fbpx
 
Bătaie de joc la Aeroport: 140.000 de lei plătiți unei firme pentru treaba pe care o puteau face propriii angajați. Achiziție pe SEAP în 32 de minute

Bătaie de joc la Aeroport: 140.000 de lei plătiți unei firme pentru treaba pe care o puteau face propriii angajați. Achiziție pe SEAP în 32 de minute


Aeroportul Iași a achiziționat servicii de consultanță și de formare de securitate în aviație, pe bandă rulantă, de la o firmă din Timișoara, în condițiile în care are un departament specializat, iar unul dintre cei doi inspectori de aici este acreditat de Autoritatea Aeronautică Română. Astfel, directorul Cătălin Bulgariu a plătit  120.000 de lei pentru ceea puteau să facă angajații săi gratuit. La fel a procedat și în cazul selecției directorului tehnic. Deși are departament de resurse umane, a angajat, cu 10.000 de lei, o firmă din Cluj-Napoca să caute candidați.

Trei contracte către prietenul lui Rebegea

În august anul trecut, Aeroportul Iași a cumpărat servicii de formare profesională și simulare în domeniul echipamentelor de securitate de la AVSEC Guard Consult SRL. Anunțul a fost postat pe 24 august 2018, iar pe 25 a fost atribuit direct un contract de 8.050 lei către AVSEC Guard Consult.

Firma este administrată de către Călin Lucian Marinete (foto sus), fost șef, până în 2015, al Serviciul Securitate Aeroportuară de la Aeroportul „Traian Vuia” din Timișoara. „Și prieten bun cu Mitică Rebegea, cu ajutorul căruia a intrat pe Aeroportul Iași”, explică surse din Aeroport.

Călin Lucian Marinete nu a putut fi contactat, având telefonul închis. Mitică Rebegea nu a răspuns la telefon, la fel ca directorul Aeroportului, Cătălin Bulgariu. Acesta nu a răspuns nici la o adresă oficială trimisă la Aeroport.

Alte două contracte au fost date direct către AVSEC Guard Consult Timișoara, pe 31 ianuarie 2019, unul după altul. Valoarea primului contract este de  49.992 de lei (10.512 euro) și reprezintă servicii formare în domeniul securității. Anunț postat la ora 10.05. Al doilea anunț a apărut la ora 10.18, în aceeași zi: 60.000 de lei (12.616 euro), consultanță în domeniul securității. Ambele contracte au fost încredințate direct, la 10.37. În total, prin cele trei contracte, Aeroportul Iași a semnat contracte de 120.000 de lei cu firma fostului șef al securității de pe Traian Vuia. Suma reprezintă 50% din ultima cifră de afaceri raportată de firmă, cea de pe anul 2017.

Formulare greșită

Un alt contract a fost dat către ARC Consulting SRL din Cluj-Napoca. Pe 5.02.2019, la 12.33 a fost publicat anunțul. Contractul a fost atribuit la 12.50: 10.000 de lei (2.103 euro) pentru “servicii de consultanță  în dezvoltarea societăților”.

„Până și formularea au greșit-o, pentru că au achiziționat selectarea unui om pentru postul disponibil de director tehnic. Nicidecum ce este în descrierea achiziției. În plus, s-au agățat de faptul că este obligatoriu să cauți un angajat de top cu o firmă de HR. Eronat. Este obligatoriu la peste 1.000 de angajați. La mai puțin este opțional”, a explicat un angajat al Aeroportului.

Golănie: există deja departamente proprii

Și achizițiile de consultanță și instruire pe securitate, și cele de recrutare director tehnic erau inutile. Aeroportul Iași are propriile departamente specializate. Resursele umane puteau căuta director tehnic, iar AVSEC-ul (Aviation Security) de la Aeroport se putea ocupa de consultanța pe securitate și instruirea angajaților.

Departamentul AVSEC de la Aeroportul Iași este condus de Mihaela Isarie care are în subordine un om extrem de bine pregătit, Cristian Iosopescu, acreditat de Autoritatea Aeronautică Română drept inspector AVSEC. Omul apare pe lista extrem de scurtă a inspectorilor AVSEC din România (din 2006) și este angajat la Aeroport de ani de zile. Pe aceeași listă apare și Călin Lucian Marinete, administratorul firmei AVSEC Guard Consult. Iosopescu și Marinete sunt egali în rang în ochii AAR, ambii pot pregăti oamenii în domeniul securității. Și pot oferi consultanță. Pentru că nu a răspuns la telefon, Cătălin Bulgariu nu a oferit explicații de ce a fost preferată varianta cu firma de la Timișoara.

N-a fost loc pentru Iosopescu să-și facă treaba pentru care este super-pregătit

Găselnița directorului

„În achiziția despre care discutăm, firma care oferă această consultanță și instruirea vine și ține niște cursuri în fața angajaților sau noilor angajați de la Aeroportul Iași. Sunt lucruri programate, se fac aceste cursuri într-o sală de ședințe de la Aeroport, inspectorul AVSEC susține cursul acolo”, explică Marius Bodea, fost director al Aeroportului Iași. Totuși, Cătălin Bulgariu a preferat firma de la Timișoara, pe 120.000 de lei.

Ca să justifice sumele pompate în firma de la Timișoara, Bulgariu a inventat ceva. Ceva care, spun angajații, nu se face. Și sunt revoltați: “Au scos alta, la fel de gogonată: cursuri de pregătire pe securitate, cu tot personalul! Ni se zbârlește părul de indignare. E o golănie de suburbie!”

De când a devenit Bulgariu director, Aeroportul a intrat în picaj

Planuri destrămate

Fostul director al Aeroportului Iași, Marius Bodea, a dorit să clarifice câteva detalii. La nivelul lui 2019, conform unui plan de dezvoltare semnat cu Wizz Air în 2015, Iașul trebuia să aibă 4 aeronave ale companiei ungurești și un număr de destinații pe măsură. Anul viitor se ajungea la numărul maxim de aeronave alocate Iașului: 5. “A fost o întâlnire la Iași, la Hotel Internațional, în 2015, dacă vă amintiți. Au venit șefii mari ai Wizz Air, ăsta este lucru rar. S-a făcut un plan de dezvoltare, din 2015 trebuiau să aducă anual o aeronavă, până în 2020 se ajungea la 5. Treaba Aeroportului era să mărească platforma și terminalul, de asta erau atât de importante proiectele de extindere. Fiecare aeronavă din flota lor, Airbus A321, transportă anual, pe capacitate maximă, 300.000 de pasageri. Asta însemna că, în 2020, exista un trafic anual garantat la Aeroport de 1,5 milioane de pasageri, doar de la Wizz Air”, a spus Bodea. Ezitările de management s-au văzut: în acest moment, sunt doar două. 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: