fbpx
 
Urgie și în guvernarea Dragnea: posturi tăiate, salarii mai mici în școli

Urgie și în guvernarea Dragnea: posturi tăiate, salarii mai mici în școli


Zvon alarmant: s-au terminat fondurile pe 2018 pentru plata salariilor în învăţământul preuniversitar. În timp ce guvernarea PSD-ALDE se laudă cu măririle salariale pentru bugetari, o categorie de angajați din învățământ s-a trezit cu lefurile reduse și în pericol de a rămâne pe drumuri. Vinovatul pentru acestă situație, fostul ministru al Educației, Valentin Popa, neagă tăierile, dar toate sindicatele îl contrazic.

Cadrele didactice și personalul auxiliar şi nedidactic din învățământul preunviersitar ieșean se confruntă cu două mari probleme care ar putea duce la proteste din partea acestora. Preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar (USLIP) Iaşi, profesorul Laviniu Lăcustă, vorbește despre scăderi salariale care afectează câteva sute de membri de sindicat din județ.

Secretarii și contabilii, cei mai afectați

O problemă cu care se confruntă sindicaliștii din învățământul preuniversitar ieșean este legată de diminuarea salariilor cu sume între 250 și 400 lei pentru aproximativ 150 de persoane din personalul auxiliar şi nedidactic din învățământul preunversitar. Este vorba, în special, de secretari și contabili din cadrul instituțiilor de învățământ. „De câțiva ani se tot încearcă reducerea salariilor acestor persoane care, oricum, nu au beneficiat de majorări. Pe timpul Guvernului Cioloş, am reuşit să împiedicăm aceste scăderi, însă observăm că această tendinţă a revenit. Noile modificări legislative au fost luate fără consultarea în prealabil a sindicatelor din învăţământ“, spune Laviniu Lăcustă.

Liderul de sindicat susține că oamenii nu vor să vorbească despre această  situație de frică să nu fie dați afară: „Sunt angajați care deja au luat salarii mai mici față de luna august. Chiar dacă li s-a redus salariul, oamenii să tem să vorbească. Se așteaptă că vor fi chemați la Inspectoratul Școlar Județean dacă fac publici «fluturașii» de salariu și vor avea probleme.“

 

Este posibil să aibă loc un nou protest al sindicaliștilor de la USLIP Iași

Diminuarea normelor

Pe lângă nemulţumirile legate de scăderile salariale, o altă obiecție vizează reducerea normelor de ore ale unor cadre didactice. Adunând normele ce vor fi reduse, la nivelul judeţului Iaşi, rezultă 50 de posturi mai puţine în cadrul învăţământului preuniversitar de stat, 10 posturi mai puţine pentru învăţământul special şi de la Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională şi cu 40 de posturi mai puţine în învăţământul preuniversitar de stat - învăţământ de masă.

Această decizie afectează peste 200 de cadre didactice şi atrage obligaţia semnării unor noi contracte de muncă pentru cei care au ore suplimentare.

„Acestor cadre didactice, reducându-li-se norma, automat li se reduce și salariul. În plus, reducându-se numărul de ore se reduce și numărul de posturi. Calculat la numărul total de școli din Iași, rezultă o diminuare a normei cu aproximativ 0,5 pe școală“, menţionează Lăcustă.

Nu au cu cine discuta: nu există ministru

Reprezentanții USLIP Iași au fost la minister să discute despre aceste probleme, însă de acolo li s-a transmis că nu se poate face nimic până nu va fi pus un ministru (în acest moment, interimar este Rovana Plumb de la Ministerul Fonduri Europene). „Am discutat cu secretarul de stat Ionel Lixandru, iar acesta ne-a spus că, în condițiile în care ministrul Valentin Popa a demisionat la finele lunii septembrie și nu a fost pus un alt ministru, nu se poate face nimic. Federația Sindicatelor Libere (alt sindicat al profesorilor n.r.) a făcut o adresă la Guvern pentru a se anula Ordinul privind diminuările normelor cadrelor didactice“, declară sindicalistul Lăcustă.

Estimările reprezentanților profesorilor indică faptul că, la nivelul întregii țări, ar fi vorba despre peste 4.000 de norme didactice ce vor fi reduse.

 

„Sunt angajați care deja au luat salarii mai mici față de luna august. Chiar dacă li s-a redus salariul, oamenii să tem să vorbească. Se așteaptă că vor fi chemați la Inspectoratul Școlar Județean”, Profesor Laviniu Lăcustă, Preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar (USLIP) Iaşi

Popa dă asigurări că nu dispar posturi

Ministrul demisionar Valentin Popa a dat însă asigurări că nu vor fi disponibilizări. „Este vorba de 4.000 de posturi care nu se creează, pentru care nu angajăm în continuare. Nu e cazul să pierdem personal didactic din învăţământ, în condiţiile în care numărul de posturi în sistemul de învăţământ preuniversitar este cu aproximativ 10% mai mic decât numărul de angajaţi. Nu mai putem angaja 4.300 de noi oameni în sistem. Sistemul, da, are nevoie nu de 4.000, ci poate chiar de 10.000 de angajaţi în special didactic, auxiliar şi administrativ, dar nu e cazul să-şi piardă cineva locul de muncă”, a spus Valentin Popa.

De asemenea, reprezentanții Ministerului Educației susțin că sunt propuse spre aprobare 286.726 de posturi pentru personalul didactic de predare titular, personalul didactic calificat cu contract de muncă pe perioadă determinată, personalul didactic auxiliar, personalul nedidactic etc. Dintre acestea, la ora actuală, peste 30.000 de posturi sunt vacante şi pot fi ocupate în regim de plata cu ora.

Listele au ajuns la inspectoratele școlare

Sindicatele spun că, în baza Ordinului Ministrului Educației Naționale nr. 4884/2018, inspectoratele şcolare au trecut deja la tăierea posturilor, majoritatea fiind deja ocupate odată cu începerea anului şcolar. „Grav este că ministerul nici măcar nu a consultat sindicatele cu privire la proiectul de ordin, în condiţiile în care legislaţia în vigoare îl obligă să pună în discuţie un astfel de act administrativ cu caracter normativ“, afirmă Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret".

Nistor adaugă că a atenţionat, încă din august, că fondurile alocate pentru plata salariilor în sistemul de învăţământ preuniversitar nu ajung până la sfârşitul acestui an, iar ministerul încearcă, prin diverse metode şi prin presiuni asupra inspectoratelor, să facă economii.

În cazul nerezolvării rapide a celor două probleme, sindicatele din învățământul preuniversitar sunt hotărâte să dea în judecată Guvernul și să declanșeze proteste.

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: