fbpx
 

Items filtered by date: Duminica, 04 Februarie 2018

Mai multe ţări europene trec printr-un nou episod de viscol şi ninsori abundente, care au produs blocaje în trafic, dar au adus şi multă veselie în staţiunile montane..

În nordul Spaniei, a fost cod roşu de vreme rea, iar autorităţile au introdus restricţii de circulaţie din cauza ninsorilor abundente.

O perioadă hibernală se instalează, de astăzi, şi în Franţa, unde meteorologii au anunţat că frigul se înteţeşte săptămâna viitoare. Iarna a pus stăpânire şi pe Europa Centrală.

În Austria, au căzut cantităţi importante de zăpadă, care au creat haos pe austostrăzi, din cauza accidentelor.

În schimb, staţiunile montane sunt pline de turişti, iar firmele din domeniu se aşteaptă la profituri record.

Valul de frig a intrat şi în Slovenia şi Croaţia, unde s-au aşternut zeci de centimetri de zăpadă, în acest weekend.

Desigur, nu este o surpriză că nordul continentului este sub stăpânirea iernii, însă, în centrul Suediei, o furtuna de zăpadă a făcut ravagii: traficul feroviar şi rutier a fost blocat, şcolile – închise, iar serviciile de urgenţă fac eforturi să ajungă în localităţile izolate. (Rador/ FOTO romaniatv.net)


Publicat in Vremea

Vaccinarea antigripală este recomandată în continuare de medici, în condiţiile în care numărul românilor care se îmbolnăvesc de gripă a crescut.

Potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, de la începutul sezonului rece 8 persoane au murit din această cauză, 4 dintre ele fiind înregistrate numai în ultima săptămână a lunii ianuarie.

Este vorba despre 3 adulţi şi un copil care nu erau vaccinaţi.

Din acest motiv, Ministerul Sănătăţii avertizează în privinţa importanţei vaccinării, în special pentru categoriile cu risc: bolnavii cronic, gravidele, vârstnicii şi copiii.

Totodată, medicii precizează că în cazul gripei nu se utilizează antibiotice deoarece nu acţionează asupra virusului. (Rador/ FOTO radioiasi.ro)


Publicat in Sanatate
Duminica, 04 Februarie 2018 23:21

Midtjylland – CSM București 26-31 (13-16)

La nouă zile distanţă de primul succes, în timp regulamentar, împotriva campioanei Europei (2017), echipa maghiară Gyor, CSM București a efectuat deplasarea pe terenul danezelor de la Midtjylland.

În prima repriză, așteptările care țin de normalitate (dată fiind valoarea conglomeratului patronat de Primăria Generală a Capitalei) fundamentau acceptarea diferențelor dintre prima și ultima clasată în grupa principală 1; s-a întâmplat astfel, de la 4-3 pentru „bucureștence” până în finalul primelor 30 de minute (8-5, 10-7, 14-10, 16-13)/mobilizare colectivă, coordonare bună a pivotului, implicare excelentă a lui Frafjord, acțiuni bune ale lui Niombla (folosită secvențial), nota obișnuită a Cristinei Neagu…

Limitele largi ale normalului, condiționate îndeosebi de avântul gazdelor (dar și de includerea în lotul campioanei României a multor „nordice”, care joacă avântat în orice moment al jocului, nu au dorința de a controla tactic întreaga desfășurare a partidei), au adus meciul într-un punct mai mult decât delicat, chiar anormal (23-22 pentru Midtjylland; într-adevăr, elevele danezei Helle Thomsen au fost conduse doar de 4 ori pe parcursul partidei)… au urmat 6 goluri consecutive înscrise de CSM București (28-23)… doi portari de clasă mondială (Ungureanu și Grubišić) au descurajat jucătoarele-gazdă… mențiune specială și pentru cei 400 de suporteri români din tribune…

CSM București rămâne lider, dar urmează două partide de mare angajament…

CLASAMENT GRUPA 1, Liga Campionilor

                                        Primele patru echipe se califică în sferturi de finală / Foto Flashcore

*

Subliniez prestația excelentă a celorlalte echipe românești de handbal feminin angrenate în cupele europene:

SCM Craiova a depășit, într-un final incredibil, Brest Bretagne (care are în componență două campioane mondiale), mărindu-și, considerabil, șansele de calificare în sferturile de finală ale Cupei EHF. Conduse cu 9-5 la pauză, cu 15-11 în repriza secundă , „craiovencele” au fost împinse către victorie, în ultimele 10 minute, de publicul entuziast (aproape 5.000 de spectatori); scor 16-15

Handbal Club Zalău vs Larvik HK / 25-22 / a fost un alt meci infernal… Elevele temperamentalului Gheorghe Tadici au condus la pauză (cu 13-9) fosta câștigătoare a Ligii campionilor… de fapt, a fost de două ori egalitate (17-17 și 18-18), în rest Handbal Club Zalău și-a impus tactica (am urmărit desfășurarea partidei pe https://www.sofascore.com/handball-club-zalau-larvik-hk/cGbsOLc)… Zalău conduce în clasamentul grupei D (cu 8 p) și, esențial, s-a calificat în sferturile de finală ale EHF.


Publicat in Alte Sporturi

Gest neaşteptat, în condiţiile în care influenţa rusească din Republica Moldova este în creştere după alegerea ca preşedinte a comunistului Igor Dodon. Consilierii locali dintr-o comună, urmaţi apoi de cei din alte cinci localităţi, au solicitat oficial să aibă loc Unirea Basarabiei cu România. „Doar aşa putem să ajungem şi noi la un nivel european”, spune iniţiatorul Marcel Snegur din Parcova, în timp ce deputatul PLDM Maria Ciobanu susţine că procentul celor care doresc ca acest eveniment să aibă loc a crescut în câţiva ani cu un sfert. După declarația de Unire, Poliția i-a chemat la interogatoriu pe „agitatori”

Primarul comunei Parcova din Republica Moldova, ce a semnat împreună cu consilierii locali o declaraţie de unire cu România, explică pentru REPORTER DE IAŞI gestul său. În documentul adoptat pe 23 ianuarie de primarul comunei Parcova, din raionul Edineţ, Marcel Snegur, se arată că „cetăţenii satelor Parcova şi Fântâna Albă, în puterea dreptului istoric şi dreptului de neam, au decis unirea cu Ţara-Mamă, România. Semnatarii Declaraţiei îşi exprimă bucuria de a sărbători împreună cu românii de pretutindeni Centenarul Marii Uniri.”

 

O scânteie unionistă

Deşi spune că a fost un gest simbolic, Marcel Snegur susţine că îşi doreşte ca gestul său să aducă, în cele din urmă, unirea cu România. „Cu o zi înainte, am avut un consiliu, unde, într-o discuţie cu reprezentanţii Organizaţiei Demnitate şi Patri (ODIP), condusă de Vlad Beleţchi şi Sergiu Croitoru, ne-am propus să semnăm această declaraţie de unire, mai ales că a doua zi, 24 ianuarie, sărbătoream Unirea Principatelor Române. Consilierii au fost de acord şi am semnat acea declaraţie simbolică. Noi speram să fie o scânteie care să aprindă focul durerii noastre: reunirea la patria mamă. M-am bucurat că şi alţi primari au dat declaraţii asemănătoare“, zice Snegur, care are dublă cetăţenie şi vine frecvent în România.

Eu am cetăţenie română, iar ambii copii învaţă în România şi mă mândresc cu asta. Fiul meu este la masterat, la «Cuza», iar fiica mea este la Liceul «Garabet Ibrăileanu». Primesc burse, fapt care aici nu ar fi fost posibil. De când învaţă acolo copiii mei, n-am dat niciun leu la şcoală, pe când aici se cere bani pentru orice“, adaugă Snegur.

 

Trăim din ce în ce mai prost“

Snegur consideră că unirea cu România ar însemna o schimbare a condiţiilor de trai pentru locuitorii comunei sale şi pentru moldoveni, în general. „Oamenii au avut posibilitatea să meargă în România şi să vadă cum este acolo. Noi trăim din ce în ce mai prost. Tinerii sunt nevoiţi să plece la muncă sau la studii în România sau în altă parte. Satele rămân îmbătrânite şi nu mai are cine să muncească, să creeze aici. Vrem să aducem bunăstarea la noi acasă, nu să mergem în altă parte. Nici acum 30 de ani nu se trăia foarte bine în Republica Moldova. Atunci aveam strictul necesar, dar eram închişi din toate părţile. Acum putem călători, avem acces la informaţii, dar nivelul de trai este mult mai prost“, menţionează Snegur.

Salariul mediu în Republica Moldova este de 1.500-2.000 lei moldoveneşti, aproximativ 400-500 lei, în timp ce o pensie este de aproximativ 800 lei moldoveneşti, adică 200 lei. „Eu, ca primar, am un salariu de aproape 4.000 lei moldoveneşti, adică vreo mie de lei româneşti. Asta în condiţiile în care un primar de comună din România are câteva mii de lei salariu“, compară Snegur.

 

Europa, un ideal

Primarul din Parcova consideră că pentru basarabeni intrarea în Europa este similară cu unirea cu România: „De când partidul pe care îl reprezint (n.r. – Partidul Liberal Democrat din Moldova) a venit la guvernare, s-a dorit o deschidere spre Europa. În ultimul timp, s-au făcut multe greşeli şi atunci liderii europeni au devenit sceptici în ceea ce priveşte Republica Moldova. Singura noastră şansă este unirea cu România. Doar aşa putem să ajungem şi noi la un nivel european.

Viaţa în România nu este ideală, nu este ca în alte ţări europene. Dar, faţă de Republica Moldova, România este cel puţin cu 20 de ani înainte, asta în condiţiile în care, în urmă cu 15 ani, se trăia mai bine în Republica Moldova. Doar reunindu-ne cu România putem recupera din handicap. Aşa s-a întâmplat şi în Germania, unde după unificare Estul a reuşit să ajungă din urmă Vestul.”

 

Puşi să dea explicaţii

Chiar dacă de la Guvern sau de la Preşedinţie nu au fost reacţii pe tema unionistă lansată de Marcel Snegur, primarul şi consilierii au fost nevoiţi să dea declaraţie la poliţie după ce o persoană din Chişinău a depus plângere.

Am fost acuzaţi că am făcut un act neconstituţional şi că am profanat drapelul de stat“, explică Snegur.

Noi reprezentăm voinţa oamenilor din Parcova. Cred că toţi îşi doresc să trăiască mai bine, aşa cum văd că este viaţa în România. Cred că singura soluţie pentru noi, în momentul acesta, este unirea cu România. Suntem români şi e normal să ne dorim asta. Deschiderea Uniunii Europene faţă de România este alta şi atunci şi noi am fi priviţi altfel“, zice Ghenadi Carp, consilier local în Parcova. „Nu cred că am încălcat Constituţia pentru că am semnat acea declaraţie. Este ceea ce vrem şi simţim noi şi cred că libertatea de expresie nu trebuie îngrădită“, spune Natalia Rotaru, un alt consilier local din Parcova.

La noi, la grădiniţă, am primit foarte mult ajutor din partea Guvernului României. Toate reparaţiile s-au făcut cu aceste fonduri. Suntem români şi mi se pare normal ca acest lucru să fie legiferat“, zice Adela Bologa, directorul grădiniţei „Andrieş“ din localitate.

 

Părerile sunt împărţite în sat

Snegur susţine că marea majoritate a locuitorilor comunei sunt români şi îşi doresc unirea. „La ultimul recensământ, 55% din populaţia comunei s-au declarat români şi vorbitori de limbă români. Ruşi sunt 0,01% şi ucraineni 1%. Restul s-au declarat moldoveni, care sunt sceptici sau indecişi“, zice edilul.

Nu de aceeaşi părere este directoarea Gimnaziului „Mircea Bologa“ din localitate, Tatiana Iachim. „Domnul primar nu a întrebat populaţia, a fost decizia dumnealui. Nu mi se pare normal cum a procedat. Republica Moldova este un stat independent şi nu cred că un primar de comună poate declara unirea, de la sine putere“, susţine Iachim. Şi alte cadre didactice se dezic de gestul primarului. „Ne-am dorit atâţia ani independenţa şi acum vrem unirea cu România? Nu mi se pare normal. Noi vorbim limba română, dar suntem moldoveni. Austriecii vorbesc limba germană, dar nu s-au unit cu Germania“, precizează Nadia Sofroni, profesoară de istorie.

Pentru mine, nume precum Lenin, Stalin sau Gorbaciov nu înseamnă nimic. Nu văd nimic bun făcut de aceşti foşti conducători. Au ştiut doar să folosească masele în interes propriu. La fel cum nici nume precum Plahotniuc sau Dodon nu spun nimic bun. Nu reprezintă idealurile mele. Dodon nu este preşedintele meu. A fost ales ilegal!“

Marcel Snegur, primar Parcova

Alte cinci comune au semnat declaraţia

Gestul făcut de Marcel Snegur le-a dat ideea şi altor edili să semneze, împreună cu consilierii locali, o declaraţie de unire cu România. Astfel, comunele Bardar, Ulmu şi Ruseştii Noi din raionul Ialoveni, Feşteliţa din raionul Ştefan Vodă şi Opaci, din raionul Căuşeni şi-au manifestat dorinţa unionistă.

Din 1990, am fost în avangarda manifestaţiilor naţionale. Am fost şi suntem români. Mulţi dintre locuitorii comunei au buletin românesc şi lucrează în România. Prin această declaraţie de unire noi am vrut să ne manifestăm apartenenţa la patria mamă. Sperăm ca şi alţi primari să ne urmeze exemplul şi să dăm start unirii. Am vrut să vadă lumea că Basarabia înseamnă România. Dacă s-a putut înfăptui unirea Germaniei, de ce nu am putea şi noi reface România Mare“, se întreabă Pavel Codreanu, primarul din Ruseştii Noi.

 

Declaraţii:

Salut iniţitiva acelor primari şi consilieri locali de a da declaraţii de unire cu Patria mamă. Sunt declaraţii simbolice, dar valoarea lor este mult mai mare. Dacă în urmă cu câţiva ani doar 5% din populaţia Republicii Moldova aveau intenţii unioniste, acum procentul depăşeşte 30%. Când declaraţiile vor fi făcute de câteva sute de comune, atunci e clar că politicienii trebuie să ia în seamă voinţa poporului. Mă aştept ca până la 1 decembrie să se atingă această cifră şi lumea să conştietizeze că doar prin unire cu România putem ieşi din mizerie.“

Maria Ciobanu (deputat PLDM)

Este o dovadă a faptului că cei mulţi se deşteaptă. Apartenenţa la poporul român îşi spune cuvântul. Dacă în 2010 doar 2% dintre cetăţeni se declarau români, în 2014 procentul a ajuns la 20%, iar cei vorbitori de limbă română – 40%. Despre o viitoare întregire a României îmi este greu să avansez o dată, dar acest lucru se vede“

Andrei Eşanu (istoric, scriitor, profesor)


Publicat in Slideshow HOMEPAGE

Acuzaţii grave la adresa a doi medici de familie din Iaşi. Aceştia i-ar fi prescris unei pensionare un medicament într-o doză de şase ori mai mare decât cea recomandată de un specialist. Rezultatul: după cinci zile de tratament, femeia a fost dusă cu ambulanţa la spital. Aceasta i-a dat în judecată pe cei doi doctori şi solicită despăgubiri pentru că i-a fost pusă viaţa în pericol.

Proces care se anunţă foarte lung la Iaşi, aşa cum sunt, de altfel, toate dosarele în care pacienţi acuză neglijenţa sau greşeli comise de cadrele medicale.

 

Jonglerie cu parafe

Valeria C. s-a prezentat, pe 17 decembrie 2014, la Clinica de Reumatologie II a Spitalului de Recuperare din Iaşi pentru un consult de specialitate şi a primit tratament pentru un an, se arată în plângerea adresată instanţei. Pentru a i se elibera reţeta, pensionara a mers apoi la medicul de familie Armand Daneliuc, care ar fi consultat-o şi i-ar fi prescris medicamente. Însă, pe reţetă, apare parafa şi semnătura soţiei doctorului, Liliana Daneliuc, şi ea medic de familie, a mai explicat Valeria C. judecătorilor. Cei doi medici împart acelaşi cabinet, pe strada Muşatini numărul 59.

 

Două erori

Astfel, pensionarei i s-ar fi prescris Methotrexate PCH, un medicament utilizat şi în cazul poliartritei reumatoide sau a psoriazis-ului, într-o doză de şase ori mai mare decât cea recomandată de specialistul de la Spitalul de Recuperare. „Reclamanta susţine că medicul i-a prescris medicamentul Metrotrexat PCH 10 mg (Methotrexate PCH) de două ori pe zi şi nu de două ori pe săptămână, potrivit recomandării specialistului şi fără acid folic, deşi îi fusese recomandat”, se menţionează într-un document obţinut de REPORTER DE IAŞI.

 

A ajuns la spital

Valeria C. a urmat timp de cinci zile tratamentul, timp în care s-a simţit din ce în ce mai rău. Astfel, în a treia zi de Crăciun, pe 27 decembrie 2014, a chemat ambulanţa şi a ajuns la spital. „Reclamanta arată că a stat internată în spital 14 zile, iar la externare, pe biletul de ieşire din spital s-a menţionat că afecţiunea constituia efect secundar urmare a administrării de Metotrexat”, se mai precizează în acelaşi document.

Împotriva medicilor de familie Armand şi Liliana Daneliuc, pensionara a depus o plângere la Colegiul Judeţean al Medicilor Iaşi, care a decis sancţionarea acestora cu mustrare. De asemenea, a fost depusă şi o plângere penală împotriva doctorilor, dosarul nefiind încă soluţionat de anchetatori.

 

I-a dat în judecată

Valeria C. i-a dat în judecată, anul trecut, la Tribunalul Iaşi, pe cei doi medici de familie şi le-a cerut daune morale şi materiale. „Consideră reclamanta că reţeta prescrisă de pârâţi a fost greşită, iar ca urmare a administrării tratamentului viaţa i-a fost pusă în pericol, a stat mult timp la pat fără a putea desfăşura vreo activitate şi a suportat mari cheltuieli cu medicamentele”, se mai arată în document.

Armand şi Liliana Daneliuc au solicitat chemarea în garanţie a SC Asigurare Reasigurare Astra SA prin Fondul de Garantare a Asiguraţilor. Medicii su solicitat, în întâmpinare, să se aprecieze că acţiunea pacientei este întemeiată în parte, iar firma de asigurări trebuie obligată la plata despăgubirilor. Tribunalul a constatat că nu este competent să judece dosarul şi l-a declinat la Judecătoria Iaşi, unde procesul va începe de abia în 22 februarie.

Contactata de REPORTER DE IAŞI, Valeria C. a precizat că momentan nu doreşte să discute despre acest caz, iar avocata Ioana Macovei, care o reprezintă, nu a oferit un punct de vedere până la închiderea ediţiei.

 

Medic: „Nu mă interesează”

Nici nu mă interesează. Am lăsat totul pe seama avocatului”, a declarat medicul Armand Daneliuc, care, întrebat de acuzaţiile pe care i le aduce pacienta, a adăugat: „Astea sunt poveşti”.

Adrian Fetcu, avocatul care îi reprezintă pe medicii Liliana şi Armand Daneliuc, a susţinut că a fost „un concurs de împrejurări”, iar pacientei nu i-a fost pusă viaţa în pericol. „Aşteptăm concluzia instanţei şi avem încredere în justiţie”, a precizat avocatul celor doi medici de familie.

O controversă legată medicul Daneliuc

În 1998, actuala publicaţie Ziarul de Iaşi, pe atunci Monitorul, scria sub titlul „Un medic îşi şantajează pacienţii” că „Tratamentul medicamentos al unei fetiţe, în vârstă de 11 ani, din Iaşi, a fost întrerupt, deoarece medicul de circă, dr. Armand Daneliuc, a refuzat să-i elibereze medicamentele, după cum ne-a declarat mama acesteia. Maria Gheorghică susţine că medicul i-a condiţionat acordarea medicamentelor gratuit de alegerea acestuia ca medic de familie.”

Conform celei mai recente situaţii a Casei de Asigurări de Sănătate Iaşi, pe luna decembrie 2017, soţii Daneliuc se află aproape de limita superioară a decontărilor lunare pentru serviciile prestate, încasând împreună circa 25.000 de lei.

 

Emoţii pentru medicul ginecolog Mircea Onofriescu

Alt dosar: ce cer daune de 500.000 de euro

Suma de 500.000 de euro o solicită o fostă pacientă de la medicul Mircea Onofriescu, unul din cei mai cunoscuţi ginecologi din Moldova. Parte în dosar mai este şi Spitalul „Cuza Vodă”. Andreea T. susţine că în, octombrie 2015, în timpul unei intervenţii pentru extirparea uni chist, doctorul i-a perforat colonul, ceea ce ar fi dus, ulterior, la apariţia unei peritonite generalizate. Operată de urgenţă la Spitalul „Sf. Spiridon”, tinerei i-a fost ataşată o pungă de colostomie şi i-au fost extirpate trompa uterină şi ovarul din partea stângă. După patru luni, a fost supusă unei alte intervenţii pentru refacerea continuităţii tractului digestiv. Următorul termen al procesului este în 22 martie, la Judecătoria Iaşi, când la dosar ar trebui depus un raport de expertiză medico- legală.


Publicat in Reportaje