fbpx
 
La Andrieşeni se face şcoală, deşi autorizaţia sanitară a fost retrasă din 2016

La Andrieşeni se face şcoală, deşi autorizaţia sanitară a fost retrasă din 2016


Cursă contracronometru până când se poate produce un incident ce va afecta sănătatea elevilor. Reprezentanţii şcolii au contestat decizia Direcţiei de Sănătate Publică, dar au pierdut procesul. Concluziile inspectorilor sună ca un rechizitoriu: fără apă potabilă, toalete insalubre - în afara corpurilor de şcoală, frigiderul pentru lapte prea mic, iluminat natural necorespunzător, săli de clasă subdimensionate, curte fără gard care să împiedice accesul animalelor.  

Şcoala Generală din Andrieşeni se judecă de doi ani cu Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Iaşi, contestând deciziile de retragere a două autorizaţii sanitare de funcţionare, la Şcoala şi Grădiniţa Andrieşeni, precum şi la Şcoala cu clasele I-VIII Glăvăneşti. Reprezentanţii Direcţiei Iaşi acuză lipsa unor condiţii minime în care o şcoală trebuie să-şi desfăşoare activitatea, iar prima instanţă le-a dat dreptate şi a respins acţiunea unităţii de învăţământ.  

 Şcoala: „Deciziile au fost nelegale”

În acţiunea înaintată instanţei, Şcoala Generală din Andrieşeni consideră că deciziile DSP Iaşi sunt netemeinice. „Pe data de 27 septembrie 2016, la şcoală au venit reprezentanţii DSP şi au efectuat un control sub aspectul îndeplinirii condiţiilor necesare bunei funcţionări a a instituţiei. Prin procesul-verbal de constatare şi sancţionare, s-a menţionat lipsa examenelor medicale periodice, a cursurilor de igienă, dar noi avem fişele de aptitudini, iar obligaţia de a emite certificate de absolvire nu incumbă unităţii de învăţământ”, au menţionat reprezentanţii şcolii în faţa instanţei.

Reclamanţii au depus la dosar şi deciziile de retragere a autorizaţiei sanitare de funcţionare, precum şi precizări, arătând că solicită şi anularea deciziei prin care s-a dispus retragerea autorizaţilor sanitare de funcţionare pentru Şcoala cu clasele I-VIII Glăvăneşti, precum şi anularea procesului-verbal de constatare a condiţiilor igienico-sanitare.

 

Sute de copii sunt în pericol la unităţile de învăţământ din Andrieşeni

 

Fără apă şi condiţii igienico-sanitare

Cei de la DSP Iaşi susţin că în urma controlului au constatat mai multe nereguli ce au dus la retragerea autorizaţiilor sanitare de la Andrieşeni şi Glăvăneşti. Astfel, activitatea din cele trei unităţi de învăţământ se face în corpuri de clădire vechi, care, prin proiect, nu au fost prevăzute cu sistem intern de alimentare cu apă potabilă, iar această cerinţă nu a putut fi adusă la îndeplinire din lipsă de fonduri necesare unor astfel de lucrări. „Unitatea de învăţământ din Andrieşeni funcţionează în trei corpuri de clădire separate, amplasate în aceeaşi curte. Acestea nu sunt racordate la o sursă de apă potabilă, grupurile sanitare exterioare sunt insalubre şi nedezinfectate, laptele care a fost distribuit copiilor în cadrul programului Cornul şi laptele (662 de elevi şi 60 de preşcolari) nu era păstrat în condiţii corespunzătoare de temperatură, întrucât frigiderul existent este subdimensionat în raport de cantitatea de produse ce urmează a fi depozitate şi nu erau asigurate condiţii de studiu adecvate, în sensul că sălile de clasă erau subdimensionate prin raportare la numărul de elevi. Nu s-a asigurat iluminat natural corespunzător. Perimetrul curţii este insalubru, datorat faptului că accesul animalelor nu este restricţionat, în lipsa gardului împrejmuitor. Lipseau fişele de aptitudini medicale întocmite de doctorul de medicina muncii pentru personalul angajat, dar şi că nu s-a făcut dovada absolvirii cursurilor privind însuşirea noţiunilor fundamentale de igienă“, spun reprezentanţii DSP Iaşi.

Au pierdut în primă instanţă

În luna octombrie a anului trecut, judecătorii ieşeni au considerat că reprezentanţii unităţilor de învăţământ nu au dreptate. „Tribunalul reţine că procesul-verbal de constatare este încheiat în condiţii de legalitate, fiind fapte percepute în mod direct de către inspectorii sanitari. Reclamanta nu neagă cele consemnate de către inspectorii sanitari şi nici nu dovedeşte o altă situaţie de fapt, ci doar justifică sau apreciază că este o «moştenire» starea de fapt. Astfel, Tribunalul apreciază că au fost emise legal deciziile de retragere a autorizaţiilor de funcţionare şi respinge ca neîntemeiată acţiunea”, au scris judecătorii ieşeni. Reprezentanţii şcolii au făcut recurs. Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Iaşi recunosc cele constatate de DSP. „În prezent, această unitate de învăţământ nu deţine autorizaţie sanitară de funcţionare, din cauza faptului că nu are apă potabilă, iar grupurile sanitare sunt exterioare“, spune Sabina Manea, purtătorul de cuvânt al ISJ Iaşi.

Director: „Facem eforturi să asigurăm condiţii bune“

Directorul Şcolii din Andrieşeni, Dumitru Cucoranu, acuză reprezentanţii DSP Iaşi de rea-voinţă şi susţine că se fac eforturi pentru a se asigura condiţii bune elevilor. „La corpurile A, C şi D, într-adevăr, toaletele sunt în curte. La corpul B avem toalete în interior. La corpul A, am făcut eforturi şi am tras apă potabilă în şcoală. Condiţiile sunt ca la o şcoală de mediu rural. Dacă ar fi fonduri, noi am face toalete în toate corpurile de clădire. Chiar dacă nu avem autorizaţie de la DSP, nu puteam trimite copii acasă şi închide şcoala. Din toamnă, şcoala va funcţiona normal, cu sau fără autorizaţia DSP“, afirmă Cucoranu.

 

Inspectoratul Şcolar va întocmi în acestă lună situaţia şcolilor cu probleme

 

Câte şcoli nu au autorizaţie? Aflăm în august

În prezent, ISJ Iaşi analizează, împreună cu instituţiile care au atribuţii în eliberarea autorizaţiilor/avizelor de funcţionare unităţilor de învăţământ preuniversitar, stadiul pregătirii infrastructurii şcolilor pentru noul şcolar, precum şi existenţa/inexistenţa autorizaţiilor de funcţionare. „Având în vedere faptul că unităţile de învăţământ sunt în faza pregătirii clădirilor pentru noul an şcolar, Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi nu a realizat, până în prezent, o nouă analiză a şcolilor din judeţ care nu au autorizaţie sanitară, urmând ca în luna august să se întocmească o situaţie centralizatoare cu aceste informaţii“, declară reprezentanta ISJ Iaşi.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: