fbpx
 

Items filtered by date: Duminica, 17 Decembrie 2017

Duminica, 17 Decembrie 2017 17:46

Apare ghidul juridic pentru elevi

Mult așteptatul manual de educație juridică, ,,Ghid juridic pentru elevi (clasele IX-XII), a fost lansat la Iași  în data de 15 decembrie 2017.

Lansarea a avut loc în cadrul Facultății de Drept, ,,Universitatea Alexandru Ioan Cuza” din Iași, mare parte dintre autorii care au semnat ghidul juridic fiind cadre didactice universitare, și anume conf. univ. dr. Maria-Ioana MICHINICI, lector univ. dr. Mihai DUNEA, conf. univ. dr. Ioana COSTEA, lector univ. dr. Dan Constantin MÂȚĂ, prof. univ. dr. Gabriela LUPȘAN, Direcția Generală Anticorupție, conf. univ. dr. Carmen-Mariana DIACONU, Vasile DRON - fostul șef al Centrului Regional Iași din cadrul Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane, mediator Maria PĂDURARU.

Realizat de specialiști în domeniu, ghidul acoperă o problematică diversă de drept constituţional, drept penal, drept civil, drept administrativ, prevenirea corupţiei, dreptul mediului înconjurător, traficul de persoane, soluţionarea alternativă a conflictelor prin mediere.

Ghidul face parte din proiectul de predare a educației juridice în școală ”Educație pentru viață”, implementat în unitățile de învățământ preuniversitar din județul Iași de către Asociația pentru Dialog în Justiție în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași, Inspectoratul Școlar Județean Iași și Direcția Generală Anticorupție din M.A.I.

Principalii beneficiari ai acestui proiect sunt tinerii cu vârste cuprinse între 14-18 ani, însă ghidul poate fi considerat un manual de educație juridică și pentru părinți sau cadre didactice, fiind recomandat ca material didactic în cadrul orelor de dirigenție, educație civică, sociologie, democrație sau ca lectură suplimentară.

Manualul de educație juridică este distribuit gratuit în unitățile de învățământ preuniversitar din județul Iași.


Publicat in Actualitate

Guvernarea PSD – ALDE arată din nou disprețul și dezinteresul în formă continuată față de copiii și tinerii Romaniei.

Încă din 2013, Guvernele PSD au promis acordarea a cate 500 Euro, ca bani pentru educatie, pentru fiecare copil născut după 2011. Astăzi, în plină dezbatere a proiectului legii de buget pentru anul 2018 si la 4 ani de la anunțarea deciziei, Guvernul dă toate asigurările că aceștia nu vor vedea nici un ban până în 2019. Faptul că această măsură nu se va concretiza decat în plin an electoral reprezintă încă o dovadă că Guvernul Tudose este lipsit de scrupule și urmărește doar capital electoral. În același timp, în toamna acestui an, majoritatea PSD-ALDE din Camera Deputaţilor a respins și proiectul de lege privind majorarea alocaţiei de stat pentru copii.

Astăzi, la final de 2017, prin modificările aduse Codului Fiscal, PSD-ul asigură zecile de mii de tineri care lucrează în IT că, din ianuarie 2018, vor beneficia de o scădere dramatică a salariilor, de aproximativ 7%. Din păcate, în tot acest timp, observăm o preocupare sporită a guvernării în ceea ce privește legile justiției prin intervenții brutale care vor produce efecte dezastruoase. O analiză simplă arată că, mascate sub necesitatea aprobării răspunderii magistraților, PSD și ALDE au promovat măsuri care pot fi interpretate în favoarea inculpaţilor şi nu în favoarea persoanelor vătămate.

Organizația de Tineret (OT) a PMP Iași, prin vocea președintelui organizației, ing. Marius Lucian Lupu, își manifestă îngrijorarea față de măsurile iresponsabile luate de guvernarea PSD – ALDE în ceea ce privește viitorul tinerilor din România. “Faptul că guvernarea PSD-ALDE are un program bazat mereu pe măsuri populiste nu mai este nimic nou.  Am urmărit cu interes în ultima perioadă propunerile anunțate pentru anul 2018. Din păcate, se taie din fașă orice inițiativă venită din partea tinerilor și se reduce la minim sprijinul pentru părinți, pentru ca aceștia să poată asigura o creștere măcar decentă a copiilor lor”, a declarat Ing. Marius Lucian Lupu, președintele OT PMP Iași.

 


Publicat in Actualitate

Arhiva ReporterIS

« Decembrie 2017 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31