a PSD, ca singur partid de Stânga.

- În ce privește PSD, și în 2019 dar și la alegerile generale, ar trebui să scadă în sondaje, dar s-a mai întâmplat ca românii să înjure patru ani PSD și apoi tot pe ei să-i voteze. N-au realizat nimic de când sunt la guvernare, și cu Ponta și acum cu Dragnea, iar creșterile salariale sunt tot din munca oamenilor, a miilor de firme care au contribuit la buget, n-are PSD un sac de bani acasă și îl împarte la români. Asta trebuie să se înțeleagă, majorările salariale nu țin de guvernare, e doar creșterea economică la care au contribuit toți românii.

 

Parlamentarul are filiala pe persoana fizică. Opoziția la PSD mai înseamnă Aivănoaei și Găburici

 

„Influența ieșenilor în Guvern: zero”

- Putea obține Iașul mai mult în acești doi ani de guvernare, dacă Mihai Chirica nu făcea o dizidență atât de abruptă față de conducerea PSD? Ce cheie dați atitudinii răzvrătite a primarului? A greșit, a fost forțat, a fost o strategie bună?

- Putea obține mai mult, însă noi, liderii locali, trebuie să ne schimbăm mentalitatea și să transmitem acest lucru, în sensul că Iașul este un oraș foarte important al României și nu trebuie tratat în funcție de cine este primar și ce culoare politică are. PSD ignoră Iașul din 2012 și noi uităm acest lucru. Nu doar cu Chirica, ci de pe vremea lui Nichita. Noi trebuie să cerem garantarea unor deziderate clare la nivel central. Până acum, Guvernul n-a demonstrat nicio responsabilitate față de orașul Iași. Spitalul Regional este asumat de Uniunea Europeană, toate celelalte proiecte sunt ignorate de Guvern, nu și le asumă nimeni. Autostrada este ignorată din 2012, Șoseaua de Centură la fel, Filarmonica, Bazinul Olimpic, drumurile naționale, toate sunt șterse din agenda guvernamentală din 2012. Influența lui Chirica, dar și a lui Nichita, a fost zero.

- Atunci cum explicați relația ciudată dintre alegătorii din Moldova și, implicit din Iași, și PSD, care culege de aici cele mai multe voturi? Cum se explică paradoxul că toate marile investiții sunt de la Focșani în jos, iar voturile se adună de la Focșani în sus?

- E vorba de subvențiile sociale, PSD spune „lasă, că ăia în Moldova n-au nevoie de proiecte mari, le dăm ajutoare și le luăm voturile”. În relația cu Iașul, liderii naționali ai PSD au greșit grav și asta cred că îi va costa la alegeri. După cearta cu Chirica, ei trebuiau să vină la Iași și să spună: „Ne enervează Chirica, dar voi, ieșenii, ne-ați dat 200.000 de voturi la ultimele alegeri și vă dăm finațările acestea”. Arătau responsabilitate și aveau mai mult de câștigat.

 

„Despre Chirica să se pronunțe psihologii”

- Până la urmă, ce-a avut de câștigat Mihai Chirica de pe urma strategiei sale?

- E greu de spus ce explicații are atitudinea lui Mihai Chirica, eu nu i-aș da notă de trecere, cred că psihologii ar trebui să se pronunțe. Dar problema e mai complexă decât nivelul unei gâlceve. Realitatea este că la Iași nu avem proiecte mari, nu avem o alianță a tuturor forțelor locale pe marile deziderate. Noi n-am pus nimic pe masa Guvernului. Noi trebuia să proiectăm de mai mulți ani un spital separat de Cardiologie. S-a văzut că formula cu două spitale într-unul singur nu este bună. Primăria trebuia să vină cu proiecte mari și să facem o agendă pe mai mulți ani. Spital, spații adecvate pentru marii investitori, era nevoie de un concept serios pe sport, puteam căuta de mult o soluție de vânzare cu capacitarea unor investitori la nivel regional, să integrezi echipa într-un proiect de pregătire a tinerilor fotbaliști din toată Moldova și care să genereze profit. Lipsește viziunea și nu este doar vina lui Mihai Chirica. Responsabilitatea mai mare este a președintelui Consiliului Județean pentru că, pentru prima oară după 20 de ani, avem un șef de CJ care este și șef de filială a partidului de guvernământ. Maricel Popa trebuie să facă proiecte. Așa, cu Chirica, nu e nici bine, nici rău, oricum ieșenii nu obțineau mai mult.

 

„Vom avea alegeri locale în două tururi”

- Mai este posibilă modificarea legii electorale pentru organizarea alegerilor locale în două tururi de scrutin? ALDE și UDMR, dacă ar susține modificarea, schimbând majoritatea în Parlament pe această lege, ar avea de câștigat la viitoarele alegeri?

- Cred că până la sfârșitul acestui an, trecerea la două tururi în alegerilor locale va fi validată. USR și ALDE au de câștigat în sistemul cu două tururi. Deja, la Senat, ALDE a votat proiectul. Pentru PMP este cel mai important proiect politic. În primul rând, trebuie o recunoaștere morală, ai primari într-un tur cu 30% prezență la vot și câștigă cu 30%. De fapt, ei reprezintă doar 9% din populație, n-ai nicio autoritate să iei hotărâri, aceasta nu este o democrație autentică. ALDE va ieși încet-încet din alianța cu PSD, mai sug cât pot din beneficiile guvernării, apoi își vor vedea de propriile interese, de aceea cred că alegerile locale vor fi în două tururi. 

 

Prezența lui Mihai Chirica, lângă Traian Băsescu, la mitingul de la Chișinău a arătat că PMP și-a găsit candidat la Iași. Iar pesediștii ieșeni au răsuflat ușurați

 

„Pentru autostradă sunt bani, lipsește voința PSD”

- Eforturile Moldovei de a obține demararea efectivă a autostrăzii A8 vor avea vreo șansă în actuala legislatură? Care ar putea fi sursele concrete de finanțare? E o problemă de organizare la nivel de Guvern-minister-CNADNR sau pur și simplu o lipsă de bani?

- Șansele ar trebui să fie reale, dar e o problemă de decizie politică, Guvernele rostogolesc acest proiect din 2012. Este important să fie demarate studii de fezabilitate și proiectarea, bani ar fi. De la bugetul UE avem 600 milioane de euro pentru infrastructură mare, se pot face studiile din acești bani. Apoi sunt creditele cu dobânzi foarte mici de la instituțiile financiare europene – BEI și BERD, trebuie doar voință politică. Până în 2020 noi trebuie să avem cele trei tronsoane ale Autostrăzii Est-Vest licitate în același timp și să instre în execuție. Problema este că liderii PSD din Moldova nu fac niciun efort concret, parlamentarii stau cu capul la cutie și trăiesc din salariile mărite și de pe urma autorității primarilor din comune care le aduc voturi.

 

PSD spune: „În Moldova nu facem proiecte, îi ținem pe ajutoare sociale”

- Ar putea boicotul PSD-Dragnea în privința proiectelor mari din Moldova să genereze un vot negativ în 2020?

- Acesta nu e un fapt recent pentru Moldova. Și după 2012, Victor Ponta aloca bani pentru săli de sport, stadioane și bazine doar în Gorj și în sudul țării. Nouă ne-au dat doar ajutoare sociale. Soluția la vot este ca oamenii care muncesc efectiv, care contribuie la bugetul țării, nu care stau cu mâna întinsă, să iasă din case și pună ștampila la alegeri. Nu putem miza pe cei care nu conștientizează ce se întâmplă în politică și economie. Trebuie ca românii de Dreapta să iasă la vot. Degeaba muncesc dacă nu votează.

- Cum catalogați performanța actualului Guvern PSD, având un premier, Viorica Dăncilă, care nu înțelege nimic din ce presupune o guvernare? Poate fi condusă România și în acest fel, cu un lider în umbră și cu câțiva decidenți care nu-și asumă nicio inițiativă personală?

- Se vede că poate fi condusă. Liderii PSD chiar se laudă la televizor: „Facem pentru că putem”. Li se permite. Nu se întâmplă nimic în această guvernare. Nu contăm în industrie, nu avem proiecte mari, de țară, aud tot felul de fantasmagorii, ale lui Firea, care vrea spital de 1 miliard de euro în nordul Bucureștiului, totul e pe mize personale. Iar soluția, repet, este ca oamenii care muncesc să meargă la vot mai mult decât cei care primesc ajutoare sociale.

 

„Imobiliarii nu trebuie să se vadă cu primarul. Trebuie doar un PUG”

- Scandalurile imobiliare încep să-l zdruncine pe Mihai Chirica. Mai este corupția o temă electorală importantă sau a dispărut complet din preocuparea publicului? DNA mai are vreun rol activ în lupta anticorupție sau rămâne o simplă sperietoare ținută la geam?

- Afacerile imobiliare sunt un scandal continuu pentru că Iașul avea nevoie de mult timp de un PUG. Dezvoltatorii nici nu trebuie să se vadă cu primarul, e nevoie de un set de reguli clare, serviciile publice să fie eficiente, respectarea termenelor legale și angajați profesioniști în direcțiile Primăriei. Imobiliarii nu trebuie să stea nici la mâna primarului, nici la mâna vecinilor, din care unii fac șantaje, sau ajung să se revolte pentru că nu există un sistem unitar de evaluare. Regulamentele trebuie să fie clare. PUG a fost amânat pentru că factorii de decizie din Primărie și-au lăsat portițe de scăpare.

Dar anticorupția trebuie să rămână o temă electorală importantă, dar tratată strict tehnic, fără populismele niciunei din părți. Strategia PSD-ALDE este de a sabota anticorupția și de aceea s-a ajuns chiar să ne întrebăm dacă mai e o temă importantă. E dusă în derizoriu, dar DNA trebuie să continue, să-și reevalueze activitatea după semnalele publice privind defecțiunile și să nu se mai decredibilizeze. Vom avea nevoie tot timpul de anticorupție, altfel nu vom fi stat de drept. Neîncrederea în justiție anulează democrația.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30