fbpx
 
Toate pilele șefului, micul cuib reacționar de la Ateneu

Toate pilele șefului, micul cuib reacționar de la Ateneu


Apreutesei îşi angajează colegii din corul Byzantion prin concursuri aranjate. Angajări „pe sprânceană” la Ateneu, instituţie subordonată Primăriei. Producător delegat şi şef de secţie artistică au ajuns doi foşti colegi ai managerului Apreotesei din Corul Byzantion. Toţi trei au avut în trecut comportamente reprobabile pe Facekook: „proştii de labe1”, Chirica a ieşit primar pentru că „au votat numai pensionarii osteoporotici”, musulmanii sunt „maimuţe”. Limbaj de şef la Ateneu: „A probat-o jos şi nu intra... dar i-a luat-o şi a băgat-o direct în gaură! Deci efectiv i-a tras-o”.

 

Cel mai recent concurs organizat la Ateneu, cel pentru ocuparea postului de şef secţie programe culturale, ridică semne de întrebare. Concursul a fost câştigat de Gheorghiţă Persic Rusu, membru al corului bisericesc Byzantion şi un apropiat al managerului Andrei Apreotesei, şi el trecător pe la acest cor. Tot în cadrul Ateneului mai lucrează un fost coleg al acestora de la Byzantion, Tiberiu Ilie Rusu.

„Fosta” a contestat nota

Andrei Apreotesei a fost secretar-general al Asociaţiei Culturale „Byzantion”, în timp ce Gheorghiţă Persic Rusu a făcut parte din corul cu acelaşi nume a cărui activitate se derulează sub spectrul asociaţiei. „Eu nu mai fac parte din anul 2010 din Asociaţia Culturală Byzantion, nu ştiu exact statutul domnului Gheorghiţă Rusu Persic“, a explicat Apreotesei această situaţie.

Cât priveşte modul în care s-a desfăşurat concursul, unde a concurat şi Ioana Nichifor, cea care ocupa postul interimar, şeful Ateneului susţine că totul a fost perfect legal. „Există o transparenţă clară promovată atât de către municipalitate, cât şi de către instituţiile subordonate privind organizarea concursurilor, având drept caracteristică principală, o idee foarte simplă... cel mai bun să câştige“, zice Apreotesei. Nichifor nu a dorit să comenteze derularea concursului. Ea a contestat nota primită la proba scrisă, fără succes.  

 

Alături de Persic Rusu (pe maşinuţă) şi Tiberiu Rusu, managerul Apreotesei este pe cale să facă un cor şi la Ateneu: al nepotismului

 

„Pasionaţi de muzică bizantină”

În cadrul Ateneului lucrează un alt fost membru al Corului Byzantion, Tiberiu Ilie Rusu, ca producător delegat. Despre acesta, Apreotesei susţine că este angajat pe o perioadă determinată, iar legea nu obligă la susţinerea unui concurs în astfel de cazuri. Întrebat ce legătură are cu cei doi, şeful Ateneului răspunde zeflemitor: „Pasiunea pentru muzică bizantină?“

În cadrul Ateneului Iaşi lucrează Teodora Gherman, ca secretară, în timp ce Mihai Gherman este la Achiziţii. Un alt caz de familie care lucrează la Ateneu este Vlad Colţa, care este şef serviciu departament tehnic scenă, iar soţia acestuia, Daniela Colţa, ocupă un post de costumier. Cei doi fac parte din acelaşi serviciu, soţul fiind şeful soţiei. Despre aceste situaţii, Apreotesei s-a mulţumit să spună că „Totul este perfect legal!“

Salarii de 2.000 lei

Despre salariul pe care îl va Persic Rusu, Apreotesei nu vrea să vorbească, în schimb despre celălalt fost membru Byzantion spune că are aproximativ 2.000 de lei net: „În jur de 2.000 de lei este salariul domnului Tiberiu Ilie Rusu. Domnul Rusu Persic va avea acelaşi salariu pe care l-a avut şi Ioana Nichifor, cât timp a ocupat această funcţie.“

Cât priveşte salariul său, Apreotesei nu a dorit să-l facă public, deşi conduce o instituţie deconcentrată din cadrul Primăriei Iaşi. „Eu cu siguranţă am cel mai mic salariu dintre toţi managerii de instituţii de spectacole din Iaşi. Probabil că aşa este şi normal“, s-a limitat să spună şeful Ateneului.

 

„Dezaprobăm astfel de afirmaţii care jignesc cetăţeni ai municipiului Iaşi. Ar trebui ca persoana care a făcut aceste afirmaţii să-şi ceară scuze public, iar asemenea afirmaţii sunt de netolerat indiferent de contextul în care au fost efectuate.”

Sebastian Buraga, purtător de cuvânt al Primăriei Iaşi, despre postarea legată de „pensionarii osteoporotici”

 

Risc: l-a atacat pe Chirica

Cei trei amici de la Ateneu, ajunşi acolo via Byzantion, pot fi bănuiţi de fanatism religios, naţionalism exacerbat şi extremism, dacă e să ne luăm după postări şi comentarii postate pe Facebook.

Astfel într-o postare pe pagina sa, Tiberiu Ilie Rusu a reluat o teorie care i-a catalogat drept “satanişti” pe cei care au murit în clubul Colectiv : „Mai bine ar fi ca în această perioadă să vă rugaţi mai mult pentru ei, căci asta îi mai poate scoate din focul de veci“.

Într-o postare legată de cele mai recente alegeri locale, din 2016, Gheorghiţă Persic Rusu a scris că „au votat doar pensionarii osteoporotici... ceilalţi au stat la bere... că oricum iese tot ăla (n.r. - Chirica)?“. Ironia sorţii, Chirica este acum şeful cel mare al lui Persic Rusu, Ateneul fiind subordonat Primăriei. La o postare cu musulmani, proaspătul şef de secţie a scris că  aceştia sunt „maimuţe“. Persic Rusu dă dovadă şi de vulgaritate, scriind despre o femeie, într-un alt comentariu, că „a probat-o jos şi nu intra... dar i-a luat-o şi a băgat-o direct în gaură! Deci efectiv i-a tras-o“

„Nu comentez ce face fiecare în timpul său liber şi în nume propriu, mă interesează doar profesionalismul de la serviciu“, s-a mărginit să spună şeful Ateneului.

 

Câteva din „cugetările” lui Persic Rusu, Tiberiu Rusu şi Andrei Apreotesei

 

Cum e şeful, aşa şi subordonaţii

Apreotesei însuşi este de-o teapă cu Persic Rusu şi Tiberiu Rusu. Într-un comentariu pe Facebook, acesta a scris pe pagina realizatorului Mircea Badea că „am râs cu lacrimi despre proştii de labe1“. Explicaţia dată de şeful Ateneului pentru această postare a fost: „O stare de bucurie“.

Dincolo de aceste manifestări de „bucurie“, Apreotesei nu se sfieşte să facă şi comentarii politice pe pagina sa de Facebook, pe care însă le numeşte opinii: „Nu am făcut, nu fac şi sper ca nici în viitor să nu fac politică, dar este dreptul meu ca cetăţean să îmi exprim o opinie“.

Alţii au plătit scump pentru astfel de postări

În urma unor postări cu caracter obscen pe Facebook, directorul Liceului Tehnologic din Jimbolia. Adrian Petruţ, a fost chemat anul acesta la sediul Inspectoratului Şcolar Timiş pentru a da explicaţii. La finalul discuţiilor, acesta şi-a dat demisia din funcţia de conducere.

Tot anul trecut, un bărbat din Bucureşti a primit o amendă de 900 de lei, după ce a postat pe Facebook mai multe mesaje în care îi jigneşte pe jandarmi, numindu-i, printre altele, „sclavi“.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: