fbpx
 

Items filtered by date: Duminica, 03 Decembrie 2017

Incendiul de la Salubris Iași, din zona Metalurgie, a fost stins. Cauza incendiului și valoarea pagubelor sunt în curs de evaluare. Nu au existat victime, ne-a informat purtătorul. de cuvânt al ISU Iași, Silvia Bolohan.

Reamintim că un incendiu a izbucnit, astăzi după-amiază, la garajul Salubris, din Iași. Au fost auzite și niște explozii care ar fi provenit de la posibile recipiente aflate în preajmă.

În garajul respectiv, se aflau trei mașini ale Salubris. Pompierii au intervenit cu patru autospeciale.

(Radio Iași/ FOTO Antena 3)


Publicat in Evenimente

Serviciul Regional de Prognoză a Vremii din Bacău a emis o atenţionare Cod Galben de ninsoare valabilă pentru zonele de munte ale  judeţelor Vrancea, Bacău, Neamţ şi Suceava.

Potrivit acesteia, până la ora 14,00, va ninge, iar vântul va sufla cu viteze care la rafală vor atinge şi depăşi 50 … 70 de kilometri pe oră, aceasta determinând scăderea vizibilităţii sub 100 de metri.

Fenomenele se vor manifesta cu precădere la altitudini mai mari de 1700 de metri. (Radio Iaşi/ FOTO news.ro)


Publicat in Vremea

Cel puţin 13 persoane au murit după ce o navă de pescuit a intrat în coliziune cu un tanc petrolier cu un deplasament de 336 de tone şi s-a răsturnat în largul coastelor Coreii de Sud.

Alte două persoane au fost date dispărute, a anunţat Paza de Coastă sud-coreeană, care a adăugat că o operaţiune de căutare şi salvare este în curs de desfăşurare.

La bordul navei de pescuit Seonchang-1, care fusese închiriată, se aflau 20 de pasageri şi doi membri ai echipajului.

Elicoptere militare şi zeci de nave participă la operaţiunile de căutare şi salvare, la sud-vest de Incheon, în apropiere de insula Yeongheung.

Şapte persoane au fost transportate la spital.

Comandantul navei de pescuit, cu un deplasament de 10 tone, este dat dispărut. Nu s-au înregistrat victime la bordul tancului petrolier.

Coliziunea, a informat agenţia de presă sud-coreeană Yonhap, a avut loc la nouă minute după ce pescadorul a plecat de la ţărm. (Rador/ FOTO arhivă ro.sputnik.md)


Publicat in Eveniment
Duminica, 03 Decembrie 2017 22:10

Cutremur în Vrancea

Un cutremur cu magnitudinea 3,4 a avut loc în această dimineaţă la ora 3.49 în judeţul Vrancea.

Seismul s-a produs la o adâncime de 85.5 de kilometri.

Oraşele cele mai apropiate de epicentrul cutremurului au fost Odobești (37km), Panciu (42km), Onești (47km), Focșani (51km) şi Tîrgu Ocna (52km). (Rador/ FOTO romaniatv.net)


Publicat in Evenimente

Cei 10 cetăţeni români cazaţi în imobilul din Germania care a luat foc, vineri, sunt în siguranţă – anunţă Consulatul României la Bonn.

O echipă consulară s-a deplasat în localitatea unde au fost cazaţi după incendiu, pentru a le oferi asistenţă consulară – menţionează un comunicat al Ministerului de Externe.

În urma discuţiilor a rezultat faptul că aceştia lucrează în Germania în domeniul construcţiilor, pe baza unor contracte de muncă încheiate legal.

Cetăţenii români nu au solicitat sprijinul Consulatului, declarând că nu au probleme cu documentele de identitate sau călătorie.

Consulul le-a preluat datele de identitate şi coordonatele de contact.

Vă amintim că peste 30 de persoane au ajuns, ieri, la spital, intoxicate cu fum, după ce în imobilul unde locuiau s-a declanşat un incendiu. (Rador/ FOTO bucurestifm.ro)


Publicat in Eveniment

O femeie este audiată de anchetatori după ce sâmbătă seara şi-a înjunghiat mortal soţul, din greşeală, în urma unor discuţii care au degenerat.

Potrivit reprezentaţilor Inspectoratului Judeţean de Poliţie Iaşi, incidentul a avut loc în cartierul Dacia, la faţa locului deplasându-se echipaje medicale ale Serviciului Judeţean al Ambulanţei, SMURD şi ale Poliţiei.

Am primit un apel la serviciul de urgenţă 112 prin care ni se semnala că a fost un conflict intrafamilial între soţ şi soţie. Bărbatul de 62 de ani a fost agresat de soţie. Se fac cercetări pentru stabilirea întregii situaţii de fapt‘, a declarat Anca Vâjiac, purtătorul de cuvânt al IPJ Iaşi.  (Agerpres)


Un bărbat în vârstă de 62 de ani a fost înjunghiat sâmbătă seară în cartierul Dacia din municipiul Iași.

Din primele informații, se pare că totul a pornit de la o dispută în familie, în urma căreia soția sa i-a aplicat o lovitură cu cuțitul de bucătărie.

Tragedia s-a produs într-un bloc aflat pe bulevardul Dacia.

La fața locului a intervenit un echipaj SMURD, însă medicii nu au putut decât să constate decesul bărbatului.


Publicat in Justitie

CFR Călători suplimentează astăzi, la finalul minivacanţei de Ziua Naţionala, trenurile pe cele mai aglomerate rute.

De asemenea, va suplimenta şi personalul feroviar la casele de bilete din gări, iar vânzarea biletelor fără loc va fi limitată pentru a se evita supraaglomerarea.

În comunicatul său, CFR Călători precizează că rezervarea locului în trenurile regio care circulă pe Valea Prahovei este obligatorie, tariful fiind de 1 leu.

Potrivit unui comunicat de presă, este vorba despre mai multe trenuri InterRegio, cum ar fi: 1622, Timişoara Nord-Bucureşti Nord, 1731, Braşov-Galaţi, 1635, Braşov-Constanţa, 1622, Braşov-Bucureşti Nord, 1635, Braşov-Bucureşti Nord, 1630, Braşov-Bucureşti Nord, 3002, Braşov-Bucureşti Nord, 1646, Târgu Mureş-Bucureşti Nord şi 1746, Baia Mare-Bucureşti Nord.

Pentru informaţii actualizate pentru circulaţia trenurilor, călătorii sunt rugaţi să consulte pagina de Internet a companiei, www.cfrcalatori.ro sau să sune la numerele de telefon 021 9521 sau 021 314 5528. (romania-actualitati.ro/ FOTO b365.ro)


Publicat in Companii

Serviciul Regional de Prognoză a Vremii din Bacău a emis o nouă informare meteorologică de ninsori şi vânt puternic valabilă pentru toate judeţele din Moldova. 

Potrivit acesteia, din dimineața zilei de duminică (3 decembrie) aria precipitațiilor se va extinde treptat și va cuprinde cea mai mare parte a Moldovei.

În nordul Moldovei și local la munte vor fi precipitații mai ales sub formă de lapoviță și ninsoare, se va depune strat nou de zăpadă, mai consistent îndeosebi în nordul Carpaților Orientali.

Izolat se va semnala polei.

Cu precădere pe parcursul zilei de duminică (3 decembrie), vântul va avea intensificări temporare în zona montană, mai ales pe creste vor fi rafale de peste 60…70 km/h, viscolind și spulberând zăpada.

 

NOTĂ: Pe parcursul nopții de duminică spre luni (3/4 decembrie), precum și în timpul zilei de luni (4 decembrie), local și temporar, vor fi intensificări ale vântului la munte, unde rafalele vor depăși 60…70 km/h, iar pe creste 80…90 km/h, spulberând zăpada. (Radio Iaşi/ FOTO hotweek.ro)


Publicat in Vremea

Procesele pe Legea dării în plată au fost câştigate, în majoritatea cazurilor, de bănci. Până în prezent, la prima instanţă, doar aproximativ 30% din procesele soluţionate au fost în favoarea debitorilor, iar 70% în cea a unităţilor de credit. Anul trecut, în plină isterie pe marginea acestei legi, guvernatorul Băncii Naţionale estima că aplicarea ei ar putea încetini creşterea economică.

O lege care trebuia să vină ca o „gură de aer” pentru miile de familii care au fost „strânse cu uşa de către banci”, pare să le fi ajutat pe prea puţine dintre ele. Un bilanţ la un an şi jumătate de la intrarea în vigoare a Legii 77/2016 privind darea în plată, cu date provenind de la Judecătoria Iaşi, arată că cei care şi-au manifestat intenţia de a da locuinţa unităţilor de credit, în contul creditului, sunt destul de puţini, iar numărul celor care a reuşit acest lucru este foarte mic.

 

46 de dosare încă „se joacă”

Deşi au existat situaţii când părţile au bătut palma şi bancile au luat cheile imobilelor, stingând datoriile, majoritatea cazurilor au ajuns în instanţă, băncile formulând contestaţii la notificările clienţilor de dare în plată, multe din dosare nefiind însă soluţionate definitiv.

Pe rolul Judecătoriei Iaşi au fost înregistrate, din mai 2016 până la începutul lunii noiembrie a acestui an, 249 de dosare având ca obiect „contestaţie creditor Legea 77/2016” sau „acţiune în constatarea dării în plată”, potrivit unui răspuns remis de instanţă la solicitarea REPORTER DE IAŞI. Din numărul total de cauze înregistrate, 103 au fost soluţionate în primă instanţă, peste 30 de dosare fiind câştigate de debitori. 46 de sentinţe au fost atacate cu apel, fie de bănci, fie de debitori. Alte 76 de dosare au fost suspendate ca urmare invocării unor excepţii de neconstituţionalitate a unor articole.

 

Câştigat prin non-combatul băncii

Un proces a fost câştigat în primă instanţă de o familie de ieşeni tocmai pentru că banca nici nu a formulat contestaţie, după ce a fost notificată de către clienţi, şi nu a depus nici întâmpinare după ce a fost dată în judecată de aceştia.

Potrivit art. 436 alin. 1 C.P.C, când pârâtul a recunoscut în tot sau în parte pretenţiile reclamantului, instanţa, la cererea acestuia din urmă, va da o hotărâre în măsura recunoaşterii. (...). În temeiul art. 436 alin.1 C.p.c., constată stingerea obligaţiilor născute din contractul de credit ipotecar nr. /….2008 şi obligă pârâta la eliberarea actului care atestă operarea în contabilitatea proprie a stingerii în totalitate a datoriilor menţionate”, a hotârât instanţa, în mai, în cel de-al doilea dosar.

 

Nu au dovedit că nu pot plăti

Cât priveşte dosarele respinse, instanţa a constatat în unele cazuri că imobilele au fost vândute deja la licitaţie, considerând astfel că nu sunt îndeplinite condiţiile de admisibilitate ale notificării făcute în condiţiile Legii dării în plată. „În speţă, nu au fost dovedite, prin niciun mijloc de probă, de către reclamanţi (...) că executarea obligaţiei izvorâte din contractul de credit a devenit excesiv de oneroasă (împovărătoare- n.r.) urmare a unor evenimente excepţionale, independente de voinţa lor şi care nu puteau fi prevăzute, în mod rezonabil, la data încheierii contractelor de credit, pentru ca instanţa să poată aprecia cu privire la îndeplinirea condiţiilor privind existenţa impreviziunii”, se arată într-una din hotărârile Judecătoriei Iaşi, prin care s-a dat câştig de cauză unei bănci.

 

Sentinţă: „Debitorii nu au fost prudenţi”

Magistraţii au constatat în unele cazuri că nu poate fi considerată excepţională creşterea cursului de schimb leu/ franc elveţian, fie ea şi neaşteptată, întrucât cursul de schimb valutar al oricărei monede este susceptibil de a cunoaşte fluctuaţii. „Tocmai faptul că CHF era o monedă relativ nouă în peisajul creditelor bancare din România, că reclamanţii au înţeles să acceseze două credite cu o valoare cumulată ridicată, ar fi trebuit să determine la o prudenţă aparte, concretizată în informarea temeinică cu privire la riscurile pe care le presupune accesarea unui credit pe termen lung în CHF. Or, cu informarea minimă din resurse de specialitate publice (spre exemplu Internet) reclamanţii ar fi aflat că francul elveţian este considerat o «monedă de refugiu», cu risc crescut de apreciere pe termen lung”, se arată într-una din motivările magistraţilor Judecătoriei.

Aceeaşi instanţă a admis, în 2016 şi 2017, 50 de contestaţii formulate de către bănci.

 

Avocat: „Legea nu aduce avantaje debitorilor”

Din dosarele ajunse la Tribunalul Iaşi având ca obiect Legea dării în plată au fost soluţionate, până la începutul lunii noiembrie, 31 de dosare, conform datelor instanţei. „Raportat la soluţiile pronunţate în aceste dosare, nu se poate susţine că legea aduce avantaje debitorilor”, este de părere avocatul Irina Mindirigiu, care a reprezentat mai mulţi clienţi în procesele pe darea în plată.

La nivel naţional, până în mai 2017, băncile au fost notificate în peste 7.300 de cazuri să preia imobile în contul unor credite, iar aproape 5.000 au fost contestate în instanţă, arătau datele Băncii Naţionale a României.

 

Contestată la Curtea Constituţională

Legea dării în plată a intrat în vigoare în 13 mai 2016, şi le dădea posibilitatea persoanelor care au credite ipotecare mai mici de 250.000 de euro să dea băncii casa pusă gaj pentru a le fi şterse toate datoriile. Ulterior, a fost contestată la Curtea Constituţională, care a şi constatat că Legea este constituţională numai în măsura în cafre judecătorul constată că sunt îndeplinite condiţiile existenţei impreviziunii.

Astfel, magistraţii decid dacă de la momentul încheierii contractului de credit şi până la momentul formulării notificării între consumatori şi bănci au intervenit evenimente pe care niciuna dintre părţi nu le putea prevedea şi care ar fi făcut aproape imposibil ca acesta să mai fie achitată de persoana care a făcut împrumutul.

Deşi instanţele judecătoreşti au dobândit puterea, prin Decizia Curţii Constituţionale nr. 623/2016, de a interveni în contractul de credit în sensul modificării acestuia pentru restabilirea echilibrului contractual, instanţele ieşene nu au pronunţat nici o soluţie în acest sens, spre deosebire de alte instanţe din ţară”

Irina Mindirigiu, avocat

 

Aplicarea Legii privind darea în plată va duce la descurajarea creditării în România, şi, pe cale de consecinţă, a creşterii economice”

O prognoză greşită a guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, în mai 2016

 

 

 


Publicat in Reportaje