fbpx
 
Modelul „Columbia-Escobar”: Talabă își face bloc din pușcărie pe terenul Primăriei din Smârdan. Garantat Harabagiu!

Modelul „Columbia-Escobar”: Talabă își face bloc din pușcărie pe terenul Primăriei din Smârdan. Garantat Harabagiu!


Oamenilor de pe stradă le e frică să reclame, investitorul tocmai a înjunghiat un polițist și e închis pentru tentativă de omor. Blocul e un tun colosal: Talabă n-avea inițial decât 385 mp, restul de 650 mp fiind dați de Primărie! Evaluarea terenului vândut: doar 72 de euro/mp, deși în zonă se vinde cu 500-800 de euro/mp. Viceprimarul Harabagiu e partener de afaceri cu Mircea Rotariu, cumnatul lui Talabă. Blocul din Smârdan are indicatori de urbanism foarte mari – ocupare a terenului de aproape 50%, 9 niveluri și 55 de apartamente. Strada Palade e ocupată deja pe o bandă cu mașini parcate și zona e practic sufocată. Se promit parcări la subsol, dar nu s-au făcut niciodată. Reclamațiile locuitorilor au fost ignorate de primarul Chirica: a dat autorizație la bloc. Imobilul e flancat de trei case care s-ar putea prăbuși când se va săpa fundația, fiind extrem de aproape. Afacerea e aberantă: iei teren de la Primărie și tragi un tun de 1 milion de euro, fiind suficient doar să vinzi proiectul cu autorizație. Talabă e investitor de coșmar, cu trecut de interlop: acum 5 ani a bătut o femeie până când aceasta a fost nevoită să avorteze!

Interlopii Iașului au fost invitați la ospăț de șefii Primăriei, să se înfrupte din patrimoniul imobiliar al orașului. Radu Constantin Holban (fost Talabă), acuzat de mai multe fapte cu violență, a primit recent autorizație de construire pentru un imobil cu 9 niveluri (D+P+6E+Eth) pe strada George Emil Palade din Smârdan.

Trei ar fi problemele acestei construcții:

* Din cei 1.000 mp pe care va construi, familia Holban avea în proprietate mai puțin de 400 mp, diferența fiind cumpărată sau concesionată de la Primărie.

* În al doilea rând, obiecțiile vecinilor au fost complet ignorate.

* Și, în al treilea rând, mașinile familiilor care se vor muta în cele 55 de apartamente vor aglomera traficul într-o zonă deja sufocată.

Proprietatea lui Holban-Talabă: 62% din teren este al Primăriei și e chiar partea din față

Grad de ocupare foarte mare
Pe 11 februarie, anul acesta, Primăria a emis autorizația de construire. Practic, familia Holban a primit undă verde pentru edificare unui bloc cu demisol, parter, șase etaje și-un al șaptelea tehnic. Suprafață totală de teren este de 1.019 mp, iar indicatorii urbanistici sunt: procentul de ocupare a terenului (POT) = 48,30%, coeficientul de utilizare a terenului (CUT) = 3,64, aria desfășurată ce va fi construită = 3.705 mp.

Este prevăzut cu 55 de apartamente, 21 cu câte o cameră și 34 cu câte două camere.
Imobilul va fi amplasat într-o zonă de case, dar în care se construiesc tot mai multe blocuri. Este Smârdan, cea mai fierbinte zonă imobiliară a Iașului. Noul imobil va fi ridicat la numărul 11 pe strada George Emil Palade, fostă Malu.

Indivizi care înjunghie polițiști pe stradă ajung investitori în zona 0 imobiliară a Iașului, cu teren pus la dispoziției de Primărie. Blocul este o monstruozitate urbanistică, fiind doar o afacere cu profit uriaș în buzunarele unui grup de interese

Vecinii, listă impresionantă de lucruri contestate
Acest proiect imobiliar a fost contestat de vecinii din zonă. Iată ce au invocat aceștia:
- lucrările ar afecta grav structură de rezistentă a proprietăților învecinate; 

- aglomerarea traficului din zona studiată, parcări insuficiente; 

- supraîncărcarea rețelelor de utilități; 

- nu se va putea asigură însorirea proprietăților vecine; 

- indicatori urbanistici (POT, CUT) prea mari, platformele destinate pentru deșeurile menajere nu respectă distanță de 10 m față de ferestrele locuințelor; 

- nu se vor putea asigură spații amenajate pentru gararea și parcarea autovehicolelor, care ar trebui situate la distanțe de minim 5 m de ferestrele camerelor de locuit;

- nu se va respectă dimensionarea zonelor de protecție sanitară așa cum ar trebui să fie asigurate și respectate valorile limită ale indicatorilor de zgomot; 

- nu se respectă spațiile verzi și plantate, 2mp/locuitor. 
Oamenii au primit răspuns de la dezvoltator, cum că nu va fi nicio problemă, iar proiectul a urmat traseul până la avizarea finală.

Blocul lui Talabă va fi vizavi de cel din imagine. Strada este îngustă și foarte aglomerată. Terenul pe care se va construi este neregulat și înghesuit între trei case

La început a fost Nichita

Dar poate cel mai important este modul cum s-a constituit această parcelă de 1.019 mp:

1) Terenul în suprafață de 577 mp a fost obținut în urma a două contracte de vânzare-cumpărare, unul din 2013 și celălalt din aprilie 2015. Inițial, soția lui Holban-Talabă a cumpărat 385 mp de la o familie care avea terenul ipotecat la BRD. Suprafața nu avea deschidere la stradă, fiind o grădină în planul doi.

În februarie 2015, Consiliul Local a aprobat vânzarea prin licitație publică a terenului în suprafață de 192 mp, din Iași, strada Malu nr. 11 (actuală George Emil Palade) la solicitarea Ancăi Irina Holban.

Raportul de evaluare a stabilit că valoarea unui metru pătrat de teren acolo este de doar 72,06 euro, respectiv 13.837 euro pentru toată suprafața de 192 mp, echivalentul a 61.449 lei, fără TVA. În fapt, un mizilic, un preț de nimic pentru un teren situat la 5 minute de mers pe jos până la Palas.

Acesta a și fost prețul de achiziție, având loc un singur termen al licitației. În 2015, terenurile din zonă se vindeau deja cu 500 de euro/mp. Prin acești 192 mp, soții Holban au obținut ieșire la strada Palade. Licitația a avut loc în ultimele săptămâni de la Primărie ale fostului edil, Gheorghe Nichita.

Harabagiu e conectat la pestrița lume „imobiliar-interlopă”. L-a readus la Urbanism pe omul de paie Alexandru Mustiață, deși acesta a fost implicat în nenumărate autorizări scandaloase ale unor dezvoltatori fără scrupule

Chirica și Harabagiu, la fel de mărinimoși

2) Terenul de 354 mp tot din strada Malu nr. 11 (actuală George Emil Palade) a fost concesionat de la Primărie în noiembrie 2016. Anterior, prin hotărârea de Consiliu Local din septembrie, valoarea de pornire la licitație a fost stabilită la 6.000 euro/an/redevență.
Familia lui Talabă a mai avansat în cucerirea zonei, tot prin mărinimia conducătorilor Primăriei, care de această dată erau Mihai Chirica și viceprimarul Gabriel Harabagiu.

3) Ultima bucată, cea de 88 mp, a fost concesionată tot de la Primărie în martie 2017. În acest caz a fost vorba despre o concesionare directă către Anca Holban „în vederea extinderii imobilului proprietate”. Redevența a fost stabilită la 2.000 euro/an.

Oamenilor a ajuns să le fie frică să nu îi omoare investitorul

Concluzie: familia Holban construiește un bloc cu 9 niveluri pe 1.019 mp, suprafață din care peste 65% provine de la Primărie.

Între timp, Radu Holban (Talabă) a ajuns la pușcărie, dându-i soției sale procură de reprezentare cu drepturi depline a proiectului din Smârdan.

Locuitorii de pe str. Palade admit că le este frică de acest Talabă. Nu vor să le apară numele în ziar și susțin că sunt timorați de agresivitatea proverbială a lui Talabă, care, culmea, a devenit asociat cu Primăria, prin Chirica-Harabagiu. Oamenii au două motive să se teamă: de pumnul autorității oficiale și de pumnul lui Holban-Talabă, investitor pe pământul Primăriei, închis în Penitenciar pentru că era să omoare un polițist.

Spălătoria „Wash Me Baby” îi aparține lui Talabă. Cumnata sa înființase firma „Baby Washer”, transformată apoi în New Bauen Build, unde apărea ca angajată soacra lui Gabriel Harabagiu

Investitorul tocmai a înjunghiat un polițist și a bătut o femeie însărcinată, aceasta ajungând să avorteze
Radu Constantin Holban are un trecut tulbure. Acesta este acuzat și judecat pentru tentativă de omor. Acum mai bine de un an, Holban (fost Talabă) a înjunghiat un polițist. Evenimentul s-a produs în fața Spitalului Sf. Spiridon, după ce, cu câteva ore înainte, cei doi avuseseră un conflict într-un club de fițe din Iași.

Același Holban a fost trimis în judecată într-un alt dosar în care a fost acuzat de săvârșirea infracțiunilor de lovire și alte violențe și tulburarea liniștii publice. La un Revelion de-acum cinci ani, Holban a lovit cu pumnul o femeie. „Printr-o situaţie dramatică a trecut Cătălina M., care era însărcinată în 5 săptămâni şi 6 zile la acel moment. Femeia a suferit o dublă fractură de mandibulă şi, din cauza „riscului malformativ provocat de radiografiile dentare” medicii au recomandat un chiuretaj, procedură ce a şi avut loc, a relatat www.adevarul.ro.

Săptămânalul 7IAȘI a dezvăluit legăturile de afaceri dintre viceprimarul Gabriel Harabagiu și Mircea Rotariu, cumnatul lui Holban-Talabă

Talabă face parte din grupul de interese Harabagiu

Cuțitarul Talabă este cumnat cu Mircea Rotariu, unul dintre cei mai buni prieteni și partener de afaceri al viceprimarului Gabriel Harabagiu. Soția lui Talabă și cea a lui Rotariu sunt surori. Rotariu este cumnat și cu Ane Marie Răchiteanu, care a înființat firma Baby Shower. Holban-Talabă are o spălătorie auto cu același nume în zona Flora. Firma Baby Shower și-a schimbat denumirea în New Bauen Build SRL, păstrând același CUI.

Harabagiu, nedespărțit de Mircea Rotariu, cumnatul lui Talabă

Săptămânalul 7IAȘI a devoalat ghemul de interese din jurul acestei firme. New Bauen Build are ca unic acționar și administrator pe Puiu Nedelcu, în vârstă de 54 de ani, care locuiește în comuna Rediu. Nedelcu a fost angajat al lui Mircea Rotariu în firma acestuia, Condex SRL.

Nedelcu a mai fost plimbat și prin alte două firme ale lui Rotariu: OMR Instalații și OMR Grup Development. Firmele au intrat în insolvență, lăsând în urmă datorii de sute de mii de euro la stat și la furnizori. Mircea Rotariu s-a ales cu cazier fiscal, nemaiputând deține firme pe numele lui.

New Bauen, jucăria lui Harabagiu: comerț stradal în locurile cu vad

În 2015, odată cu venirea la Primărie a lui Gabriel Harabagiu, a apărut firma New Bauen Build, fostă Baby Shower, din siajul clanului Rotariu-Talabă. La New Bauen Build, soacra lui Harabagiu, Maria Țamboi, apărea oficial ca angajată, iar firma a câștigat pe bandă rulantă spații cu vad pentru comerțul stradal: în Copou, Piața Voievozilor, Pietonal.

Numărul de contact al firmei era chiar telefonul personal al lui Mircea Rotariu, cumnatul lui Talabă. Viceprimarul Harabagiu și prietenul său, Rotariu, dețin și două spații închiriate la Comat.


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30